Last news in Fakti

29 Май, 2024 10:05 1 177 14

Шефът на "Градска мобилност-София": 30 автобуса на час трябват, за да заменят спрения лифт, това е абсурдно

  • лифт-
  • автобуси

Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а сега говорим как лифт с капацитет близо 1500 човека на час трябва да бъде заменен от автобуси, които са 65-местни, каза Димитър Дилчев

Шефът на "Градска мобилност-София": 30 автобуса на час трябват, за да заменят спрения лифт, това е абсурдно - 1

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

„Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за това как лифт с капацитет близо 1500 човека на час трябва да бъде заменен от автобуси, които са 65-местни. Простата математика показва, че това няма как да се случи. Трябва да има 30 автобуса на час, за да достигнем този капацитет. Това е абсурдно, ненормално и природонесъобразно“, каза Дилчев.

Той добави, че към момента по линия 63, която стига до планината, в празнични дни се обслужва от 7 автобуса, с 2 в резерв, които при нужда се включват. По линия 66 има 6 коли и 4 в резерв, обясни директорът на Центъра за градска мобилност.

„Там всички автобуси са с вело багажници, които качват по 9 колелета. Към момента това е максимумът, с който операторите в столицата разполагат за обслужване на тези линии. Имаме планове за закупуване на допълнителни туристически автобуси по тази линия, отново с монтирани вело багажници. Надяваме се това да стане в следващата половин година“, каза Димитър Дилчев.

Той изтъкна, че от 1 юни ще има нови разписания на автобусите до Витоша в празнични дни, които ще изпълняват повече курсове в сутрешните и в следобедните часове. Последните курсове вечер от Витоша към София ще са в 20.30 часа.

Димитър Дилчев съобщи, че от днес по редовна линия 10 тръгва „Трамвай на приказките". Той е брандиран с рисунките на млади художници от 51-во училище. Трамваят ще потегли в 10.00 часа от спирката на площад „Славейков“.

„Това е част от календара на Центъра за градска мобилност, с който подпомагаме културните събития. Това е малък жест за всички деца за празника, който предстои на 1 юни“, уточни Димитър Дилчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    12 1 Отговор
    И лифт ще ви направим.И деца ще ви направим!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Мацола

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Бай Тошо направи лифтове те, ама нема кой да ги боядисва.
  • 3 то кой ходеше там

    1 9 Отговор
    Имаше няколко аварии . Седиш в кабината 2 часа . ПСС е бавна за българи . Добре е да не работят софииските лифтове . На Банско е свързано с туризъм . Тук е за гъзария . Няма удоволствие от туризма на Витоша . Хората са както в Лидъл . Бъза ще те прескочи . Агресират се кой кой е . Не са добре секторите платени и комплексарите са страшно много . Новия редактор на 24 ще се досети да пише нещо и по тези теми . Добре е че няма жертви . Да .
  • 4 Гост

    11 3 Отговор
    Ст0лицата лак0м0 0бе3люди страната, а сега реве от лак0мията си.
  • 5 Одипеш

    11 0 Отговор
    Центърът за градска дебилност е най-голямата идиотия, която може да бъде измислена. Лифтът не бачка, на Витоша само с жипката или с тротинетка, докъдето стигне батерията.
  • 6 летен сезон

    0 2 Отговор
    То лифта на морето не работи, та на Витоша.

    Коментиран от #9

  • 7 Центъра за градска мобилност е:

    8 1 Отговор
    Паразитна структура създадена от ГЕРБ за да бъдат приютени гербери ида взимат кинти!!!!
  • 8 лифта не е опасен,

    10 3 Отговор
    нови въжета и кабини са има няма 5 милиона, не е нужно да се подменят стълбове, по същата логика да спрат и лифта на Боровец, и двата лифта са закупени втора употреба от Австрия, и монтирани по едно и също време, бюджета на София е 3 милиарда, простата математика показва, че има пари и нов лифт да се направи и старите да се реновират, става въпрос за политика и его на сегашния кмет, понеже се плати избора за кмет на двете момчета, и сега се опитва да цака софиянци с топла бира както се казваше в популярен български игрален филм, демек вижте колко съм независим, а цената ще я плащат софиянци, предвид факта, че е единствената столица в Европа с такова бижу Витоша само на 20км от центъра.

    Коментиран от #13

  • 9 Не е смешно

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "летен сезон":

    На по стръмни брегове и на морето има лифтове, от хотела до плажа.
  • 10 лифтинг

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Ми той умрял, ма?
  • 11 и шефа на

    5 0 Отговор
    градска мобилност да помисли още сега да закупи лифтирани автобуси 4х4, че зимата когато сняг забръска, докъде ще стигнат тези автобуси, не могат да изкарат баира от Драгалевци до Воденицата, най много до бай Кръстю, и като се усуче напряко на пътя един огромен неуправляем тежък със задно предаване автобус на пътя, и всичко ще спре за часове, ще викаме на помощ верижните машини от снегопочистването над бай Кръстю, хайде нема нужда.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Витоша е затрупана от автомобили,а сега и 30 автобуса.........това,че спряха лифта е отлично.и...отчетата с байкове и други няма как да "отнесат"някой турист ,а природата и животните на витоша ще живнат и гъбите отнесени от "промяната"...на релефа
  • 13 Мирослав

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "лифта не е опасен,":

    Тролче, лифтът е частен. Боко го продаде на аверите си за без пари. Не може общината да го поправи, трябва частникът да свърши тази работа. Ако имаш въпроси защо не работят лифтовете, търси отговорите в Банкя.
  • 14 Трол

    3 0 Отговор
    Няма да има лифт, а ще има станции с тротинетки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове