12 Юли, 2024 17:11 844 18

Калоян Паргов: Първата най-важна битка, която ни предстои, е за левите ценности и тяхното налагане

  • калоян паргов-
  • битка-
  • леви ценности-
  • налагане

По думите му големият въпрос е какво е мястото на лявото в съвременния свят

Калоян Паргов: Първата най-важна битка, която ни предстои, е за левите ценности и тяхното налагане - 1
Снимка: СИНПИ

Първата най-важна битка, която ни предстои, е за левите ценности и тяхното налагане. Говорим за революция в ляво в контекста на всички предизвикателства на днешния свят – финансови, икономически, кризи, турбуленции, създаващия се нов световен ред, новите финансови и икономически параметри, биполярният блоков свят, който се оформя, битката между Севера и Юга, която не е от вчера.

Това каза д-р Калоян Паргов – председател на СИНПИ и член на НС на БСП, по време на дискусията „(Р)еволюцията на лявото: пътят пред България“, организирана от БСП, със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт“, в която взеха представители на леви партии и движения, политолози и анализатори.

По думите му големият въпрос е какво е мястото на лявото в съвременния свят. „Всички ние, като представители на леви партии, без значение по-малки или по-големи, трябва заедно да решим тази задача. И тя е битката за левите ценности“, посочи Паргов.

Той изтъкна, че ключовото понятие за лявото не е социалната справедливост, защото силни социални програми имат и десни, и крайно десни партии. И даде пример, че и Хитлер е имал много силна социална програма.

„По-скоро идеята е за преразпределението на властта и за суверенитета на държавата. Без, разбира се, да поставяме знак за равенство с национализма. Това няма нищо общо с него“, убеден е Калоян Паргов.

По отношение на темата кои са големите и кои са малките партии в ляво, той каза, че трябва да се възприеме разбирането за равнопоставеност и равноправие. Да не се подхожда от позицията на по-големия или по-силния, нещо, което бе характерно за БСП в последните 25 години.

Според Паргов натрупаните грешки и проблеми би трябвало да бъдат изчистени и така всички леви заедно да поставят едно ново начало, което може да се случи на предстоящото честване на Бузлуджа.

„БСП трябва да си реши своите проблеми и това е от първостепенно значение, за да продължим заедно напред“ посочи той и допълни, че думите „заедно“ и „нормално“ са станали много популярни не само за БСП, но и за други партии.

Паргов изтъкна, че всичко това е част от един по-голям процес, който се случва в България. И припомни прогнозата си от преди 2-3 години, че катарзисът в политическите партии е неизбежен на фона на политическата криза и буксуването в държавата.

„Всички се бяха фокусирали върху БСП и нейните проблеми, защото ние сме най-отворени и прозрачни. А сега виждаме, че други партии имат и още по-тежки и структурни проблеми от нас“, каза той и отбеляза, че това е повод за размисъл и че нещата тръгват към промяна.

„Ние сме хванали влака навреме, не сме го изпуснали и сега е моментът да поставим началото“, заяви в заключение Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    14 1 Отговор
    Тия от БСП все битки водят и все у канавката лежат
  • 2 Софийски

    5 3 Отговор
    То такива нЕма, виждат се ясно в рассия
  • 3 Паргов, стига с тия битки

    9 0 Отговор
    Свършете нещо полезно за страната бре.
  • 4 хмм

    8 0 Отговор
    Ценности не може и не трябва да се налагат. Ценностите може само да бъдат приети от другите, ако ги възприемат като такива.
  • 5 Паргов.....

    5 1 Отговор
    Хващайте пушките и в гората.....
  • 6 Изгонете Нинова!

    0 6 Отговор
    След това говорите за ценности, лава политика, усмивки и спокойно утре!

    Коментиран от #8

  • 7 Само да попитам

    4 1 Отговор
    Kакви леви ценности сънуват дъртите комуняги То мандрите ги обра ПРОМЯНАТА Нали затова ходиха да учат в ХАРварда
  • 8 ....

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Изгонете Нинова!":

    Тъкмо ще направи нова алтернатива, която ще е в пъти по-добра от вас.
  • 9 българка

    7 0 Отговор
    За какво точно "ляво" става дума - за това преди 10.11.1989 г. или за нещо друго или май и вие не сте много наясно какво искате и какво предлагате. Едно бръщолевене за ляво, дясно, център и т.н. А хората искат справедливост, смислено управление на държавата, което води към развитие и благоденствие, грижи за здравето и образованието на децата, спокойни старини за възрастните. Никой не се интересува откъде идва това - от ляво, дясно или малко по-назнам си къде.
  • 10 Трак

    4 0 Отговор
    Кви ЛЯВИ ценности бе пе-дал сбъркан БЕЗРОДНИК комунист до-лен да го ту-ра в на м:—а-йка ти ус-тата мръ-сник . Само ЧЕЕЗ националсоциализъм ще преборим из-родите като теб и враговете като теб на родината .. ЛЯВИТЕ джендър деградации ще ходиш в Африка да си ги прилагаш генетичен ляв болшевишки от-падък
  • 11 Вие сте долнопробни лъжци от БСП

    2 2 Отговор
    Вие ограбихте парите на хората с инфлацията на простия Киро управлението и Нановица! Къде са ни парите, как ги защитихте, къде са лихвоточките на 60000 вложители и ми говорите за вашето кухо ляво! Да ви няма пропаднали шарлатани!
  • 12 адаша

    2 0 Отговор
    Мине не мине време - тесни социалисти. Мине още малко време - широки социалисти. Вземете да се разберете - тесни ли сте или широки? Или средни. Имаше бзнс - какво стана с него?
  • 13 БСП в Бунището

    2 0 Отговор
    Какъв трябва да си,за да регистрираш фирма " Стратегически Институт.... и Бла Бла...." Човека - Институт за стратегии в действие...Как от Бунището на Историята,където Народа ги запрати след поредица от изборни шутове Отзад,преименуваните Комунисти отново да Управляват....Идеи и Стратегии - от Бунището на Историята от политически трупове...
  • 14 Съвет

    2 0 Отговор
    БСП СИ остава ретроградна партия. Езикът им е от впемето на БКП. Ценносги не се налагат, ценносги се приемат или не.
  • 15 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор
    Първо да се направи списък кои са левите ценности, щото така общо ми звучи като пед.р@ски ценности .
  • 16 Закривай!

    2 0 Отговор
    Абсолютен десен кърлеж!
    Има само едно ляво - онова, което застава на страната на човека, произвеждащ блага, в битката му с капитала за справедливо преразпределяне на благата, опазване на природата и мира ..
    И какво им е социалистическото на парговци? Да сменят името на партията и да си лъжат роднините...
  • 17 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Троловете, живейте си с ГЕРБ, и се радвайте на а..я с..с.
  • 18 Пешо

    1 0 Отговор
    Ще има голямо налагане, то стана ясно. Не се знае само кой кого ще налага
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол