Last news in Fakti

6 Март, 2014 11:23 2 549 2

Автомобил на медийна група следял прокурор Ася Петрова

  • ася петрова-
  • цветан цветанов-
  • медийна група-
  • прокурор

Не съм протеже на Цветан Цветанов, категорична бе тя

Автомобил на медийна група следял прокурор Ася Петрова - 1
Зам.-главният прокурор Ася Петрова

Заместник-главният прокурор Ася Петрова, чиято популярност е свързана с работата й като наблюдаващ обвинител по делото „Килърите”, обяви пред бТВ, че е била следена от автомобил на медийна група.

Петрова, която допреди три години бе скромен обвинител от Шумен, направи "овчарски скок" в кариерното си развитие и бързо се издигна до зам.-главен прокурор. Шеметното повишение обаче остави доста съмнения заради благосклонното отношение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който й повери делото "Килърите", след като видя, че ако знаковият за него процес се гледа в София рискува да претърпи провал. Петрова бе назначена за заместник на Цацаров преди ГЕРБ да се откаже от властта - време, в което Цветанов се изяваваше като критик, кадровик и дори реформатор на съдебната система. Ярък пример за положителното отношение на Цветанов към Петрова е фактът, че без абсолютно никаква причина тя го придружаваше плътно по време на дълготрайната ми визита в САЩ, припомня медията

В средата на миналата година Петрова заяви, че е наблюдавана от кола, което тя обвърза с „доста сериозна, интензивна, агресивна компроматна война”, водеща се срещу нея повече от година.

С факти и без факти

Справка на СДВР установила, че автомобилът е на медийна група, която зам.-главният прокурор отказа да назове. Ако се следва логиката на фокусиране върху нея обаче, става въпрос за медиите, свързвани с депутат от ДПС и нереализиран шеф на ДАНС Делян Пеевски. Именно той под формата на лично изявление в агенция ПИК заяви миналия месец, че е бил на среща с Цветанов, на която присъствал и Цацаров. Тогава бившият вътрешен министър поискал от главния прокурор да назначи Петрова за негов заместник.

„Не мога да коментирам срещи, на които не съм присъствала. Няма как да знам дали са факт, а още по-малко бих могла да зная обсъжданите теми. На въпроса оказван ли е натиск върху Сотир Цацаров, той даде ясен отговор. На мен ми се обади лично той и ми предложи да заема този пост и аз приех. Предложението му беше за това дали аз ще приема да стана негов заместник”, каза Петрова.

Запитана на какво се основава тази „компроматна война”, тя отговори: „Имам достатъчно основание да считам, че това е свързано с пряката ми дейност като прокурор, а не като заместник и съм убедена, че рано или късно истината ще излезе наяве(...) Факт е, че тази кампания стартира спрямо мен по време на работата като наблюдаващ прокурор по наказателното производство срещу „Килърите”. Казвам фактите. След като оповестих, че съм следена и сезирах СДВР, за известен период от време бяха преустановени публикациите”.

Все пак назначението на Петрова за зам.-главен прокурор остана силно съмнително, тъй като тя реално прескочи две нива на йерархично развитие. За нея обаче подобна интерпретация „не е правилна”. „ Прокурор съм от 18 години. Преди да стана зам.-главен прокурор бях окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Шумен. Имам достатъчно опит като прокурор. За останалото питайте главния прокурор. Не съм ничие протеже, но не бих искала да коментирам изявления на политици”, каза тя.

"То и пътуването все пак отнема време"

Посещението си в САЩ по времето на Цветанов, в което Ася Петрова беше единствен представител на държавното обвинение като окръжен прокурор, тя коментира така: „Моето участие в работното посещение в САЩ е изпълнение на мой служебен ангажимент по заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Бяха посочени целите, параметрите и разноските по това посещение и участието за сметка на прокуратурата. Бяха посетени институции в САЩ, в това число среща с главния прокурор и неговите заместници, темата беше взаимодействието между институциите – нашите и тези на САЩ, противодействието на организираната престъпност”.

В медии се появиха снимки на луксозен хотел, в който се твърди, че е отседнал тогава Цветанов. Оказа се, че от 17-те му дни там държавата е платила само за два. Петрова обаче отрече да е била гост на този хотел, отказа да коментира и условията, в които е бил настанен Цветанов, тъй като времевите им параметри не съвпадали. Тя уточни, че е била в САЩ 13 дни, а „то и пътуването все пак отнема време”.

А другите?

Ася Петрова използва възможността да се възмути от концентрирания върху нея интерес: „Прави ми впечатление, че темата за моето участие в това работно посещение се преекспонира. В продължение на почти година съм в обяснителен режим, а по отношение на други лица – не само магистрати, а депутати и министри, които също имат пътувания, не се появява такъв интерес. Моето обяснение е свързано с клеветническата кампания, която се води срещу мен”.

Делото „Килърите”, по което присъдите бяха потвърдени на втора инстанция, Петрова определи като „безспорен успех за прокуратурата и МВР”, които били изправени пред „огромно изпитание” да уличи организирана престъпна група, „търгувала с човешки животи”. Командировката си във Варна, където се гледаше делото на втора инстанция, тя обясни така: „Аз съм командирована само за дните на съдебните заседания, защото делото се отличава с безпрецедентна сложност и е изключително обемно – 15 000 страници са съдебните протоколи от първата инстанция. Трудно е друг прокурор да встъпи в този процес и да се запознае с материалите”.

Ася Петрова отказа друг коментар, тъй като няма влезли в сила присъди, но даде заявка държавното обвинение да „прояви последователност в отстояването на обвинителната теза”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    http://pik.bg/прокурор-ася-петрова---тайната-любовница-на-цветан-цветанов-news79317.html, вярно ли е или не..."ненам".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове