Last news in Fakti

28 Май, 2024 13:29 1 411 18

Богослов: Сагата за Сливенски митрополит приключи, на ред е по-важната битка - за "бялото було" на патриарха

  • патриарх-
  • митрополит-
  • свети синод

Николай Пловдивски не е подал писмен отказ в Светия Синод от избора за български патриарх, така че участието му не е изключено, каза проф. Иван Желев

Богослов: Сагата за Сливенски митрополит приключи, на ред е по-важната битка - за "бялото було" на патриарха - 1

Както и да я приключиха сливенската сага, за която се писа и коментира пет месеца, сега наред е по-важната битка: за "бялото було", т.е. за патриаршеския пост. Наистина много скандали се изредиха около избора на новия Сливенски митрополит в месеците след смъртта на митрополит Йоаникий на 9 януари тази година. Просто "трябваше" да се избере правилният човек. И той беше избран, макар и със забавяне на избора с два месеца. А древното правило повелява: епархия да не остава повече от три месеца без свой епископ.

Това каза пред БТА богословът проф. Иван Желев.

"Случи се обаче така, че след митрополит Йоаникий на 13 март почина и българският патриарх Неофит. Според устава на Българската православна църква изборът на нов патриарх трябва да се проведе до четири месеца след овакантяването на поста.

И Светият синод на БПЦ, пак според изискванията на устава, определи този избор да стане на 30 юни. Теоретично можеше да стане и на 12 юли включително, но някои митрополити се страхуваха, че на 4 юли още един възможен кандидат за поста навършва изискваната възраст от 50 години, и предпочетоха да го изключат от битката. Просто защото някои хора гледат на тези неща наистина като на битка, а не като на обикновени уставни действия за доброто на Църквата ни, далече от лични ползи и изгоди", заяви проф. Желев.

"На тези две условия отговарят засега 9 митрополити: Американско-канадско-австралийски Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненско-Преславски Йоан, Русенски Наум, Врачански Григорий, Видински Даниил.

От тях с гласуване вътре в синода между митрополитите на 20 юни ще бъдат излъчени трима, които ще се изберат с гласовете на две трети от членовете на синода. И тъй като синодните членове сега са 14 (защото няма патриарх, който е едновременно и Софийски митрополит), всеки кандидат за патриарх трябва да получи поне десет гласа. Тези трима кандидати се предлагат на патриаршеските избиратели, иначе казано - на членовете на патриаршеския избирателен събор, за да изберат те бъдещия български патриарх", обясни проф. Иван Желев.

Той каза, че "по данни от църковното обществено мнение, изразявано вече основно в социалните групи, най-големи изгледи за включване в тричленната листа имат митрополитите (по реда на старшинството им, основано на избора за митрополит) Гавриил, Николай, Йоан, Наум и Григорий Врачански, който сега е и наместник-председател на синода".

"Независимо от заявката на митрополит Николай в медиите, че не желае да е в листата, всеобщо е мнението, че той ще бъде включен в нея, още повече че не е депозирал писмено в синода такъв отказ. А кого ще предпочетат патриаршеските избиратели, това е трудно да се предскаже отсега", коментира богословът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    7 5 Отговор
    1:0 за продажниците в расо!Очакваме Посолството да свири дузпа в решителния мач.

    Коментиран от #9

  • 2 Наблюдател

    7 7 Отговор
    В тия сложни времена Народа на България и БПЦ трябва да имат сигурен кормчия. Избран Патриарх и такъв може да бъде само и единствено Величкият епископ Сионий (Стефан) Стефанов Радев. Казах
  • 3 Софийски

    4 2 Отговор
    Ролекса няма ли да води погребението утре ;)
  • 4 Тези, които трябва

    9 3 Отговор
    Да са крепители на духовността, всъщност са развратна и корумпирана пасмина! Отново спретнаха измама. Така ще стане и с избора на патриарх - отврат!
  • 5 Демократ

    5 9 Отговор
    Какво ще изберат е предварително решено от КГБ сценаристите- Николай ще е , той целува страстно ръката на руския патриарх Кирил, ген. ГУНДЯЕВ от КГБ, който благославя оръжията на Путин да избиват православните украинци и да унищожават православните храмове в Украйна. Неслучайно от всичките ченгета в Синода, само Николай не е и това не е случайно за заблуда на правоверните. Сценариите на КГБ са страшни и винаги с далечен прицел. БПЦ 80 години е подчинена на Москва и всичките й пари са там, казват запознати. Няма пускане, щом веднъж хванат. Имат си и незаконна руска църква, която разпространява руска пропаганда и настройва българите срещу България и за Русия и не го крие. Наглост и безбожие, търпяно от БПЦ.

    Коментиран от #18

  • 6 Мъдрият

    3 8 Отговор
    За пореден път ви обяснявам, че Бог определя тези неща, а хората са само инструменти в Божиите ръце!

    Затова не плюйте и не съдете Божиите служители! Защото всеки гласува според съвестта си.
    И проблемът не идва от тях, а от миряните, от хората в България, защото се отдалечиха от Бога и не живеят Богоугодно...

    Знаете ли, защо беше касиран първият избор на Сливенски митрополит? - защото в паузата между първи и втори тур е имало епархийски съветници(миряни), които са се наговаряли как да гласуват на втория тур - което е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО И ЗАБРАНЕНО, защото е ИЗМАМА! (всеки е длъжен да гласува по съвест и без да се съветва с другите)
    Целта е била да се избере първия кандидат, и затова са се наговаряли - да изберат втори "неизбираем" кандидат, за да може Светия Синод да избере първия. Разбирате ли тънкото коварство и измама тук! - И затова Светия Синод нямаше друг избор освен да касира този вот - и да отстрани тези двама кандидати от следващия избор!

    А за патриарх - не се тревожете! Бог отдавна е определил, кой е достоен да заеме този пост!

    Както вече ви обясних - и косъм от главите ни не пада без Божията воля, а още по-малко може да се избере свещеник, епископ или патриарх без да има Божията Воля за това!

    Така, че не правете интриги, а оставете Светия Синод да реши на спокойствие!

    Коментиран от #12

  • 7 Гавриил ще е новия Патриарх, Човек на

    3 7 Отговор
    Бойко и Голям Лисунгер!? МУТРАТА НЯМА ДА ПРОПУСНЕ И Патриарх да си Назначи!!
  • 8 хон гил дон

    0 0 Отговор
    срещу манастира шао лин
  • 9 мандо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    чакаш да ти бият дузпата?
  • 10 Грозната сага

    9 3 Отговор
    Си сътвори висшия клир на БПЦ като безпрецедентно касира напълно легитимен избор,не се вслуша в гласа на миряните и си избра"правилния" митрополит подобно на това,което вършат и политиците ни!А Николай дай Боже и да не стане патриарх ще продължава да дърпа мръсно конците в БПЦ със своите хора и да се разпорежда в Пловдивска епархия еднолично като бащиния!Изобщо само мога да кажа:Недостоен и Недостойни!!!

    Коментиран от #15

  • 11 Аааферим хотели

    6 1 Отговор
    Мили хора никой не ви каза защо беше тази борба за сливенскатата метрополия ,ами защото голяма част от парцели и апетитните земи по морето принадлежат на църквата и по точно на сливенскатата митрополия
  • 12 мъдърку

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    един е оллах и муаймед е неговия пророк
  • 13 Ти си го Избра, ще каже Гешев и за новия

    3 3 Отговор
    Патриарх!! Ще каже Гешев на Борисов по повод избора на неговия човек ГАВРАИЛ! Ще се Хвали Бойко, че и Църквата Командва, Там има много миряни, Послушни Избиратели! Нищо Случайно няма!!!
  • 14 дядото

    2 5 Отговор
    и отново същото- разкол и разцепление и пълна мъгла около действията на клира.а то е ясно- запада,където влезе,разбива преди всичко държавата и икономиката,а после и православната църква.виждаме украйна,сега българия и армения.а клира слуша и изпълнява,какво да прави,борба за пари и власт
  • 15 Мъдрият

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Грозната сага":

    Не си прав!

    СВЕТИЯТ СИНОД СА ПОСТЪПИЛИ ПРАВИЛНО!

    Аз го написах в коментара си, но ти явно не си го прочел. ето копирам ти го отново:


    Знаете ли, защо беше касиран първият избор на Сливенски митрополит? - защото в паузата между първи и втори тур е имало епархийски съветници(миряни), които са се наговаряли как да гласуват на втория тур - което е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО И ЗАБРАНЕНО, защото е ИЗМАМА! (всеки е длъжен да гласува по съвест и без да се съветва с другите)
    Целта е била да се избере първия кандидат, и затова са се наговаряли - да изберат втори "неизбираем" кандидат, за да може Светия Синод да избере първия. Разбирате ли тънкото коварство и измама тук! - И затова Светия Синод нямаше друг избор освен да касира този вот - и да отстрани тези двама кандидати от следващия избор!

    Така, че не пиши квалификации и определения без да си УЗНАЛ ФАКТИТЕ!
  • 16 Същият

    1 1 Отговор
    Досегашните митрополити бяха ченгета,а новите ,,краварски мекерета".Накъде вървиш БЪЛГАРИО РОДИНО МИЛА?
  • 17 Сатана

    0 0 Отговор
    Аз съм си най- добре, не изисквам да ме избират, не претендирам да ми се подчиняват и човеците сами си идват при мен и за това им помагам.
  • 18 ЦРУ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    КГБ престана да съществува от 1990 година. Нещо си сънувал май..... Ченгесарската параноя, яко те друса...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове