Last news in Fakti

28 Май, 2024 10:23 1 051 79

Велизар Шаламанов: Отсъствието на Радев от Парламентарната асамблея на НАТО е знак за неразбиране интересите на България

  • нато-
  • радев-
  • европейска сигурност

Разговорите в ЕС за създаване на комисар по отбраната е правилна стъпка, каза директорът на „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб

Велизар Шаламанов: Отсъствието на Радев от Парламентарната асамблея на НАТО е знак за неразбиране интересите на България - 1

В отсъствието на президента Румен Радев българското правителство затвърди позицията на страната в помощ на Украйна по време на срещата на парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Форумът очерта амбициозна програма преди срещата на върха във Вашингтон и прие декларация за подкрепа на Киев до победа, сигнализирайки единството на свободния свят да защитава Украйна.

Това коментира Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, в студиото на Блумбърг тв.

Българският президент Румен Радев не присъства на форума, чиято дата е известна от 2021 г., но позициите на премиера, министрите на отбраната и вътрешните работи от служебния кабинет демонстрираха последователната и задълбочаваща се евроатлантическа позиция на България, каза Шаламанов.

Отсъствието на Радев "бе знак за неразбирането на интересите на България, на важността на НАТО за свободното и успешно развитие на страната, и в някаква степен - дезертиране от възможността България да бъде представена не само като домакин на парламентарната асамблея, но и като истински лидер в региона на Черно море и Западните Балкани, които са все повече в центъра на дневния ред на алианса."

Визитата на Радев в Унгария по същото време като форума в София "в никакъв случай не е случайна", смята Шаламанов. Това е вътрешнополитически проблем за България, но не трябва да се позволява такива сигнали да повлияят негативно на позицията и отношението към страната, добави той.

Силна Украйна, подкрепяна от свободния свят, е основната стъпка към постигане на траен мир в региона и организацията на НАТО е показала, че знае как да работи за постигането на такъв мир, коментира Шаламанов. Това включва системи за възпиране, развиване на възможностите за отбрана, на партньорствата и управление на кризи в рамките на хартата на ООН.

18 държави от НАТО вече изпълняват ангажимента за поне 2% от БВП да отива за отбрана, като основният въпрос остава тези средства да бъдат използвани целенасочено, каза Шаламанов, и добави, че разговорите в ЕС за създаване на комисар по отбраната е правилна стъпка.

"Европа като икономическа сила трябва да има и своята отбранителна индустрия, своето технологично развитие. Това са направленията - общи средства, общи проекти, по-добро управление и пълна хармонизация на европейските разходи за отбрана с плановете за развитие на способности и структурата на силите на НАТО с цел възпиране и отбрана на нашия континент."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    42 10 Отговор
    Този чичак се клел за едни служи на други.Значи е прдател.
  • 2 Дрън дрън

    58 7 Отговор
    Натовците по-добре да попитат защо НАТО не плаща за базите си у нас, щом ше говорим за наципнален интерес....

    Коментиран от #47

  • 3 Българин

    55 7 Отговор
    Шаламанов интересите на Българите ,не съвпадат със твойте продажни интереси !
  • 4 Верно ли

    54 8 Отговор
    Аз пък мислех, че са точно в интересите на България! Не знам да е в интерес, да участваме в чужда война, да се занимаваме с лъжите и интригите на онова зло САЩ и да си създаваме врагове! Мръсна Продажна Сган!!! Седнали да лазят майкопродавците и да плюят по Радев, че е Българин, а те безродници!
  • 5 БЕЗ КОМЕНТАР

    46 4 Отговор
    Велизар Шаламанов: Като възпитаник на военното училище, бях член на БКП, но и тогава тайно си мечтаех за НАТО
  • 6 бен Ходжа

    45 6 Отговор
    Само Шамановци, Магаревци, Пасита, Елени Кремтодорови и САЩ разбират какви са интересите на България.

    Коментиран от #34

  • 7 урсулчо

    10 39 Отговор
    Истината е, че Радев продължава с двуличната си политика и просто се скри, вместо да заяви позицията си за мир на събранието на НАТО.
  • 8 хъхъ

    38 5 Отговор
    Радев към Христо Иванов и ген. Наско

    "Хората от моята кохорта са завършили американски военни академии, аз даже две. А хората от вашата кохорта - съветски. Огледайте се, точно така е"

    Коментиран от #14

  • 9 !!!?

    11 33 Отговор
    Отсъствието на натовският генерал Румен Радев от асамблеята на НАТО в София за прекратяване войната на Путин и постигане на мир в Украйна е откровено дезертьорство от задълженията му като главнокомандващ българската армия !!!?

    Коментиран от #32, #42

  • 10 Факт

    7 45 Отговор
    Радев е национален предател. Това е ФАКТ.

    Българските ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ на международно ниво са декларирани и фиксирани в МНОЖЕСТВО официални документи и договори по които България е страна.

    ФАКТ е, че Радев ОТКАЗВА да ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ с тези нейни интереси.

    ТОВА е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

    Позорното му БЯГСТВО от ВАЖНА МЕЖУДНАРОДНА СРЕЩА С ДРУГИ СТРАНИ ПО ПОДОБНИ ИНИЦИАТИВИ показва, че това е избрана целенасочена позиция, което го прави ВРАГ на БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #12, #15, #25, #38, #39

  • 11 Е точно ти ли бе

    34 4 Отговор
    Шаламанов ще кажеш кои са интересите на България или тоя дето е избран от 2/3 от народа и го представлява и защитава от такива навлеци кат тебе!!!
  • 12 хъхъ

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Те бяха фиксирани и по време на СИВ и Варшавския договор. И тогава днешните "евро-атлантици" като Шаламанов громяха "американския империализъм"
  • 13 Ти си

    24 1 Отговор
    И тук ще кажа , "Когато кучето ти почне да те лае , значи някой друг го храни " !
    А тук нестава дума за кучета ......
  • 14 Българин

    2 21 Отговор

    До коментар #8 от "хъхъ":

    Действията, а не думите показват кой какъв е.

    Само в съветската доктрина и руската народопсихология думите имат по-голямо значение от реалността.

    И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския  човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите." (За първи път публикувано в списание "Звезда" през 1927 г.).
  • 15 провинциалист

    25 0 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    "На 25 и 26 май президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок." - официална информация от сайта на президента.

    Коментиран от #18

  • 16 ХАХАХА

    23 2 Отговор
    Шаламанов да говори за присъствието на послушковците на асамблеята на НАТО от свое и тяхно име за разбирането на интересите на България като предателство спрямо интересите на българите. Аман от палячовци.
  • 17 А това са ви личните инереси и мангизи

    17 2 Отговор
    Бтлгарските интереси са да бъдем като Швейцария.
  • 18 Факт

    4 20 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист":

    Разбира се.

    За срещата на НАТО се знае от над една година.

    Лесна работа е да си "насрочи" официална среща по същото време и даже не е една. Както и направи.

    Той и предния път, когато Лойд Остин беше на посещение в България си намери "причини" да не се срещне с него.

    Коментиран от #24, #27

  • 19 Извод

    28 3 Отговор
    Правителството не е българско, а атлантическо и мястото му е в средата на Атлантика
  • 20 Абе ....

    20 4 Отговор
    Шаламанто Президента е избран от над 70% от народа... тебе никой не те е избирал и ако се кандидатираш даже и родата ти няма да гласува за теб за да преценяваш какво казва Президента ...
  • 21 Шаламатов

    22 3 Отговор
    Интересите на България трябва да са интересите на народа, който не желае война.

    Коментиран от #31

  • 22 И той акъл дава

    22 4 Отговор
    Шаламанката - и той съетсли възпитаник!!! Вероятно е бил и член на БКП - няма как да не е бил!
    През 1991 г. става доктор по кибернетика в Киев!!
    Киберниотик та дрънка!
  • 23 Шаламанов е боклук

    25 5 Отговор
    Всички атлантици са боклуци

    Коментиран от #54

  • 24 провинциалист

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    "по покана на президента Тамаш Шуйок"
  • 25 Другия факт

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    И къде е казано че президента трябва задължително да присъства на тая среща ?
    Това едно , друго и да участва ще е само протоколно защото президента няма правомощия да взема решения - той може само да изказва мнение . За това има премиер , правителство и парламент които са отговорни за това . Така че не е необходимо президента да присъства на този форум на който се спускат опорки и директиви от горе и пуделите в екстаз гласуват за тях .
    По мое мнение това е много правилен ход на Радев !
    А това с "национално предателство" знаеш какво да правиш с него ......
  • 26 Аман от смотани

    21 5 Отговор
    Малоумни атлантици. И всички еднакво противни секаш един ги е правил с теслата

    Коментиран от #29

  • 27 Про Стачка

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    А бе фактисания обясни тук защо президента на Унгария не е на срещата ?
  • 28 Мунчо

    4 18 Отговор
    резидентът! Слугата на Мутростакановна!
    Позорът за българския пагон!
  • 29 По-добре с теслата,

    3 18 Отговор

    До коментар #26 от "Аман от смотани":

    отколкото като вас - русоробетата - дето сте правени в другия отвор...
  • 30 Дребен храненик

    20 4 Отговор
    Кой е този шами та да оценява президента, пък и да го публикуват? Нелепо.

    Коментиран от #33

  • 31 Да, народът НЕ ЖЕЛАЕ

    5 14 Отговор

    До коментар #21 от "Шаламатов":

    руската война в Украйна! Нито руский прогнилий мир!
  • 32 Я пак

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    За прекратяване ли? :)) Че аз видях камара лъжи и простотия, за удължаване на войната! Не лъжи! Лъжата е дъно в обществото, също като злото САЩ, спонсор на тези лъжи! България не е за продан! Свободна си да я напуснеш!

    Коментиран от #36

  • 33 Не е президент,

    4 15 Отговор

    До коментар #30 от "Дребен храненик":

    резидент е и се оценява сам - на нула пресечена!
  • 34 Пропускаш

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "бен Ходжа":

    и едни крадливи ръчички по летищата, и един обратеняк, дето даже gей-общността бе натресла да бъде представител на България в ООН....
  • 35 Атлантическия клуб

    19 3 Отговор
    бил имал "директори" и тоя пумпал бил бил директор на „Отбранителни способности и иновации” ......хахахаха ...... а работници има ли този Атлантическия клуб или само директори .... Бааааах тая ссган полудяла верно ...... Че и претенции моля ви ....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бойкот на О.Л.Х.

    17 3 Отговор
    Абе, Шамандуров, интересите на България не са свързани с НАТО...

    Коментиран от #56

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 От Карлуково, директно

    11 5 Отговор
    ще гласувам за атлантици щот ми се ходи на фронта да умирГам за НАТО-ту и ФАЩ

    Коментиран от #48

  • 41 НЕ на НАТО, ..НЕ на САЩ

    17 3 Отговор
    НЕ на Атлантическият вреден Слугинаж ! Чиба бесни кучета на войната, изчезвайте от България! Ние врагове нямаме, и с никой няма какво да делим освен общият ни празник 24 май.... който впрочем Украйна зачеркна и го замени с някакъв ДЕН НА УКРАИНСКАТА ПИСМЕНОСТ И ЕЗИК, честван в Деня на Нестор, Мики Маус на 9 ноември с президентски указ на украинското недоразумение
  • 42 TV Бобов дол

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    Хайде с при с лаенето и опорките!
    Прочети това , разтълкувай го (ако можеш) и после ни пиши за дезертьо рство от страна на президента.

    "Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България. "
  • 43 Всички виждаме всеки ден че

    15 3 Отговор
    НАТО дрънка оръжие и си го проси . Прави света все по несигурен и все по близко до ядрена война и въпроса е единствено колко пъти трябва да бъде предупреждавана в прав текст преди разум някой в тази терористична организация да прояви.... И да не забравяме че абревиатурата НАТО значи Национална Американска Терористична Организация !!! Много ясно че
    сценарий, при който САЩ ще ударят руски цели, ще има катастрофални последици от световен мащаб. Има ли разумен човек на които това да не му е ясно

    Коментиран от #63

  • 44 И да не забравяме !!!!

    14 4 Отговор
    Войната срещу руснаците започна Турчинов на 7 април 2014 г. като обяви АТО и прати танкове и самолети срещу Донецк и Луганск, които не искат да признаят преврата в Киев на 24 февруари 2014 г. Путин влезе в УКрайна чак на 24 февруари 2022 г. - тоест 8 години по-късно. За това време убиха в Донецк 15 000 човека - по данни на ОССЕ!
  • 45 Знак е, че

    3 15 Отговор
    Радев е фалшив герой, който ни излъга, че е натовски генерал. Та два пъти го подкрепихме, за жалост.

    Коментиран от #46

  • 46 Лъжеца е дъно в едно общество

    11 3 Отговор

    До коментар #45 от "Знак е, че":

    Също като спонсорите на лъжи ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 47 Защото

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън":

    ние сме баровци. Все едно да си плащаш наем за собствено жилище.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Що, очакваме блатната кочина да ни

    2 11 Отговор

    До коментар #40 от "От Карлуково, директно":

    нападне ли?
    Ти искаш да мреш за кадирката и славните му тик-ток войничета, дето те работят откъм гърба ли, голубчик???

    Коментиран от #52, #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Поправка

    3 0 Отговор
    защо триете едно уточнение. В номер 47 да се чете натовци.
  • 52 Ами спри да тиражираш

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Що, очакваме блатната кочина да ни":

    евтината пропаганда и лъжи на ония зад океана и никой няма да те напада!
  • 53 Алексбг

    2 10 Отговор
    Публична тайна е,че най-НЕУСПЕШНИЯТ български президент Р.Радев винаги е бил ПРОТИВ ,членството на България в НАТО.Той по всякакъв начин е държал проруска позиция. Одобреният от руския генера Решетников от ГРУ ,български президент Радев ,подкрепата но петинофилската партия у нас БСП..не може да "измени" ,на своите господари.Той изменя на България ;като с действията си показва ,зависимостта си от Москва .Ето защо по времето.на важния отбранителен европейски форум в София ,Радев е при другата "пионка" на Кремъл..Орбан ,в Будапеща. Това е недвусмислено доказателство ,че той работи срещу своя народ и политическите реалности в България.Радев ТРЯБВА ,да бъде ИЗГОНЕН ,от президентския пост ! Заслужаваме по-достойна личност да представя страната ни.

    Коментиран от #70

  • 54 Алексбг

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Шаламанов е боклук":

    Ти водиш групата на отпадъците.Другите не могат да те стигнат .-:)

    Коментиран от #57

  • 55 бай Иван

    6 2 Отговор
    Боже как такъв форум да мине без Шаламанката ? То без него няма как бе ! Там е сбирката на ид.и отите.
  • 56 Алексбг

    4 7 Отговор

    До коментар #37 от "Бойкот на О.Л.Х.":

    Лъжеш ! САМО В НАТО ,Бъргария е на сигурно място. РУСИЯ Е НАЙ - ОПАСНИЯТ ВРАГ НА НАШАТА СТАНА !

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А сига ве

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Алексбг":

    Аз като гледам, не Русия ме заплашва, а НАТО да ме вкара във война с Русия! Пък за капак и деца опростачват да се влачат в детски лъжи! После не мрази САЩ!

    Коментиран от #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Визитата нa Радев в чужда държава

    3 1 Отговор
    Естествено че е по важно събитие от някакъв там форум-говорилня на неадекватни хора в София които отгоре на всичко са толкова неадекватни, че хем важност си дават , хем постоянно повтарят малоумно че всичко ще се реши на срещата на "върха" във Вашингтон .....не само че са комплексари но са и изключително смешни ......
  • 61 Все запинявен

    1 0 Отговор
    А ние помним Шарлатанчо като запинявен комсомолски активист по Тошово време. Сега също е запинявен..., атлантик.
  • 62 Аз като те гледам....

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "А сига ве":

    Ми се струва че не си много наред с главата.

    Коментиран от #66

  • 63 Да бе...

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Всички виждаме всеки ден че":

    Всички виждаме всеки ден че не си пиеш лекарствата.

    Коментиран от #64

  • 64 Ами пий ги

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Да бе...":

    Вместо да си продаваш бъдещето и страната на онова зло САЩ!
  • 65 Перо

    2 1 Отговор
    Само унтерменшите с евроатлантически “ценности” от ционисткия атлантически клуб, “разбират” от БГ интереси!
  • 66 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Аз като те гледам....":

    погрижи се за главата си! По форумите въргаляйки се в лъжите на онова зло САЩ, няма да я оправиш!
  • 67 Моряка

    4 1 Отговор
    Ако остане Шаламана и Тагаренко да решават въпросите на войната или мира,досега да сме изпратили остатъците от бившата ни армия на месомелачка в територията Украйна.Ако преди това благодарното българско войнство не ги окачи на някой клон.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ВСЕ ЛИИ ЗАР - ША ШМ А ЛО ГОВ !!!!!!!!!!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 балкански

    0 0 Отговор
    безумна статия! България не трябва да е в НАТО, в този му вид! НАТО отдавна не е отбранителен блок, а се превърна в хищничестки такъв. а провокациите могат да ни вкарат в поредната национална катастрофа и военен конфликт в който ние ще изчезнем, заедно с целият свят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове