13 Юли, 2024 10:23 1 328 11

Предлагат вдигане на линията на бедност със 112 лева

  • линия на бедност-
  • правителство-
  • пари

Тази година тя е 526 лева като нарасна с едва 22 лева спрямо 2023 г.

Предлагат вдигане на линията на бедност със 112 лева - 1
Снимка: БНТ

Правителството предлага повишаване на линията на бедност през 2025 г. Предложената стойност от 638 лв. съответства на линията на бедност от изследването "Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)", като националната линия на бедност нараства с 21,3% (112 лв.) спрямо размера ѝ от предходната година и разширява обхвата на социалните помощи, предаде ФОКУС.

Тази година линията на бедност е 526 лева като нарасна с едва 22 лева спрямо 2023 г.

С определянето на линия на бедност за страната от 638 лв. за 2025 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания, месечните социални помощи и финансовите помощи и средства по Закона за закрила на детето ще бъдат актуализирани съобразно възможностите на държавния бюджет, посочват от министерството. Ще бъде разширен и обхватът на хората с право на социална пенсия за старост според Кодекса за социално осигуряване.

Според Министерски съвет отслабването на инфлационния натиск се очаква да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението и нарастване на потреблението на домакинствата. През 2025 г. се прогнозира растежът на БВП да бъде 3,0%, като се очаква забавяне в растежа на инвестициите, в частност на публичните инвестиции, докато при частните ще има ускорение, свързано с намаление на несигурността и увеличение на търсенето.

Всяка година размерът на линията на бедност се актуализира с цел по-добро целеполагане и формулиране на социалните политики, мониторинг на прилагането им, а също и оценка на резултатите на политиките в областта на жизнения стандарт и качеството на живот на хората. Линията на бедност заема важно място в областта на политиката, насочена към намаляване на бедността сред различните социални слоеве на населението, в т.ч. и на "работещите бедни“.

В отговор на социалните и икономически предизвикателства, Министерството на труда и социалната политика предприе необходимите действия, като изравни националната линия на бедност и линията на бедност, използвана от Европейската комисия, което е в унисон с провежданата политика за намаляване на бедността. Чрез ежегодното актуализиране на линията на бедност, определена по изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)", се гарантира, че бедността ще бъде обективно измерена, отразявайки икономическата реалност, предаде Pariteni.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББ от Банкя

    9 3 Отговор
    Ако още малко ги дигнат и аз легам на социални
  • 2 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    И ко стана ?? Преди седмица подскочих от радост, ударих се с пета отзад, пенсията "скочи" със 60 лева / 11 %/. Край - викам си- вече забогатях !! Защото бях бедняк само с 2 лева по долу от бедняшката линия .
    И като дигнат летвата със 112 лева , аз оставам отново бедняк, ама сега с 56 лева под ЛЕТВАТА ЗА БЕДНОСТ !?
    Ясно – тали летва и М.Могучих не мо,е да я прескочи – камо ли аз !!
    Ама съм спокоен – увеличават ми се въжможностите за социални помощи !?

    Коментиран от #10

  • 3 смешници

    6 1 Отговор
    голи приказки с продънена хазна вместо да ги раздадат тези сметнати пари над линия на бедност на бедните

    Коментиран от #7

  • 4 Стършел

    4 1 Отговор
    Получаваш112лева отгоре звъниш на 112 и гушкаш,,букета"!
  • 5 Пенсиите

    4 4 Отговор
    да нарастват прогресивно- колкото е по малка,толкова по голям да е процента!А от средната заплата нагоре,да няма увеличение!Да се "затвори ножицата"!

    Коментиран от #8

  • 6 ЧОЧО

    12 1 Отговор
    Такива ,алчни и крадливи управници като Българските няма никъде.Толкова мачкащи собствения си народ също.
  • 7 Не е така!

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "смешници":

    Ако хазната беше "/продънена",нямаше да има пари за: раздутата държавна администрация;укра; сащ- /милиарди долари ни крадат всяка година; политическата система/ тия избори струват пари,които се "усвояват"от политиците/!Та, държавата ни не продънена финансово,просто паричните потоци се разпределят неправилно! Минималната пенсия трябва да е поне колкото минималната заплата,което е напълно изпълнимо ако бяхме независима държава!
  • 8 Такива експерименти

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсиите":

    да се правят само със социалните плащания, там да затварят ножицата. Пенсиите за пълен трудов стаж и възраст да не се закачат, а да се увеличават с един и същи процент. Една дето не е работила цял живот въпреки, че е била здрава ми вика - не е справедливо да взимаш 1200лв. повече от мен, питаш ли ме как живея с 327лв.
  • 9 Дрън дрън та пляс

    2 1 Отговор
    Започна предизборното наддаване
  • 10 Там е работата,

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    че половината пенсионери в този случай отново се озовават под тази линия! И кво правим тогаз! Ще се окаже, че половината население на "територията" България ще е под линията на бедност или съвсем близо до нея... Мдаа, "държава" - член на Европейския Съюз, най богатата част от света... А, да! Оня ден Световната банка ни "вкара" в групата на богатите страни, но пропускат богатите страни на кой континент, вероятно са имали в предвид Африка, макар географски да не сме там, а малко по на север...
  • 11 638лв. са $354,

    6 0 Отговор
    де такъв праг на бедност да имахме при социализЪма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове