Last news in Fakti

28 Юни, 2024 05:34 577 8

Руслан Стефанов: Реалистично е до края на годината да преодолеем инфлацията

  • руслан стефанов-
  • еврозона-
  • икономист-
  • инфлация

Тя е основният препъникамък на България за влизане в еврозоната, подчерта икономистът

Руслан Стефанов: Реалистично е до края на годината да преодолеем инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС

Високата инфлация е основният препъникамък на България за влизане в еврозоната. В доклада на Европейката централна банка (ЕЦБ) има и други детайли като бизнес средата по отношение на върховенството на закона, прилагането на различни законодателни норми и т.н. добре познатите причини, поради които България остава все още извън зоната за сигурност и свободно пътуване, ивестна като Шенген.

Това каза пред ФОКУС икономистът Руслан Стефанов.

“Реалистично е до края на тази година страната ни да преодолее инфлацията и да влезе в рамките на референтната стойност от 3,3%. Въпросът е дали ще има достатъчна политическа зрялост и стабилност в българския парламент така, че българското правителство да вземе съответните решения, да следи и да се грижи за това цените да бъдат под контрол. Има притеснения и около технологията за въвеждане на еврото, трябва да има яснота и сигурност. България не е предоставила убедителни доказателства, че е един от партньорите, които прилага и спазва ясно нормите и фундаменталните принципи на общността. Става въпрос за подобряване функционирането на институциите и то по отношение на противодействието на корупцията по високите етажи на властта. В доклада се отчитат и много позитивни страни - България има много ясна фискална дисциплина, добре работеща фискална система, добре работещи закони за бюджета как се формира и разходва", подчерта икономистът.

По думите му ръстът на възнагражденията не е обвързан с влизането в еврозоната.

Влизането в еврозоната означава по-голям приток на капитали и вероятност увеличението на производителността да нарасне. Важен елемент е, че реално икономическите механизми за членството в еврозоната действат и в момента за България. Централната банка и Министерство на финансите са изключително пасивни в последните няколко години в това да покажат, че реално България иска да постигне влизане в еврозоната.

“България макроикономически и икономически е готова и при всички случаи има изгода да приеме еврото. Това е и политически изгодно, тъй като ще се освободи сериозен обществен ресурс за инвестиции. Ще има стрес в хората с влизането на еврото, ще има и психологически ефект, тъй като реално за българите това ще се усеща като обедняване. За да протекат добре тези неща е необходима добра техническа подготовка", допълни Руслан Стефанов.

“Влизането в еврозоната може да се случи във всеки един момент, в който инфлацията падне до нивото, което позволява България технически да поиска доклад. В следващите 6 или 12 месеца българското правителство виждайки, че инфлацията стига до нивата, които ни позволяват чисто технически да покрием този формален аргумент - може да поиска нова оценка. И на базата на тази оценка да поиска приемане в еврозоната", заключи Руслан Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    14 0 Отговор
    още един на лепило
  • 2 Асдф

    14 0 Отговор
    Кво ще преодолееш бе смешко крадци и измамници никой не ви вярва защитавате само браншовици държава на тираджии, кръчмари и зърнари територия на хауса.
  • 3 да де

    7 0 Отговор
    Пак представят желаното за действително ония от ЕЦБ не са правени от д.пе.
  • 4 Как ще я овладеете инфлацията?

    7 0 Отговор
    Като при храните е между 60 и сто процента? Ще ходите по кварталните магазинчета? Сорт краставици Гергана 6.50. Розови градински домати 6.50. Кило череши между 7 и Десе лева. Известна марка дезодорант преди година 4.60, тази 8.70. Идвестна марка масло преди година и половина 4.70 сета 8.70. Сьомга в немска верика от 29 лева килограм, 39 лева, Лекарства аптеки поскъпнали. Услуги мобилни, телевизия, интернет скочиха с 30%. Местни данъци скочиха драстично. Пакетче кафе от 25 стотинки, 50 стотинки. Минерална вода се вдигна. Акцизи и осигуровки се вдигнаха. Ток и вода постоянно се повишават. Услуги майстори до 200%. Апартатаменти в София средна цена 340 хиляди лева до 500 хиляди за една година с турски материали Хайде, стига с тази еврозона. Безумна инфлация, а изкуствен дефицит е стъкмистика. Реална дата за прием 2050 г.
  • 5 Коя Партия иска евро, ДПС

    6 0 Отговор
    и вкарва България без да се съобрази с българският народ в еврозоната и забрани Референдум? Ето ви отговорът. ""България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе от 1 януари 2026 г. , каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Експерти казаха, полза от еврозоната имат само политици, банкери и обръчите им от фирми." Сега разбираме ли защо стигат до заплахи и бой в НС? Кажете едно полезно за народа Решение за 35 години, взето от ДПС? В частност Йордан Цонев.
  • 6 Абе то

    4 0 Отговор
    ..нали в началото на месеца га изкарахте, че инфлацията е 2,3% и какво излезе стакмистиката, че е двойно по голяма от ЕК...Стига се напъвате, че само тор изкарвате...Държавата не работи, картели на всякъде и самата държава участва в тая инфлация.. газ,ток, горива, цигари, алкохол ... само вдуга цени и акцизи...В едно заведение неможеш едно питие да се напиеш, 15 лв в склада, 100кр 8-10 лв, брашно бол-една закуска 2,5-3лв, а в нея нищо. Дано скоро невлезем и до тогава еврото да гръмне.И сорете само един кръг да релава, затова има референдум ..
  • 7 провинциалист

    3 0 Отговор
    "По думите му ръстът на възнагражденията не е обвързан с влизането в еврозоната." - и за какво ми е тази еврозона тогава?
  • 8 Ъхъ!!!

    2 0 Отговор
    И тоя за геврозоната бълнува. А по - реалистично е да престанете да гньетете за тая душегубка, че хлътнеш ли там, няма измъкване. Всички радетели за този капан са за доживотен затвор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове