26 Юни, 2024 04:35 1 134 13

Протест срещу тежките камиони блокира движението по пътя София-Монтана

  • камиони-
  • петрохан-
  • движение-
  • протест

Министър Коритарова опроверга твърдението, че пускането им през Петрохан е станало под натиска на превозвачите

Протест срещу тежките камиони блокира движението по пътя София-Монтана - 1
Снимка: АПИ

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се срещна с протестиращи срещу преминаването на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина на шосето в село Бързия, община Берковица, предаде БТА.

Тя заяви, че Северозападна България има нужда от нови пътища и заради това се налага затваряне на отсечката Мездра - Лютидол за ремонт и изграждане на скоростен път. Министър Коритарова призова хората за толерантност и търпение, докато новият път бъде изграден. Тя смята, че с този път ще се даде тласък на развитието на икономиката в Северозападна България, и уточни, че пътят Монтана - София през прохода Петрохан е един от обходните маршрути на тежкотоварните камиони.

Министър Коритарова съобщи, че за първите 24 часа след пускането на камиони с тегло над 12 тона през прохода, през него са преминали 278 тирове.

Тя опроверга твърдението, че решението за пускането на тирове през Петрохан е взето под диктовката на превозвачите, и поясни, че тировете нямат право да се движат в почивните дни и натоварените пикови часове, с което се отчита мнението на местните хора.

Протестиращите посочиха, че часовете за преминаване на тирове не се спазват от шофьорите. Показани бяха снимки и видеоклипове, на които се вижда как тежкотоварни камиони преминават в обратната посока София - Монтана, което е забранено от заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Народният представител от "Възраждане" Петър Петров, който присъства на протеста, попита колко струва човешкият живот и може ли да се измерва в гориво и километри, които превозвачите ще спестят, ако минат през по-късия път през прохода Петрохан. Той заяви, че се опасява от транспортни произшествия, тъй като на завоите в прохода големите камиони неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават риск за леките автомобили.

Протестиращите казаха, че пътят Монтана - Берковица е бил задръстен от километрични колони от тирове и по чудо не се е стигнало до произшествия.

Местните не се съгласиха с аргументите на министър Коритарова и блокираха за половин час движението по пътя София - Монтана. Те седнаха на пътя и развяха национални знамена, като скандираха "оставка" по неин адрес. Недоволстващите заявиха, че са готови да разпънат палатки, за да не позволят на тежкотоварните камиони да минават през Петрохан.

Протестът завърши малко след 20:00 ч, когато движението беше възстановено.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНАТА

    11 3 Отговор
    Това в държава на тираджии, зърнари и кръчмари. Тези “браншовици” имат големи шобита в парламента като мъжа на Росица Кирилова който държи буферните паркинги на Видин. Пускането на тираджии през Петрохан е взет под диктовката на Видимската гербаджийка Кирилова и Монтанския депесар Митко Галата, който преди беше гербаджия и Бойко го отлъчи.
  • 3 Ний ша Ва упрайм

    8 1 Отговор
    с тирове през Петрохан тряа си луд или зел мноооо пари под масата!
  • 4 дядото

    9 1 Отговор
    този безкраен и опасен за обществото,безопасността на движението,пътищата и природната среда поток от тир-ове трябва да бъде спрян или поне намален на територията на цялата страна,не само в петрохан.такива протести трябва да започнем из цялата страна
  • 5 789

    5 2 Отговор
    Започвайте тунела, за да отпушите движението! Пътят Ботевград - Мездра - Враца е безмислена история за лапане на пачки.

    Коментиран от #6

  • 6 91011

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "789":

    Пътя Ботевград - Видин, трябваше да е готов преди отварянето на Дунав мост 2. Ама все пак сме герой на Алеко...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кик

    2 8 Отговор
    Защо протестиращите говорят от името на цяла Северозападна България? Това си е протест само на Бързия. Защо политически партии участват в протеста? Възраждане колко избиратели спечели? Много повече изгуби с участието си. Изгуби избирателите си от другите райони, засегнати от ремонта на пътя при Ботевград, защитавайки само Бързия. Предлагам засегнатите от обходите да направят контра протест. И техните къщи се тресат, и техните деца играят на улицата, и те ходят на работа с колите си. И те са хора. Така че стига вече. Този път не е лично на Бързия, за да определя правилата.

    Коментиран от #9

  • 9 Алоу

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кик":

    А къде е твоя кмет на Монтана седесара Златко мустака дето не смее гък да каже на Бойко щото го беше хванал да краде от сметоизвозването!!!
  • 10 ТИРовете ша ви оправят

    1 3 Отговор
    Сборище от ограничени хорица държащи само тяхното си племе и селище да си е уред. Другите кучета ги яли - ще затваряме, спираме, паднаха ни вигвамите, шамана не може да мисли от шумотевица... Да живей глупостта българска!
  • 11 Пежо

    2 1 Отговор
    Когато нормален шофьор пътува през Петрохан, няма как да е доволен, някой тир да го отнеса в завой.Минавал е тир на една боя растояние от моя автомобил, а последния път, един огромен камион беше закъсал баш на остър завой в насрещната лента.Тия тъпи решения се взематт от хора със служебни шофьори, демек "На чужд гръб и 100 тояги са малко"
  • 12 В Коритарова! В Северозапада не останаха

    1 1 Отговор
    Хора в работна Възраст!! НА Н А ТО му трябват пътища за, превоз на, тежка техника към Видинския мост! Дунав мост се Продъни! Коритарова, каква Икономика, каква Промишленост! ГАБРОВСКИЯ КРАДЕЦ Дончев, Още прокарва Скоростния Итернет в Северозапада!? Всичкоцтова е Блъф!?? В община Г Дамяново си возят Чиновници с Автобус от Монтана! По селата, е останала по някоя БАБА И НЯКОЙ Алкаш!? На НАТО му трябват пътища!
  • 13 Монтански Феодален Окръг!?

    0 0 Отговор
    Феодалите са всичко там, Съд, МВР, Прокуратура, Следствие се командва от местните Феодали и една Помещица с нейното ОПГ!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове