Last news in Fakti

17 Юни, 2024 06:16 2 412 32

От днес издават новите лични карти

  • документи-
  • лични карти

Целта е повишаване на сигурността на документа

От днес издават новите лични карти - 1
Снимка: МВР
От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, предаде dariknews.bg.

С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Какви предимства дава личната карта от ново поколение отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП,улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво трябва да знаете:

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата– обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.


Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години,

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАШИНКАТА ЗА

    23 3 Отговор
    СТРИГАНЕ ЗАРАБОТИ СТАДОТО ДА СЕ РЕДИ ЗА СТРЖБА
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Франсиско

    33 4 Отговор
    В цяла Европа няма такива документи. Ние пак сме опитни зайчета.
  • 4 НАПлийкс

    31 0 Отговор
    Отново нямат чип с електронен подпис и възможност за машинно гласуване.
  • 5 Да попитам

    31 2 Отговор
    защо възрастните ми родители над 79 г., които едвам ходят трябва да се редят на опашки за лична карта, при наличие че имат издаден паспорт с БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ, БЕЗСРОЧЕН. Защо в тази държава всичко го правите да е трудно за хората. Ако родителите ми искат да пътуват извън страната ще си извадят нов НО международен паспорт.

    Коментиран от #19

  • 6 Шенгенец

    29 2 Отговор
    Всичката я Мара втасала до нови документи опрела !
  • 7 Да ви е по-лесно

    35 1 Отговор
    лицевото разпознаване и цифровият концлагер. Ставаме като Китай. Биометричните данни са моя лична собственост, уникални, неповторими, и не искам друг да разполага с тях, какво правим?
  • 8 Каката от магистралата

    34 1 Отговор
    Ех, м.а.м.а. ви крадлива! По номерата на автомобилите няма ли да сменяте нещо? Престъпници долни!
  • 9 редник

    30 0 Отговор
    / Запазва се срокът на услугата... /

    Няма "услуга" - държавата задължава всеки да има лична карта...
  • 10 сантос

    10 1 Отговор
    След като има издадени безсрочни лични карти трябва ли пак да се ходи да се сменят ме интересува.
  • 11 Механик

    40 1 Отговор
    Картографирането на стадото продължава. Стадото се кефи на новите придобивки и джаджи, мислейки си, че всичко се прави за негово добро. С голям кеф и устрем стадото се качва по новата автоматизирана лента, мислейки си че тя го води в новия МОЛ. Вместо в мола, лентата го качва в чисто новия камион на чиито врати пише "Кланица НОВ ЖИВОТ". Шилето доволно блее и мята кючеци.
  • 12 100 пъти

    29 0 Отговор
    ги сменяха тези карти и паспорти. И номерата на колите. Брашнян чувал. Тупаш, тупаш и все пада. Да ви приседнат, дано.
  • 13 Ццц

    28 0 Отговор
    Пръстови отпечатъци ?От днес всеки против системата ще е престъпник .Отпечатъците му ще са навсякъде по света .
  • 14 Ццц

    21 1 Отговор
    Посолството иска така .
  • 15 А стига бе!

    25 1 Отговор
    За последните 20 години ТРИ ПЪТИ сменям Лична карта... "Държавата" е намерила още един начин да дои овцете и всеки път с все по-високи такси... Е, до кога ще ни правите на шарани? Впрочем, личните документи са задължителни за всички пълнолетни граждани на републиката, НО НЕ СА ВАША СОБСТВЕНОСТ, а собственост на държавата! Ако ги загубите плащате глоба като за изгубено или унищожено държавно имущество... Та въпросът е защо трябва да заплащам такса за издаване на идентификационен документ, който дъжавата ме задължава да нося, НО не е моя собственост?
  • 16 да де

    22 2 Отговор
    поредното престъпление срещу хората , от проклетите сатанисти облечени с власт
  • 17 Тити

    18 1 Отговор
    Събирането на пари от народа започва отново.
  • 18 Баш софиянец

    31 1 Отговор
    Винаги когато ви говорят "за по-голяма сигурност", да се чете " за по-изкъсо следене". Вашата сигурност си е ваш ангажимент.
  • 19 Гошо

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да попитам":

    Зощото това го измислятНещасници алчни за пари
  • 20 Ром от Лом

    12 2 Отговор
    А за мене това са фашливи карти,как така пише блъгарин като язе съм циганин
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Поне има банани

    10 3 Отговор
    Най скапаните лични карти в света! Чупят се от най малкото огъване. А в САЩ кредитните карти ги правят неунищожими. Ганю разбира се "усвоил" парите, но взел най новата технология на Африка.
  • 23 Ще избодат очи

    10 2 Отговор
    Това означава че ако ви откраднат личната карта, ще ви имат и пръстовите отпечатъци и ще отворят всички устройства заключени с тези, като телефон, флашки с криптовалута, и т.н. Що за малоумие?

    Коментиран от #26

  • 24 хмм

    6 0 Отговор
    Някой може ли да ми каже защо е изписано БЪЛГАРИЯХХ, само не ми казвайте, че живеем във резерват
  • 25 Име

    11 1 Отговор
    Пръстови отпечатъци се вземат само на престъпници. Очевидно новото предимство е, че всички граждани са приравнени с тях. И второ да се обслужат неграмотните, които стават все повече, да се подписват с пръст!
  • 26 добитък

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ще избодат очи":

    собственика трябва да има пълен контрол над въпросни лица
  • 27 Като в затвор

    8 0 Отговор
    И там са на мода пръстовите отпечатъци. В концлагерите също. Докъде стигнахме нали?
  • 28 Айде

    3 0 Отговор
    Пак почвате да печелите от народа.На бочко хората.
  • 29 Трап

    0 4 Отговор
    Ако не смъкнат пари няма да ги бъде. Държавата винаги трябва да скубе. Пак добре, че най-накрая ги въведоха. Крайно време беше.

    Коментиран от #31

  • 30 Бесен Бустанджия

    3 0 Отговор
    Всичко е публична информация стига да знаеш как да търсиш във тъмната мрежа. Само и единствено кръвната група е поверителна информация и даже личната ми лекарка не знае каква група съм що и аз не знам
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове