26 Юли, 2024 14:56 3 490 38

Адмирал Ефтимов: Преценихме риска, още не могат да започнат спасителните действия

  • емил ефтимов-
  • взрив-
  • елин пелин

Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак

Адмирал Ефтимов: Преценихме риска, още не могат да започнат спасителните действия - 1
Снимка: Фейсбук

Продължаваме да гасим и в момента на място. Беше въпрос на оценка на риска за хеликоптерите, които гасят – Ми-17 и Кугър. Започнаха от по-голям периметър и постепенно стесняваме кръга. Адмирации за ВВС, техните екипажи на хеликоптерите. Има координатори от ГДПБЗН, целта е да се стеснява периметърът да се гаси, за да може екипите на пожарната да влязат, окончателно да загасят пожара и да започнат спасителни действия.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю пред БНР.

„Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак“, обясни адмиралът след като вчера на два пъти с бронирани машини на военна полиция „Пустинна котка“ са се приближили до взривения склад за фойерверки в Елин Пелин.

При първото навлизане в основното огнище са били адмирал Ефтимов, бившият министър на МВР, депутат и експерт по взривовете Валентин Радев, бригаден генерал Сотиров, шеф военна полиция и служител на фирмата. Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност.

„След като дойде специализираната техника на военна полиция започнахме обсъждане на обстановката. Преценихме степента на риска, много помогна Валентин Радев и решихме да спрем първо газоподаването от магистрален газопровод, взехме екипа и го спряхме. Опитахме да се приближим на максимално безопасно разстояние на склада за фойерверки и да преценим дали е възможно да се предприемат спасителни действия за хора“, разказа адмирал Ефтимов.

Собственикът на склада пристигнал по-късно и споделил, че синът му е в района с други близки.

„Решихме да направим още един подход, за да се увери, че всичко, което е възможно е направено и той се увери, че няма шанс да се извършат допълнителни действия. Специализираните органите говориха с него и ние също. Държеше се човекът, никой да не е неговото място, адмирации за неговата устойчивост. Обясни ни каква е конструкцията на складовете, което допълнително ни даде информация за безопасността, беше конструктивен и адекватен“, сподели адмиралът.

И допълни:

"На място пораженията са големи, има вторични пожари, изтичане на газ в системата, там и гореше. При тази обстановка преценихме, че по-навътре влизане не е обосновано и се върнахме, и доложихме на премиера."

Адмирал Ефтимов каза, че в момента военните имат 2 – 3 хеликоптера, оперативни, и „имаме още 5 на ремонт в различни страни Европа“.

„Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г., това отнема време, а природата не чака“, надява се адмирал Ефтимов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе по-важното е, че

    17 2 Отговор
    се е сринала сисемата на ЦГМ у Софето...
  • 2 Пич

    16 6 Отговор
    Тия са военни ! Военните работят с рискови действия ! Тия ги е страх от рискови действия ! Значи тия не са водени ! Обаче тия да военни.....
  • 3 Преценил Преценил Преценилов

    26 7 Отговор
    А за Украйна се мятате като гира в корито, там риск няма.
  • 4 Мокрия

    34 5 Отговор
    Някой да каже на адмирала, че такава форма в БА няма ! Такива шапчици си плащат и поръчват екипажите на корабите, за да се отличават от останалите. Носят се само на кораба , а дори там не са много законни.

    Коментиран от #38

  • 5 Цар Симеон

    33 3 Отговор
    Какво прави на сушата този адмирал без флотилия?

    Коментиран от #10

  • 6 Адмирал Максимус Деций

    28 5 Отговор
    Ако има война ще чакат да свършат гърмежите и тогава ще литнат 🤡
  • 7 Питам:

    29 0 Отговор
    НАЛИ ЗАРАДИ ПОЖАРИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ ЗАРИ, ОГНЕНИ ШОУТА, ДОРИ КОСЕНЕ НА ТРЕВИ И ОБРАБОТКА НА ПОЧВАТА НА ПОЛЕТО ? За каква сватба се е готвел този доцент - световноизвестен специалист ? Или законите важат за всички, но не и за нас, типично по шопски: Закона е врата у поле - глупавите минават, а"умните" я заобикалят !
  • 8 Госあ

    31 8 Отговор
    Защо не ремонтираха и пригодиха Ми’тата ни за гасене на пожари, а ги засилиха за Украйна безродниците…

    Коментиран от #11

  • 9 Хаха

    32 2 Отговор
    Вижте ги тези разни комисари секретари от цирк Главчев всички генерали с по 3 звезди, а не да ходили 1 ден войник мотика не са хващали.
  • 10 Анести

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цар Симеон":

    Какво прави? Взема пенсия и заплата. Втори мандат.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сухия

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анести":

    Пияният моряк разбира от всичко. Поне да беше се научил да говори на български книжовен език, а те само мекане и мякане. Успех, дадоха и на това нещо думата
  • 13 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "засилиха ги":

    не гледай само в ауспуха на м’ти. Не всички жени са като нея

    Коментиран от #31

  • 14 Реалист

    8 20 Отговор
    Разследвайте много сериозно руска следа в тези взривове. Станалото край Елин Пелин има всички елементи на предумишлен терористичен акт: налице са материални щети и човешки жертви; вся много силен уплах и паника сред населението; наруши националната икономика – само спирането на влаковете през гара Елин Пелин носят щети на държавата за милиони; нанесе поредния силен удар върху авторитета на българската държавност.
    Да не забравяме, че разбрахме от Чехия, че зад взривовете в българските военни заводи стои специален отдел на ГРУ за остри операции в чужбина. Преди това нашата прокуратура и ДАНС ни уверяваха, че са случайни инциденти. За отравянето на Гебрев разбрахме от Великобритания, докато тогавашният главен прокурор Цацаров, ни уверяваше, че е „ял рукола и това е причината за неразположението му“. И същият този Цацаров се прегръщаше с главния прокурор на Путин – Юрий Чайка и подписваха споразумения за сътрудничество между двете прокуратури и обучение на българските прокурори в най-доброто от Вишински.
    Докато България не покажат ясна воля за тотална война на корупцията, желание за върховенство на закона и откъсване от тежките и пагубни руски зависимости, ще продължаваме да се молим Господ да остане българин, за да ни пази. Българската държава е тежко болна от корупционен „източен путинизъм“. Нужна е тежка хирургически интервенции в службите, в държавния апарат и в образователната система.
    Бог да пази България!

    Коментиран от #35, #36

  • 15 Украинците и руснаците от две години

    8 1 Отговор
    Се обстрелват
    ние сами се взривяване
    Може да бъде диверсия направена по въздух с дрон
  • 16 Факт

    6 3 Отговор
    Вместо тлъсти фитове, не трябва ли с котките да бъдат огнеборци, а те да дават кръв!
  • 17 хххх

    18 0 Отговор
    Преценихте, че за нищо не ставате!! Оставка!
  • 18 Доцента доцента доцента......

    3 0 Отговор
    Абе кой дава бе ....
    Митри Маргин Илиев и барети очи на колене конфискация....
    А страх ви е а?? Доцента а
    Не сме ви забравили каратисчета и борчета ду.... Да ви е яко
  • 19 5678

    22 3 Отговор
    2-3 хеликоптера сме имали ,България гори ,о тези подарили цялата техника на Украйна...последно Главчев им хариза 87 милиона евро...няма ли съд за тия предатели...
  • 20 ЖИВОТА Е РАДОСТ И ТЪГА

    8 0 Отговор
    СЕГА ЖИВОТИНКИТЕ ЩЕ СА СПОКОЙНИ
    В НАВЕЧЕРИЕТО НА...ЧНГ...КРАЙ С..🎊🎉🎊
  • 21 Бгг

    14 5 Отговор
    Господарите на това Натовско меkereнце защо не помагат ???
  • 22 Отец Чапаев

    18 1 Отговор
    Направо да го правят Маршал с тази златна шапка.
  • 23 УдоМача

    16 2 Отговор
    За да са замесени началникът на отбраната и началникът на военна полиция нещо смърди.. Ама яко!
  • 24 Напрай

    11 5 Отговор
    Си сметка, натовеца не мой угаси склад с пиратки няма шрапнели , осколки , недай Боже с ракети да ни гръмнат ....смях у залата
  • 25 Ком.отделение артилерийски електрици2111

    11 4 Отговор
    Боеприпаси не се гасят г-н. вицеадмирал !Боеприпаси се охлаждат .

    Коментиран от #26

  • 26 Гасенето на огън

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ком.отделение артилерийски електрици2111":

    Е процес на охлаждане
  • 27 иво

    17 1 Отговор
    Страна която няма Военноморски флот --- има Адмирал ?---остана да имаме и Маршал така ще се гордеем и така сме горди ,че сме в "Атлантическият клуб на цивилизованите , демократичните и свободни страни " както казва иди..ота С. Паси .
  • 28 гтуяге

    13 0 Отговор
    Разформировайте ги всички тия адмирали и фелдмаршали, дето ги е страх от фойерверки и два дена седят чакат гърмежите да спрат от само себе си! Да ходят в някой завод само да вдигат бариерата с дистанционно, за друго не стават!!! Нямаме нужда от такава армия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Паркетен брюкселски адмирал

    8 0 Отговор
    в ролята на палячо и на топ ид иот, начело на други палячовци и ид иоти!

    "Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност."

    Коментиран от #32

  • 31 маа ти раzпоретина

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    нощес пак та смяна лий
  • 32 Да бе

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Паркетен брюкселски адмирал":

    Тоя ,,адмирал" Евтинов както си е,,позлатил" козирката и голфърското си кепе,сякаш е командващ на целият Американски флот,а не на няколкото гумени лодки.,.
  • 33 Адмирал .....

    4 0 Отговор
    Ефти паткан....
  • 34 Къса Българска памет

    4 0 Отговор
    Всичко се забравя с времето .
    Някой спомня ли си 25 загинали в
    Горни Лом .
    За бизнеса на Първанов почернил 25 семейства.
    И мисирките угоднически мълчат .
  • 35 Ахххаааа

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Що да не се разследва незаконна утилизация
    на боеприпаси с изтекъл срок на НАТО .
    500 000 гръцки мини предизвикаха взривовете в Горни Лом .
    И тук нещата понамирисват .
  • 36 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Пий си хаповете редовно.
  • 37 Игнат

    2 0 Отговор
    Какво ще спасявате бе морски?Всичко е на пепел.Терена нали е частен?Да се оправят.Ние,данъкоплатците нямаме отношение.Дори фирмата трябва да ремонтира изпотрошените жилища,а не държавата,т.е.ние.
  • 38 матроса

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мокрия":

    ВМС е отделна губерния.Но действително тази шапка е като някой капу,т.Жалко е.Носи все големи козирки да не му се вижда омагьосания поглед.Наздраве!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове