Last news in Fakti

7 Юни, 2024 15:50 1 635 34

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, които са най-близо до второто място

  • екзакта-
  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • възраждане-
  • бсп-
  • солидарна българия-
  • синя българия

29,1% ще гласуват преференциално на парламентарните избори

ГЕРБ-СДС води с близо 11% пред ПП-ДБ, а „Възраждане“ има минимална преднина пред ДПС. ГЕРБ-СДС получават 26.4% от гласовете за Народно събрание, а ПП-ДБ – 15%. Заявената подкрепа за „Възраждане“ е 14.8% срещу 14.6% за ДПС. Картината сочи, че в парламента влизат още БСП (9.0%) и ИТН (6.2%). Засега „под чертата“ остават „Синя България“ (3.2%) и „Солидарна България“ (2.1%).

Това сочат резултатите от социологическо проучване на „Екзакта“. Проучването е проведено между 30 май и 4 юни 2024 г. сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места.

Що се отнася до евровота, ситуацията е идентична: ГЕРБ-СДС получават 26.0% подкрепа, ПП-ДБ – 15.9%, „Възраждане“ – 15.1%, ДПС – 14.2%, БСП – 8.8%. ИТН с 6.2% са малко над прага от 5.88%.

В сравнение с началото на кампанията, към 4 юни, е

налице известен спад в електоралната тежест на ПП-ДБ.

Това прави възможно в самия край на кампанията да се увеличи още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ, уточниха от агенцията.

От началото на кампанията до последната ѝ седмица регистрираме лек ръст на електоралната тежест на „Възраждане, на ДПС и на ИТН за изборите за Народно събрание.

С добри резултати във финалната фаза на кампанията влизат „Синя България” и „Солидарна България”, а политическа подкрепа в хода на кампанията печелят още политическите партии МЕЧ и „Величие”.

Общо 29,1% от българите, имащи право на глас, заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% - на европейските избори, показват данните на проучването на „Екзакта рисърч груп".

С преференция и на двата вида избори ще гласуват по-често избирателите, принадлежащи към твърдите ядра на „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), на „Има такъв народ” (ИТН) и на ГЕРБ.

Според анализаторите за национален парламент

на 9 юни категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели).

Фактори от последните дни на кампанията могат да повлияят на тази активност и в двете посоки, посочиха социолозите.

На европейските избори са категорични, че ще гласуват 3% по-малко българи, отколкото на парламентарните. Очакваната активност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предишните евроизбори, които се проведоха през май 2019 г.

Фиш на изследването

Настоящото национално изследване на "Екзакта рисърч груп" е проведено в периода от 30 май до 4 юни 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната.

Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”.

Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    40 2 Отговор
    Сутринта и галъп,писаха същото.Тия един от друг преписват.Пфу...
  • 2 Няма

    27 2 Отговор
    Начин!!!
  • 3 Пич

    36 5 Отговор
    Предишната седмица второто място беше за Възраждане, а ПП - ДБ бяха чак на четвърто място !!! Нещо да кажете...?!
  • 4 На тези избори

    29 5 Отговор
    ще отида с кола E- GO произведена в Ловеч и заредена от полето с батерии за съхраняване на енергията.
    Ще се кача на нея, след като слизам от самолета по линия Скопие-София, където пък бяхме за посрещане на космонавтите от съвместния българомакедонски космически полет.
    След това ще мина през някой от петте нови тунела за да премина по някой от новите мостове на Дунав, защото работата ми в хипермаркета в Букурещ налага да живея в Румъния.
    Какво да се прави - там са по добри заплатите и по ниски цените
  • 5 ПРОПАДНАЛИ ПРОШЛЯЦИ

    20 4 Отговор
    СА ПЛАТИЛИ ПАРА ЗА СЕКЪНД ПЛЕИС -КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  • 6 Деций

    25 5 Отговор
    Цялата социология се събира в една дума,и тя е МАНИПУЛАЦИЯ, на масите!Мисля ,че ще има субект който ще направи "изненада",с гаранция е вътре, с резултат по висок от купената патерица ИТН! Всъщност изненада няма да има,прости платената социология мълчи и не коментира,но много скоро ще получи юмрук в лицето!
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    28 3 Отговор
    Алабалистики с цел манипулация на стадото !
  • 8 Пропаганда

    26 4 Отговор
    Прогнозите преди избори, трябва да са забранени.

    И впрочем всички сте НЕЛЕГИТИМНИ след преврата 1990г.
  • 9 Гай Турий

    18 9 Отговор
    Аз вярвам на екзакт анкетата на Факти преди 2 дни, където Възраждане водеше с 26 %, ПП бяха с 15 %, а ГЕРБ си остана с 10 %. Как и къде правят всички тия екзакти и др. подобни нагласени анкети и изследвания? Защо никой никога не е идвал при мен и ме пита за моите нагласи и решения. Това е хибридна купена, платена пропаганда в последния ден, преди хората да мислят. Край на сглобката на посолството от продажни еврЕоатлантици. Всякакъв друг резултата, различен от този тук във Факти ще е фалшификация на изборите, измама, престъпление!
  • 10 хххх

    16 6 Отговор
    Пълни глупости!! Промяната е подгтвила флашките и ще ги ползва. Ха да видим в неделя!
  • 11 тото избор

    23 3 Отговор
    Не вярвайте на тези платени нагласени проценти.Излезте масово и гласувайте,не бъдете овце,нека и размажем пъклените планове.
  • 12 АГАТа Кристи

    5 3 Отговор
    И само по кило гъби - да има за всички !
  • 13 козяк

    6 4 Отговор
    Колко струва да ми качите с процент показателя изобразен от вас,макар,че с флашките пак ще претичват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    17 5 Отговор
    Анкетите явно са проведени в централите на герпаджии и пперасите.

    И с гласовте на присъстващите там са "направили " прогнозите.

    Смешници сър,за кинти !!!
  • 16 Деций

    10 7 Отговор
    ППДБ няма да получат този резултат,очаквам ги зад ДПС.Причината не е само в излъганите очаквания и колаборацията с Борисов и Пеевски,а защото тези последните,активираха мюрето Синя България,за да фрагментира десните гласове и да намали още тяхната тежест! Костадинов няма да го обсъждам,той е руско прокси,каквито са Пеевски и Борисов!Коцето е на къс повод,както и чалгаря!Кюстендилската лисица,и Синдикалистката ,няма да прескочат прага,но ще откъснат заблудени от Корделка!
  • 17 Горски

    16 4 Отговор
    Поредната социолъжлива извадка. Всеки, който гласува за партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС, ПП - ДБ е привърженик на статуквото, разврата, джендъризма и отхвърлянето на традиционните семейни ценности, изпращането на пушечно месо в Украйна за интересите на САЩ, изпращането на технологична и каквато и да е помощ на украинците е предател и подлец.
  • 18 ЕСХАЧ

    5 5 Отговор
    В Парламента ще влязат още 2 партии и ИТН ще имат по-нисък резултат както и БСП.

    Коментиран от #20

  • 19 Нелегитимни

    4 3 Отговор
    Пропуска в рамките на една година от създаване на конституция и нейното обнародване в ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК я прави нелегитимна.

    1992г всичко след това се обезсилва точка.

    Как да ви го кажат по ясно с една дума. НЕЛЕГИТИМНО.

    Каквото и да се подпише след това е все тая, партии, договори, законодателство. все тая.

    Народа знае истината.


    КОНСТИТУЦИОННО ПРОПУСНАТО ОБНАРОДВАНЕ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК 1992Г.
  • 20 Мдада

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "ЕСХАЧ":

    Това е истината
  • 21 Факти

    6 6 Отговор
    Такаа, едни и същи прогнози, дано българинът ги опровергае на 9.06! Както се вижда много народ се е наточил на баницата! Явно още има какво да се краде в тази опоскана държава! Личното ми мнение, хора като: Б. Борисов, Д. Пеевски, К. Костадинов, К. Нинова, А. Василев, К. Петков, Хр. Иванов, Ат. Атанасов, Мая Манолова, В. Григорова, Т. Йорданов и Ку Ку бенд, Царе, Мечове, Патриоти, Левици, Десници, Хаджигеновци, Бабикяни не трябва да припарват до парламента и власта, токсични и вредни са! Вие решавате....!
  • 22 Така е

    12 2 Отговор
    Баце няма да си занесе милиар...дите в отвъд..ното.....но ще завлече глу..павия народ надолу...
  • 23 Призовавам

    7 3 Отговор
    НЕ четете глупости НЕ гласувайте за Сглобката!
  • 24 Банкянският

    2 4 Отговор
    Пак занулява путинистите....
  • 25 Банкянският гази пак

    2 6 Отговор
    Копейкин и Инпекса в тих ужас.
  • 26 Путинистите

    2 5 Отговор
    Последна дупка на кавала....пак

    Коментиран от #31

  • 27 БСП дрогарите

    1 3 Отговор
    Пак в пета глуха....докога бе другари ша служите за пълнеж в парламента.

    Коментиран от #30

  • 28 Обръщение до пенсионерите

    8 2 Отговор
    Пенсионери гласувайте против ГЕРБ. Идването им на власт означава край на увеличение на пенсиите. Сачева наскоро заяви, че ГЕРБ ще даде Коледна и Великденска добавка само на най ниските пенсии. Това са 500 000 пенсионера. Останалите 1.500 000 пенсионера няма да получат нищо. Е, това са те! Спомнете си 12 години управление на ГЕРБ, пенсиите бяха замръзнали. Борисов не си мръдна и малкият пръст за нас. Това ли искате отново да се случи? Масово гласувайте и кажете НЕ на ГЕРБ.
    София, 07.06.2024г.
  • 29 Грух

    1 1 Отговор
    За мир, не за война !
    Всичко друго е друго..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Грух

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Путинистите":

    Ние идваме, драги, идваме.. И никой не може ни спря..
  • 32 Мак лайн

    1 1 Отговор
    Не подценявайте ПП Величие.
  • 33 сноу

    1 0 Отговор
    Сичкото иСледвани е настрадин ходжа..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове