Last news in Fakti

11 Юни, 2024 09:13 2 264 16

Красен Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал, липсва допир между нуждите му и образователната система

  • макроикономика-
  • пазар на труда

Макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, каза икономистът

Красен Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал, липсва допир между нуждите му и образователната система - 1

Има нужда от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения. Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодексът на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места.

Това коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в студиото на Блумбърг Тв България.

Следизборната ситуация в България и ЕС дава повод за много изводи, като в кампаниите се наблюдаваше отказ от страна на кандидатите за обсъждане на глобалните теми, икономиката и геополитическите трусове, каза Станчев. Той смята, че по-скоро правителство ще бъде формирано у нас, а в ЕП може би ще наблюдаваме тройна коалиция, която да отговори на алармите в ЕС.

Ако разговорите за превръщането на ЕС във федерация продължат и постигнат евентуален успех, то ще видим намаляване на централното планиране на ниво съюз. И когато се появи дадена идея за регулации на цели сектори, то прилагането ѝ в по-голяма степен ще бъде оставяно на националните правителства.

Засилено коментираната Зелена сделка създава икономически пречки пред ЕС и партньорите му и понижава конкурентоспособността на блока. Гостът допълни, че регламенти като данъците за въглероден диоксид са неприложими в предложения модел. Това не значи, че амбициозните цели на ЕС в зеления преход не могат да бъдат забавени или стопирани.

Макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, като Красен Станчев обясни, че ако страната не излезе от него то ще бъдат вдигнати лихвените проценти, което би намалило конкурентоспособността на бизнесите и би забавило изравняването на доходите със европейските.

Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара на труда е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодексът на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места. Съществува проблем и със силното влияние на профсъюзите.

Бъдещите приоритети на евентуално правителство би трябвало да започнат от подкрепа за Украйна, като там се крият и много икономически фактори за България. Също така трябва да бъдат премахнати привилегиите на осигурилите се в държавното осигуряване. Обществените поръчки са друго, над което трябва да се работи, тъй като осъществилите се без конкурс обществени поръчки у нас са 3 пъти повече от средното за ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един момент изчакайте

    7 2 Отговор
    Ей сега онова еврейско куче ще се изходи по темата.
  • 2 да де

    12 1 Отговор
    Майко мила политиците нямали доверие на хората не трЕбва ли да е обратното хората да имат доверие на политиците и да не ходят на Терминал-2.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Професора

    13 2 Отговор
    Фалшивата западна демокрация страда от артроза
  • 5 Хохо Бохо

    14 1 Отговор
    Само у нас? А как е в западна европа? Как е в германия? Западна Германия просперира последните години благодарение на кадрите от Източна Германия, сега са в изходно положение. На икономиката и трябват стругари, фрезисти, кранисти, булдозеристи, леяри, заварчици, оксиженисти....а получава тиктокъри, ютюбури, инфлуенсъри и чат пан некой и друг ИТ. Скоро няма да има кой да произвежда митичните оръжия па камо ли да ги ползва

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    14 0 Отговор
    След като медицинската помощ и образователните институции - детски градини, училища и "Висши" "Учебни" ЗАВЕДЕНИЯ СТАНАХА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И РАБОТЯТ ЗА СВОЙ ИНТЕРЕС ЩЕ Е ТАКА !
  • 7 шегичка

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Не бе изкуствения интелект ще оправи нещата на това се надат такива като тоя.
  • 8 Механик

    18 0 Отговор
    Демократите с мотото, че не сме конкурентоспособни, закриха 2/3 от предприятията и фалираха останалите. Но нови не отвориха. Ето от тука и отпадна нуждата от обучени кадри. Щом тази нужда отпадна, отпадна и нуждата от обучение на кадри. И ето ви резултата, гусин Красенчо.
  • 9 Дъртия

    2 4 Отговор
    Отдавна го казвам. Работещите пенсионери изкривяват пазара на труда. Като за начало премахнете работещите пенсионери от всички работни места свързани с ДЪРЖАВНО финансиране после може и някакви рестрикции за работещи пенсионери в частният сектор. Ще се изненадате от ефекта.
  • 10 Хмм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Аз предлагам тия дни като се събере парламента да отидем да ги хванем къде що намерим политик и администратор и да ги изпроводим тях до Терминал 2. Билетите по-добре да си ги вземат от личните средства, но ако трябва ще им ги върнем после от бюджета. Ако някой се завърне го слагаме в клетка.
  • 11 глупости , МОН пари непечата

    3 1 Отговор
    Логиката с печелбарството , сметкаджийството , бонус доходите , търгаши на запустели и изоставени къщи за 40 000 евро бизнеси за процент и менте кредити . Явно мон гледа в изборите за някой лев в университета . някое дарение от новобогаташ , как да запазят държавната службица . братовчеди на боичо , сестри на кокорчо , зълва на пеески и т.н.
  • 12 Тоя да не е уяил в СССР

    2 1 Отговор
    И кога този корифей на мисълта прозря този факт?
  • 13 Деций

    7 0 Отговор
    Този проблем е трупан с години ,и е в резултат на провежданата политика!Тук невинни няма,а и тези които най много реват ,че няма квалифициран персонал са в основата на проблема!Нали чакаха по десет за едно място,или забравихте отношението към работниците?Е прогонихте ги ,и сега наливат вода в чужди мелници !Не може да ги върнете,щото първо не плащате,нямате необходимото отношение,и не сте в състояние да организирате ,такъв производствен процес,който да ви позволи да задоволите потребностите на хората!Просто сте некадърници!Това се получава когато деятелното невежество се занимава с несвойствени неща!Сега внасяйте тарамбуки!
  • 14 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Ще ви напълним фирмите с тъпчовци.
  • 15 #идиоти вън

    3 1 Отговор
    Е кво искаш след като вие унищожихте образованието! Ай у лево!
  • 16 КОЙЧО

    1 1 Отговор
    ДА ВИ ЧУК....АМ ДЪРЖАВАТА МЕНТЕ СКАПАНО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове