Last news in Fakti

18 Юни, 2024 14:12 8 584 14

Силвия Великова: 10 години след фалита на КТБ абсурдът в съдебната ни система продължава

  • ктб-
  • дело-
  • иван гешев

По делото за отнетия лиценз на банката, което трябваше да започне през февруари, съдии си правят отвод непрекъснато, не може да се намери един член на състава, за да започне, каза журналистката

 Силвия Великова: 10 години след фалита на КТБ абсурдът в съдебната ни система  продължава - 1

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова по повод 10-годишнината от "Мега делото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев.

И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много обвинения и "адвокатите са сходни като тези на КТБ".

"Броят на страниците по делото за КТБ ги знае само Иван Гешев. 300 страници е само обвинителният акт. Иван Гешев трябваше да разкрие кражбата на прехода. Това е дело за издигане и той тръгна нагоре по стълбицата да расте", коментира Великова.

Тя припомни, че през юли 2017 г. Гешев обяви, че разследването е приключило, само за три години, тъй като е започнало през юни 2014 г.

"Сложността на делото е с дизелов двигател да се кацне на Луната. Не сме установили неща свързани с Пеевски и затова не сме го посочили. Няма Путин, няма и Обама. Прокуратурата е направила неща, които не е правил никой последните 30 години. Прокуратурата е готова да продължи", казва Иван Гешев през 2017 г., когато обявява края на разследването.

"Това дело е едно състезание между адвокатите и прокуратурата, защото е игра на нерви. НПК допуска да не се чете целия обвинителен акт, но адвокатите казаха, че искат целия и около година го слушахме в съдебна зала. В момента има разпитани около 10 свидетели, а сме 18 юни 2024. Според прокуратурата и адвокатите свидетелите са между 300 и 600. Някои от подсъдимите са с по двама адвокати. По два, три пъти в месеца има заседание", коментира Силвия Великова.

И уточни, че по това дело предстоят още 2 инстанции, а то все още е на първа в СГС.

"Интересно е, че това дело в административната част – отнетия лиценз на КТБ, нещата се повтарят и стигна до Европейския съд по правата на човека. То трябваше да почне от начало, а сега се оказва, че от февруари, когато трябваше да започне, не могат да се намерят съдии, всички си правят отводи. По процедурни причини стои на трупчетата, тъй като се чака да се намери още един член на съдебния състав, за да тръгне", каза Великова.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опг гроб-дпс

    29 0 Отговор
    добре хапнахме, може би беше световен рекорд в краденето.?
  • 2 цветан василев не е бил поръчител на

    6 7 Отговор
    поръчка на пеевски . няма доказателства . да съдят делян . това е стара история . набързо бойчо , геше и пеески окрадоха банката на 4 в страната банкер . кой е държал вътре парите с големи лихви . за 10 години можеше една проверка да Покаже какво се е правило и какво се е говорило . Защото нападение . А защо банкера неработи в Сръбска като банкер . Да отвори там банка и да си работи .

    Коментиран от #14

  • 3 От системата

    25 2 Отговор
    До като адвокатите не лежат в затвора заедно с ДОКАЗАНИТЕ обвинени - ще е така...
    Тлъсти хонорари за запушване устните на разследващи, прокурори и съдии.
    Най-гнилите ябълки са именно адвокатите. Те задвижват колелото на корупцията !

    Коментиран от #11

  • 4 сив

    27 1 Отговор
    Ма ф ио т ска държава стана след 1990 г. никакви системи не работят само измислят как да обират народа сега такса електромер,че той е на ЕОН но трябва да вземат пари нек,кевр,агенция,асоциация и др.мъ р зе ли ви калинки,мисирки и тулупи - б ок л уци
  • 5 дядото

    25 3 Отговор
    за 10 години българската прокуратура-политическа креатура само замита следите от голямото ограбване на българи.нима има наивници,които мислят че някога ще научим и част от истината или че ще бъдат върнати и част от ограбените пари.а само крещим- то русия,то путин,то не знам кой били виновни за състоянието на държавата.не,виновни са нашите политически бандити и мафиоти и глупостта на този робски народ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майора

    18 1 Отговор
    Великова , ти не разбра ли че за кокошка няма прошка , а за милиони няма закони!Като прибавим уж независимите съдии и адвокати искащи големи хонорари , разбираме защо яма движение! И Василев и Божков и останалите са свети води ненапити , “ чисти “ като момина сълза! Но великият съдник е един- Господ- и от него бягство няма!

    Коментиран от #12

  • 8 Тома

    19 0 Отговор
    Няма как мафията сама да се разследва
  • 9 Деций

    5 0 Отговор
    Да проблема е от 10 г,но е актуален и до днес!Разбиха за да окрадат супер ликвидна банка.Според Светините критерии за здрава банка ,се счита тази която е в състояние да извади 15% от портфейла.КТБ изплати над 1.2 милиарда ,и при влизане на синдиците в трезора има налични 780 милиона!Тази парична маса съставлява над 20% от активите на банката,което я прави ликвидна и в добро финансово здраве КТБ е всичко друго но не и пирамида!Нарастването започва след 2008 г и е съвсем друг въпроса кой и на какви цени е подавал активи които банката е придобивала!Кражбата дойде от умишлената обезценка на активите (да не ги изброявам),и разликата влиза в масата на несъстоятелността.По този начин мога да изкарам и обявя всичко във фалит!Само примера с Виваком и Авионамс
    са достатъчни!Банки пирамиди за жалост има в България и те са повечето български банки!Колко пъти Държавата капитализира Банката на Цеко Минев и Мутафчиев,а акциите които "продаде" на ББР на супер неизгодна цена без договор за обратно изкупуване?Нещата са твърде прозрачни.
  • 10 Деций

    2 0 Отговор
    И още нещо да припомня!Атаката към банката дойде няколко месеца след доклада на БНБ,в който няма и намек за пирамида!И на децата е ясно,че става въпрос за организирано мероприятие,с цел колосална кражба на активи, които са на стойност над 4/5 милиарда лева!Не вярвам Гешев да отвори уста и да изговори обществената "тайна" !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ефрейтор

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    Майор ли си зюмбюл ли си, нямаш представа от материята!
    Кога някога си платил хонорар на адвокат в България?!
    Адвокатският хонорар се договаря! Като не можеш да си позволиш хонорара на конкретен адвокат, договаряш се с друг.
    При това, ако имаше представа за адвокатските хонорари в западна Европа, Великобритания, за USA да не говорим, щеше да се почувстваш неловко. Там е в пъти по-скъпо. От пет до двадесет и пет пъти! Вярвай ми, тока е. А и всичко зависи от интереса, но понеже у нас сме евтини на брашното и скъпи на триците, тук е различно.
  • 13 Олеле

    3 0 Отговор
    Питайте Пеевски и Борисов.Те знаят точните страници.Тази далавера закрепи дружбата им в не отменяем съюз.Бочко от алчността си е надупчен от всякъде.Не му е нужен даже Бай Ставри.
  • 14 Оххххх

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "цветан василев не е бил поръчител на":

    Стара,стара,ама ние сме надупените,а не той..Писна ми!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове