Last news in Fakti

14 Юни, 2024 12:42 2 693 21

Кога камерите на тол системата ще започнат да засичат скоростта на шофьорите?

  • тол система-
  • камери-
  • скорост-
  • контрол

Въвеждане на нова функционалност

Кога камерите на тол системата ще започнат да засичат скоростта на шофьорите? - 1
Снимка: БГНЕС

Камерите на тол системата ще могат да следят не само за изрядно плащане на пътните такси, но и за спазване на ограниченията на скоростта. Това стана ясно от интервюто на Румен Мутафчиев, директор на Националното тол управление, в предаването "Денят започва" по БНТ.

Мутафчиев обясни, че системата се подготвя за измерване на средната скорост на превозните средства в определени участъци от пътната мрежа. За да заработи тази функционалност обаче, са необходими три ключови стъпки.

  • Техническо надграждане: Системата трябва да бъде оборудвана със специален софтуер, който да позволява изчисляването на средната скорост. Този процес вече е в ход.
  • Законодателни промени: Необходимо е да се въведат ясни законови разпоредби, които да регламентират използването на тол системата за контрол на скоростта. Мутафчиев посочи, че Министерството на вътрешните работи (МВР) работи по тези промени.
  • Сертифициране: Българският институт по метрология трябва да сертифицира системата, за да гарантира точността и надеждността на измерванията.

Техническо надграждане: Системата трябва да бъде оборудвана със специален софтуер, който да позволява изчисляването на средната скорост. Този процес вече е в ход.

Законодателни промени: Необходимо е да се въведат ясни законови разпоредби, които да регламентират използването на тол системата за контрол на скоростта. Мутафчиев посочи, че Министерството на вътрешните работи (МВР) работи по тези промени.

Сертифициране: Българският институт по метрология трябва да сертифицира системата, за да гарантира точността и надеждността на измерванията.

Директорът на Националното тол управление изрази надежда, че системата ще бъде готова за използване в най-скоро време. Той подчерта, че един от ключовите моменти в законодателните промени е дефинирането на понятието "средна скорост" в контекста на пътния контрол.

Въвеждането на тази нова функционалност на тол системата се очаква да допринесе за повишаване на безопасността на движението по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камерите

    66 2 Отговор
    и кибиците на тол да гледат и за състоянието на пътищата а не само за стриктното заплащане
  • 2 Мдааа

    61 3 Отговор
    Дупка до дупка на пътя, но с камери ще ни пазят.
  • 3 Стига

    45 5 Отговор
    сте говорили глупости, тези камери нямат радари и нищо няма да засичат, те просто ще калкулират средна скорост между две точки!!!
  • 4 ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ ВРЕМЕ КАК

    37 2 Отговор
    НА ОМАЙВАХА ЗА ТИЯ КАМЕРИ....САААМО ЗА СТТИСТИКА И БРОЕНЕ НА МПЕСЕТАТА БИЛИИИ ПОСЛЕ ЗЕХА ДА НАГЛОБЯВАТ ЗА ИНО НЕЩО ЧРЕЗ ТЯХ ПОСЛЕ ЗА ОЩЕ ТРИ СЯ И ЗА ОЩЕ ДВЕ СРЕДНА И ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ....ТАА ЦИФРОВИЗАЦИЯ НА ОКОВАВА ТОООЧНО КАТО РОБИ.

    Коментиран от #12

  • 5 Възстановяване на уКРАЙна

    41 3 Отговор
    Погледнете нашата инфраструктура, лунен пейзаж.

    Магистралите на Орбан са 100 пъти по добри от нашите.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 2 Отговор
    Добре дошли в "1984"❗
    Биг Брадър Ви гледа ‼️
  • 7 Камерите ги режат с флексове в Англия

    35 1 Отговор
    Те така падат стълбовете на оковите.

    Това не може да продължава вечно.
  • 8 Мафия поддържаща администрацията!

    30 1 Отговор
    Кога ще се построят качествени пътища отговарящи на трафика?
    С камери нищо не се постига, показва го настоящето!
    КАТ защо не си изпълнява фукциите да помага а не да се крият като мишоци по храстите???

    Коментиран от #19

  • 9 Пешо

    25 2 Отговор
    Тол системата е на австрийска фирма и ако се чудите как ще ги убедим да ни пуснат в Шенген е като им дадем много пари за дълго време. Всеки един доклад за превишена скорост който се изпраща до КАТ се заплаща от МВР на австрийската фирма. А тези пари ще се взимат от нарушителите които са докладвани на КАТ.
    Скоро очаквайте повишението на глобите за превишена скорост.
    И си помислете как ще гласувате на следващите избори! Дали искате да ви съдират по 3 кожи за едно превишение от 10 км на магистралата.
    За градски условия на шофиране където са най-рисковите условия няма такива камери от КАТ а за австрийците може да се прави всичко за пари.
    "Няма безплатен обяд!
    Нали ??
  • 10 Марда

    15 3 Отговор
    Никога няма да се случи. Само да вметна, че по нашите магистрали фучат с 200 само тези които се чувстват овластени, могат да си го позволят и са над закона. А това не е обикновения тънкач- газар джигит. Как ще се похвали иначе, че от София до Слънчака прелита за 3 часа.
  • 11 А кога ли

    31 0 Отговор
    По пътищата на българия ограничителните знаци за скорост "40" и "60" няма да са 90% от всички такива?
    Някой от "капацитетите" и "законотворците" пробвал ли е за колко дни ще допътува от София до Варна ако спазва собствените си ограничения.Да слязат от парламентарните лимузини,да си оставят служебните карти и да се пробват.
    Отговора за знаците-"ми то за да е безопасно" е изтъркан до пародия.Ами направете Безопасни Пътища,бе! Стига крадохте!
  • 12 Ко каза

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ ВРЕМЕ КАК":

    Абе ти как взе книжка като нямаш 5-ти клас?
  • 13 Яхуууууу

    10 0 Отговор
    Когато измислят корупционната схема.
  • 14 Мексо

    27 1 Отговор
    Отново става въпрос за съдиране на кожи. Като толкова мислят за пътищата защо не оправят "зелената вълна" в София? Защо още нямаме отделна секция за завои на дясно на червен светофар където това е възможно? Дори в Сърбия са го направили и няма тапи по кръстовищата. Само лапаницата ги интересува. Всичко в България вече дразни граби пречи и убива.
  • 15 Тираджия

    11 1 Отговор
    Айде стига бе, вече се наААкахте !
  • 16 мани беги

    14 4 Отговор
    ко ревете, та вие си избрахте герберастите и помаците?!

    Коментиран от #17

  • 17 Местния Козар

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "мани беги":

    Така е, ама като им го кажеш се правят на обидени, кога трябваше да гласуват, пиха ракия, ся мрънкат......да ги дупчат яко на лягане и на ставане, ама като ги гледам кви са жендъри, май им харесва.........
  • 18 8835

    6 1 Отговор
    А какво да кажем за прави и безопасни учестъци които изкушават да вдигнеш скоростта? Някой да се сети за въвеждане на ново ограничение само за леки автомобили от порядъка на 100-110 км/ч ????
  • 19 Нали

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мафия поддържаща администрацията!":

    Трябва да си купят нови коли и радари…
  • 20 Слуга на дявола

    2 0 Отговор
    защо само те ще засичат може и Борисов и пеевски и целия парламент да излязат по пътищата всеки да засича а парите естествено за благото на народа депутатите не влизат в тази графа
  • 21 идиоти

    3 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ В АМСТЕРДАМ И ПОЧТИ ЦЯЛА НИДЕРЛАНДИЯ НЯМА ЗНАКА СТОП ПО ПЪТИЩАТА ,И ЧЕ ПЪРВИЯ ПОЛИЦАИ КОИТО ЩЕ СРЕЩНЕШ ПО ПЪТЯ ОТ НЕДРЛАНДИЯ ДО БЪЛГАРИЯ СЕ НАМИРА ИМЕННО В БЪЛГАРИЯ ДРУГАДЕ ТАКОВА НЕЩО НЕМА ПО ПЪТИЩАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове