23 Юли, 2024 09:34 1 682 24

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

  • иван демерджиев-
  • пожарникари-
  • пожар

Системата за ранно предупреждение не беше развита

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот - 1
Снимка: БГНЕС

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Системата за ранно предупреждение не беше развита и адекватно финализирана.

Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната.

"Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по места различни групи, но липсваше национална координация", прави равносметка той.

Часове преди пожарът да обхване къщите в село Воден, вътрешният министър обясняваше в парламента, че всичко е наред, коментира Демерджиев пред БНР.

"Докато се опитваха да гасят политическите пожари, хората бедстваха. Часове по-късно пожарът влезе в село Воден."

"На терен, вместо хеликоптерите да бъдат насочени да гасят пожарите на първите къщи, те гасяха хълмовете. Когато пристигна помощта от Турция, тези хора бяха освободени, бяха изпратени да си ходят обратно и впоследствие се осъзна, че пожарът продължава. Подобна липса на координация е абсолютно неприемлива!"

Основната отговорност е на министъра на вътрешните работи, категоричен е той. По думите му, вместо това сме наблюдавали действия на премиера Главчев, който "еднакво неуспешно" се справя и с външната, и вътрешната политика.

Системата за ранно предупреждение не беше развита и адекватно финализирана, заяви бившият вътрешен министър.

"Това е само едно от нещата, които не бяха придвижени и завършени. Калин Стоянов дължи и отговори на други въпроси – кой позволи да се стигне до изгаряне на ключова комуникационна инфраструктура в района на пожарите. (…) Имам данни, че има засегната такава инфраструктура."

Настоящият служебен кабинет продължава тенденцията на пропадане, започнала от кабинета на сглобката, изрази мнение Иван Демерджиев.

"Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот."

За пореден път "достойните гърбове" на българските полицаи, пожарникари, военни и множество доброволци се използват като параван от изпълнителната власт, смята Демерджиев.

Той отправи критики към парламента за "залитане" в търсене на решения, без да се опира на опита на професионалистите. Според него в опита си да реагира на ситуацията с пожарите НС действа хаотично и популистки.

В ПВУ беше предвиден координационен център, който да следи цялостната ситуация в държавата и такива бедствия да се ръководят от национален щаб в реално време. Не се работи по това, просто защото е инициатива на президента, коментира Иван Демерджиев.

"Вместо това се търсят, меко казано, спорни решения, негодни за резултата, който целят", посочи той и даде пример с идеята да се закупуват хеликоптери за полицията.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 2 Отговор
    Бай Джо катастрофира. Да ивдат роднините на Камала от Раджастан, че ложата опустя.
  • 2 Парашурист

    16 0 Отговор
    Поне самолетът не е във въздуха, а си седи на тревясалото летище, горивото е източено и продадено, а двигателите са свалени за ремонт.
  • 3 Чико

    15 2 Отговор
    Прав е Демерджиев, трябва ни пилот!

    Коментиран от #19

  • 4 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Територийката отдавна не е Държава де! Хахаха
  • 5 Хора

    3 13 Отговор
    Този да си гледа делата бил малко министър взе от всичко да разбира. ЗАРАДИ ТАЗИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ В ДЪРЖАВАТА НЕЩАТА НЕ РАБОТЯТ.Няма как от София нещата да се правят особено на 400км.Калин е бил на терен като изпълнител и знае какво прави. Неща които не. САпипвани от главния пожарникар десетилетие какво очакват да стане. Реформи в МВР сега има директор на пожарната и областната дирекция на МВР вместо един койдо да организира и координира всички. На общините кой да им реши проблемите централната власт ли. Този механизъм трябва да е на най ниското ниво на местните хора и съседите им. От София нещата не стават. От Пловдив също.
  • 6 ха ха ха...

    14 11 Отговор
    Пилота ни знае само на фърчи на руски самолет, а те вече са негодни за съвременен полет и падат като зрели круши.

    Коментиран от #7

  • 7 Под кривата круша

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха ха...":

    От дървото падат не само зрели круши, но и тъпитролове, които са се покатерили твърде нависоко.
  • 8 8 пилота се бият

    2 0 Отговор
    без пилот всеки си управлява неговото . едната част расте и богатее , а другата беднее и роптае . воден няма пилот, а СГТ и охранителния бранш имат . хехехехе
  • 9 Защо да няма?

    9 5 Отговор
    Защо да няма? От повече от 15 години ГЕРБ управлява Държавата по един или Друг Начин! За това сме на този Хал!
  • 10 мхаа

    8 2 Отговор
    То па.и вие бяхте едни пилоти та ум да ви зайзе.
  • 11 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    13 7 Отговор
    Това гнусно говедо дето беше точен с парите, доведе до бедствие в МВР, за краткия си престой. На негова съвест лежат поне 10 смъртни случая на полицаи...
  • 12 Грипенов

    8 7 Отговор
    Абе Демерджи Ти си парашутист на този безпилотен самальот
  • 13 Фани

    5 7 Отговор
    Ааааааа, до кога на другаря "бях точен с парите" ще му дават трибуна за да ръси лъжи и глупотевици???? Има, все пак някакъв санитарен минимум, и фекалните неща не трябва да се публикуват!
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 5 Отговор
    ДЕМЕРДЖИЕВ (ПАРИТЕ СА ТОЧНИ) Е .................... МАФИОТ ОТ КОТИЛОТО НА ................. (П)РЕZИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ............,......... ФАКТ !
  • 15 Град Козлодуй

    11 3 Отговор
    Държава от 34 Години няма
  • 16 различен въпрос

    9 2 Отговор
    Ще попитам за фургоните.
    Кой отговаря за фургоните, коя организация, ведомство, министерство, кой ги
    съхранява ? Как е възможно да се предоставят, на и без това съсипаните хора, подобни развалини - стари, ръждясали, мухлясали, изтърбушени, негодни за живеене в тях фургони. Когато един фургон е освободен, не е ли задължително да му се направи основен преглед, основен ремонт, да се преоборудва, да се консервира и да се съхранява на подходящо, сухо място. Ако прегледът установи, че е амортизиран до крайност, да бъде бракуван. Какво е това безхаберие, защо не работи качествено тази българска администрация.
    Тези хора не разбират ли, че имат задължения, че носят отговорност, или грижата им е само за личната заплатата и бонусите.
  • 17 Това нещо е

    3 3 Отговор
    Адвокат, моля ви се.Боже,боже...
  • 18 дедо Герчо

    1 0 Отговор
    ВАНЧО,ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА СЕ ВЪРНЕШ !
  • 19 ........

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чико":

    Архангел Михаил ги кара да правят този жест.Така показва кой стои зад тях.Той е един от най-силните ангели.Пази ги,защото те са за мир и иска да спаси човечеството от самоунищожение.Нещо след ковид хората са се побъркали и са тръгнали към ядрена война.Дано доброто победи и да се спасим.
  • 20 пожарите в България

    2 0 Отговор
    са резултат от диверсия
  • 21 незнайко

    1 1 Отговор
    Празни думи ! Нали автопилота заменя пилота ? Защо и е на държавата ПИЛОТ ? Нас окончателно ще ни оправи изкуственния интелект когато го ВКЛЮЧАТ !!!
  • 22 Смешко

    2 0 Отговор
    Страхотна мисъл е изрекъл този безличен бивш държавен служител. Какъв автопилот като няма пилот, за умен ли се смята да се появява, да се скрие най-добре.
  • 23 Майора

    2 0 Отговор
    Докато има такива като “Бях точен с парите..” и разни ала бала с машините , кеша , пудела с пачките и прочие , нищо няма да стане!
  • 24 смях

    1 0 Отговор
    Ами къде са Гундьо и Главаначев? И какво правят тогава?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове