Last news in Fakti

3 Юли, 2024 07:46 1 702 32

Терзиев: Ще проведем нов конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник пред НДК

  • васил терзиев-
  • войнишкия паметник-
  • ндк

„Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала

Терзиев: Ще проведем нов конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник пред НДК - 1

Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК.

„Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество“, написа Терзиев.

„Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена“, допълни кметът.

Той посочи, че това може да стане без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности.

„Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим“, добави кметът.

„За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса. Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите“, написа кметът.

Той увери, че ще бъдат положени усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс.

„Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“, завърши кметът.

Припомняме, че в конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    32 16 Отговор
    Г-н Терзиев трябва да възстанови и паметника на съветската армия, защото е с голямо лично значение за него.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пенчо

    20 7 Отговор
    ДС се задейства
  • 4 Васко Терзиев

    32 7 Отговор
    Ще направим и паметник на ДС
  • 5 Василка Терзиева

    26 8 Отговор
    Ще проведем нов гей парад, да си начеша е крастата!
  • 6 Питам

    8 9 Отговор
    Паметник на Толупа, кога ?
  • 7 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    15 14 Отговор
    ДА ПОПИТАМ КМЕТА ОТ КОИ ПОЛКОВЕ
    СА БИЛИ ПАЛАЧИТЕ НА ГЕО МИЛЕВ, НИКОЛА ВАПЦАРОВ, ГЕНЕРАЛ ЗАИМОВ И ХИЛЯДИ ОЩЕ
    СЕПТЕМВРИЙЦИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И КОМУНИСТИ ?
    .....
  • 8 Г-н Терзиев

    9 9 Отговор
    Вие вярващ човек ли сте? Моля, коментирайте усилената Дигитализиация, която провеждате в София, камери за лицево разпознаване, електронни рецепти, и биометрични паспорти, чрез които ще въведете дигиталните парични единици. В частност цифровото евро, вероятно от 2027. Белегът на звяра. "И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име“ (Откр. 13:16, 17). Вие питахте ли софиянци дали искат да носят Белегът на звяра. Предоставяте ли избор на Християните? Проведохте ли Референдум в София? Подозирате ли, че истинските вярващи няма да приемът лесно Белегът на Звяра.
  • 9 Учудва ме Терзиев

    29 3 Отговор
    Странно ... за прадядо си говори ли , говори , а за дядовците си /генерали и началници на управления на ДС/ ... нито дума ?! Сигурно сега замисля проект за паметник на "Знайният началник на ДС" - това ще е нещо , като семеен портрет на рода Терзиеви .
  • 10 Ккбб

    19 2 Отговор
    За какво им е конкурс. Възстановяват счупеното едно към едно, както можаха да сменят петолъчката на Вола. Ама не, червени тикви комунистически. Нема оправия
  • 11 Мда

    22 1 Отговор
    Ще направим паметник на глупостта, Господин Комунисте!
    Ще бъдете увековечени всички крадци и убийци на Род и Родина.
    Вие с родата ви кмете ще заемате челни позиции.
    Все пак доста народ сте унищожили!
  • 12 12340

    9 4 Отговор
    Тя тая работа,не е като оная--с флекса!
    Вандал!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Г-н Терзиев

    9 3 Отговор
    наясно ли е, колко безработни ще остави на улицата? След завършване на процеса на дигитализация и въвеждането на цифрова парична единица? Минимум 50% от софиянци, всички обслужващи каси. Голяма част от икономиката в България умишлено бе сведена до сферата на услугите. И не е случайност, че с вашата професионална биография заехте поста кмет на София. Поставен сте именно с тази цел, да ускорите процеса на дигитализация. Защо не се занимавате със злободневните теми на София?
  • 15 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 4 Отговор
    КМЕТЕ ,
    ВМЕСТО ДА ПРАВИШ ПАМЕТНИЦИ, ДА БЕШЕ ПЛАТИЛ С ТИЯ ПАРИ ЧАСТ ОТ БОРЧОВЕТЕ НА СОФИЙСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ
    ....
    ИЛИ ПОНЕ ЕДНИ ДРЪВЧЕТА МОЖЕТЕ ДА ПОСАДИТЕ. . СОФИЯ Е БЕТОННА ПУСТИНЯ :))
  • 16 Защо

    7 0 Отговор
    Нов конкурс, кво му е на стария?
  • 17 Антонинус Пиус

    2 15 Отговор
    Браво, г-н Терзиев. Продължавайте да правите София по-хубав град.

    Коментиран от #19

  • 18 Трол от Криводол

    8 1 Отговор
    Този като го знам що за стока е, скоро очаквам да проведе конкурс и за издигане на паметник на борците срещу хетеросексуализма. И никой не може да му каже копче, щото ако се пробваме, ще тръгнат да ни съдят и затварят по арестите наред.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    КМЕТЕ ,
    СОФИЙСКАТА ХИЕНА НА БОКЛУКА
    ....
    НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ СПОНСОР НА ЕДИН ПАМЕТНИК ? .. ИЛИ Е БЕДЕН ?
  • 21 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Имало и по Зле от Файдупкова!
  • 22 Какъв конкурс

    6 0 Отговор
    Войнишкия паметник трябва да се върне такъв какъвто е бил
  • 23 дедо

    4 0 Отговор
    нов конкурс, нов бюджет и малко пари в джобчето на кмета, тук е така - дай ми да ти дам. До кога бре кмете? Или ти си от гладните все още...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кметът на НДК

    3 0 Отговор
    Може би е време да се сети, че София не е само тази зона?
  • 26 Абе

    2 0 Отговор
    София ще стане тотално гето с този негодник
  • 27 Превод

    3 1 Отговор
    Трябва да прибера едни пари
  • 28 НИЩО НЕ ПРАВЕТЕ

    2 0 Отговор
    НАЙ МНОГО НЯКОЙ ЗОЛУМ ДА СВЪРШИТЕ.
  • 29 ДА ДА ДА

    2 0 Отговор
    ОТ БУЛЕВАРД КВАРТАЛНА УЛИЧКА ОТ ПАМЕТНИК КОЙ ЗНАЙ КАКВО ЩЕ СЪТВОРИТЕ.
  • 30 САМО ГЛУПОСТИ СА ВИ В КРАТУНИТЕ

    2 0 Отговор
    ТОЛКОВА МНОГО ВАЖНИ НЕЩА ИМА ЗА ПРАВЕНЕ. УЖАС.
  • 31 Дедо

    1 0 Отговор
    Му е правил паметници , баща му също и той да не остане назад.
  • 32 Милиони за паметници

    1 0 Отговор
    А като влезеш през Суходол , кратерите по големи от тия на Луната !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове