18 Юли, 2024 15:46 1 031 15

Безводие мъчи хиляди жители в Кърджалийско

  • вода-
  • режим-
  • кърджалийско

Екстремните температури в района се задържат повече от половин месец, а дъжд не е падал отдавна. Местните хора казват, че толкова горещо лято не помнят

Безводие мъчи хиляди жители в Кърджалийско - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода.

Екстремните температури в района на Кърджали се задържат повече от половин месец, а дъжд не е падал отдавна. Местните хора казват, че толкова горещо лято не помнят. Река Върбица, която е една от пълноводните, на много места е пресъхнала. От нея, с помпени станции, вода ползват жители на села в три общини. Сега дебитът на източниците е силно намалял и това накара кметове да призоват за пестене на питейната вода. Но няма как обаче да се проследи кой за какво използва тази вода.

"Изкарали сме консумацията на хората. Няма обаче как да обследваме всяка къща", казва кметският наместник на село Пчеларово Маргарита Стойкова.

От няколко дни в селото няма вода, а според заповедта на кмета на община Черноочене се въвежда режим – само по четири часа вода на ден. Проблемите на хората започнали преди десетина дни, разказва Маргарита Стойкова.

"Това е 6-километрово трасе. Проверява се, идва ВиК, засичаме. Водата влиза в селото, но какво се случва във всяка една къща?"

Кметският наместник твърди, че в съседните села ситуацията е много по-лоша.

"Лясково е от май месец – два дни изобщо нямат, на третия имат само два часа".

Жегата и липсата на дъжд са сред причините много места в област Кърджали да са без питейна вода. Местните хора признават, че и други години е имало проблеми, но тази водната криза е започнала много по-рано. В община Крумовград най-сериозна е ситуацията в селата Кандилка, Голяма Чинка и Сърнак. Те са разположени далеч едно от друго и водоизточникът, от който се захранват, не може да ги снабдява. Неговият дебит е силно намалял, а консуматорите са много, казва заместник – кметът Абидин Хаджимехмед.

"Дебитът е намалял, а консумацията е голяма".

Заради засушаването в някои части на общината вече е въведен воден режим. А на други места липсата на живителна течност се компенсира с водоноски.

"Общинската водоноска започна да кара вода в определени населени места".

Засега няма опасност общинският център Крумовград да мине на воден режим. Там питейната вода ще се подава от резервен кладенец заради намаления дебит на основния източник. Местните хора са предупредени, че водата ще бъде хлорирана и негодна за пиене до утре вечер. И други общини в област Кърджали са в ситуация като тази в Крумовград. Притеснението на местните управи е заради прогнозите безводието да продължи до септември. Според климатичните модели не се очакват сериозни валежи поне още месец. Това води до търсене на решения за справяне с водната криза по места.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    14 1 Отговор
    Къде е хидроинженера ?
  • 2 Европа

    4 0 Отговор
    Пожари , вода няма .
  • 3 Здрасти

    2 0 Отговор
    Спок, след тези пожари и другаде ще се усети.
  • 4 Е що така?

    10 3 Отговор
    Нали са избиратели на онази велика ПП с трите букви, дето най-се грижи за избирателите си, дето председателят ѝ прави всичко “за хората” – все от тяхно име говори. И как пък точно там не е догледал нуждите им?
  • 5 хммм

    7 3 Отговор
    Избрахте си турчетата, ами сега?!?!?

    Коментиран от #6

  • 6 Ххъхъхъх

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    А при българчетата земен рай, нъл тъй. Някои даже и изгоряха.
  • 7 Да да мммм

    11 1 Отговор
    Да спрат да добиват злато в Крумовград и вода ще има . Дънди да излезне в отпуска за един месец , а не да работят на 2 или 3 смени. Не може заради 250 човека с големи заплати да страда град от 5000 души с заплати не по големи от 1000лв

    Коментиран от #8, #10, #14

  • 8 Мъдев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да мммм":

    Помашки

    Коментиран от #9

  • 9 Шано

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдев":

    Неволи
  • 10 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да мммм":

    След като си отиде Дънди кого ще обвиняваме,че пак няма вода.
  • 11 Ваньо

    3 0 Отговор
    Глупости на търкалета на този заместник от Крумовград. В община Крумовград е сериозна ситуацията , защото златодобивната фабрика черпи от четири кладенеца до река Крумовица от питейната вода. По проект фабриката трябваше да се захрани с промишлена вода от язовир Студен кладенец, но не изпълниха проекта така както бе предвидено, защото водоизточника отстои на 20 км от фабриката, а кладенците от питейната вода са н 300 м от фабриката. Хайде сега познайте какво се е случило и колко е струвало?
  • 12 Мони

    3 0 Отговор
    Къде е кметицата? Да излезе и да каже истинската причина за безводието! Тя знае защо се захранва златарската фабрика с питейна вада. Двадесет години, винаги като стане горещо, до червено,тя е или в отпуск или в болнични. В такива случаи като този винаги пуска по пързалката служителите на общината.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Киро конституцията

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да мммм":

    Крумовград винаги през лятото е имал проблем с водата. Летата са винаги горещи, миналата година пак имаше проблем, но да тия златари трябва да спрат работа, поне за малко за да не останем въобще без вода.
  • 15 Алибаба

    0 0 Отговор
    Нека,там дисциплинирано гласуват за партия,която се грижи за тях....и накрая тази партия за 35 години не е действала,лобирала в насока за подмяна на водопроводи ,водоизточници ,за да имат хората достъп до базово право на достъп до вода....тъй че продължавайте по същия начин уважаеми сънародници от смесените региони....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове