Last news in Fakti

6 Юни, 2024 09:12 1 233 14

Столична община търси кой ще гори 195 000 тона преработен отпадък, на опашката са и ТЕЦ-ове, свързвани с Христо Ковачки

  • столична община-
  • тец-
  • търг

Право на участие в търга имаха всички заводи, топлоцентрали и други предприятия, притежаващи разрешение да горят RDF

Столична община търси кой ще гори 195 000 тона преработен отпадък, на опашката са и ТЕЦ-ове, свързвани с Христо Ковачки - 1

Столичната община е напът да вземе глътка въздух в решаването на казуса как да намалява депонирането и да увеличава оползотворяването на отпадъците. Кметството има кандидати за всички 8 позиции в обществената поръчка за избор на фирми, които да приемат произведеното RDF-гориво от смет в общинския завод за боклука в село Яна, показва регистърът с конкурсите в страната, съобщи "Сега".

Това означава, че ако никой от кандидатите не отпадне заради проблем с документите, общината ще може да пласира планираните до 195 000 тона преработен отпадък. За целта тя е готова да плати за 1 година до 22,6 млн. лв. без ДДС на компаниите, които го приемат. Право на участие в търга имаха всички заводи, топлоцентрали и други предприятия, притежаващи разрешение да горят RDF.

Въпреки че за цялото количество има кандидати, София не успява да набере конкуренцията, на която се надяваше. Преди старта на процедурата Николай Савов, който е временен директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците в Яна, съобщи, че 7 компании са проявили интерес към търга.

В крайна сметка обаче в него се включват по-малко фирми. Сред участниците има две топлоцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. "Топлофикация-Сливен" кандидатства по една от позициите - за оползотворяване на 20 000 т RDF с оферта от 1,16 млн. лв.

За това количество "Топлофикация-Сливен" има конкуренция в лицето на дружество "БМ инвест 81", регистрирано в Перник и собственост на Николай Младенов Киряков. Досега то не е участвало в търгове на общината за изгаряне на гориво от боклук. По тази позиция общината е готова да плати до 2,32 млн. лв. без ДДС.

Другият ТЕЦ, свързан с Ковачки, няма конкуренция в търговете, за които участва. "ТЕЦ-Бобов дол" играе за общо 35 000 т RDF, за които общината е определила общ бюджет от 4 млн. лв.

За най-голямо количество кандидатства циментовият завод на "Холсим", който е традиционен партньор на София. Дружеството е внесло предложение по 3 позиции - за 60 000, 20 000 и 10 000 тона, като единствено за най-малкото количество има конкуренция в лицето на споменатото "БМ инвест 81".

Без конкуренция за изгарянето на 50 000 тона RDF-гориво срещу 5,8 млн. лв. е консорциумът "ХМД-ИС", в който участва "Индустриални суровини". Същата фирма бе част от предишния търг за оползотворяване на гориво от боклук в последния мандат на Йорданка Фандъкова, в който договори получиха тя и "Холсим".

Впоследствие обаче бе съобщено, че и двата контракта са прекратени. Предложеното тогава количество бе двойно по-малко - до 98 000 т, но прогнозната стойност бе около 26.5 млн. лв.

Около RDF-а, произвеждан в предприятието в Яна, неотдавна се разгоря шумен скандал в Столичния общински съвет. ГЕРБ публикуваха видео как произведеното гориво се заравя в земята и попитаха защо не се оползотворява.

Шефът на групата Антон Хекимян и негови колеги заявиха, че внасят сигнал в Регионалната инспекция по околна среда с искане за незабавна проверка.

Впоследствие от предриятието оповестиха, че проверката не е установила нередности. ГЕРБ попитаха и защо за 5 месеца управление новото ръководство на завода не е провело конкурс за избор на фирми, които да приемат и оползотворяват RDF-а.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 0 Отговор
    ДА ГО ИЗНЕСЕМ ЗА БРЮКСЕЛ

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    13 2 Отговор
    Едно може да му се признае на Ганчо, не се хваща на западните мантри за разделно събиране на отпадъци, понеже знае, че накрая всички вкупом заминават у ТЕЦ-а. Който събира и изхвърля разделно, трябва да знае, че пълни гушата на някой НПО грантоед без особен смисъл за околната среда.

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    11 0 Отговор
    Да го горят кметове и общинари в камините по вилите си.
  • 4 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    За Брюксел можеш да изнасяш само бели робини. Докато след като Малайзия би черния печат за австралийския боклук, можеш да си представиш, де заминават токсичните пластмасови отпадъци на Австралия по настоящем.
  • 5 Селко Селков

    12 0 Отговор
    Цяла зимат след 21:00 тецовете почват да пушат с цветовете на дъгата и респираторните заболявания се увеличават рязко. Да не се окаже ,че боклуци се горят от 10-12 години насам хаха?

    Коментиран от #7

  • 6 Селко Селков

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Аз от втора година съм на софия и гледам как един камион ги събира в студентски. всичко в едно ги мята.

    Коментиран от #8

  • 7 честен ционист

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Селко Селков":

    Отпадъци се горят, откакто има ТЕЦ-ове. Важно е от кога се горят токсични западни отпадъци, като тонери на принтери, медицински и биоотпадъци, а скоро и радиоактивни. Това стана преди 15 год, когато Китай заяви, че няма вече нужда от западните отпадъци, и че си има достатъчно собстено производство.
  • 8 честен ционист

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Селко Селков":

    Много ясно, че ще ги мята на едно. Имаш ли си на идея, че процесът по рециклирането на пластмаса е двойно по-скъпо и енергоемко от производството на нова. В тоя Студентски град май на нищо не ви учат?
  • 9 Ляв Еко Патла Джан Спасител Бон Бон

    8 0 Отговор
    А после фините прахови частици (дима)
    е от старата ми таратайка...
  • 10 Демократ

    4 0 Отговор
    30 години столична община търси, вместо отдавна да е решила този жизненоважен въпрос. В нормалните демократични държави има измислени технологии за превръщане на отпадъците в енергия, която се използва за евтино отопление и за различни производства. В комунистическа България проблемите трябва да се поддържат нерешени, за да бъдат тероризирани хората с мръсотия и грабежи чрез Топлофикация София чрез измислените цени на газта.

    Коментиран от #13

  • 11 БСТ

    1 0 Отговор
    После защо бил мръсен въздуха в София :)
  • 12 Къде

    1 0 Отговор
    Са оплаквачите на ПП-ДБ?? Тия мръсни престъпници
  • 13 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Нормалните демократични държави са все фалит... Ние още само се продаваме, евтино...
  • 14 Поздрави от Санкт Вендел

    0 0 Отговор
    Поправете ме ако греша, но в някой магазини на Фантастико( извинявам си за рекламата) има колички изцяло от пластмаса. Отделно, Кети рингът в страната може да ползва хартиени опаковки, както и големите вериги, а не да начисляват 0.30 стотинки когато си купиш грах или супа топчета. В Германия има една верига Глобус( лично мнение бие в земята и Кауфланд и Лидл взети заедно). Та там освен, че вътре има Аптека, тоалетни, ресторант и месарница. Та там като идват работниците да си вземат на обяд Къривурст с хлебче за 4€, опаковката е от преработена хартия както и самата купичка( + порция пържени картофки е 6.50€). Нека да се поучим от добрите практики, на немците. Все пак и те са хора , и те са с по едно сърце , два крака и две ръце. Защо те да могат , а ние не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове