Last news in Fakti

5 Юли, 2024 14:04 1 490 26

Станислав Младенов: Провалът на кабинета "Главчев" с Плана за възстановяване е грандиозен

  • станислав младенов-
  • провал-
  • кабинет главчев-
  • план за възстановяване и устойчивост

Заради дълбоката политическа криза България ще пропусне възможността да усвои над 2 милиарда лева европейски средства и ще ги загуби безвъзвратно, казва общинският съветник от групата на МК "БСП за България"

Станислав Младенов: Провалът на кабинета "Главчев" с Плана за възстановяване е грандиозен - 1
Снимка: БСП-София

Провалът на служебния кабинет с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е грандиозен. Това заяви Станислав Младенов, общински съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" и заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти. Според него заради дълбоката политическа криза България ще пропусне възможността да усвои над 2 милиарда лева европейски средства и ще ги загуби безвъзвратно. И само големите инфраструктурни проекти в София и останалите общини в страната биха могли в някаква степен да намалят загубата на средства по ПВУ и оперативните програми, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

"Тъй като процедурите за големите проекти отнемат не малко време, трябва да насочим вниманието си към по-малките възможности, чиято реализация би могла да се вмести във времевата рамка до 2026 г., коментира Станислав Младенов. - Такива може да имаме по проекта за Западната дъга на Околовръстния път, изграждането на който трябва да стартира всеки момент. Заводът за преработка на битови отпадъци също е добра възможност в тази посока. Защо Столична община да не създаде и програма, която да дава възможност за внедряване на възобновяеми енергийни източници върху покривите на сградите на общинските предприятия?! По време на балансовите комисии директорите на трите общински ДКЦ-та приеха много добре идеята за изграждане на системи за производство на електроенергия върху покривите на сградите. Подобни проекти може да бъдат включени в ПВУ като допълващи инвестиции по подобие на тези, които сега стартираха - за батерии за съхранение на електроенергия за собствени нужди с компонент за производство на електроенергия".

Според Станислав Младенов, нищо вече не може да компенсира провала на България по ПВУ и усвояването на оперативни програми. Той отбеляза, че дирекция "Иновации и конкурентоспособност" към главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", която е управляващ орган на Програмата за иновации и конкурентоспособност и е структура за наблюдение и докладване по ПВУ, работи изключително слабо. "Съвсем очевидно е, че там не полагат никакви грижи и няма организация за това работата да върви възможно най-бързо и оптимално, коментира той. - Веднага ще подкрепя с пример това мое твърдение. Изключително голямо е забавянето на програмата за кръговата икономика, по която половин година не успяваха да сключат договори с малките и микро предприятия. Това се случи едва преди броени дни. Две са причините за това забавяне - некомпетентност на настоящото ръководство и безхаберие и липса на каквото и да е желание да бъде помогнато на българския бизнес. И в двата случая мярката, която би довела до промяна, е една - смяна на ръководителите, които работят неефективно".

Станислав Младенов добави, че е подобно положението и с програмата за внедряване на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди за битовите потребители. "Това е широко прокламираната от правителството програма за ВЕИ-та за къщи, обясни той. - Дизайнът на тази програма беше направен изключително неправилно, оценката отдавна е зациклила и изобщо не е ясно кога ще има първи резултати по нея. Същото важи и за програмата за т. нар. адаптирана работна среда на Министерство на труда и социалната политика. По нея има наистина много проекти, а оценяването им продължава вече шести месец и краят не се вижда. Провалът на служебното правителство по ПВУ наистина е съвсем очевиден и трябват спешни мерки в две посоки - обновяване на кадровите състави и на ръководството на структурите за наблюдение и докладване на оперативните програми и подобряване на дизайна на самите мерки и на процеса на оценка. Всичко това е въпрос на организация и добро управление. Преди 3 години видяхме, че е възможно да се справим с изискванията. Тогава процесът вървеше гладко и усвояемостта на средства беше много добра. Експертите обаче бяха сменени и това доведе до огромното забавяне и съответно до провала, който със сигурност, за съжаление, предстои".

Станислав Младенов отбеляза също, че по всички теми, свързани с енергийната ефективност България бележи редица неуспехи. "Процедурата за енергийна ефективност за частни бенефициенти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не покри очаквания интерес от страна на гражданите, каза той. - Причината е в условията за кандидатстване, които бяха изготвени. Те стесняват ветрилото от потенциални кандидати. Това пък автоматично генерира излишъци, които връщаме на Брюксел. А защо тези излишъци да не остават в българската икономика?! За да ги запазим, трябва да обърнем поглед към общините. Да видим къде с големи инфраструктурни проекти можем да компенсираме тези дефицити".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стотици

    13 9 Отговор
    са золумите на Главчов ! Какво друго от тиквения човек ?

    Коментиран от #22, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 оня с коня

    4 8 Отговор
    Общинара от БСП просто трябва да потърпи някой и друг Ден докато Радев връчи Третия мандат на Партията му,след което Правителството "Главчев" се оттегля,а БСП поема нещата в свои ръце и ще отстрани всякакви неразбории.

    Коментиран от #17

  • 4 честен ционист

    7 8 Отговор
    Ганчо така и не вдена, че пари по Планът за възстановяване идват в зависимост от броя на боцнатите. С тия мижави 5%, де се бута Ганчо, барабар с мъжете.
  • 5 Анджо

    12 6 Отговор
    Абе боклук, провала дойде от ПП и ДБ и тоя некадърник пеканов. Кой после мислиш, че може да възстанови тези загуби без правителство. В България е пълно с експерти и специалисти и никой нищо не прави. Сега живеем от 3год.само в предизборни кампании. Излиза, че ако спечелиш олимпийски медал (златен) може да то го вземат без наказано.
  • 6 интересно

    13 6 Отговор
    интересно за 3 месеца какво трябваше да направи Главчев- Чудеса?! Преди това ППДБ 9 месеца какво направиха?

    Коментиран от #16

  • 7 Сандо

    11 5 Отговор
    Този план е само един от инструментите за дресиране на непослушните държави и вкарването им в правия евроатлантическия път.И де да беше само той.И тъй като в момента единствената ценност,която България представлява за евродиктаторите,е нейното поробване в полза на украйна,то всички способи за пълната ни експлоатация ще влязат в действие.Бъдещето на България и българския народ не е от значение за тях,единствената ценност е територията ни,която ще бъде изтъргувана когато се наложи.

    Коментиран от #13

  • 8 ПеСеА

    10 4 Отговор
    Платените публикации превзеха медиите! Тази персона с промъква в СОС не за първи път и единственото, което прави реално са......платени публикации! Доскоро се подвизаваше в Гласове! Елит някакъв? Софийски? Я стига!
  • 9 Имам въпрос

    7 5 Отговор
    България ли ще пропусне да усвои тези 2 милиарда или корумпираните и компрометирани политически партии.
    Досега от евро фондовете са се възползвали само политически партии и приближени фирми и лица . За обикновения човек нищо
  • 10 Тома

    7 5 Отговор
    Защо бе.Главата каза че ако го поканят пак щял да се съгласи за министър председател защото бил по умен от тиквата
  • 11 Град Симитли

    3 1 Отговор
    Дончо Кривоглави още му е.п. м. на ПВУ--като не го внесе 2021г.!
  • 12 Анонимен

    8 2 Отговор
    Смятам това за добра новина. Няма пари, няма какво да се краде. Може би тогава бизнеса ще се обърне към създаването на блага,към производството,а не към усвояването. Нивото на корупцията ще падне драстично
  • 13 Да ама

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Асен Василев ти го е сметнал в бюджета за 2024 ... ай ся , още 2 млрд дефицит. НОВ ЗАЕМ!
  • 14 Експерт

    5 7 Отговор
    ТОЗИ "АКТИВИСТ" НА БСП НЕ ЗНАЕ ЛИ ЗАЩО ГУБИМ ПАРИ ПО ПВУ? ОСНОВНОТО Е, ЧЕ ПОНЕ ТРИ ЗАКОНА НЕ БЯХА ПРОМЕНЕНИ СЪГЛАСНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС И ТО ЗАРАДИ ОБСТРУКЦИЯТА НА "евростлснтипеските" партии
    -ГЕРБ И ДПС/ЗА БСП, ИТН и Възраждане да не говорим/. МАФИЯТА ТАКА Е ОПЛЕЛА 4те ПАРТИИ, ЧЕ ХРИСТО ИВАНОВ ОТЧАЯН НАПУСНА ПАРЛАМЕНТА. ВСИЧКИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА
    ПП-ДБ НЕ ЖЕЛАЯТ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН, ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГАТ ДА КРАДАТ И ПЕРАТ ПАРИ ПОД СТРОГИЯ ПОГЛЕД НА ЕЦБ!!!
    А ТОВА, ЧЕ БОЙКО Е ПРИЕТ ОТ ЕЛИТА НА ЕВРОПА Е КОМЕДИЯ И ШУТЪТ, КОЙТО НЕ ГОВОРИ ЕЗИЦИ ИМ БЕШЕ ПРИЯТЕН!!!

    Коментиран от #24

  • 15 абе Умнико

    6 2 Отговор
    Кабинетът на Главчев не е предизвикал политическа криза, а е следствие от нея! Тоя план го дъвчете от сума години и никой, включително и ти като заместник-председател на незнам си каква гръмка комисия, нищо не е направил по въпроса.
  • 16 Дедо Пене

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "интересно":

    Ти безработен ли си, че питаш?
  • 17 Добър

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    хумор, браво!
  • 18 евалата чалгопитеци

    3 4 Отговор
    Как е промяната? Мутрите излезнаха ли? Пълните ли тумбаците с пържоли?
  • 19 европейските пари спряха

    3 4 Отговор
    още като се махна Борисов. Явно в ЕС не могат да намерят кой от новите умнокрасиви да ги открадне.
  • 20 Майора

    5 2 Отговор
    Май нещо не си в час Младенов! Нищо нре зависи от служебния кабинет , който упрсвлява няколко месецс! Основният виновник когото защитаваш е кослицията на провалите , която взе да разработва нов такъв , независимо че имаше готов! Но друго и от такива като вас не може да се очаква!
  • 21 Язък

    4 2 Отговор
    Демек един кръг от хора няма да успее да открадне 2 милиарда лева, защото обикновения българин нищо няма да разбере от тях. Как няма да са злобни политиците и кръга около тях.
  • 22 Още 100год

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стотици":

    Главчев да е мин предсидател не може да развали това което Г-ца Нинова направи в икономиката / постъпиха милиарди приБСП СЕГА И ДА ХАРЧАТ ПАРИ ИМА Народа затова гласува все за тях
  • 23 Селянин

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Каква бунда кома този неграмотни не знае че пари може да получи редовно правителство Ами Нали парламента работи
  • 24 Този Рашо младенов

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Експерт":

    В неше село и за чобанин не става Ами тои нито може да чете нито да брои Инересно е на кого е съветник /че го е взел
  • 25 Умници

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стотици":

    Ако някои може за два месеца да залечи «залумите « през последните три години трябва да е Нинова
  • 26 Стенли

    1 0 Отговор
    А мене ме гложди един въпрос ний хубаво се натискаме на запада и краварите ама къде аджеба ще складираме отработеното ядрено гориво 7962
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол