27 Юли, 2024 07:24 1 007 21

500 делегати от 195 държави бистрят климатичните промени в столицата

  • климатични промени-
  • оон-
  • междуправителствен панел

В София ще бъде открита 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН

 500 делегати от 195 държави бистрят климатичните промени в столицата - 1
Снимка: Х

В София ще бъде открита днес 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) към Организацията на обединените нации (ООН), предаде БТА.

Форумът ще започне в 9:30 ч. и ще се проведе в столичен хотел. Очаква се близо 500 делегати от 195 държави, част от IPCC, да вземат участие в научните конференции, посветени на климатичните промени и адаптацията към тях. Предвижда се те да обсъдят въпроси, свързани с изготвянето на докладите на организацията през седмия цикъл на оценка, който започна през юли миналата година с избора на нов председател и нови членове на Бюрото на IPCC, съобщиха по-рано от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На откриването на сесията днес се очаква да присъстват служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, кметът на София Васил Терзиев, както и други представители на институциите. Приветствия са предвидени и от председателя на IPCC Джим Скиа, президента на Световната метеорологична организация (СМО) Абдула Ал Мандус, заместник-изпълнителния директор на Програмата на ООН за околната среда Елизабет Марума Мрема. След откриването е предвиден брифинг за медиите.

Днешното откриване на 61-вата сесия на IPCC в София е изключително важно събитие за нашата страна, защото то затвърждава ролята на България като активен участник в международната климатична дипломация, казаха за БТА от екоминистерството. От ведомството посочиха, че изменението на климата и неговите сериозни икономически и човешки последствия са факт, който е видим от всички през последните дни, месеци и години. Това е глобален проблем, който не би могъл да бъде разрешен за ден от една институция, правителство или държава. Международните институции като IPCC дават посоката за решенията, но тези решения трябва да бъдат взети от държавите, отбелязаха от МОСВ.

Тази вечер от 22:00 и 23:30 ч. гостите и жителите на София ще могат да видят светлинната 3D прожекция „Хоризонт“, която е посветена на климата и връзката между човека и природата. Тя ще освети Националния дворец на културата.

Домакинството на България на IPCC ще продължи до 2 август. Има съпътстваща програма с различни научни дискусии в столицата и извън нея. Началото бе поставено с конференция в Българската академия на науките, посветена на климатичните изменения в Черноморския регион. На 30 юли, вторник, е предвидена Национална конференция на тема: „Климатичните политики като възможност за инвестиции в развитие на градската среда“.

Информация за всички събития от съпътстващата програма е достъпна тук

***

IPCC предоставя редовни оценки на научна основа за изменението на климата, неговите въздействия и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване. Органът е създаден през 1988 г. от Световната метеорологична организация (СМО) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Целта на IPCC е да предоставя на правителствата на всички нива научна информация, която те могат да използват за разработване на политики за климата, посочват от Министерството на околната среда и водите.

Докладите на IPCC представляват ключов принос в международните преговори за изменението на климата. Междуправителственият панел не провежда собствени научни изследвания, уточняват от МОСВ. За докладите за оценка експертите доброволно отделят от времето си като автори, за да оценят хилядите научни статии, публикувани всяка година, с цел да предоставят изчерпателно обобщение относно „двигателите на изменението на климата“. IPCC е разделен на три работни групи. Първата се занимава с Физическата научна основа за изменението на климата, втората разглежда въздействията, адаптацията и уязвимостта от изменението на климата, а третата анализира смекчаването на изменението на климата, казват още от МОСВ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехааааа

    23 0 Отговор
    Кьор софра.Кльопачка и пиячка безплатно. Да живей ООН.

    Коментиран от #17

  • 2 да де

    22 0 Отговор
    Бистрят как да осребрят още по-добре най-голямата лъжа за климата.
  • 3 дддд

    14 1 Отговор
    Сега е момента с един Кинжал да се отърве света от тези 500 покварени душици!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор
    Големият въпрос :
    Как да спрем въртенето на Земята ❓
    " Спрете Земята , искам да сляза!"
    Ст. Лец преди повече от 50 години🤔

    Коментиран от #11

  • 5 Факт

    16 0 Отговор
    Досега нямат логично обяснение за причината за климатичните промени. Ако толкова са загрижени: спиране на усвояването на територии за индустрия, туризъм, интензивно земеделие. Интензивно залесяване. Забрана на морски сондажи и добив. Забрана на пластмасите. Преустановяване на ВЕИ и ограничаване на фотосоларни паркове до покривни и фокусиращи.
  • 6 Фен

    13 0 Отговор
    Тия, докато дойдат, ядат и пият и докато си тръгнат, ще замърсят околната среда повече, отколкото ще и помогнат.
  • 7 Танев

    2 2 Отговор
    Към ФАКТ - Логично обяснение има и то е непоклатимо- Нарастването на Вътреземната Магмена Маса увеличав Гравитаецията на Земята. Тя е нищожна спрямо Слънчевата, но достатъчна да притегля повече и по- високо изхвърлени от Слънцето, МатериоЕнергийни атомни, субатомни частици към Земята, които я затоплят все повече.
    Това е хилядолетен периодичен цикъл, завършващ с геологична кататрофа от одвободената Магмена енергия, способна да промени Земната география, като например изместването не само на Магнитните, но и на Географските полюси. След края на геокататрофата,, Земята ахладнява, поради намаляване на Магмата, реципрочно Земната гравитация, реципрочно по-малко и по-слабо материоенергийни частици
    Тази конференцияе ала-бала..
  • 8 ПОЗЕЛЕНЯЛ ОТ ЯД

    10 0 Отговор
    Спрете им тока и климатика на тия. Нали са еко.
  • 9 Госあ

    8 0 Отговор
    Планова икономика и социален рейтинг се нарича решението. Аз видях какво е свят без пластмаса, имам предвид без такава масова употреба. И всичко си беше окей ! Защо простолюдието предпочита пластмасовите чашки за кафе пред порцелана, нямам обяснение….

    Коментиран от #12

  • 10 Така Така

    5 0 Отговор
    Какво има за бистрене гори трябват ама няма, няма и кой да ги засади мдааа тъжен свят. Ще измислят куп неща но няма да няправят очевадното

    Коментиран от #16

  • 11 TV Бобов дол

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Умишлено ли пропусна " глупаци" в цитата ?
  • 12 000013

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    ...и бурканче кисело мляко шише прясно мляко и всякакъв вид безалкохолни напитки в стъклени шишета . Ама се га е по-лесно , ползвай и изхвърляй няма депозит няма връщане на амбалаж (някои доро незнаят какво означава думата) .

    Коментиран от #14

  • 13 пепа

    3 0 Отговор
    Такова лицемерие не може да бъде! Какво ще бистрят като с войните замърсяват вода, въздух и почва. Изобщо не ги е грижа за климата. В геологичната история на Земята е имало глобални промени на климата, но сега човечеството пришпорва тези процеси. Това консуматорско човечество само ще се затрие.
  • 14 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "000013":

    Явно нямат и проблем с микро пластмасата в семенната течност…нали има ин витро процедури…
  • 15 Ти си

    4 0 Отговор
    ......Това е глобален проблем, който не би могъл да бъде разрешен за ден от една институция, правителство или държава.....
    Правилно неможеш да промениш космически процеси , земята циклично влиза в ледникови периоди и горещи периоди доказано от геолози и геофизици преди на някой рарикат да ми дойде идеята да се заиграе с климатичните "проблеми и да почне да прави пари от това !
    Имаме екологичен проблем който наистина трябва да се реши а не климатичен - има хора които сме ходили на училища когато у нас все още имаше образование.....
  • 16 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така Така":

    Еми, да 500 Човека х две дръвчета ето ти един парк, но на тези "зелени"само банковите сметки са в зелено
  • 17 Файърфлай

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ехааааа":

    Абсолютно ! Като в добрия стар филм ,,Двойникът,,- ,,Конгрес, ме руи,у нас може,това ще издигне качеството на родната наука,,.Само дето трябваше да е някъде на територията на комплекса ,,Марица Изток,,
  • 18 Тези

    0 1 Отговор
    Друга работа нямат ли?Това ли е най важното?Защо не се съберат да обсъдят съдебната система в бг,и да вкарат по затворите,заслужилите за това в какво състояние ни е територията.Кражби безаконие и мн.др.
  • 19 Злогош

    0 0 Отговор
    500 лешпери , да нарамват чапите и да одат да садат дрветета - лозето му требе мотика не сака молитва .
  • 20 лично мнение

    0 0 Отговор
    Столицата никога не е била толкова мродна.
    По пътищата всяка отбивка е бунище

    Горите в планините са насечени от булдозери за да могат кразове и урали да секат безогледно, след тях не се възстановява


    Та да поговорим за климатичните промени

    Коментиран от #21

  • 21 корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "лично мнение":

    Столицата никога не е била толкова мръсна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове