Last news in Fakti

17 Юни, 2024 12:42 663 11

НСИ: В края на 2023 година в България има 341 заведения за болнична помощ с 55 724 легла и 29 911 лекари

  • лекари-
  • болници

Най-много лекари са във възрастовата група 55 - 64 години - 9 755, или 32.6%. На второ място е групата на най-възрастните лекари (на 65 и повече години) - 6 545, или 21.9%

НСИ: В края на 2023 година в България има 341 заведения за болнична помощ с 55 724 легла и 29 911 лекари - 1

В края на 2023 г. в страната функционират 341 заведения за болнична помощ с 55 724 легла. В сравнение с предходната година броят на заведенията остава непроменен, а леглата в тях се увеличават с 1 017, или с 1.9%.

Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Болниците са 319 с 53 472 легла, като 203 от тях са публични (държавни и общински) и 116 - частни. Разпределението на болниците по форма на собственост в последните години остава относително постоянно. Наблюдава се увеличение на легловия фонд на частните заведения и към 31 декември 2023 г. 29.6% от леглата са в частни болници.

Многопрофилните болници са 181 с 39 168 легла, или в 56.7% от болниците е съсредоточен 73.2% от легловия им фонд в страната.

Специализираните болници са 138 с 14 304 легла. Разпределението им по видове е следното:

- за активно лечение - 71 с 4 419 легла;
- за продължително лечение - една със 145 легла;
- за продължително лечение и рехабилитация - 18 с 2 161 легла;
- за рехабилитация - 36 с 5 497 легла;
- държавни психиатрични болници - 12 с 2 082 легла.

Осигуреността на населението с болнични легла към края на 2023 г. е 864.5 на 100 000 души от населението.

Най-високи са стойностите на показателя в областите Плевен (1 297.0 на 100 000 души от населението), Смолян (1 150.8) и Пловдив (1 092.0), а най-ниски са в областите Перник (402.6), Ямбол (425.1) и Видин (431.9).

Към 31.12.2023 г. заведенията за извънболнична помощ в страната са 2 237 с 1 307 легла за краткосрочно наблюдение и престой.

Сред заведенията с дейности по клинична медицина най-голям e броят и легловият фонд на медицинските центрове - 834 заведения с 922 легла, следвани от диагностично-консултативните центрове - 113 с 293 легла. Денталните центрове са 67 с 9 легла, а медико-денталните центрове - 67 с 83 легла.

В края на 2023 г. на основен договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 911 лекари. Лекарите по дентална медицина са 7 607, като 6 583 от тях работят в практики със сключен договор с НЗОК.

Професионалистите по здравни грижи и другите медицински специалисти са 44 523, от които 28 570 медицински сестри и 3 253 акушерки.

Към 31 декември 2023 г. разпределението на практикуващите лекари по пол е следното - мъжете са 13 260 (44.3%), а жените - 16 651 (55.7%).

В структурата на лекарите по възраст най-голям е броят и делът им във възрастовата група 55 - 64 години - 9 755, или 32.6%. На второ място е групата на най-възрастните лекари (на 65 и повече години) - 6 545, или 21.9%. Младите практикуващи лекари, на възраст до 35 години, са 5 457, или 18.2%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТ РАМБУ

    4 2 Отговор
    БОЛНИЦИ ИМА ЛЕКАРИ ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ------Ъ Ъ НО СТЕНТОВЕ ЗА ЗДРАВИ ДАЛ БОГ
  • 2 ФЕЙК

    3 3 Отговор
    Бравос ! На 2 легла по лекар и половина! От какви липси се оплаквате , вие които ПРАЩИТЕ от здраве !
  • 3 И какво от това?

    3 0 Отговор
    И какво от това? - Къде са Лекарите?
  • 4 Тапията не те прави Лекар!

    2 0 Отговор
    Тапията не те прави Лекар!
  • 5 Никси

    2 0 Отговор
    В КРАЯ НА 2023 ГОДИНА , В ГОДЕЧКАТА БОЛНИЦА ИМА ЕДИН ЛЕКУВАЩ ЛИЧЕН ДОКТОР И НУЛА БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА , И ЕДНА ЛИНЕЙКА КОЯТО ИЗГОРЯ ОТ СТОЕНЕ ЧИСТО НОВА , Е ? КАК ВИ СЕ СТРУВА ? , ЕДИН ЦЕНТЪР И БЪРЗА ПОМОЩ ФИЛИАЛ КЪМ СОФИЯ , НЕ Е КАТО ЕДНО ВРЕМЕ , БОЛНИЦАТА БЕШЕ ПЪЛНА СЪС ВСЯКЪКВИ СПЕЦИЯЛИСТИ , ХИРУРЗИ , ОТОПЕДИ , УШИ НОС И ГЪРЛО , УРОЛОЗИ , НЕФРОЛОЗИ , ЗАБОЛЕКЪРИ И АКУШЕРО ГЕНОГОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ И ЗАЛА ЗА РАЖДАНИЯ ,ЖИ ВСЕКИ ЕДИН ЛИНЕЙКАДЖИЯ СИ КАРАШЕ И ПОДЪРЖАШЕ САМ КОЛАТА 5 ШОФЬОРА И 5 ЛИНЕЙКИ СЕГА СА 2 И ЕДНАТА СЕДИ АКО НЕЩО СТАНЕ С ДРУГАТА ДА СЕ СЧУШИ ЗА В БОЙНА ГОТОВНОСТ ДОКАТО ДРУГАТА ДРЕМЕ В СЕРВИЗА И 6 ШОФЬОРА КАРАТ ЕДНА ЛИНЕЙКА И КАТО ТРЪГНЕ ТАЗИ ЛИНЕЙКА ЗА СОФИЯ , ФИЛИАЛА ОСТАВА БЕЗ ДРУГА ЛИНЕЙКА ШОФЬОР И ДОКТОР , КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ ДА СЕДЯТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ АКО НЕЩО СТАНЕ СТОЯХА 24 ЧАСА , ТОЕС АКО ДНЕС СИ БИЛ НА ДЕЖУРСТВО И СЕ ОСВОБОДИШ ВЕЧЕРТА ОТ РАБОТА , ДО УТРЕШНОТО ТИ НОЩНО ДЕЖУРСТВО ОСТАВАШ 24 ЧАСА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ + НОЩНОТО ДЕЖУРСТВО , ПРОСТО ЗАЩОТО В НАЩА ОБЩИНА ИМАШЕ ОКОЛО 9ХИЛ. ДУШИ И БОЛНИЦАТА БЕШЕ ПЪЛНА С ПАЦИЕНТИ И ЛЕКУВАЩ ПЕРСОНАЛ , СЕГА ДА ВИ ПИТАМ КАКВО ИМА , Е ГИ НАЩЕ НА ХЕМОДИАЛИЗА ВМЕСТО ДА ГИ РАЗКАРВАТ ПО СОФИЙСКИТЕ БОЛНИЦИ ДА ПРАВЯТ ДИАЛИЗА , МОЖЕ СПОКОИНО ТУК ДА НАПРАВЯТ ДА ИМА ДИАЛИЗЕН ЦЕНТЪР , ДА НО НЯМА КОЙ ДА СЕ НАВИЕ ИЛИ ДА ДАДЕ НЯКЪКВИ ИДЕЙ , ТЕЯ ХОРА ДА НЕ ГИ ЛАШКАТ КАТО КУЧЕ У КАРУЦА НАСАМ НАТАМ , ЩОТО СЛЕД ДИАЛИЗА СИ НЕАДЕКВАТЕН , ПОЛОВИН СВЕТЕН И Т.Н , ИМА МНОГО НАЧИНИ ТУК ТАЗИ БОЛНИЦА ДА СЕЗАПАЗИ , НО ЯВНО НЯКОИ ХОРА НЕ ИС

    Коментиран от #7

  • 6 Никси

    2 0 Отговор
    ИМА НАЧИНИ ТАЗИ БОЛНИЦА ДА СЕЗАПАЗИ И ДА СЕ ЛЕКУВА НАРОДА , НО ЯВНО НЯКОЙ ХОРА НЕ ИСКАТ ТОВА , СЕГА НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ИЗЧИСТЯТ БОЛНИЧНИТЕ ГРАДИНКИ И ДА СЕ ИМА И НЯКЪКВИ КЪТЧЕТА ЗА ОТДИХ , ПЪТЕЕКИ И АЛЕЙ И ОСВЕТЛЕНИЕ И ПЕЙКИ , НО ТУК МИ МИРИШЕ НА ПРОДАВАНЕ , ЩЕ СЕ НАСЕЛИ НЯКОЙ НОВОБОГАТАШ ,ИЛИ ЩЕ ОТВОРИ СТАРЧЕСКИ ДОМ ИЛИ ХОСПИС НЯКАКЪВ , ПРИМЕРНО ,И ВСИЧКО ДРУГО ЩЕ КАЖЕ Я НАПОЛЕ БЕ , МАРШ ОТ ТУКА, НО ЗАЩО ? , НЕ МОЖЕ ЛИ НИЕ ТУК ДА СИ ИЗГРАДИМ ДА СИ Е НАШЕ И ДА СИ СЕ ЛЕКУВАМЕ ТУК В ТОЗИ НАШ ГРАД , МОЖЕ , ВСИЧКО МОЖЕ , НО И НЕ В НАЩА ДЪРЖАВА ЗА ЖАЛОСТ , ЩОТО АКО ВИДИТЕ ГРОБИЩАТА КАК СЕ ПЪЛНЯТ УМ ЩЕ ВИ ЗАЙДЕ И ТО С МЛАДИ ХОРА , Е ТОВА Е СТРАШНОТО , ЩО ЩОТО ПРЕЗ ТИЯ 34 ГОДИНИ ПРЕХОД ВСИЧКИТЕ СЪВЕТНИЦИ СИ ГОНЕХА НЯКАКЪВ ГАРЕС НА КМЕТОВЕТЕ ИЛИ ОБРАТНОТО , НО РЕЗУЛТАТА Е НУЛЕВ И ОЧЕВИДЕН , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА ДЪРТИ ФИЛОСОФИ НЯКОИ ГИ НЯМА ВЕЧЕ ИЗ МЕЖДУ ЖИВИТЕ ХОРА КОИТО СМЕ ОСТАНАЛИ ,ЧАО !!!.
  • 7 хихи

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Никси":

    и работниците почиваха всяка година безплатно 6месеца на море 6 на балкан. Пенсионери в България нямаше всички живееха на френската ривиера, излизаха от казината само в деня за пенсии. Не че в Монака беше ефтино, пенсиите бяха големи и ги носеха със самолета на бай Тошо, а какъв голям самолет имаше бай Тошо ще ви разкажа другия път...

    Коментиран от #9

  • 8 Никси

    1 0 Отговор
    КОГАТО ДОЙДЕ ЛИНЕЙКАТА ОТ КОМЩИЦА ИЛИ СТАНЯНЦИ И СПЕШНО ЗАМИНЕ ЗА СОФИЯ НО НЯМА МЯСТО ДА ГО НАСТАНЯТ ПО БОЛНИЦИТЕ , ТЕ ГО РАЗКАРВАТ КАТО ПАНАЙРДЖИЙСКА МЕЧКА , ДОКАТО НЕ ИМ УМРЕ В РЪЦЕТЕ ИМ , А ТО МНОГО ТАКИВА СЛУЧАЙ Е ИМАЛО , ЗАЩО ? ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМАМЕ ПЕРСОНАЛ КЪМ БОЛНИЦАТА СЪС СПЕЦИЯЮИСТИ И БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА , ЗА РАЗЛИКА ОТ ГРАД СВОГЕ ТАМ ИМАТ И ДОРИ В СЕЛО ИСКРЕЦ САНАТОРИУМ , А НАЩА БОЛНИЦА АКО ТАКА КАРА С ЕДИН ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР , СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КАТО СТАТУТ НА БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ , ДА НЕ КАЖА НЕДАЙ СИ БОЖЕ КАТО СГРАДА , АМИН НЕ ДАЙ БОЖЕ И ТОВА ДА НЕ СТАНЕ , ТОГАВА ГРАДА СЕ ЗАНУЛЯВА И НА БАЛАЧ СЕ СЛАГА БАРИЕРА НЕ ВЛИЗАЙТЕ ОПАСНО ЗА ЖИВОТА !!!.
  • 9 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "хихи":

    ТИ НЕЩО СЕ ПОДИГРАВАШ МАЙ , ТАКА ТЕ УСЕЩАМ , НО ПОГЛЕДНИ ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА НЕЩАТА , КВА ФРЕНСКА РИВИЕРА КВИ 5 ЛЕВА СЪНУВАШ ПО ОНОВА ВРЕМЕ , ЩОТО СЕГА КАТО СА ВИ ОТВОРИЛИ ГРАНИЦИТЕ , ХОДИ ДА СЕ ЛЕКУВАШ В НЯМОЯ БОЛНИЦА ВЪВ ФРЕНСКАТА РИВИЕРА , ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРОДАДЕШ КЪЩАТА ИЛИ АПАРТАМЕНТА ЗАДА ПЛАТИШ ДЕН ПРЕСТОЙ САМО ЗА ЛЕГЛОТО , КАМО Л ЛЕЧЕНИЕ ДА ТИ ПРИЛАГАТ , Е ОТ ТАМИВА ПАТИЦИ КАТО ВАЗ ДЕТО ВСЕ СЪНУВАТЕ РОЗОВИФИЛМИ , СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ДЪРЖАВАТА НИ И С ТОВА ОВЧЕ МИСЛЕНЕ , ТИЯ НЕЩА СИ ГИ ЗАДРЪЖ ЗА СЕБЕСИ , ДАЖЕ СЪНУВАЙ СИ И АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА , САМО ДА НЕ СЕ НАПИШКАШ НА СЪН ДОКАТО СЪНУВАШ УДАВЯНЕТО НА ТИТАНИК ИЛИ ДАР ВЕЙДЪР В МЕЖДУЗВЕЗНИ ВОЙНИ , ВНИМАВАЙ ЩОТО И СТО КИЛОГРАМОВ ПАМПЕРС НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ , СЛЕД КАТО СЕ УЖЪЛТИШ И УСМЪРДИШ НА РАПАНИ И РАЦИ ОТ ФРЕНСКАТА РИВИЕРА И МЕДУЗИ !!!!.
  • 10 Тома

    1 0 Отговор
    След като прочетох разбрах защо сме номер едно в света по смъртност
  • 11 РЕД И ХАОС

    1 1 Отговор
    Не разбирам защо му е на бедният българин да има ток? Нека всичко да е пазарно, да не би хлябът и сиренето да не е пазарно, или горивата? Замразяване на АЕЦ Козлодуй, никога АЕЦ Белене. Пълна приватизация и закриване на КеВеРе и всичко държавно в енергетиката. Така и със здравеопазването. Освободените бюджети за субсидии да се насочат към социално слабите. По 600 вата слънчеви ел панели за домакинство, за топла вода и толкоз.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове