31 Май, 2024 09:48 3 544 19

Заради високо ниво на шум: Столична община е осъдена да премести трамвайно трасе между ул. „Витоша“ и „Петте кьошета“

  • трамвай-
  • високо ниво на шум-
  • столична община

Според експертиза, засечените значими превишения са от порядъка на от 10 до 15 dB през деня и вечер от 9 до 14 dB над нормата

Заради високо ниво на шум: Столична община е осъдена да премести трамвайно трасе между ул. „Витоша“ и „Петте кьошета“ - 1

Столичната община е осъдена и на втора инстанция да премести трамвайното трасе, което минава по локалното платно на бул. „Ген. М. Скобелев“ (между ул. „Витоша“ и „Петте кьошета“).

Това реши Софийският апелативен съд (САС), който изцяло потвърждава в тази част решението на градския съд, който преди две години осъди общината да премести трасето, припомни "Лекс". То беше изградено през 2010 г. заради строящото се тогава метро в района и трябваше да съществува до 2012 г.

В следващите 12 години обаче така и не беше преместено, а през 2017 г. живущи в района граждани заведоха два колективни иска срещу общината, с които искат трасето да бъде премахнато или преместено заради непоносимия шум.

Преди две години градският съд осъди общината да премести трасето до 1 година от влизане на решението в сила. Само от това решение на СГС обаче минаха две години, в които общината обжалва пред втората инстанция и сега и апелативният съд го потвърди. Сега общината отново може да обжалва – пред Върховния касационен съд (ВКС), и само ако и той остави решението в сила, ще започне да тече едногодишният срок, в който трасето трябва да бъде преместено.

Гражданите посочват, че то минава в непосредствена близост до жилищата им на бул. „Ген. Скобелев” и създава постоянен дискомфорт и стрес, тъй като шумът и вибрациите от трамваите са значително завишени, в сравнение с други места, където линиите са в близост до жилищни кооперации при спазване на законовите изисквания. В момента по трасето минават трамвайни линии 1, 6, 7 и 27.

Данните по делото от разписанията показват, че в делничен ден на час по линията минават 28 мотриси, а в празнични дни – по 10 за 60 минути. По отношение на оплакванията на хората от постоянния шум, от Центъра за градска мобилност са информирали, че трамваи там не се движат само от 22:55 ч. до 4:56 ч.

Според заключение на вещо лице по назначена комплексна съдебно-техническа експертиза, с изграждането на временното трасе действително е нарушена наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортни системи на урбанизирани територии. Нарушенията са констатирани по отношение на минимална ширина на трасето от 3 метра, минималното разстояние до жилищни сгради, стълбове за осветление и бордюри.

По делото беше приета и експертиза за нивото на шум в близките сгради. Експертите заключиха, че във всички шест жилищни помещения, в които са измервали шума, граничните стойности са били завишени. Засечените значими превишения са от порядъка на от 10 до 15 dB през деня и вечер от 9 до 14 dB над нормата.

Според експертите е обезпокоителен фактът, че за нощния период са регистрирани превишения на нормите, като стойностите достигат до 12 dB над граничните нива. Според вещите лица измерените нива на шума през нощта са много по-високи от препоръките на Световната здравна организация за добър нощен сън: “…непрекъснато фоновият шум трябва да остане под 30 децибела, а индивидуалните шумове не трябва да надвишават 45 децибела”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    За трасето - ясно, а за трамваите 😉😀

    Коментиран от #7, #10

  • 2 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Къде ще го Премести Трасето бреее! Вместо да се ремонтират Линиите и Трамваи да има НОВИ! Но както знаем, Всичко си е Кражбия на Писта.

    Коментиран от #4

  • 3 е над 65 Дб е вреден шум

    7 1 Отговор
    Цяла софия е в свирещи и стържещи влакове . Не зная как спят до летището , но е лошо . Заради предимство за 10-15 г са избили над 600 човека и смазали над 2000 автомобила . Застраховки и болници има . Интересно е това решение . Сега ще затворят улици и булеварди и ще ремонтират година . В града никой не е слагал знак " Концентрация на ПТП " . Не са се досетили .
  • 4 шегичка

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Как къде по покривите.

    Коментиран от #5

  • 5 ТаУмВзе

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "шегичка":

    Тия същества са Учебник за Умствено изостанали, докато ние сме им Пациенти и си Траеме Клекнали у Партер Г! После що сме Приключили Вчера ли. Е те го те!
  • 6 Нагли софиянци!

    8 6 Отговор
    Като ви пречи шумът,ходете да живеете на село!При нас е тихо,спокойно и безработно!

    Коментиран от #8

  • 7 Във

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Варна трамвай НЕМА.
    Ама да ти видим "ник-а"...

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Вие

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нагли софиянци!":

    В кръчмата най-работите !
  • 9 Анонимен

    3 3 Отговор
    То и трамвай номер 6 в Надежда е незаконен,ама кой го интересува
  • 10 Как къде

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ще го преместят. Преди изборите Борис Бонев говореше, че го е измислил. Щяло да минава по бул. "Витоша" и след това по "Патриарх Евтимий" ама сега там направиха безумното " нововъведение при което не стана ясно как ще влизат колите на Бърза помощ и пожарната
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Във":

    БЕЗникова, БЕЗумке, ами виж го, кой те спира❗Повече от година така и не успя да видиш значението на ника ми❗ Ама се пънеш , като ци-рей на ду-пе❗

    Коментиран от #14

  • 12 Опа

    4 1 Отговор
    Това е стара новина, общината се прави на ощипана.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Във":

    Да във Варна трамваи НЕМА, а в Шопия НЕМА море❗ Ама това не спря Шопите да искат да преместят Щаба на флота на РБ в Шопия❗
    БЕЗумно желание, като БЕЗниковите ти постове❗
  • 14 Нито

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Баеш, ни раз три ваш.
    Не си и "ду Пе", а си един огромен ом@зан Г... z в кафяво.

    Коментиран от #15

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нито":

    "един огромен ом@зан Г... z в кафяво." е това с което говориш, пишеш и си мислиш, че МИСЛИШ❗
    Цитирам те не защото си умница, а защото да плюя и Обиждам НЕ Е МОЯ МАНТАЛИТЕТ❗

    Коментиран от #18

  • 16 Арх и Инж 1

    6 0 Отговор
    Вторият и третият лъч на софийското метро са замислени, некадърно проектирани и още по-некадърно изградени за да се създаде възможност за огромни кражби на милиарди, а не за удобство на гражданите и облекаване на трафика в центъра! И за удовлетворяване на комунистическите клепто-комплекси и селските банкянско-каруцарски мутро-мании за кухо величие!
    За да се осигури по бюрократична мутро-рекетьорски някаква запълненост на втория лъч на метрото, бяха премахнати трамвакните линии №6 и №9, за които имаше изцяло изградени и експлоатирани инфраструктури и трасета, удобни за хората!
    ВЕДНАГА да бъдат възстановени по старите им трасета трамвайни линии №6 и №9 на широко (ЖП-) междурелсия, а загубите от втория метро-лъч да бъдат приспаднати от бюджетната партийна субсидия и заплатите и пенсиите на депутатите, общ. съветници, кметове, министри и премиери (с чехмеджета с пачки и кюлчета), които са участвали в клепто-далаверата "Софийско метро"!

    Коментиран от #17

  • 17 Арх и Инж 2

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Арх и Инж 1":

    ВЕДНАГА трябва да бъде приета държавна дългосрочна стратегия за развитие на градския трнспорт в София и България като основа да бъде трамвайния (на широко ЖП-междурелсие) и тролейбусен транспорт, а не метра или автобуси! И всички бъдещи ремонти и изграждания на трамвайни трасета да са на широко (ЖП-) междурелсие, което осигурява много по добра динамична стабилност и по-висока скорост на трамваите! Както и транспортиране на трамвайни мотриси по съществуващата БДЖ-ЖП-мрежа до всеки окръжен град (без Смолян) при изгражадане в тях на трамвайни трасета!
    ВЕДНАГА да бъде въстановена работата на трамвайния завод в София за изграждане и рецмонтиране на мотриси за трамвайните трасета в СтОбщ и навсякъде в Б-ия, Македония, Гърция, ..... където може да се изградят градски трамваи!
  • 18 Морски,

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    установено е, че ТРЪБАТА, замърсяваща залива, тръгва от твоето жилище !
  • 19 Вещите лица

    2 3 Отговор
    правят експертизи, каквито съдиите поискат. СВИДЕТЕЛ СЪМ. Съда е в близост и са решили да премахнат трамваите, за да има къде да си паркират колите съдийките-нимфоманки :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове