Last news in Fakti

17 Юни, 2024 14:42 4 553 40

За първо тримесечие: В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8%, в България те са скочили с 15,8%

  • разходи за заплати-
  • евростат

По този показател само Румъния ни изпреварва, показват данните на Евростат

За първо тримесечие: В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8%, в България те са скочили с 15,8% - 1

През първото тримесечие на 2024 г. разходите за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 5,5% спрямо същото тримесечие на предходната година, докато тези в еврозоната са нараснали с 5,1%, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от БНР.

Разходите за труд на фирмите включват не само възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, но и непреки разходи за труд - предимно вноски за социално осигуряване, плащани от работодателя.

В еврозоната възнагражденията за отработен час са се увеличили с 5,3%, докато непреките разходи за труд са нараснал с 4,5%, а общите разходи за труд са нараснали с 5,1% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. В целия ЕС почасовите надници и заплати са се увеличили с 5,8%, общите разходи за труд - със 5,5%, а компонентът извън заплатите - с 4,8 на сто.

Най-значим ръст на разходите за заплати за отработен час през първите три месеца на годината е регистриран в Румъния (скок с 16,4% на годишна база), следвана от България (повишение с 15,8%), Хърватия (с 15,3%), Полша (с 14,15) и Унгария (с 13,7%), като още две страни членки бележат увеличение на показателя с над 10 на сто, а именно Латвия (с 12,7%) и Литва (с 11,1%).

Общите разходи за отработен час в България са нараснали през първото тримесечие на 2024 г. с 15,8% спрямо година по-рано, а компонентът извън заплатите - с 15,9 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    51 6 Отговор
    Еееххххх
    За балами ли ни мислите.
    Ние не получаваме заплати и не плащаме разходи?.....

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Експерта

    39 5 Отговор
    Ала бала !
  • 3 провинциалист

    45 4 Отговор
    Мда. Само че в България никой не плаща почасово.
  • 4 честен ционист

    28 6 Отговор
    Като дойдат гостите от Раджастан друга статистика ще извадите.
  • 5 Сармат

    34 6 Отговор
    Аууу, колко добре се живеело в ЕС! Ама защо +15,8 се усещат като -15,8?
  • 6 Верно

    22 4 Отговор
    ама нищо на лице !
  • 7 Ха ха ха

    25 7 Отговор
    У нас са скочили на надолу!
  • 8 замислен

    38 3 Отговор
    Хващаш гугъл и питаш "колко е минималното заплащане на час в германия" което е 12 евро или и след това същия въпрос за България което е малко над 5 ЛЕВА, след като вече човек е осведомен ще разбере че 5% в немско са много повече от 15% тук! Цените на много от нещата са си същите.

    Коментиран от #20

  • 9 Читател

    23 4 Отговор
    Абе Краси защо нямате 1 вярна статия бря човек.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И Киев е Руски

    19 2 Отговор
    Това ще да е заради индийците и пакистанците.европростат изтрепаха рибата
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Читател

    18 0 Отговор
    Краси ти дали печелиш колкото подобен журлист в Италия и Испания 😁

    Коментиран от #21

  • 14 Теглете кредити

    17 2 Отговор
    Раздавайте заплати дето не са изработени, пък ще видим до кога ще издържи балона

    Коментиран от #26

  • 15 Икономист

    19 1 Отговор
    Еати лъжата...
  • 16 инж. Ганчо Илков

    20 1 Отговор
    Статистиката не Работи за Обикновеният Бълтарин. Минималната Работна Заплата в България. е под 5€/час. Минималната Заплата примерно в Ирландия, е 13€/час. Работната седмица в Ирландия, е 39 часа. Всеки допълнителен час се Заплаща над Минималната Ставка. В България. псевдо Политиците, Президента и Определени Групи Държавни Служители получават в Пъти Средно Статистичната Заплата. В България Синдикатите Играят с Олигарсите, смятат, приказват, но не са в Състояние да Внесат Промяна. Олигарсите Пискат, че дори Минималната Заплата е Много Висока. Бългапинът е най-бедният Работещ в Европа. С Подарен, или Откраднат Бизнес (Кредитни Бизнесмени създадени с Фалита на Държавата и Приватизационните Фондове), Пазарна Икономика не се Прави. "Работодателите" са Икономически Функционо Неграмотни. Липсва Ефективна Регулация в Социално Икономическите Отношения. Политическите Проектанти си Играят в Парламента на "Леви", "Десни" и Яко Смучат от Бюджета и Евро Фондовете.
  • 17 сектант

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Разходите за изкуствен интелект и роботи.
  • 18 Бавно, но сигурно

    5 11 Отговор
    Източна Европа догонва западна💪
    Доходите ни растат и всички ставаме по-богати🥳🥳🥳
    Наваксването е трудно, когато си стартирал от нивото на Афганистан, но посоката е вярна 💪💪💪

    Коментиран от #22

  • 19 Депутат

    20 0 Отговор
    Така е , така е. Заплатите на депутатите, ни се увеличават на всеки 3 медеца. Демокрацията е сладко нещо, крадеш и няма затвор, няма Белене.
  • 20 хахахах

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "замислен":

    дори по-скъпи
  • 21 Възможно е

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    В България лъжите служещи на колективния запад се заплащат в пъти по добре от представянето на истината!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бгбг

    10 2 Отговор
    поредна диип фейк статия, не благодаря

    статистиката се ползва само да заблудят стадото. тълкуват си я по най удобен начин !

    няма институция в БГ която да не е злоупотребила със статистиката - МВР води надпреварата!
  • 24 Айде пак глупости!

    11 1 Отговор
    В България почасовите надници трябва да скачат ГОДИНИ НАРЕД за да могат евентуално НЯКОГА да догонят Европейските! Поредните алабализми, платени от заинтересовани лица и организации!
  • 25 Фейкове и Лъжи от името

    11 2 Отговор
    На Евростат!
  • 26 А Вие

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Теглете кредити":

    Си лежете на стари лаври, не оптимизирайте условията на труд, не инвестирайте в нови технологии, машини и в ЧОВЕШКИ КАПИТАЛ и много скоро ще ФАЛИРАТЕ, такива са неумолимите закони на бизнеса! Заплатите и качеството на работната сила са двете страни на една и съща монета! Кой разбрал-разбрал, кой не е да връща куфарчетата!
  • 27 Мнение

    6 11 Отговор
    Добре, че бяха ПП-ДБ и брилянтния финансист Асен Василев, че да скочат заплатите в България 15% за последното тримесичие! Ей сега ГЕРБ като дойдат на власт ще има застой на заплатите и крадене от асфалт, раздаване на милиони на строителните олигарси без конкурси...
  • 28 Предпочитам

    7 0 Отговор
    1% на 1000000 отколкото 100% на 10 лв. ...
  • 29 Жан Клод ( с двата ножа)

    12 0 Отговор
    Демек- богати сте ама не го знаете.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 🍊🍋🇧🇬

    10 2 Отговор
    Да, кво къде са почасовите “надници” (грозна, робска дума, означаваща - заплащане на час) ?

    Когато заговорим официално за Заплащане на Час в Законодателството, тогава ще настъпи Промяната в Пазарът на Работна Сила в България?

    До тогава ще бъде трийсе до пейсе лв. на “работен ден” който може да бъде м/у шест (6) работни часа до шестнадесет (16) до осемнадесет (18) работни часа в денонощие.

    Капитализмът на ДС Мутри и БКП/БСП на ДС Приватизатори (Корнелия Нинова, Иван Костов, Васил Божков, Братя Найденови и плеяда др. ДС онбашии).

    Главната задача на избраните
    ДС Капиталисти е да провали Капитализмът за дойдат
    Мики Маус личности като Коце Костадинов и компания.

    Батюшка Цар Путин ще ви се стори, “манна небесна”, на Шолц и Урсула не им “пука”, след “утилизацията” на Украинските Славяни идва ваш ред.
  • 32 господи прости им

    7 1 Отговор
    Ще умра от смях.
    Давайте само такива новини
  • 33 ннннннннн

    6 2 Отговор
    България е най-бедната страна в Европа. Минимални доходи,минимален живот,каво е това увеличение? С няколко лева не е увеличение. Докато не се премахне минималната "заплата",тази страна няма да се оправи!
  • 34 Баба Ванга и Дефо Кейси

    3 1 Отговор
    Няма друг освен нас толкова доказани в тази професия
    Европа вече се казва трети райх. Плана по схемата
    На ще ти покажа пари а държавите и техните алчни чиновници все ще ги искат и все са вътре защото с едната взимат нещо процент с другата плащат в пирамидата на третия райх наречена Европа. Само германските фараони си печелят милиарди на гърба на веселите подкупни служители и държави. Дори има царства с голяма династия и история който са влезнали в тази пирамида на третия райх. Еврозоната няма да има. Защо то много царства и държави не обичат да казват как да си харчат парите от третия райх наречена пирамида Европа. Не е много приятно да ти отказват да си харчиш твойте пари защото някой от фараоните в третия райх не иска да направиш тази и вестиция в определени отрасли енергетика , селкско стопанство екология финанси.
  • 35 Чичо Дончо каза

    8 1 Отговор
    Ти да видиш !Цените двойни ,а инфлация няма.
  • 36 Карък

    4 0 Отговор
    По стъкмистика сме първи.
  • 37 Мухаа ха!

    3 1 Отговор
    Ти да видиш Бряя! Евростат знае,пет милиона чифтокопитни изобщо не са разбрали,че се къпят в пачки.Ей,ама неблагодарен народ сме! Ората ни направиха цели 930 лв МРЗ( това,че почти 750 х оффсе са на тази ясла е отделно), ние все недоволни.А самият Евростъкмик ви посочи - с цели 15% растеж.Ако сте в мечтаната еврозона, направо кеф неземен - почти петстотин еврака месечно.Точно толкова беше заплатата на португалеца преди 20 г.По тогавашен стандарт най бедната държава ,с най нисък доход в ЕС към онзи период.Погряват ви бавно тенджерето ей! За по лесно влизане в еврокапана.
  • 38 Град Козлодуй

    2 2 Отговор
    абе ебал съм ви майката лъжлива бе мисирки
  • 39 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Кочоооо Кочо , дъл четеш и раздел икономика освен имотите !?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове