Last news in Fakti

31 Май, 2024 09:12 766 10

Владимир Иванов: Пазарът е много стабилен, интересът на търговците преодоля геополитическите напрежения

  • цени-
  • пазар

 В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, посочи председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

Владимир Иванов: Пазарът е много стабилен, интересът на търговците преодоля геополитическите напрежения - 1

"Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци".

Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

При основните хранителни продукти имаме задържане на цените. Може би вече девети месец почти сме без промяна, отчете той и добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

"Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

За млякото и млечните продукти Иванов посочи, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година.:

"С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, напомни председателят на ДКСБТ. По думите му количествата на земеделските производства трябва да са значително повече. Имаме по-нисък темп на спада на цените в следствие на времето, подчерта той и добави, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.

Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните 3 години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия:

"Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения".

По думите му пазарът се развива. Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия, отбеляза той.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияние са сведени до 0, уточни експертът и изказа мнение: "Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

В заключение Иванов обобщи, че пазарът е в много добро, устойчиво, динамично равновесие и всичко е плод на сблъсък между търсене и предлагане.

Той апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.

Председателят на ДКСБТ очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той очаква намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като пиковите точки за най-ниски стойности предвижда да са през юли и началото на август.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    13 0 Отговор
    къде живее ?

    Коментиран от #5, #9

  • 2 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Толко Бесни Халюцинации ей!
  • 3 Чичо

    12 0 Отговор
    И в царството настанала голяма евтиния....Розова приказка за лека нощ.
  • 4 Тези пак лъжат

    9 1 Отговор
    Всичко поскъпва.
  • 5 Мухаа ха!

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    В България живее,но е на ясла.От едри вносители и вериги.Когато пазарува/ в което силно се съмнявам/ не пита за цената,а казва дайте ми това и това!Дреме му ,дори стотачка да стане месо и Абсолютно паразитна и безмислена структура,която само източва бюджета
  • 6 Реалност

    9 0 Отговор
    От статията разбрахме само, че Владимир Иванов не е стъпвал в магазин и няма завършен трети клас.
    Примерно кашкавала в момента е от 16 до 19 лева /това са най евтините/, в началото на миналата година беше 8-9 лева и това според "експерта" са 4% увеличение:)
  • 7 Хахаха

    7 0 Отговор
    За млякото и млечните продукти Иванов посочи, че заместител на кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а заместител на сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година когато истинския кашкавал беше 7 лв. на едро, а истинското сирене 4 лв. Месото от ГМО се е вдигнало с нищо и никакви си 10% спрямо свинските пържоли от миналата година.
  • 8 Пенсионер

    10 0 Отговор
    Не знам колко е стабилен пазара, но цените на стоките за един пенсионер са космически. Пълна мизерия! Това е.
  • 9 Пенсионер

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    Изглежда живее на Луната.
  • 10 е хората са заплатници и доходници

    4 0 Отговор
    рентиери , получили наследства , продали имоти и коли . Намалените стоки са търсени . Цените отдавна са изтървани . Повишили са се . Търгашите на ток , парно , вода , алкохол , цигари , коли , ГТП , транспорт са си нормално доходни . Един бос в болницата или депутат , доктор с частни кабинети , ами нормално е да вземе кашкавал или сирене за 25 лв за седмица и да си хапне . Който не се храни се разболява . поамериканчване и погерманчване на стоките ги прави чужди , но всички бг на баба ти и дядо ти са странни на вкус . Да .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове