22 Юли, 2024 11:34 2 673 48

ВМРО е срещу проекта за ветропарк от 400 дка в Златна Добруджа

  • добруджа-
  • вятърен парк-
  • вмро

Ветрогенераторите са пагубни и за пчелните семейства, защото от вибрациите пчелите се дезориентират

ВМРО е срещу проекта за ветропарк от 400 дка в Златна Добруджа - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 450 дка плодородна земеделска земя се предвижда за изграждане на поредния ветропарк в плодородна Добруджа. Инвестиционно намерение предвижда изграждането на около 70 ветрогенератора в землището на община Генерал Тошево. Тази територия е точно по трасето на „Виа Понтика“.

За това предупреждават от ВМРО.

"Това е поредният „зелен“ проект, който буквално унищожава стотици декари плодородна земя в житницата на България. В конкретния случай става дума за земеделски земи от 3-та и 4-та категория. Предвижда се перките да бъдат с височина 280 метра, като за фундамента на всяка перка ще се налеят по 600-800 кубика бетон. Местните жители, както и земеделските производители от региона, остро се противопоставят на идеята.

От ВМРО припомняме, че тази територия е точно по трасето на „Виа Понтика“ – откъдето се извършва прелета на птиците. Поставянето на ветрогенератори в района на Шабла и Каварна доведе буквално до изчезване на прелета на пъдпъдъка, а много други видове започнаха да заобикалят тези райони. Причината е ясна – шумът и вибрациите от перките. МОСВ следва категорично да се противопостави в тези зони да се изграждат подобни съоръжения, които нарушават естествената миграция на птиците. Ветрогенераторите са пагубни и за пчелните семейства, защото от вибрациите пчелите се дезориентират.

Напълно поддържаме и становището на пчеларите от региона, че ветрогенераторите са пагубни и за пчелните семейства, защото от вибрациите пчелите се дезориентират."

От ВМРО изразяваме пълна подкрепа за протеста на местните жители и земеделските производители. Категорични сме, че този проект трябва да бъде отхвърлен незабавно и безусловно от МОСВ и МЗ. Внимателно ще следим институциите с какви становища излизат по казуса. Крайно време е в България да започне да се зачита гласа на гражданите. Поставяме и въпрос към МОСВ: Какви са ефектите от вече изградените ветропаркове по Северното Черноморие? Някой изследвал ли е защо точно след изграждането им пътят на миграция на птиците по „Виа Понтика“ рязко се промени?

От ВМРО не оспорваме необходимостта от инвестиции, включително в енергетиката, не оспорваме нуждата от развиване на частната инициатива, но нещата трябва да се случват в интерес на хората и възможно най-щадящо за българската природа. Не може всичко да бъде на всяка цена и в ущърб на местните общности!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    26 13 Отговор
    Те много са против този антипририден "парк" . Защо правите реклама на ВМРО ?

    Коментиран от #22

  • 2 ИНЖ1

    20 52 Отговор
    Т.нар. "ВМРО"(всъщност руско прокси) станаха природозащитници??? Ветрогенераторите не спират земеделието!!!
    Прави се всичко възможно Бг да НЕ Е енергонезависима!!!

    Коментиран от #6, #13, #16

  • 3 любител

    44 15 Отговор
    заради европейските простотии управленците ще оставят страната ни без хляб. защо краварите най големия замърсител в света в проценти не им пука за екология а ние най бедните и без почити никакви заводи трябва да мизерстваме и да изпъняваме нареждания коино другите не изпълняват
  • 4 реру

    29 9 Отговор
    ВМРО няма как да бъде против нещо, защото спира да функционира още през 1934 год.
    Спекулирането с името е недостойно...
  • 5 Земеделие

    47 8 Отговор
    Защо подобни структури се изграждат върху плодородни земи???
    Не знам за птиците и пчелите, но домати отглеждани върху бетон не съм виждал. Освен това, ако след време решат да ги премахнат, как се кърти 600м3 бетон налят в земята?

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Даа!

    21 8 Отговор
    Нещо ми ровичка подсъзнанието,че тази трагедия, точно в Южна България, области с най мощно слънцегреене, и огромни терени с пустеещи земи и селища със нищожен брой население,не са само плод на човешка небрежност.Идеални са като терен за волтаци,а защо не- и за перки в по равннината част.Население,малко.Няма кой да протестира,ако се случи.

    Коментиран от #12

  • 8 Вълчан войвода

    31 5 Отговор
    Ае какво става със зеления преход? За юни цената на тока в БГ е трета по скъпотия в ЕВРОПА !!!
  • 9 Неутрален за мир ☮️ Като Мунчо

    13 18 Отговор
    ВМРО да спечелят изборите и тогава да се правят на умници.Айсе къшшшшш.
  • 10 Астран Дюкрик

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Земеделие":

    Не се кърти, ще си живееш с него. хи хи хи
  • 11 бай Иван

    21 5 Отговор
    Зелена сделка ! Те Ви я как изглежда !
  • 12 Копей,чети!

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "Даа!":

    Закнът забранява за 20 години да се строят такива неща върху опожарени площи.Оск се излагаш.Като кифладжия!Без кифли.

    Коментиран от #44

  • 13 ИСТИНАТА

    9 20 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖ1":

    Чао Газпром, чао Росатом!
    Жик так.
  • 14 Асен

    9 1 Отговор
    Какво ти разбира главата от гео-политика и енерго политика, че даваш коментари кой какъв е ? Поредния диванен войник неосъзнат или на служба . Абе хванете се на нормална работа .
  • 15 делиормански

    19 1 Отговор
    В основата на далаверате с перките е едно червенобузо говедо, чиито баща беше назначен за директор на близкото ловно стопанство!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    6 2 Отговор
    Да кажат нещо, че съвсем се загубиха и тази партия.
  • 18 Преди пет дена

    20 7 Отговор
    се завърнах от едно пътуване до Чехия. От България през Сърбия, Словакия, Унгария ак до западната част на чехия. до границата с Германия. На връщане вмесо през Сърбия минах през Румъния. Еми за 4200 км само в Унгария на дно място видях 5-6 перки и на още 1-2 места по пътя фотоволтаици за собствено ползване. НИКЪДЕ другаде нямаше нито ветрогенератори, нито фотоволтаични паркове!

    Коментиран от #25, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 иво

    25 2 Отговор
    Франция ги спира тия перки, ние ще ги слагаме на златната земя.
  • 21 Няма отърване

    21 3 Отговор
    Ветропарк не се прави в Добруджа. Трябва дя се наложи забрана и без увъртане. Нанасят вреда на природата и на земята, стълбовете им минават през плодородна земя. Но енергийната мафия трябва да забогатее. Получават европейско финансиране, а приходите при тях без да вложат лев.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 сатрап

    17 1 Отговор
    Време е добруджа да се вдигне и да изкорени амбицийте на шепа олигарси обвързани с депутати да строят ветро и фото волтаични паркове.Защо не ги вдигнат в Драгалевци,Бояна и кабаните?
  • 24 мани беги

    13 0 Отговор
    ясно, разбрах! убийте тия дет искат да поставят перките! върнете тока към нек и изгонете трите крадливи чужди енергийни дружества!
  • 25 Пенчо

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Преди пет дена":

    Нормално, защото от 7инвестирани левчета през целия живот на съоръжението ще си върнеш 1но. Отровиме ли веднъж земята, край. Както върви най скъпите неща в бъдещето ще са земята,водата и златото.
  • 26 незнайко

    12 0 Отговор
    Щом има проект значи някой е разрешил да се направи този проект ! При наличието му никой не може да спре изпълнението защото някой се е съгласил това да стане ! Защо още в зародиш не е спряно направата на проекта ? Кой е изпълнителя ? Не ни заливайте само с общи приказки ! Колкото спряха хотела - подпорна стена в Алепу толкова ще спрат и това начинание ! Хотела го узакониха ! Когато нещо става с пари, многото пари ВЪРШАТ ОТЛИЧНА РАБОТА !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тони

    13 3 Отговор
    А бе комунизма бил лош, а ? Да се пенсионираш на 55 години мъжете и на 50 жените.
  • 29 ...

    2 9 Отговор
    От кога пшеницата се опрашва от пчели?
    Аюан от еколози без грам мозък.
  • 30 един

    3 6 Отговор
    Ако казусът беше да не се строят ветрогенератори тогава ВМРО щяха да искат обратното, да се строи!В Златна Добруджа на тоз ред земеделците се чудят как да вържат двата края,ако продължава така нищо чудно след време да има и изоставени земи!
  • 31 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Преди пет дена":

    GS Energy e най-големият дистрибутор на фотоволтаично оборудване в Чехия, който оперира на пазара от 2009 г. От тогава насам е доставил над 200 MW соларни панели за малки, средни и големи проекти в 17 страни от Европейския съюз.
    Това говори ли Ви нещо ? Явно не сте гледали където трябва .

    Коментиран от #43

  • 32 Доообре

    5 2 Отговор
    МВРО не са против никакъв ветропарк. Просто правят ту.турутки на царя Ебелин, щото искат на слеващите избори да се прилепят за сектата. Белким ги огрее да влязат в парламента.
  • 33 Ивелин Михайлов

    5 2 Отговор
    Величие и Исторически парк също излизат на протест в сряда пред парламента от 14:00!
  • 34 Икономист

    8 2 Отговор
    Румънците дори забраниха със закон да се строят перки в Северна Добруджа и затова налазиха българите, защото са евтини птутки
  • 35 Програмист

    7 1 Отговор
    Трябва да строем белене, а не перки! И да добиваме газ и петрол от черно море като всички нормални черноморски нации!
  • 36 Българин

    8 4 Отговор
    Тръмп догодина спира перките, защото са вредни, тия тука реват за перки големи сте ба лъци бе
  • 37 Германец

    5 4 Отговор
    Хехе балхарета, вие не забрахте ли, че сте кошчето за б9клук на Европа бе 😉
  • 38 Бойко Българоубиец

    1 3 Отговор
    Като се дърпате ще ви запаля и на вас едно пожари и ще курдисате хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 39 Земеделец

    8 3 Отговор
    Само пълни о л игофрени като българите могат да нацвъкат чернозем с перки...
  • 40 666

    3 7 Отговор
    А колко декара се заличават от тракийската низина от мините и колко души годишно си отиват от отровите от тецовете ? Не е зле Шкембе войвода да се разходи до мините и тецовете за да разбере за какво иде реч, а след това да се грижи за "горките" пчелички.
  • 41 Демократ

    7 4 Отговор
    Докато ченгета са на ръководни постове, какъвто е Каракачанов, ще пречат навсякъде и с всички сили на България да се развива. Всяка инициатива за енергийна независимост е сгъване, защото Кремъл иска да е зависима от него и агентите на КГБ изпълняват това. Затова сме на дъното. Сега гласят пожари с 2 стари съветски хеликоптера. Защо Румъния и Гърция имат модерна техника, защо Турция праща мощни съвременни пожарни с огромен капацитет, а ние имаме съветски бръчки и хората гасят пожар с лопати? Защото ченгетата решават съдбата на държавата. Преди 25 години същите ченгета отказаха подарък от пожарната на Ню Йорк от 30 пожарни коли, защото са американски, не са съветски брички. СССР и Русия никога не са подарявали, те винаги са искали някаква зависимост в замяна. Затова нямаме нищо свестно. Румъния скъса с Кремъл, езкекутира Чаушески, не разреши ченгета и партийни функционери да припарят до властта и ще им дишаме праха.
  • 42 Иванчо

    4 1 Отговор
    Налял врат кат битолски просек мистър биленска торбичка се самопровъзгласи за защитник на добруджанци, а като имаше министър на МРРБ не се сещаше за вредата от ветро и соларни паркове в селскостопански земи.
    Ама нали сега макетата са далеч и от националната и от европската копаня им огладняха дирниците и станаха народо, пчело и птицелюбци.
    Аман от дебели наглеци в тая държава.
  • 43 Ккаво да ми говори

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    Може си прозивежда, но не се слагат НИКЪДЕ на плодородна почва, нито в планините или някъде из природата. И да се слагат, казах са по покриви на малки фермички или производствени бази, за собствено потребление.
  • 44 Безпристрастен

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Копей,чети!":

    Посочи параграф,член и от кой закон.Така е лесно,да пляскаш по клавишите.На Алепу също има закон.Много категоричен! Е, какво се случи?Ти минавал ли си,под далекопровод - от онези,за високо напрежение.Ако си,има едно доста силно жужене.Като от рояк кошери.Задай си въпрос: Защо през Социализма,беше абсолютно забранено строеж на всякакви сгради под,и около такива структури.Не е,че може да паднат при буря.Облъчването е огромно.На всичко живо,дори под земята.Облъчва се и подземната вода.Която никой не знае, точно къде протича след това,и къде захранва селище,дори регион.Що за хора сте,че толкова лесно се подавате на манипулиране.Там,където има панели, земята за пет години се превръща в печена тухла.И няма възстановяване със столетия,докато не се образува в дълбочина хумусни наслагвания.

    Коментиран от #48

  • 45 шкимбя ваевода

    4 0 Отговор
    няма комисионна няма сделка!
  • 46 3333

    2 0 Отговор
    Мале, мале, голям смях. Вибрациите пречели на пчелите. А че в Добруджа се пръска с всевъзможна химия с тонове, няма проблем. Земята там е отровена за стотици години напред. Интересно защо никой не го повдига този въпрос?
  • 47 небрежнев

    3 1 Отговор
    - Искахме да добиваме петрол от нашия шелф (находище Хан Аспарух) - не може. Румънците добиват нефт до самата граница и находището им със сигурност е и в нашите води, но за нас не може!
    - Искахме да проучим за собствен шистов газ в северна България - не може. Не да добиваме, а само да проучим, защото Румъния го добива, но получихме пълна забрана за проучване;
    - Искаме да направим слънчеви централи, за да използваме неизчерпаемият енергиен ресурс на слънчевата ни страна - не може. Земята била плодородна, имало ограничения в мрежата, разрешителните стигнали лимита... Не може;
    - Искаме да построим Ветро-генератори, за да ползваме нашия вятър - не може. Ще пречи на пчелите, на свраките, на лалугерите. Не може!
    ...
    Искаме ли да сме енергийно независими, да имаме собствена, чиста, евтина и вечна енергия - НЕ МОЖЕ!
    Може само да плащаме на Русия за газ, нефт и комисионни за вечни времена.
  • 48 БМДТ

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Безпристрастен":

    Колко си безпристрастен не знам, но си малко далеч от комунизЪма и енергетиката тогава.
    През комунизЪма монтираха трансформаторите на енергото в жилищните блокове, а от тях облъчването е много, ама много по - голямо. ВМРО ??? Кои бяха тия? Бледа сянка на славно минало.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове