Last news in Fakti

29 Май, 2024 23:30 1 174 17

Важните новини във ФАКТИ на 29.05.2024 г.

  • нато-
  • бсп-
  • пп-дб-
  • красимир вълчев-
  • цончо ганев-
  • министър владимир малинов-
  • татяна буруджиева-
  • росен плевнелиев-
  • димитър главчев-
  • сестра елисавета-
  • етиен леви-
  • експертиза-
  • път-
  • илияна йотова-
  • ваня григорова-
  • аец козлодуй-
  • питбул-
  • варна-
  • инспекторат към висшия съдебен съвет-
  • ел би булгарикум-
  • графити-
  • марица изток 1

То е така – ако бъде нападната, ще бъде защитена, но никоя от страните от НАТО няма намерение да напада Русия

Важните новини във ФАКТИ на 29.05.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев отговори на Румен Радев за НАТО и Украйна

НАТО е отбранителен съюз и няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна.

БСП в Малко Търново: Нужно е феноменът „работещи бедни“ да бъде преодолян

Среща с жители на Малко Търново проведоха кандидати за народни представители от листата на „БСП за България“ за 2 МИР Бургас за предстоящите избори, съобщават от пресцентъра на партията. По време на нея с хората разговаряха водачът на листата инж. Петър Кънев, общинският председател на БСП-Бургас инж. Паруш Парушев, който е на трета позиция, Дора Петкова, двадесет и първа, Георги Бъклев, двадесет и трети и областният координатор на социалистите в Бургас инж. Живко Господинов, който заема двадесет и пето място.

ПП-ДБ: Главчев дължи обяснение за опита си да промени официалната българска позиция за геноцида в Сребреница

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев дължи обяснение за недопустимия си опит да промени официалната българска позиция относно резолюцията на ООН за отбелязване на 30-ата годишнина от геноцида в Сребреница. Непосредствено преди гласуването на 23 май 2024 г. Главчев е “дал указания” представителите на България в ООН да заемат позиция “въздържал се”, без обяснение пред обществото и в разрез с дипломатическата практика.

Красимир Вълчев: Енергийният преход е неизбежен, но той трябва да бъде достатъчно разумен като срок

„Енергийният преход е неизбежен, но той трябва да бъде достатъчно разумен като срок. Трябва да запазим технологичния потенциал на Старозагорския регион, да го запазим като енергиен център. Затова ни трябва време, наистина справедлив преход, а не „справедлив” само за няколко души”. Това заяви Красимир Вълчев – кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС в предаването „Денят на живо” по Nova News
„Нашите представители в ЕП и ЕК трябва да работят за промяна на търговията с емисии, така че да забавим прехода, да имаме време”, каза той. Добре е да запазим като енергиен център Стара Загора, обясни Вълчев.

Цончо Ганев: Българският народ трябва да бъде питан иска ли членство в НАТО и влизане в еврозоната

„Като начало българинът трябва да бъде питан дали иска да влиза в еврозоната. Това е крайъгълен камък дали ще участваме в управлението”. Това заяви Цончо Ганев – кандидатът за депутат от „Възраждане” в предаването „Денят на живо” по Nova News.

Дефицитът във фонд "Сигурност на енергийната система” ще бъде покрит от бюджета, за да няма поскъпване на битовия ток

Дефицитът във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще бъде компенсиран от държавния бюджет, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той обяви, че решението е взето на днешното правителствено заседание, предават от БТА.

Буруджиева: Сериозна изненада ще е, ако резултатите от изборите дадат възможност бързо да се състави кабинет

Изненади се очакват на изборите 2 в 1 у нас на 9 юни и една от тях ще е, ако активността се доближи до 50%, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР.

Плевнелиев: Фердинанд заслужава да получи своята обективна оценка. Нека се поучим от историята

Нека не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим у нас гробът на цар Борис Трети в Рилския манастир беше тежко поруган, а костите му – разхвърляни в деретата край манастира. Това, което наблюдаваме в момента, е обратното. Това е, което една интелигентна държава и нация трябва да прави. Гордея се, че днес съм тук на тази церемония. Благодаря на всички, показващи този европейски, демократичен, хуманистичен, чисто човешки подход към историята ни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) пред журналисти, цитиран от novini.bg.

Главчев категоричен: Никога не е обсъждано изпращането на наши войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание, предават от БТА.

Сестра Елисавета към Нинова: Продължавайте вашата битка в защита на християнското семейство и децата

Пожелавам Ви здраве и сили като жена и майка да продължите вашата битка за християнското семейство и защита на децата обърна се към Корнелия Нинова сестра Елисавета от Петропавловския манастир. Тя препоръча да се въведе вероучение в училищата.

Кандидатът за евродепутат и певец Етиен Леви е бил агент от Шесто управление на ДС

Кандидатът за евродепутат и певец Етиен Леви е бил агент от Шесто управление на ДС. Той е бил вербуван по-малко от една година преди режимът на Тодор Живков да бъде свален от власт.

Автотехническата експертиза показа: Със 175 км/ч е карал шофьорът на джипа-ковчег от Пловдив

Със 175 км/ч се е движил мощният джип, който катастрофира и се разцепи на две на булевард "Руски" в Пловдив преди две седмици, съобщиха от прокуратурата. Данните са от автотехническата експертиза по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пловдив, информират от БНТ.
Готова е и химическата експертиза - според нея 21-годишният водач не е бил под въздействието на наркотици или други упойващи вещества. Не е бил употребил и алкохол.

Варна и Бургас искат скоростен път, който да свърже българското Черноморие

Транспортната свързаност между Варна и Бургас е важна за всички черноморски общини, но нашият град има най-остра нужда да бъде по-добре свързан с останалата част от страната. Това коментира пред Българската национална телевизия кметът Благомир Коцев. По думите му идеята за автомагистрала или скоростен път между двата най-големи крайбрежни града отдавна е на дневен ред за общините, но е назрял моментът те да обединят усилията си и да настояват пред държавата за нейната реализация. Темата е била обсъдена с кмета на Бургас Димитър Николов, с когото са единодушни, че изграждането на магистрала или скоростен път е от ключово значение за развитието на двата града и на общините между тях.

Според кмета Коцев е необходимо всички общини, заинтересовани от тази свързаност, категорично да заявят волята си за изграждане на модерна пътна инфраструктура пред държавните институции. Това са не само големите градове като Варна и Бургас, но и по-малките общини Аврен, Долни чифлик, Бяла, Несебър и Поморие.

Развитието на целия черноморски регион зависи от наличието на модерна транспортна връзка между Варна и Бургас, подчерта кметът Коцев. Изграждането ѝ драстично ще подобри туризма, индустрията и търговията, докато липсата ѝ затруднява обособяването на икономически зони около големите градове и възпрепятства привличането на инвестиции.

Според него най-важна в случая е волята на държавата, тъй като изграждането на път между общините е неин прерогатив. В тази връзка кметът Коцев изказа надежда България да има стабилно редовно правителство след изборите на 9 юни, тъй като икономическите ползи от транспортната свързаност между Варна и Бургас е безспорна за цялата държава. Не трябва да позволяваме нестабилността в София да влияе негативно на близо едномилионното население на общините по Черноморието, коментира кметът на морската столица. Той даде примери с остров Крит и Хърватска, където големите крайбрежни градове са свързани с автомагистрали и допълни, че България не трябва да изостава в това отношение спрямо други държави.

Илияна Йотова: От позицията на президента Радев за Украйна говори отговорността му към българите и българската армия

От позицията на президента Румен Радев за войната в Украйна говори гласът на разума и отговорността на държавния глава към българските граждани и Българската армия. Това е и гласът на един генерал, който е и професионално подготвен, за разлика от тези, които политиканстват по тази тревожна тема. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в София, където откри научната конференция "Културно наследство – изкуство – музеи", в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова, съобщават от президентския прессекретариат на страницата на институцията в Интернет.
Вицепрезидентът коментира приетата в София от Парламентарната асамблея на НАТО декларация за подкрепа за Украйна. "За мен по-важен е въпросът какво ще е развитието на тази декларация на предстоящата Среща на върха във Вашингтон. Чуват се много европейски гласове, които не са съгласни с нея", посочи Йотова.

Ваня Григорова: Мат с пешка! (ВИДЕО)

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова приема предизвикателството за двубой с представител на задкулисието. Това е сюжетът на новия ѝ 30-секунден предизборен клип за двойния вот на 9 юни, за който тя води листите в 25 МИР и за европейски парламент.

Служебният енергиен министър: До септември ще се подпише договора с "Уестингхаус" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Работим интензивно за нова стратегия за утилизация на ядреното гориво, обяви днес в АЕЦ "Козлодуй" служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от БТА.

Питбул уби 35-годишната си стопанка във Варна

35-годишна жена е починала, след като кучето ѝ, порода питбул, я е нахапало жестоко. Случката се разиграва преди около два часа в апартамента на жената, в квартал "Галата" във Варна, в близост до местността "Зеленика", съобщи Блиц.

Във Варна тръгна дискусия на тема "Коя е най-голямата дупка по улиците на града?"

Огромна дупка зейна на улица "Вяра", съобщи Varna24.bg, като се позова на информация от живеещи в района.

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Свикайте парламента да решим, че България няма да изпраща войници в Украйна

„БСП поискахме извънредно заседание на Парламента по повод въпроса за изпращане на български войски на фронта в Украйна. Единственият орган в България, който може да вземе такова решение е Народното събрание. Най-логично в тази ситуация - за да успокоим хората, да им дадем категоричен отговор, че не трябва да се изпращат войски в Украйна и че по всякакъв начин това трябва да се спре – каквато е нашата позиция, най-логично е да се свика Парламента. Сега, в кампанията хората ме питат всеки ден за това. Опитвам се да ги успокоявам, но единственото решение е парламентът да се произнесе, че България няма да изпраща войници в Украйна"

V блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е зареден с новото американско ядрено гориво

43 касети от новото американско ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй". Така една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на "Уестингхаус".

Станалият известен със скандалното си поведение бивш инспектор от ВСС Александър Мумджиев е неоткриваем

Напусналият Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) съдебен инспектор Александър Мумджиев все още не е получил всички документи, които прокурорската колегия на съвета опитва да му връчи. Това стана ясно на заседание на колегията, съобщи БТА.

Служебният министър на икономиката поиска оставките на цялото ръководство на „Ел Би Булгарикум”

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов проведе среща със служители на „Ел Би Булгарикум”, които предприеха протестни действия от вчера.

Новите вагони на БДЖ пристигнаха нашарени с графити от Европа

Част от новите вагони, закупени от БДЖ от "Дойче бан", са били нашарени с графити. Композицията е била "разкрасена" от улични художници, докато се е движела от Лайпциг през Чехия, Словакия, Унгария и Сърбия до София.

КЕВР глоби с 10 000 лв. „Марица- Изток 1" за нарушение на член 4 от Регламент на ЕС №1227/2011

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция от 10 000 лв. на „ЕЙ И ЕС – 3С МАРИЦА ИЗТОК I” ЕООД за нарушение на член 4 от Регламент (ЕС) №1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT).

Главчев: 38 млн. лв. е поискал кметът на Карлово – няма как да ги дадем

38 млн. лева е поискал кметът на Карлово – няма как обаче да ги дадем. Това каза премиерът Димитър Главчев относно забавените пари за възстановяване на щетите след наводненията в Карлово през 2022 г.

"Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", заяви Главчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    13 2 Отговор
    Тоя герберски главанак, като шеф на НАТО ли се изживява? НАТО бил отбранителен съюз. Хайде, бе. Ирак, Либия , Югославия нападнаха ли НАТО, че ги бомбиха на поразия. Сега Русия нападна ли НАТО, че даде на Украйна оръжие за милиарди и е бъкано от натовски офицери и съветници. Тоя прът Столтенберг що беше в България. Да брули круши ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Град Козлодуй

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Вярно Пишеш господине

    Коментиран от #3

  • 3 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Жив и здрав човеко. На едно мнение сме винаги.

    Коментиран от #4

  • 4 Град Козлодуй

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Благодаря Ви Подобно
    с инсулт съм тук ме подиграват много Разкрит ДЕТЕ ХУМАТА Голям Смях Само Питам
    СТАМАТ МАГАРЕТ Иван НЕРЕЗА Последния Софиянец Шано Мъдев Санитар
    подиграват ме особено встатията на госпожа Маринова от 030 чАСЪТ
    Също ми се подиграват Стойко Мартин Стефанов Петков с НИКНЕИМ
    бАЙ кУРТИ от ВеликоТърново и е
  • 5 Ама крива му е главата

    6 3 Отговор
    Нещо.

    Коментиран от #11

  • 6 Истината

    1 1 Отговор
    ръгаЙТЕ ГЛАВЧО В ЛИЦЕТО С НОЖ ОБЕЗОБРАЗЕТЕ ГООООООООООООО ЗАКОЛЕТЕ ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО НА ДЕБИЛА
  • 7 Е, от те тоя

    4 1 Отговор
    По проЗД нема. Въшката учи слона : що е това НАТО и какви намереня имат за някаква намеса! Ами, да! При такъв « генералисимуС» като тъпоглавата мутреса Боко Тиквоко, друго не се очаква!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този юноша

    3 0 Отговор
    блед, дали знае какво говори или вече главата не го слуша.
  • 10 факуса

    3 1 Отговор
    идиотът главчев явно не чете новини,макарон може лично да му ги прочете поляците също
  • 11 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ама крива му е главата":

    в гроб всички са изкривени
  • 12 Бял мечок

    3 1 Отговор
    Радев е участвал като пилот на миг в нападения на училища и болници в Украйна.

    Коментиран от #17

  • 13 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    КОГО-КЪДЕ -КОГА И КАК - НАТЮ ОТБРАНИ НЯКОГО ПРИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ????? ГЪРЦИТЕ В КИПЪР ИЛИ "ХЮНДАИТЕ " ; МОЖЕ БИ ФОНКЛЕНД АРЖЕНТИНА ; МОЖЕ БИ КОРЕЯ -ВИЕТНАМ- ЛАОС - КАМПУЧИЯ -КЯМБОДЖА ; ИРАКЧАНИТЕ - АВГАНИТЕ -- КУБИНЦИТЕ ---АА А ДАА ГРЕНАДА И ПАНАМЦИТЕ -- ЛИБИЯ ; СУДАН ;ЧИЛИ ; ВЕНЕЦУЕЛЛА ;САЛВАДОР И ГВАТЕМАЛА ; ГРУЗИЯ И +++ !?!?
  • 14 Стратега

    3 1 Отговор
    Гламав е Главчев!
    “Отбранителен съюз е НАТО”! Кого бранрха в Афганистан, в Ирак, в Югославия, в Либия, в Сирия итн. Нито една от тези държави е член на НАТО.
  • 15 главчо

    2 0 Отговор
    му викат на село
  • 16 РАДЕВ Е ТЪП КАТО ГЛАВЧЕВ ЩОМ КАЗВА ЧЕ

    1 0 Отговор
    НАТО ЩЕ НИ ПРАЩА В УКРАЙНА , ТАКА ЛИ ? НАТО ОТ КОГО ОТБРАНЯВАШЕ ЮГОСЛАВИЯ КОГАТО Я РАЗРУШАВАШЕ ?
  • 17 РАДЕВ И ПУТИН ЯДАТ ПО ЕДНО ДЕТЕ СУТРИН

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бял мечок":

    НА ЗАКУСКА ! ЛИЧНО СЪМ МУ ТОЧИЛ НОЖА НА РАДЕВ ЗА ДА ГИ КОРМИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол