19 Юли, 2024 05:40 1 314 2

Бързия протестира срещу камионите през Петрохан, варненски села поискаха вода

  • камиони-
  • петрохан-
  • вода-
  • криза-
  • протести

Най-засегнати от водната криза край морето Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци

Бързия протестира срещу камионите през Петрохан, варненски села поискаха вода - 1
Снимка: БНР

Пореден протест срещу преминаването на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина имаше от 20:00 часа снощи на шосето в село Бързия, община Берковица, предаде БТА.

На протеста, организиран от граждански сдружения и политически формации, се събраха около 50 души, предимно от Берковица и Бързия. Сред тях бяха депутатите от партия „Възраждане“ от областите Монтана и Видин Петър Петров и Вера Александрова.

Протестиращите заявиха, че за близо месец преминаване на тирове през Петрохан шосето вече е на вълни. Жители на село Бързия заявиха, че и техните къщи започват да се напукват при преминаване на камиони с тегло около 40 тона. Депутатът Петър Петров заяви, че случващото се е нов епизод от сагата „държавата срещу народа“ и попита колко струва човешкият живот за управляващите и може ли той да се измерва с литри гориво и километри, които превозвачите ще спестят, като минат през по-късия път през прохода Петрохан. Той поиска държавата да се намеси, за да спре преминаването на камиони през Петрохан.

Протестите срещу преминаването на тирове през Петрохан започнаха на 14 юни с блокиране на шосето за половин час. След това имаше още четири протеста по същия начин. Протестиращите посочват, че пътят през прохода Петрохан не е проектира за тежкотоварни камиони, че той е тесен, с много завои и с голяма денивелация и това принуждава тировете да навлизат в платното за насрещно движение на завоите, при което създават опасност за леките автомобили. Те настояват за отмяна на заповедта на АПИ, която позволява на камионите да преминават през Петрохан.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се срещна с протестиращите при един от протестите - на 25 юни, и заяви, че пускането на тежкотоварни камиони през Петрохан се налага заради затварянето на участък от пътя София - Враца - Видин при село Лютидол в община Мездра за ремонт и изграждане на скоростен път там. Тя помоли за разбиране и търпение, защото по думите ѝ изграждането на този път ще даде тласък на икономиката на цяла северозападна България. Коритарова посочи, че преминаването на тирове през Петрохан е забранено в почивните дни и в пиковите часове в делничните дни.

До днес позициите на протестиращите и на МРРБ остават противоположни и заради това протестите продължават.

Становища срещу преминаването на тирове през Петрохан са изказали Общинският съвет в Берковица и Областната управа в Монтана при бившият областен управител Ивайло Антонов, а в подкрепа на това решение се обявяват от Камарата на превозвачите в България.

Протест заради безводие във варненски села. Жители на община Аврен, Варненско се събираха в село Приселци, за да изразят своето недоволство от водния режим в района, предаде ФОКУС. Липсват адекватни мерки за решаване на проблема, категорични са протестиращите и настояват за диалог с местната власт и ВиК дружеството.

Най-засегнати от водната криза са селата Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци, предава БНТ. И това, според хората, се случва на фона на рекордно високите температури и опасност от пожари в цялата страна.

Според хората, през летния сезон е обичайно водата да е с по-слабо налягане, но в последната седмица ситуацията е станала критична.

Кметът на Община Аврен Емануил Манолов заяви, че се прави всичко възможно, за да се осигури нормално водоподаване за населението. Вече има изготвени проекти, включително и за изграждане на водопровод между селата Приселци и Близнаци, но трябва и финансиране. Ето защо утре той организира отворена среща, на която ще присъства и представител на ВиК Варна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    11 0 Отговор
    Браво така трябва протести срещу тези некадърници Главчев и Коритарова.
  • 2 дядото

    9 0 Отговор
    на народа все повече му омръзват безумията на политици и власт.бавно и трудно,но започва да реагира,разбирайки че сам трябва да си помогне.дано изтрезнеем и вземем нещата в собствените си ръце
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове