Last news in Fakti

29 Юни, 2024 07:58 796 27

Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор започва днес

  • регистрация-
  • делегати-
  • патриарх

Те утре ще изберат новия български патриарх

Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен  църковен събор започва днес - 1
Снимка: БПЦ

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх, предаде БНР.

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

Регистрацията им ще започне в 10 часа и ще продължи до обяд, заяви говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

Вечерта в храм "Света София", делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват делегациите на Поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

В 9 часа в неделя в храм "Света Неделя" ще бъде посрещнат Вселенския патриарх Вартоломей, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

Днес в 11 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий ще донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски. Поклонението пред светинята ще се осъществи на 1 юли – в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 от сайта

    4 6 Отговор
    Гавраиил е отдавна Избран от Борисов за Патриарх!! Всичко останало е Театър, със двама Статисти за Масовката! ГАВРАИИЛ, Голям Лисунгер, стар приятел на Борисов?Показна Постанова за Миярните и другата Публика!! Нищо не се Избира днес,! Той си го избра Отдавна!!
  • 3 Пецата

    6 5 Отговор
    Аз съм атеист 😆
  • 4 Когото и да изберат

    9 6 Отговор
    Той ще успива наивните българи да гледат нагоре напразно вместо да се занимават с
    реалните
    проблеми
  • 5 Ако някой

    9 6 Отговор
    С висше образование особено ако е прочел Библията или евангелието продължава да бъде вярващ
    Напразно са харчили парите за него за да получи образование защото не са го научили да мисли

    Коментиран от #10

  • 6 До кога

    8 5 Отговор
    Ще ни занимавате с брадатите
    Смешковци
  • 7 Мдааааа...

    6 5 Отговор
    И накрая да вземат да пуснат розов дим, рииш ли...
  • 8 Мирчо

    9 4 Отговор
    Дошли, кой с магаренце, кой пеши, та да си премерят ролексите.
  • 9 Русофил

    2 8 Отговор
    Да видим коя ще е нована руска подлога, патриарх на българската губерния. БПЦ е виновна,колкото комунистите зафпроваления преход,защото след промените не застана зад народа си, пак поради кремълска команда
  • 10 Мъдрият

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ако някой":

    Пълна глупост и лъжа си написал!

    Аз съм с три висши образования и повечето от църковните ми приятели също са вишисти!

    Напротив само безумен, заблуден и нелогично разсъждаващ човек може да мисли, че няма Бог!

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 11 Мъдрият

    6 3 Отговор
    Слава на Бога, че Светите мощи на великият и свят български патриарх Евтимий ще бъдат изложени за поклонение в София!

    И нека тези, които са невярващи да имат уважение и да не пишат хули против Бога или мощите на светиите! Защото това е много тежък и сериозен грях и така прогневяват Бога! А много е страшно за човека да стане враг на Бога!

    И нека Бог да просвети хората, които ще участват в избора на патриарх да изберат най-достойния!

    Коментиран от #18, #20, #22, #25, #27

  • 12 Мда

    2 1 Отговор
    Тоя патриарх, ще го призная, ако накара шиши и ментата да влязът в църква и да се прекръстят пред икона на Хридтос и ги дадът по платените медии да ги видят всички турчеещи се българи.
  • 13 Хакан Фидан

    3 0 Отговор
    Откъде накъде Вартоломей участвува в срещата за Украйна е Швейцария.
    Вартоломей не е никакъв вселенски патриарх а свещеник на гърците в Турция.
    Няма право да дава самостоятелност нито на Украинската ,нито на Македонската църква.
    Такава институция Вселенски патриарх няма в Турция по силата на Лозанския договор.
    Освен това той е роден в Турция и е майор от Турската армия.
  • 14 Хан Ауспух

    3 3 Отговор
    не ни вълнува тази секта!
  • 15 Неподписан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Велика Румъния":

    В Англия са най-много,на всяка крачка са.В Лондон е някаква епидемия.Бивш мой хазяин е такъв.Веднъж или два пъти седмично ходи да го забременяват.Голямата му любов е друг такъв като него но се разделят защото е от Холандия.Не се раждат такива а впоследствие са препрограмирани.Педерастки им работи.

    Коментиран от #16

  • 16 Неподписан

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Неподписан":

    Попитайте ги дали ги е имало като тях по времето на крал Артур например!
  • 17 Гост666

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Няма Бог той е измислен от хората , да си обясняват някой природни неща още от времето на разните дивашки племена . А Исус не е умирал , не е божи син а на човек. После разни хора са решили ,че трябва да съберат разни писания в една книга и то само тези който те са решили . Всички друго е било скрито и забранено и се пази в Рим.
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    И кво като имаш 3 виши образования , и твойте приятели от църквата . Не всички се ръководят от тези неща . Според Библията е грях ако например откраднеш но според законите е престъпление. Не всички се интересуват от някави си кокали или мощи както ги наричат. Познавам един който е завършил семинарията но му казали за да станеш поп трябва да се ожениш , но той не бързал да го прави и се отказал от това . Познавам хора кръстени християни който стана сектанти Адвентисти или Свидетели на Йехова . И други който не са кръстени и не са влизали в църква никога .
  • 19 Масон

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Извинявайте на вас само Бог ли е важен. Като гледам да .И защо обиждате хората , не вярват в Бог и бил безумен и не логичен. Всеки има право да вярва в каквото иска. Богове колкото искаш.
  • 20 ☢️☢️☢️☢️

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Ако обичате вече сте досаден и смешен. Не всички вярват в Бог. И такъв няма и няма и да има . Бил е най обикновен човек.
  • 21 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Ако ще и 4 да имаш само се хвалиш . Виждаме .че едното е от семинарията .Само такъв може да споменава бог във всяко изречение. А дипломите можеш да ги използваш за подпалки на печката особенно тази църковната . Не всички мислят по цял ден за Бог или богове ,че по целия свят са много . Буда , Алах,Тор , Один , Кали , Озирис и още много други.
  • 22 Сатанайл

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Тази религия ти е повредила мисленето. Сега се хвали с някави образования и дипломи и църковни приятели. Явно познаваш само на ияци по църквата . На първо място е религията а после всичко останало ако има такова . А познаваш ли не църковни хора ,харесващи например , рок музика , ужаси трълъри. Екшън филми ,наука , комедия , джаз , класика , фолклор. Коли спорт . Като гледам май не познаваш нищо освен църквата и скапаната религия .

    Коментиран от #26

  • 23 💀💀💀💀💀

    3 0 Отговор
    Тези не трябва ли народа да ги избира . Или да знаят подробности за тях. Или подробности за содомитската оргия в бачковския преди години .
  • 24 💨💨💨💨💨💨

    3 0 Отговор
    Тези работят два пъти в годината на велик ден и на Коледа .
  • 25 👽👽👽👽

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Вече ставате досаден . Направо смешен. Тази религия ви е взела здравето.
  • 26 Татра

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сатанайл":

    Аз предишните не ги пом я как се казват и изглеждат. Само по празни и се мярката в църквите да мрънка от дебелите книги. И после си клатят краката .
  • 27 👽💀😎🏴‍☠️

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    А престани бе имал 3 дипломи голям праз , църковни приятели а не църковни имаш ли . Такива който не стъпват в църква или ходят само по празници. Такива който се интересуват от светски неща не само религия . Филми ,музика , изкуство., книги ,спорт ,разни хобита. Такива който не ходят с Бог в главата през цялото време . Хора нормални който е се интересуват само от църква и религия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове