Last news in Fakti

29 Юни, 2024 14:01 1 617 20

Собственици на аптеки започват ефективни протести

  • аптекари-
  • протест

Тази сряда те ще спрат работа за два часа

Собственици на аптеки започват ефективни протести - 1
Снимка: shutterstock

Собственици на аптеки започват ефективни протести. Още тази сряда те ще спрат работа за два часа, заради опасността от фалити. Това стана ясно по време на форум на фармацевтите в Пловдив.

Близо 3000 сa аптеките в страната, които са изправени пред опасността да затворят върти. Те се намират както в малки населени места, така и в големи градове. Фармацевтите са заплашени да спрат работа поради липсата на надценки и невъзможност да се конкурират, съобщава Нова тв.

Ако проектът на Наредбa 4 влезе в силa от 4 юли, това означава, че 80% от аптеките ще бъдат принудени да прекратят договора си с НЗОК и така на практика да спрат работа. Фармацевтите предлагат да се преосмисли начинът на плащане на аптеките или да се запази сегашният модел.

"Собствениците на аптеки и фармацевтите алармират, че ако не бъдат предприети промени в този проект, който е качен по Наредба 4 от Министерството на здравоопазването, ще прекратят договора си с НЗОК", заяви Аделина Любенова, Инициативен комитет на фармацевтите в България.

"Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с Касата, то в малките градове това означава, че ние ще трябва да затворим обектите", подчерта Милена Каменова, магистър-фармацевт от с. Цалапица.

"За 500 рецепти повече сме получили 50 лева. А казано на прост език това означава, че аптеката 8 дни в месеца работи безплатно за Касата", обясни Пенка Минева, магистър-фармацевт.

"На 3 юли аптеките в град Ямбол няма да обслужват граждани за 2 часа - между 14 и 16 часа. Във връзка с изменението на Наредба 4. Това е нашата протестна нота", подчерта Константин Попов, магистър-фармацевт.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    22 6 Отговор
    да фалират всичките!!! единственото полезно от тях беше АНАЛГИН-ХИНИН!! ся го изнасят за Украина и РФ-закривай! ТЕ са подготовката на народа , да паткяса в болниците-уморяват го предварително с химия

    Коментиран от #3

  • 2 Реалностите

    37 6 Отговор
    Истината е че заради електронните рецепти оборотите им са спаднали с над 50%!
    Хората преди ходеха и си купуваха, каквото им е нужно и никой не е умрял от това, а сега ги карат да ходят да висят при нагли лични лекари там да дават много пари и после, ако "господ" Джи Пи прецени да им изпише или благоволи да им даде направление имат шанс да получат лекарство.
    Явно целта е още по-бързо да бъде приключено населението с всякакви методи, включая и този?
    Няма, какво да, се лъжем, надценки ала бала, просто хората вече не могат лесно да си купят лекарства и спират да го правят и оборота пада!
  • 3 КОТарАК 🐱

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    никога не вземайте хапове , освен аспирин и витамини!! ще ви вкарат в такова колело , че ви е бедна фантазията-едните хапове ще оправят 1 а ще развалят 2ро , и ще вземате химия за 3то..умрете си като хора в къщи , а не при бялата мафия..рдко са ИСТИНСКИТЕ лекари
  • 4 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Наскоро през нощта ме заболя зъб и отидох на денонощната аптека за Аулин.И не ми дадоха.Искали рецепта.Това не са хора.Цяла нощ не спах от болка.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Анонимен

    19 0 Отговор
    Едно време търгувах с препарати. В завода в Америка директорът ми каза, че препаратът, който купувам, има себестойност 3$ на литър. Имах забрана да го предлагам за по-малко от 60лв, защото щяха да ми отнемат дистрибуторските права. Вие си правете сметката кой колко печели и по колко кожи дере на хората.
  • 6 Гаглей

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Жамбуркай се с ракийка
  • 7 мани беги

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    е, не се ли сети да купиш аналгин и парацетамол/парацетамакс ... щеше да те отпусне ... също така вода вътре със сода бикарбонат да джабуриш и да пиеш ... мно по-добро от аулин :)
  • 8 Събуди се

    9 0 Отговор
    А народа до кога ще чака?
  • 9 Сценария е по доктор куин лечителката

    13 0 Отговор
    Лекаря попа даскала шерифа банката
  • 10 Сатана Z

    8 0 Отговор
    "На 3 юли аптеките в град Ямбол няма да обслужват граждани за 2 часа - между 14 и 16 часа”
    То по това време е мъртвило и без това а презервативи можеш да си купиш и от супера ако си на зор.
    Но със срамните бъби е тегаво,че ще те хапят през тези два часа като вълци в колара

    Коментиран от #16

  • 11 Дивотия

    8 0 Отговор
    с електронните рецепти. Осигурен, личен лекар без предупреждение напуска, ходиш като хамал по ДКЦ-та да търсиш личен лекар, обикновено възрастни. Лекарства на хронично болни липсват по аптеките. Минава период докато избереш личен, през това време няма кой да ти изпише заместващ медикамент. Направили са отстъпки на лекарства хронично болни и аптеките са на загуба от дадени медикаменти, предпочитат да не ги внасят.И кой губи пациентът 3 пъти, един по месеци да обикаля за едно излишна звено, личен лекар, да върнат Семашко. Приемни по местоживеене най-близка болница. Втори път обикаля аптеките да търси с връзки лекарства, често това са възрастни хора. 3-ти път плаща от джоба си без отстъпки, защото личният напуснал, не му дреме за пациентите. Задължете личните лекари да разпределят практиката си на колегите в ДКЦ-то, в което са работили, при напускане, пенсиониране, Преди да се правят подобни промени-електронни рецепти се говори с представители на фармацевтичен бизнес. Тества се само в една аптека.
  • 12 Срамота!

    16 0 Отговор
    Непрекъснато увеличават цените! Вече няма край! Всеки месец са ми по- скъпи лекарствата за кръвно, сърце, витамини. Накъде повече? Работя, а ако бях пенсионерка, щях да гладувам и студувам. Няма контрол и спирачка, абсолютна спекула, както и с храните.
  • 13 Ко каза

    11 0 Отговор
    Ще фалират ама друг път с тези надценки от по 200%!
  • 14 До сърце

    2 1 Отговор
    Би трябвало да имате сериозни отстъпки от лекарства за сърце. Поне доколкото си спомням влезе в сила Решение на НС за сериозни отстъпки при хронично болни. Не ми се рови с колко процента беше.
  • 15 6464

    10 0 Отговор
    С тия електронни рецепти за антибиотици стана някакъв ад. Хората не могат да си купят лекарството. Трябва ЛЛ да се търси, да се съобразяваш с графика му, кога е на работа, кога не е на работа, а събота и неделя какво правиш? Нарочно забраниха продажбата на антибиотици, да умират хората по- бързо.
  • 16 АКО ИМА НЕЩО НЯМА НИЩО

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    СТИГА ВЕ И ВАША МИЛОСТ
    ПОЛЗВА ЛАТЕКСОВИ КОНДОМИ..😀😀😀
    АПРОПО..ЗАНЕСИ ТАКИВА И НА
    БРОНЗОВИЯ войник...
    ОТ КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА...
    ДА СИ СЛАГА КОГИ ВАЛИ
  • 17 Белата мафия вкара с рецепти да се

    2 0 Отговор
    копува Ритмонор и Бизогама!! Тези с Инфарти и Инсулти да висят всеки месец пред кабинетите на ЛЛ!! Болшенството от тях са инвалиди?? Белата мафия. Брънзалов, мафиота,! Не се ли Наядохте вече? М. А М. К. А. В. И.! М. А. Ф. И. О. Т. И.
  • 18 Варналията

    0 2 Отговор
    Статията 1:1 копи-пейст от новини.бг
    Последният софиянец къде живее,защото и аз си купувам аулин и никъде не са ми искали рецепта... Или лъжеш, или си се заблудил.

    Коментиран от #20

  • 19 Пациент

    2 0 Отговор
    И кой ще го отнесе от тази неразбория? Естествено болните хора, които ще изпитват затруднение в закупуването на лекарства.
  • 20 Толкова си от Варна

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Варналията":

    Тия от селата, дошли във Варна се пишете" варналии ", па сега и у Софията ли се набутахте. Па тия , дето протестират за аулина, че не ви го дават без рецепта, прочетете листовката и най-разумното е да се откажете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове