Last news in Fakti

5 Юни, 2024 14:03 6 867 57

Божидар Божанов: МВР си купи БМВ-та с пари от...Фонд за пътна безопасност

  • мвр-
  • бмв-
  • фонд за пътна безопасност

Остава загадка защо хората на Калин Стоянов решиха, че закупуването на високоскоростни автомобили е мярка за повишаване на пътната безопасност

Божидар Божанов: МВР си купи БМВ-та с пари от...Фонд за пътна безопасност - 1

Гледам снимки на новите полицейски БМВ-та и възмущението по тях. Знаете ли кое е по-възмутително? Че тези са купени с пари от фонда за пътна безопасност. Това написа в социална мрежа Х Божидар Божанов.

Той припомни, че Фондът за пътна безопасност се пълни от парите от глоби от камери - като си платим глобата, тя не отива в "общата каца" с държавни пари, а отива във фонд, който може да се харчи само по проекти за пътна безопасност, предложени или одобрени от МВР.

Дори министърът на финансите не може да се разпорежда с фонда - само МВР. И МВР решили, че закупуването на високоскоростни автомобили е мярка за повишаване на пътната безопасност. Като разбрахме това, колегата Ананиев от ППДБ беше обърнал вмимание на министъра, че да си купуваш коли не е точно мярка за безопасност, но МВР, както много пъти съм казвал, е държава в държавата.

(Не че МВР няма нужда от нови автомобили, но обосновката за нуждата от високоскоростни автомобили трябва да е доста солидна. И публична.)

Оказа се, че в този фонд има около 300 млн. лв. натрупани средства и МВР не знае какво да ги прави. Тогава поисках справка с всички разходи от фонда и там имаше основно разходи за принтери, тонери, поддръжка на информационни системи и организиране на събития.

В същото време към онзи момент в София имаше 15-тина камери за скорост, което е крайно недостатъчно.

Затова внесохме предложения за две промеми:

1. Фондът да не се харчи от МВР, които явно не знаят какво да правят тези милиони и си купуват коли, а от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и/или

2. Парите от фонда да се харчат само за дейности, по списък, определен от държавната агенция. Знаете, че Законът за движението по пътищата не беше придвижен до второ четене, въпреки нашето многократно настояване.

Убеден съм, че на МВР не трябва да се дават инструменти, които да ползва без външен контрол, защото генерира едновременно скандали и неефективност. Данните за дейностите на фонда не са публични.

МВР не промотира към общините възможността да финансират мерки за пътна безопасност с него. А има толкова много мерки с реален ефект върху пътната безопасност, за които могат да се харчат парите от този фонд. Но трябват законови промени, защото МВР не се справя.

Излишно е да казвам, че колкото по-голяма тежест има една парламентарна група в парламента, толкова по-вероятно е да се приемат и да се придвижват напред нейните предложения, завършва коментара си Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    55 2 Отговор
    Трябваше да са с пари от фонда за култура, спорт и развлечения.
  • 2 Циник

    102 2 Отговор
    Нямам против да се купуват бързи полицейски коли ако карат по пътищата и ловят нарушители. А не пак по цял ден да са паркирани зад някой мост и клекнали зад камерите. Това и с Москвич става, не е нужно ново БМВ.
  • 3 да де

    81 2 Отговор
    Важен е келепиреца ъъъ пардон комисионната иначе думат, че всичко се прави за полза роду.
  • 4 от село

    75 2 Отговор
    Тези управляващи са неуправляеми в кражбите !!!Народа с цървули ходи ,а те с коли за формула 1 ще го гонят !!
  • 5 Споделям възмущението

    91 1 Отговор
    Фондът за пътна безопасност е за да дава пари за пътна безопасност! А именно: масово няма пътна маркировка, или е в лошо състояние, няма знаци или повредени, асфалтът е с дупки или въобще го няма.....А вместо това сега разни ченгета ще се возят на скъпи коли и ще конкурират тия в Инстаграм и Тик Ток????
  • 6 Нека

    9 62 Отговор
    Нека да си купят бързи коли с парите от нарушителите! Според мен полицаите ще се кефят и ще работят по-добре!!!
    Радвам се, че моите мизерни 50 лв глоба за превишена скорост е отишла за бмв-та

    Коментиран от #41

  • 7 Сила

    63 8 Отговор
    Това са коли за новото попълнение тлъстаци и бидони.... Нали вече официално ще взимат и затлъстели тупани, дето нема да могат да се побират в старите коли..... А Вие си събирайте капачки за децата, събирайте..... И да знаете КУЧЕТАТА И КУЧКАРИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО..... тъй да знайш народе български!!!!!!!!!!!!
  • 8 СЕКТИ

    22 8 Отговор
    Да се чудиш кой има повече милиони - Лихваир Михайлов с Исторически Парк или МВР

    Коментиран от #19

  • 9 ужасен

    65 6 Отговор
    А някой сметнал или е колко ще им струва ремонта и обслужването !!! Жална ни майка като дойде ГРАБ на власт !!
  • 10 Жълто сини ?

    41 8 Отговор
    Украински ли са ?
  • 11 Пищофа

    43 3 Отговор
    А за жакузита макузита останаха ли парички?
  • 12 за заплати няма да дадат

    29 1 Отговор
    ама коли . те немогат да видят очевидни проблеми . събират много пари . похарват ги не за знаци и заплати, не за униформи и там каквото нямат , а за легнали полицаи , маркировка . Е щом имало някаквъв метод и давал резултат , ами добре . всеки ден 1-5 умрели и 15-25 ранени . Лошо .

    Коментиран от #49

  • 13 Наглост

    46 2 Отговор
    на наглостите ! Ни съвест , ни морал , нито полза !
  • 14 КАТ аванта

    47 2 Отговор
    При толкова конфискувани скъпи и бързи автомобили, а КАТ купуват от БоКопомазани фирми, хе хе толкова ли сте наивни?
  • 15 Кой

    49 1 Отговор
    лапна комисионната от сделката ?
  • 16 Калинчо

    39 1 Отговор
    Абе какво сте заяли със нас. Имаме си парички угаждаме си. Пък и некоя комисионна не е излишна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 така е

    46 2 Отговор
    С парите за десет от тези автомобили, щяха да опашат цяла България с камери.
    Явно полицаите са по-простия заместник на камерите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    33 2 Отговор
    Трябваше поршета да им купят !!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РЕАЛИСТ

    34 2 Отговор
    Доста невинни хора ще умрат от тези мощни полицейски автомобили. Всяка гонка с полицейска кола е риск за населението. Зад волана ще бъдат некадърни шофьори и само може да се молим да ни пази Господ. Едно време по соца шофьори в МВР бяха професионални шофьори с дългогодишен стаж. Сега всеки незнайно как станал шофьор ще се прави на Шумахер с тези мощни зверове.

    Коментиран от #28

  • 24 дядото

    28 2 Отговор
    едва ли някой,дори да знае какво е пътна безопасност,се съобразява с това понятие.а колко ли интересни харчове ще бъдат открити при една свястна ревизия на този фонд.
  • 25 Пипо

    27 1 Отговор
    Купете някоя таратаика и за НСО, че те техните само си ги трошат.
  • 26 Сила

    13 14 Отговор

    До коментар #22 от "Ганьо":

    Знам, знам.... Чел съм" Бай Ганьо прави избори "..... Обичам те чадо мое БГ родно, злобно, завистливо, АЛЧНО и страхливо..... Обичам си те "братко" мой.....!

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 алооо

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Ами,няма да бягаш ,като се опитват да те спрат и си готов !

    Коментиран от #36

  • 29 Сила

    10 13 Отговор

    До коментар #27 от "Ганьо":

    Ще отслабнеш и ще станеш по висок, ще си купиш нов анцуг и довечера ша зашъпиш сервитьорката в хоремаго..... Само не се ядосвай, че с това кръвно и тоя висок холестерол..... ❤️
  • 30 Туйто!

    21 1 Отговор
    Хибридно решение на служебен министър, който де факто не носи отговорност за това, което му налагат
    На гол тумбак чифте пищови, ама нали трябва да се лустроса пусти му и кух имидж... Кой казва, че България е бедна държава? Ама ха!
    Друго си е да екскортират в прованса многобройните вип партийни/ политически персони с БМВ и виещи на ум... (опс!) "уау" сирени, осигурявайки им безопасност от аверите на Филанкишията. Туй ще да е явно основната задача на високоскоростните возила.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Някой си

    27 1 Отговор
    Пълен цирк.. на доста оживени градски улици няма камери за следене на трафик, полицаите тестват граждани с някакви абсурдни апарати, униформите-скъсани, мязат на клошари, а за районните управления, където работят нямам думи, пълна кочина и мзерия, обстановка останала от соца. Не мога да повярвам, като първи приоритет да си купуват коли, като ефективността на това звено е нулево, а корупцията огромна. Вярно е че фонда е във връзка с пътната безопастност, но все пак как ще се разпределят парите зависи от МВР
  • 33 бай Измекяр

    18 1 Отговор
    Измекяри долни на Дубайци ли ми се правите. Ако да - оправете всичко останало - като пътища, знаци маркировка и спрете да си давате задниците за 50 лв.
  • 34 Трезво

    14 1 Отговор
    На някой отиде комисионната, на друг пъченето , че раздал бмветата ...
    До тук са стотина милиона и от тук още десетки за поддръжка и експлоатация и така скоро до половин милиард..
  • 35 бате бате

    27 1 Отговор
    Със или без коли:
    Екфективност МВР - 0%
    Корупция МВР - 100%
  • 36 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "алооо":

    Май трудно схващаш. Може да не бягам, а да си вървя по тротоара и някой друг да бяга. Пък може и да си ти или децата ти на разходка.
  • 37 Защо се чудите,

    9 12 Отговор
    ЕК от фонда за мир спонсорира войната в укра!А ние нали се учим от тях! Гласувайте за алтернативните партии в ес и бг! Само Възраждане!
  • 38 Булава

    11 1 Отговор
    Файда от армия и джандарета никаква .Ама се гушат едни милиарди
  • 39 кмета на врани кон

    18 1 Отговор
    тези коли имат скъпа подръжка как щесе справи полицията като знам как карат и какви масла слагат
  • 40 Киро

    4 17 Отговор
    Поредните предизборни глупости на подмяната..
    Що да не си купуват бързи коли, с които да гонят нарушителите по пътя? Как точно ще настигнат някой, който лети с 200+ км/ч, със старите таратайки? И какъв е проблемът, че са харчили пари от тоя фонд? Нали парите са от глоби, не са преведени от бюджета за някакви специфични разходи..

    Коментиран от #42

  • 41 Добруджанец

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нека":

    Пък с мойте 35 да им купят цветя.
  • 42 Добре

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "Киро":

    Ако някой хвърчи с 200 кое е по-безопасно?
    А.) Да изхвърчиш след него с 250 и да си правите Холивудски сценки
    Б.) Да го намериш като спре и да му прибереш книжката и колата

    Коментиран от #46

  • 43 Тити

    15 1 Отговор
    Има достаавтобили и то по евтини сте са взели коли с космическа годишна поддръжка все едно имаме бюджета на Дубай.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Факт

    6 2 Отговор
    Вече и аз искам да стана полицай...Само да попитам държавата и полицаите .. по какъв начин тези мощни коли и слагането на камери ще помогнат за Предотвратяване на Птп..???? ..
  • 46 Факт

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Добре":

    Явно според шефовете на полицаите карат с 250 по някой който кара с двеста в по безопасно...освен това не винаги ПТП тата стават заради високи скорости ..по скоро по често стават заради неправилно изпреварване, заради пияни шофьори или заради дрогирани такива..или мокър път..та в тези случаи а какво ще помогнат Бързите БМВ та.. Или Камерите За да се предотвратят ПТП Тата..???
  • 47 Просветен илюминат

    6 1 Отговор
    Инвестиции с цел печалба.
    Това е функцията и значението на МВР.
    Колкото и да го глобяват българина той си знае неговото, постоянно бърза и кара като луд.
    С една камера да имам в автомобила си ще стана милиардер от нарушения на които съм постоянно свидетел.
    Нали и полицаите са на норма колко акта днес трябва да направят и изкарат,как да доказват какво са свършили през деня полезно?
    Масово ако наблюдавате пешеходците тръгват да пресичат без да се оглеждат и никой не спазва правилата при движение в кръгово кръстовище.Дори и инструкторите не учат новите шофьори правилно и не спазват правилата.
  • 48 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Преди години ако са кандидатите 20 за влизане в МВР сега са трима и ги вземат директно поради липса на желаещи.
    Като гледам какво деца сега постъпили на работа и други с лица на престъпници ще бъде интересно като подкарат новите коли колко от тях ще оцелеят?
    Замислете се защо са измислени глоби,а не награди като ви снимат и на принципа на томбола всеки ден да награждават един водач спазвал скоростта с която е необходимо да кара? Отговора ще ви даде много други отговори за живота като цяло.
  • 49 Просветен илюминат

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "за заплати няма да дадат":

    А каква работа вършат полицаите за да им се вдигат и заплатите?
    Накрая малко ли им са парите накуп които получават?
    Ти вземаш ли като се пенсионираш колкото на тях има дават?
    Децата преди отговаряха,че искат да станат полицаи за да вкарват лошите е затвора.
    А кои всъщност са лошите и те в затвора ли са?
  • 50 Оня

    1 5 Отговор
    Ей това БЪЛГАРИТЕ сме страшна работа.ВЕЧНО НЕДОВОЛНИ.
  • 51 Док

    6 1 Отговор
    Ако разгледаме досегашните постижения на родната милиция, то можем спокойно да стигнем до извода, че единственото от което има нужда редовия пътен полицай е велосипед, туристическо сгъваемо столче, чадър и раница за триногата. Реално нямат нужда от луксозно БМВ в което отново ще дремят в храстите.
  • 52 НАСКО

    9 1 Отговор
    ЗА МИЛИЦИЯТА САМО КАРУЦИ ЩОТО СА ПРОСТИ ТЪПИ ЧЕ И ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 53 Аз го казвам

    0 0 Отговор
    Тази далавера не става от днес за утре, някой здраво си е стискал очите докато се подготвя схемата! А днес може би гласуваме отново за него.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бат Медун

    1 1 Отговор
    Одобрявам купуването и най-вече използването на мощни и бързи, най-мощни и бързи автомобили от полицията. Не може полицаите да карат бавни коли и само да махат с пръст на нарушителите по пътищата. Грубата сила тук е от съществено значение. Трябва да може да се прилага, когато е необходимо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове