30 Юли, 2024 17:08 1 164 17

„Булгаргаз” иска поскъпване на газа през август

  • булгаргаз-
  • газ-
  • цена-
  • синьо гориво-
  • кевр

Ако не беше предвидената техническата поддръжка на ТАР, цената на природния газ за м. август щеше да остане непроменена

„Булгаргаз” иска поскъпване на газа през август. На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 11.07.2024 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец август 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участва изпълнителният директор на "Булгаргаз“ АД Веселин Синабов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. август да бъде 61.44 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в ПГХ „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от два различни източника.

В ценовия микс за м. август са включени част от договорените месечни количества азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Причината за намалените количества е ежегодният планов ремонт на Транс Адриатическия газопровод /TAP/ в периода 5-11 август т.г. В резултат на това количествата природен газ ще бъдат с 200 000 МВч по-малко – вместо 888 000 Мвч ще бъдат доставени 688 000 МВч. По тази причина делът на азерския газ в потреблението за месеца е по-малък от обичайното - 68,65 %. Останалите 31,35% „Булгаргаз“ ЕАД ще осигури от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. август - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание ръководителят на „Булгаргаз“ ЕАД информира, че към днешна дата се запазва първоначално заявената от дружеството цена за м. август от 61.44 лв./MWh, която е с около 5,7% по-висока от сега действащата. Като причина за увеличението беше посочен плановия ремонт на ТАР, което налага необходимостта намалените количества азерски газ да бъдат компенсирани с добив от газохранилището в Чирен.

„Ако не беше предвидената техническата поддръжка на ТАР, цената на природния газ за м. август щеше да остане непроменена в сравнение с м. юли, тъй като предвидените количества за доставка от Азербайджан щяха да бъдат същите и ценообразуващите фактори не се влияят от индексите на газовата борса TTF“, заяви председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. Той поясни, че плановият ремонт на ТАР е единствената причина, която води до увеличение на цената за м. август. Според председателя на регулатора високата запълняемост на газовите хранилища – близо 81% в Чирен и над 83% в Европа, са фактори за стабилизиране на цената на газа през следващите месеци, което е благоприятно за българските битови и стопански потребители.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.08.2024 г. „Булгаргаз“ ЕАД ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м.август. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУДИ

    28 1 Отговор
    Какво ми обявяват цени без ДДС акцизи достап и т.н. тях феланкешията ли ги плаща!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 бачо

    22 3 Отговор
    Вдигай смело,и без това ток вода гтп вървят нагоре,пожари безводие в язовирите че сега една газ ще ни уплаши,да сте видели някой да протестира,не давайте смело,ние сме богата нация щом имаме и милиони за украйна не видя къде е проблема че да ни натрисате такива незначителни статии
  • 3 да де

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "АУДИ":

    Трябва някак си да сварят жива жабата.
  • 4 хххх

    24 2 Отговор
    Държавата е пред колапс, а те искат поскъпване..
  • 5 Тома

    17 4 Отговор
    Маи пари трябват за укронацистите
  • 6 Епа

    20 2 Отговор
    За разнообразие ,как пък веднъж не казаха че няма да вдигат цената за разнообразие
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Артилерист

    29 6 Отговор
    Увеличението да го плаща Асан Василев. Той категорично заяви, че като се отказа от руския газ България няма да плаща повече за газ. Даже щяла да се намали цената. Когато се докаже, че политиците лъжат трябва да им се търси отговорност. Не може с такава лекота да баламосват хората, само защото са изпълнили поръчката на американците и са ги потапяли по рамото...
  • 9 мани беги

    8 1 Отговор
    убийте ги
  • 10 Град Козлодуй

    1 5 Отговор
    Пазарна Икономика
  • 11 Старо ново

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "АУДИ":

    60 кв за мегават-час е около 300 евро за 1000 куб. м., което е 4-5 по-скъпо от цените преди да забранят преките продажби на руски газ. Някой обра каймака печалбите от сделки с ръски газ.
  • 12 Уса

    14 1 Отговор
    Цените в България вече надминават американските без да смятам Топлофикация,която се рее някъде из космоса.Отоплявам къща на 2 етажа с газ за 170$ в най студения месец а в България цените са тройни на почти всичко
  • 13 дядото

    10 1 Отговор
    още ли не сме използвали и платили евтиния втечнен газ,който кирчо и кокорчо ни доставиха от краварите
  • 14 Ако трябва

    3 0 Отговор
    да сме честни Теменужка ни изпрати на борса газ ГЕРБ и гърмяха по медиите как газ ще поевтинее с 30-40%. Не само че не поевтиня, но и Василев и Петков ни натресоха ощи 30%. Сле което Василев ПВУ ни натресе и борса ток, добре че бяха другите партии да отложат до януари 2026. Нямат място тези хора в НС, нямат.
  • 15 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    5 0 Отговор
    "Булгаргаз иска поскъпване на газа" А, народа иска "Булгаргаз" да си завре поскъпването в...г....🚾🪠🏴‍☠️
  • 16 Г хфйгхкй

    1 0 Отговор
    "Булгаргаз иска поскъпване на газа" А, народа иска "Булгаргаз" да си завре поскъпването в...г....🚾🪠🏴‍☠️
  • 17 Гумен кРадев е национален предател!

    1 2 Отговор
    Как няма да иска поскъпване като трябва да се плаща около МИЛИОН НА ДЕН заради националното предателство на пРезидента Гумен кРадев, за да угоди на Путлер и да си плати рекета към кремъл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове