10 Юни, 2024 20:43 2 064 54

Политолог: Оставката на Христо Иванов е поемане на отговорност – нещо, което е дефицит в българската политика

  • избори-
  • оставка-
  • христо иванов

Подобен тип формации като "Величие" паразитират върху патологии, които са част от българското общество, смята Христо Панчугов

Политолог: Оставката на Христо Иванов е поемане на отговорност – нещо, което е дефицит в българската политика - 1

В 50-ото Народно събрание бих искал да видя политици, които истински са се заели с това да говорят с българските граждани и да търсят подкрепа от тях за политики и решения на истинските проблеми на обществото.

Това каза пред Радио "Фокус“ политологът Христо Панчугов.

"Надявам се преди въпроса за математиката и за сглобки този път да видим смислен дебат за това каква е политиката, която предстои да се води, какви са заявките, които политическите лидери биха направили, и в крайна сметка какво биха жертвали, за да се реализират тези приоритети.“

По думите му българското общество е в трансформация, а политическите партии са в криза на подкрепата и не успяват да намерят механизми за мотивиране на своите избиратели и на огромното мнозинство на негласуващите през последните години. Точно заради това според него все по-сложно ще бъде формирано парламентарно мнозинство и е необходимо да се приложи друг подход към правенето на политика.

Според политолога възможните варианти за съставяне на правителство са плод на нелогична аритметика и по думите му българските граждани трябва да проявят малко повече критичност към това, което им се предлага в този парламент.

"Иска ми се ние ясно да посочим границите, отвъд които не бихме искали да видим правенето на политика и се надявам политиците да бъдат вкарани в този разговор – за това какво предстои да се свърши и как би могло то да се свърши по най-добрия възможен начин.“

Резултатът на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ е напълно закономерен, каза политологът и обясни, че разказът за добрите, които биват надлъгвани от лошите в политиката вече не намира подкрепа у българския избирател.

"Беше заложено на кампания, която допълнително засилваше усещането за несъстоятелност, а не се търсеше разговор за това как да се убедят техните избиратели да гласуват и как да привлекат нова подкрепа,“ обясни той.

Оставката на Христо Иванов като лидер на "Да, България“ е поемане на отговорност – нещо, което напоследък е дефицит в българската политика, смята още Христо Панчугов. Следващата крачка според него е да се каже как се променят нещата след това, как ще се промени самата политическа формация, с което да върне и доверието към себе си, категоричен е той.

Партия "Величие“ е типичният пример за характерния за българската политика феномен на нова политическа формация, която намира представителство в парламента заради огромния брой на негласуващи.

"Подобен тип формации паразитират върху патологии, които са част от българското общество. Необходимо е нормалната българска политика, тези политически формации, които имат претенцията за някаква идеология, да се върнат на полето, в което говорят истински за проблемите на българските граждани и да се опитват да ги разрешат,“ убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магнит ски

    15 5 Отговор
    Киро брейка Е ПРИЯТЕЛ НА МАРКОВ ОТ ВЕЛИЧИЕ..УТРЕ АЗИС ИМА НАКЪДЕ ДА ПРОПАДАМЕ...
  • 2 Христо Иванов

    20 8 Отговор
    и отговорност?! Този какво каза ? Ристе нали се запъти към Брюксел, за да достигне 1 мил и да го задмине
  • 3 да де

    28 10 Отговор
    Поемане на отговорност или плъховете първи напускат потъващия кораб всеки го тълкува според разбиранията си.
  • 4 Верно ли

    11 6 Отговор
    А утре като си го изберат пак умнокрасивите комсомолци, какво ще бъде?
  • 5 Град Симитли

    7 8 Отговор
    Пънчуг гледа учудено на изборните резултати! :))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 въпрос

    12 11 Отговор
    българския Ален Делон си тръгва с куфарчета пари.но на кой оставя сбирщината? на гнома?

    Коментиран от #12

  • 8 Направил

    12 7 Отговор
    си е добре сметката ! А лелките му и другите от свитата му няма ли да го последват ? Все отговорни към БКП !
  • 9 Делавера с Конституцията

    12 13 Отговор
    Взел си е дебелият адвокатски хонорар от Тиквата и Свинята.
  • 10 Я пак

    16 6 Отговор
    Поредния "умен" и "красив" индивид дето обяснява на стадото,че Слънцето залязва заради тяхната тъпота!
  • 11 МАФИЯТА

    21 3 Отговор
    УНИЩОЖИ ВСИЧКО ЧИТАВО ..БАРЦЕЛОНСКИЯ ТАРАЛЕЖ И МАГНИТСКИ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ...ЗАСЛУЖАВА МЕ ГО...ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА...
  • 12 Цялата

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "въпрос":

    сбирщина е от потомци на червени селски "велможи" , милиционери , биячи и копои , ходили из градината по всякакви нужди , яли на вестници и прочие ! И тези ще се загрижат за България или за нейния народ , ли ? Точно никога ! Че и демократи го играят !
  • 13 Боклуците на Боклука

    3 7 Отговор
    Палячо, ще хванете банана. Всички сте маскари и хрантутници. Величие е N1.
  • 14 Боже

    13 5 Отговор
    Христо Иванов е наивник за втори път излъган от Борисов.Същото се случи и с Мария Габрнел..И двамата не разбраха,че лъжецът е лъжец до гроб.Който се е хванал с него е ликвидиран.

    Коментиран от #24

  • 15 АГАТа Кристи

    8 5 Отговор
    Пинокио и отговорност...
    Завесата пада, оркестъра свири "туш" и.....
    Буратито се покланя !
  • 16 Риба цаца

    7 3 Отговор
    Бягане от отговорност е !!!!!! Що се въргаля по орлите ????? Записаха го ????? Още веднъж го записаха ????? Елементарен хлъзгав човек не човек червей това сега ще се хлъзне към следващите!!!!!!!!
  • 17 Българин

    13 5 Отговор
    Много ще ни липсва мравояда, отивам да си сипя една мастика!
  • 18 Мале,малеее

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "анон":

    Много си неграмотен.Направо ужас

    Коментиран от #21

  • 19 Гъбаркане

    2 4 Отговор
    Похвалата към Ицо, представлява ли косвена критика към съпричастния към жертвата на кръстовище без предимство с демонстрирани мечти: (за отопление на столицата от многовековния геотермален извор в града, обявена преди три години)
  • 20 По голям

    2 3 Отговор
    Абсурд не съм чел
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Редник Гошо

    5 2 Отговор
    Ден след изборите ви стартираха кампанията 20 години НАТО
    Яко ,Ъ?
  • 23 Същия

    5 4 Отговор
    Дето не си спомня кой предложил промените в конституцията дет ни натресе Главчев, същия боклук дето за 2 парламента шеф на правната комисия дори 1 заседание не е провел.. Тоя човек не поема отговорност а подвива опашка.
  • 24 ДоКан от дока

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Боже":

    И един път бит от едно недоръфляче на квадратната глава
  • 25 Някои партии

    1 1 Отговор
    Разкараха непопулярните си лица преди изборите (на сладки служби) и захлебиха. Други упорито ни ги натрапват и губят.
  • 26 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    Малко трудно се говори от луксозната кола с народа, с избирателите.. А и какво има да говорят с разни нещастници , работещи за има-няма 500-700 евро на месец. И какво има да им кажеш, освен да ги излъжеш нещо... Истината да им кажеш - пак няма на ти повярват !!
    Например г-жа Павлова обеща да прави шосеен път от наше село до съседното градче / сега пътят е 30 км , - щеше да стане около 7 км. максимум !! Ама ха де - отиде да оправя Европата и бир та-а !
    Великият конституционен реформатор Хр.Иванов може да си е подал оставката като шеф на многолюдната си партия, но обезателно ще цъфне на парламентарната банка. Без него как ще префасонираме Основния закон на държавата из основи ? Не може без него - геният на правото !!
    Български политик И отговорност !? Какви ги ръси тоя господин ? Ако имаше капка отговорност и съвест Църния Ваньо например , отдавна да си е пръснал черепа или да се е обесил на някоя джанка !! Да не споменавам други отговорни политици, че няма да ми стигне мястото..............
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Грантаджиев соросоид

    2 3 Отговор
    Гледах Ристю Реформата последните месеци на пресконференциите на ППДБ-илите. Като говореше Симпли Харакиро Трепача, Ристю триеше носа и се мъчеше да не се хили. Беше му ясно, че тия са камък на шията. Конституцията му също е тотал щета. И сега не поема, а бяга от отговорност. Със сигурност си е уредил топло място - я в Брюксел, я посланик някъде. Принципите му са били винаги да гони келепира. Беше министър на Тиквата, после секретарката му беше министър, беше в първата сглобка с БСП и ИТН, беше във втората с ГЕРБ и ДПС. Всеяден политически измекяр.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мъдеротор

    2 1 Отговор
    Искам да ти тегля една П.М-а
  • 35 Мъдеротор

    1 1 Отговор
    Прочете ли го? Превод?
  • 36 Панчугов и ти нещо надуваш Бузите

    7 2 Отговор
    Нагушил сее Хр Ивнов за 3 поколения непред!! Ще се скрие в Нафталина някоя година ище Изпълзи отново! Като Професор по Право!!
  • 37 Тъжния край на Борисов

    4 3 Отговор
    Въпрос към Борисов -" С кого бихте преговаряли и предложили коалиция ", Борисов -" Ще предложа на Пепетата,но този път ние ще вземем ротацията ,ще доминираме в правителството ,е на тях ще дадем трима-четирима министри"....ГЕРБ от 670 хиляди гласа 2023 година ,сега получи 500 хиляди- 300 хиляди корпоративен вот и 200 хиляди ромски! Нормален Българин не гласува за тях! И за едно е прав Костадинов -" Който влезе в коалиция с ГЕРБ, няма да излезе жив имам предвид и буквално"

    Коментиран от #43

  • 38 Някой

    8 3 Отговор
    Човек, който се прегърна с Пеевски и му пи мазно кафе в скута няма достойнство нито морал. Просто вече е ненужен и е захвърлен. Христо Иванов ще си остане в историята като една продажна мижитурка.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Еййй сайтче

    3 1 Отговор
    Като пиша квадратна глава, що съ обиждате вееее и трийте, да няма сред вас такива ?
    Това е авторско определение, май съм уцелил в 10 -та, Ъ?
    ваш спонч БоБ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чорбара

    3 4 Отговор
    Глупости,тоя пор се готви за правосъдие министър или главен прокурор.Обещано от ГрОб.
  • 43 Правоверен Евроатлантик

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Тъжния край на Борисов":

    Какъв край на Борисов? От 2009 ГЕРБ на почти всички избори са първа сила. Преди Меркел и Юнкер му бяха дружки, сега вещицата Урсула го припозна. ГЕРБ са навсякъде - в съда, в общините, в митници, в бизнеси. Тия само Народен съд може да ги изчегърта.
  • 44 граф Монте Кристо

    1 3 Отговор
    Трийш,а?ПуркоА бе,джанъм?Представил съм чиста идеология,против евро-атлантизма и за намиране път и излизане от безпътицата ,други народа го налучкват,а ние затъваме още повече.А получавам триене на заличаване на оригинални замисли.
  • 45 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 1 Отговор
    Когато един такъв подаде оставка, просто означава, че финансовия му бос го епосъветвал и му обяснил, че вече няма нужда от него в политически план. Вероятно ще го уредят до пенсия на топло местенце при някоя от групите разпределящи печалбите от петролния бизнес. Все пак момчето последните години доста се постара, пък и мераклиите за овакантеното място си отварят очите. Иначе адвокат и морал ми звучи като негър скиор
  • 46 Е,хайде да не го величаем -

    4 2 Отговор
    видяхме какво и колко може този набеден юрист... Причина за оставката му е, че вероятно КС вече има яснота за окончателно решение по предложените от този промени в Конституцията - и било най-меко казано неудобно решенията на КС да бъдат обявени в Народното събрание. Ако говорим за достойнство в редиците на ПП-Д, най-напред трябва да си отиде онзи, който бе назован "лъжец4 от КС, а впоследствие стана и една от причините за смъртта на невинен случаен шофьор... Тъй че достойнството е кът в това обединение по интереси.
  • 47 Опитът

    3 1 Отговор
    за "превземане" на Росенец беше инсценировка и партийна задача ! Така и след това се наредиха на главата на ПП , а всъщност си "работеха" за враговете им , както и тези на българските граждани !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ганев

    3 2 Отговор
    КАКВИ..ОСТАВКИ БЕ....ВЕЧЕ ЗАТВОР....НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИХА...ЕЕХ КАК ЩЕ ИМ СЕ РАДВАТ ТАМ
  • 50 демократ

    5 2 Отговор
    А оставка на Кирето и генералчето кога?!
  • 51 Какво поемане на отговорност

    2 0 Отговор
    Човекът заминава за Брюксил при семейството си ,където с пари от партийна работа си е купил къща.Да му пожелаем добър път и да не се връща в България.
  • 52 Мнение

    2 1 Отговор
    Обратното! Бягство от отговорност, защото знае, че третата световна воина,чука на българската война и ако е в парламента трябва да гласува България да се включи в нея срещу Русия! Все пак му прави чест, въпреки че беше безчестник в политиката, която застъпване.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ком

    1 0 Отговор
    Краят на едно политическо НИЩО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове