Last news in Fakti

7 Юни, 2024 14:24 856 6

Съдът забрани унищожаването на бюлетини и протоколи от местния вот в София

  • съд-
  • избори-
  • бюлетини-
  • решение

По време на днешното заседание съдът прие искането да се извърши повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване

Съдът забрани унищожаването на бюлетини и протоколи от местния вот в София - 1
Снимка: БГНЕС

Административен съд София-град забрани унищожаването на материали от местните избори в София. Съдът се произнесе по въпроса в рамките на делото за оспорения резултат на изборите в столицата през 2023 г. Забраната важи до приключване на съдебния процес.

По-рано днес от Столична община съобщиха, че имат пълна готовност да изпълнят указанията от писмото на Централната избирателна комисия (ЦИК) за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември и се намират в защитените запечатани помещения, се казва в позиция на Столичната община, цитирана от БТА.

По време на днешното заседание съдът прие искането да се извърши повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване. Съдебният състав отказа разпит на представители на „Информационно обслужване“ и на „Сиела Норма“. Следващото заседание по делото ще бъде на 20 юни от 14:30 часа.

„Всички изборни книжа и материали са предадени и се намират в районните администрации. Има решение на ЦИК, в които е описан реда, по който тези помещения се отварят, кои лица могат да го поискат и по какъв начин да стане това. За всички отваряния на тези помещения се уведомява ЦИК“, заяви пред медиите Полина Витанова, председател на Общинска избирателна комисия (ОИК) – София.

Във връзка с ролките за машинното гласуване за предстоящите избори, Витанова обясни, че те са по три в плик, който е запечатан и има номер, той се изписва от ОИК в протоколите за предаване на изборните книжа. Така запечатани в плик ролките ще се предадат на секционните избирателни комисии, като има определен ред, по който те, заедно с техника на „Сиела Норма“, в съботния ден, да се разпечатат, да се извади една ролка и да се постави в машината, за да се включи устройството за машинно гласуване и да се направи съответният тест, допълни Полина Витанова.

Тя посочи, че всички изборни книжа и материали от предходни избори са предадени и се съхраняват в определени от съответния кмет помещения, като се отварят по определен от ЦИК ред.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    6 4 Отговор
    Ще ги съхраняваме и след 100 години ще си спомняме с умиление как сме гласували за Ванчето и за Васко.
  • 2 А бе

    8 6 Отговор
    Чалгаря какво ще изтропа сега? Има ли доблест да се извини за внушенията си?
    За пореден път стана за смях! Елементарно и злобно човече!
  • 3 ЛъжеТошко

    8 6 Отговор
    Не му мина номера на ЛъжеТошко с поредната нагла провокация, за която господарите му платиха да крещи и подскача пред слушащите във възторг платени медии. Добре, че е останал някой и друг читав съдия, та да отмие малко от срама на обладаните от мафията институции.
  • 4 Тошко ми е Бареков

    5 4 Отговор
    Тошко ми е Бареков
  • 5 Исторически парк

    3 4 Отговор
    Съдът пази хартията за да може пеперастите да си напечетат бюлетини, че няма да им стигне!
  • 6 Чичо

    0 0 Отговор
    Да сте чули някой да е вкаран в затвора за фалшификация на изборни документи? Ако знаете кажете. Ще има ли сега вкаран за това деяние или и наледяащите избори ще манипулират вота
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове