7 Юли, 2024 16:22 1 252 31

Атанас Пеканов: Ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, ще изпуснем важни инвестиции

  • атанас пеканов-
  • средства-
  • план за възстановяване и устойчивост-
  • последствия

"Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и всички казват, че тези пари не са необходими на България. Това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще е да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат", коментира бившият служебен вицепремиер по еврофондовете

Атанас Пеканов: Ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, ще изпуснем важни инвестиции - 1
Снимка: bTV

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ).

Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни:

"При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е сериозна грешка това. Сега - със ситуационни мнозинства - не съм сигурен, че могат да минат законите".
Той подчерта, че неусвояването на средствата по ПВУ няма да постави под риск изпълнението на Бюджета, но това не е хубаво, а лошо:

"Според мен ще получим половината пари по втория транш. ЕК ще ни каже, че получаваме половината пари и започва да тече едно време, в което, ако не изпълниш всичко останало, губиш всички пари и не можеш да получиш нищо повече до 2026 г. Това ще се случи скоро, според мен. Много финансови министри премахват капиталови разходи заради това. Това е много лошо".
По думите му, ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, защото ще изпуснем важни инвестиции, които ще ни направят по-силни:

"Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и всички казват, че тези пари не са необходими на България. Това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще е да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат".

Пеканов коментира, че България не стои добре сред страните в ЕС заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство:

"Има в момента преговори за следващи еврокомисари, а не виждам ние да участваме в тях пълноценно, защото Народното събрание е раздробено, а служебният премиер няма тежест, защото такива бяха конституционните промени, тежестта е в парламента, а в него няма общи позиции за нищо".
В предаването "Неделя 150" Атанас Пеканов изказа мнение, че в Зелената сделка има непопулярни мерки и вероятно те ще бъдат ревизирани, но подчерта, че не очаква тя да бъде напълно отхвърлена:

"Урсула фон дер Лайен в момента е кандидат за втори мандат председател на ЕК, а в сърцето на първия ѝ беше Зелената сделка. За преизбирането ѝ ще са необходими и гласовете на "Зелените".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    18 4 Отговор
    Нищо не стига до нас - не е коректно. Пенсиите при ГЕРБ - 100, максимум 300, заплати - някакви 500, не става и това.

    Не ни трябва ново - усвояване, видяхме "прелестите" - чешмичка, Чешмичка за 10 000 евро. Да шурти. Моля да се разкарате както се се насочили.

    ПВУ - след което - ТВУ. Има доза глупост - хората си обогатяват населението и това е и всъщност работата на политиците.

    Този човек е като изваден от предишните на ГЕРБ - айде вика - нещо.
  • 2 Зззззз

    7 14 Отговор
    Пеевски и Борисов не желаят да се приемат неибходимите закони . И поради това , ще платим всички ние .

    Коментиран от #15

  • 3 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Куклите на краварчето по Телевистан, какво да Изпуска ли! ХАХХАХАХА
  • 4 И това недоносеното

    15 2 Отговор
    го гонят некакве инвестиции и не какво ПВУ
  • 5 Пеканов

    5 23 Отговор
    Единствения политик с ум в главата лишен от завис и злоба като другите шебеци.
  • 6 Атн Пеканов

    14 3 Отговор
    Върви на Х. Е. Й!
  • 7 12345678

    20 1 Отговор
    Дайте ми разбор колко губим заради тези реформи и отстреща 8 те милиарда, да видим черно на бяло кое колко и какво ни струва.

    Зелена сделка, вЕрно е сделка, кой как ще ни изтъргува, да не излезе накрая кон за кокошка

    Коментиран от #18

  • 8 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Съществото не е Барало Парапето, но се изрева по Телевистан Клекнало! Добре е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е23

    4 0 Отговор
    Какви са тия реформи, че не можем да ги направим?

    Коментиран от #13

  • 11 Марионетка пеканов,

    22 2 Отговор
    Тия "средства" са подкуп за една шепа хора срещу предателство на националните ни интереси!
  • 12 тоя сополанко

    14 1 Отговор
    как само прилича на Милен Хотелчев
  • 13 Ззззз

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Е23":

    За борба с корупцията !
  • 14 Срам

    21 1 Отговор
    Пълни глупости, дай да вземем едни пари от ПВУ и в замяна да загробим енергетиката. А тия пари от ПВУ са жълти стотинки в сравнение с това което енергетиката произвежда.
  • 15 Да си кажем истината

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Зззззз":

    "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е сериозна грешка това. "
    Това каза Петканов и е прав!
    А колкото до инвестициите в края на правителството на Борисов те бяха 30%,а сега са едва 3%!
    И това е "благодарение" на кокорчо и пп-то!

    Коментиран от #30

  • 16 нашия

    19 2 Отговор
    Пекана е млад меринджей НЕ ИЗПЪЛНИЛ РЕШЕНИЕ НА народното събрание когато беше министър , а и президента Рдев го прикри с лъжи тогава.....помнете хора ,тия разчитат ,че сте с къса памет....тоя трябваше вече да лежи за това което направи...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 нашия

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "12345678":

    не е кон за кокошка ,но е почти същото .....вземете едно яйце НО трябва да си закоите кокошката която ви снася яйца.....нещо такова
  • 19 Ще изпуснете

    14 1 Отговор
    важни кражби а не инвестиции.Унищожихте род и родина , дано се задавите от власт и пари , за такъв край ви се моля!
  • 20 ПВУ

    8 1 Отговор
    беше най-предателство срещу България! Оставка!
  • 21 Приложенията в ПВУ

    9 2 Отговор
    са убийствени за България и българите. Който ги е чел знае за какво става въпрос. Продадоха ни за шепа жълтици. От 2027 се гответе за борса ток по ПВУ на Василев. Питайте бизнеса, какво е борса ток!

    Коментиран от #31

  • 22 ха ха

    8 2 Отговор
    пак закони за грабеж на населението платени от ес , и пак бълват общи приказки за "реформи" които се оказват престъпни срещу хората
  • 23 Некадърници с дипломи

    12 2 Отговор
    Къде бяхте 3 години, мамини комунистически дечица? Защо не ги усвоихте? Пеканов бе с ПП в първия им кабинет, след това с Радев.

    Коментиран от #26

  • 24 Скрий се, бе алчен

    6 3 Отговор
    Вие ще пропуснете, ние какво ще пропуснем, още едни окови и още един господар. За сега поне не сме на фронта като украинците, които също много ще изтърват като не са със запада.
  • 25 Мнение

    5 1 Отговор
    Правителството "Денков" и реформите бяха саботарани от ГИРБ-ДПС!!!
  • 26 6нтщ5ж

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Некадърници с дипломи":

    Пеканов обслужва кръга около президенга, докато ПП-ДБ се еманципираха от президента. ПП-ДБ отстояваха своите принципи и програма и не играеха по свирката на президанта, а това го вбеси.
  • 27 Реалист

    5 0 Отговор
    Бойко Борисов беше готов на всичко само и само да няма институционална РЕФОРМА!!! За него нямат значение загубеното национално време, европейското развитие, отговорността и върховенството на закона. Никакво значение!
    ПП-ДБ нямат 51%, за да направят Реформите.
  • 28 Истината

    6 0 Отговор
    Простият селтаак Бойко Борисов ще ни праща от избори на избори докато не стане на неговата. Егоцинтричин самовлюбен неадекватен нарцисист! Нали парите идват от друг портфейл - от данъците на народа, а не от собствения му джоб.
  • 29 Право на мнение!

    6 1 Отговор
    Един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е този за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ са искали да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г., но така не само не минава пред Европейската комисия, а най-важното - не работи за българските граждани.
    ПП/ДБ са внесли работещ законопроект, който да е справедлив и да няма “изключения” за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!!
  • 30 Зззззз

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да си кажем истината":

    Прсв си ! Грешката е умишлена обаче .
  • 31 Ззззз

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Приложенията в ПВУ":

    Бизнеса плаща нежду 30 и 60 ст. за киловат . Битовият ток е 25 ст. И това " благодарение " на Мариците . А борсата за ток е " малко " побългарена 😂 Упълномощаваш търговец ( посредник ) да купува ток от твое име . Ако не реформираме ще купуваме ток от Румъния и Гърция както се случи вече на няколко пъти !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол