31 Юли, 2024 05:01 1 260 7

ИТН се среща с лоялните на Доган в ДПС за третия мандат

  • итн-
  • дпс-
  • мандат-
  • правителство

Останалите партии с изключение на вече независимите депутати от Величие" не приеха поканата за разговори

ИТН се среща с лоялните на Доган в ДПС за третия мандат - 1
Снимка: БНТ

Днес предстои още една среща на ИТН - отново с независими депутати - за евентуално реализиране на третия мандат със съставяне на правителство. Хората на Слави Трифонов ще се срещнат с представителите на ДПС, верни на Ахмед Доган и начело с Джевдет Чакъров, предаде БНТ.

Останалите партии не приеха поканата за преговори.

Вчера депутатите от партия "Величие" отидоха на среща, но вече като независими след разделението и на две отделни групи: Едните - приближени до Ивелин Михайлов, а другите до Николай Марков.

Първата група излъчи един свой представител за разговорите, а от втората отидоха 6-ма представители и заявиха, че ще подкрепят третия мандат.

Първата среща беше само с един от депутатите около Ивелин Михайлов - Красимира Катинчарова, защото останалите ѝ петима колеги били извън София.

Проекторешението, внесено от тях за строеж на АЕЦ "Белене" съвместно с украинската страна на 24 юли и невключено в дневния ред на утрешната енергийна комисия, беше първата и последна поставена от Катинчарова тема.

Тошко Йорданов заяви, че би било редно да се обсъди не само една тема, а всички предлагани от мандатоносителя законодателни инициативи.

Катинчарова обаче остана твърда, че за нея и колегите ѝ това е условие за бъдещи разговори, защото искат да знаят дали ИТН се интересуват от енергийната политика и независимост на България.

Тошко Йорданов заяви, че не бягали от тази тема, но за нея бил необходим широк кръг експерти. Срещата приключи след 40 минути размяна на реплики и спорове."Не очакваме да срещнем нищо друго освен политическо високомерие в този парламент, който е пълен с играчи, които по нашето разбиране са вече компрометирани. Дори да бъде избрано правителство с третия мандат и съставено от колегите от ИТН, ние не виждаме стабилност. Ние няма да подкрепим такова правителство, защото дори за това, което е най-важно за нас - енергийната самостоятелност и независимост на България, никой от тези политически играчи не си прави труда да погледне сериозно", заяви Красимира Катинчарова, независим депутат.

Аз съм изключително щастлив, че присъствахте, защото е хубаво да се види какви хора има в Народното събрание. Когато тръгнете да задавате въпроси какво работите, с кого работите или защо нещо не става - ще ви е по-ясно. Както виждате дойде един представител на 6 човека, който нямаше представа какво трябва да се представи в държавата. Няма нужда от подкрепа специално от тази част. С другите ПГ предполагам, че разговорът няма да е на това ниво, а ще е по-професионален", коментира Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

На втората среща дойдоха шестима депутати от бившето "Величие", близки до Николай Марков.

На нея от ИТН успяха да представят накратко своите приоритети в ключови сфери като съдебната реформа, здравеопазването, образованието, отбраната, външната политика и енергетиката.

Николай Марков поиска отговор в какви срокове от ИТН виждат изпълнението на приоритетите си и получи отговор от Тошко Йорданов, че най-добрият вариант е редовен кабинет с 4-годишен мандат, но това ще зависи от парламентарната подкрепа. На излизане всички бяха доволни от колегиалния и конструктивен тон и констатирано припокриване на приоритетите.

"В България трябва да спре това свободно падане. Надяваме се на държавническо мислене и разум и в останалите политически партии", заяви Виктория Бояджиева.

"В крайна сметка това, което се случи, е изключително полезно за българското общество. В крайна сметка са важни разумът и спокойствието. Призовавам всички за разум и спокойствие, защото съм убеден, че след тази среща мнозинството за подкрепа на 4-годишен мандат нарасна на 22-ма", каза Станислав Балабанов от ИТН.

От парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС препотвърдиха позицията си, че третият мандат е обречен.

"Многократно вече сме казали, че ние няма да подкрепяме други мандати освен нашия. Проведохме вече срещи, разговори, диалози, хубаво е да има диалог, нека да се провеждат срещи, те ще са добра основа за следващото Народно събрание. В този парламент не", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"В този парламент няма предпоставки за проевропейско, евроатлантическо мнозинство. Това кой държи мандата е без значение", допълни Асен Василев от ПП-ДБ.

"Мисля, че вече всички казаха какво правим", каза още Искра Михайлова от ДПС.

Междувременно бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините, предаде БНТ.

Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му параметри не могат да бъдат правени.

Това направи част от предложенията между двете четения недопустими.

Одобрена беше единствено промяна, предложена от ГЕРБ-СДС, с която се дава възможност и на районните кметове в големите градове да възлагат обществени поръчки.

От ПП-ДБ подкрепиха промяната, защото води до допълнителна децентрализация за местната власт, но предупредиха, че без промени в други закони практически идеята е неприложима.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгарите

    16 1 Отговор
    се оказаха еничарите на ДУПЕ СЕТО.ГНУСНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 2 И бойкикев

    8 0 Отговор
    Подкрепя медитУ, за кво ми беше на ристьото да акустира с гумена лодка на росенец, въпрос с невисока трудност, кажете
  • 3 50-ти юбилеен цирк

    9 0 Отговор
    Тези депутати не полагат ли някаква клетва по конституция? Какво значи лоялни на тоя и оня?
    Ако са вкезли в парламента, само за да саботират евентуално реформаторско правителство, значи имат сериозен проблем и имунитети, лоялности и зависимости, няма да им помогнат.
  • 4 ИТН се среща с кукловодите си

    8 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето, сега така хубаво ще ги изпишат, ще кажат, че само от ДПС са получили подкрепа и разбиране, и че само с тях могат и са сигурни, че ще оправят държавата.
    ИТН е ДПС
  • 5 Румен

    5 0 Отговор
    Мафията се събира. Кьопавия тръгна с бастуна против българите. Идва Видов ден
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Тия уредиха секциите на ердо из анадоля, а сега и им ходят на крака, да ги канят на софрата. За нен, тия са си ердови васали.
  • 7 Електра

    0 0 Отговор
    Чалгар-еничарското ДПС, се среща деребейското ДПС, които и двете ДПСта са под феса на великия хидро философ и доктора на чалъм науките, Ахмед Доган Чалма...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове