Last news in Fakti

27 Юни, 2024 04:27 737 12

Димитър Радев: Реалистично е да приемем еврото догодина

  • димитър радев-
  • бнб-
  • еврозона

Това ще стане при проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие, заяви управителят на БНБ

Димитър Радев: Реалистично е да приемем еврото догодина - 1
Снимка: БНТ

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. В интервю за БТА, цитиран от БНР, той потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година.

На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута, управителят отговаря:

“Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие”.

Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша. Чехия. Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

Пред БТА управителят на БНБ заяви още, че в сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

По-рано служебната министърка на финансите Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисля

    16 3 Отговор
    Г-н Радев ще бъде достоен шеф на ЕЦБ. А ние "проЗтите българи"", си искаме левът.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Хахахай

    19 3 Отговор
    Ама уточни в коя реалност.Вашата си или на обикновените хора.
  • 3 Експерт

    2 3 Отговор
    Защо да намалим бюджетния дефицит, като сме в нормите -под 3%, а и относно дълга сме вицешампиони с 26,3% и само Люксембург ни бие с 21%???Радев много добре знае, че доходите трябва да са минимум -60% от средноевропейските, а КОКОРЧО успя да постигне-62%!!! Този изглежда не иска българите да са с европейски доходи...заплати и пенсии???
  • 4 Аз съм прост като Бочко

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля":

    Какъв лев си искаш, ве ц.ървул, като такъв нямаме от 1997г. с въвеждане на Валутния борд, а гаранцията е DM, а по-късно и € , ЗАЩОТО. ЗА ПАРИТЕ В ОБОРОТ -МОНЕТИ И БАНКНОТИ БНБ ДЪРЖИ РАВНОСТОЙНО РЕЗЕРВ В ЕВРО...14,млрд.€

    Коментиран от #7, #10

  • 5 реалист

    12 1 Отговор
    Целта е правителствата да вземат неограничени заеми от ЕЦБ, да крадат повече и да трупат дългове на народа затова е това напъване.
  • 6 Да си ги държи в евро,

    5 1 Отговор
    хората имат долари, франкове, паунди? Като сте приели "еврото", защо се бутате в еврозоната? Последно приели ли сте еврото, или не? Да не се окаже, че едно е марка, а друго е евро.
  • 7 Нах

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм прост като Бочко":

    Аман от смешните ви опорки.Тогава като е едно и също защото толкова се натиска за еврото да си стои така.Да ама не е точно така докато не го приемем можем да се откачим ако недай си Боже инфлацията загроби еврото и да се закачим другаде или никъде все тая не ни бърка ама като го приемем сме в кюпа с другите будали да плащаме и покриваме инфлацията на големите държави.
  • 8 комунистче

    2 2 Отговор
    аз изобщо не съм прост, само се правя, но вие сте, затова ви вдигам пенсиите само с по три лева на година, и във началото на 2021 се оказа, че дори Сърбия, и РСМ, две държавици във постоянен фалит, са с по високи пенсии от България, членка на ЕС, сега пак ще ви яхна, пак по същата причина
  • 9 Реалистично е

    2 1 Отговор
    да те пратят в затвора до живот.
  • 10 Ъхъ!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм прост като Бочко":

    Почисти на прасетата и ги нахрани. Не се занимавай с неподходящи за тебе дейности.
  • 11 Сократ

    0 1 Отговор
    Какъв е този зор и напън за това евро? Явно нашите "скъпи политици" са ни продали.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля":

    1. България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България.
    2. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    3. С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се р. м., а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... Копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове