1 Август, 2024 12:46 1 748 39

Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки

  • българи-
  • здравни осигуровки

НЗОК има информационна кампания да се носят здравноосигурителните книжки, когато пътуваме през лятото в други населени места

Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки - 1

НЗОК има информационна кампания да се носят здравноосигурителните книжки, когато пътуваме през лятото в други населени места. Така можем да получим адекватна и навременна помощ. Личните лекари предупреждават и за нарастване на броя на хората болни от Ковид-19.

"Към момента е спокойно, защото хората са в отпуск на море и планина и имаме малко отдих преди да се завърнат учениците септември и да започне отново цялата натовареност в кабинетите. Винаги сме твърдeли, че здравето е лична отговорност. Всяка година се разгръща такава кампания. Повечето хора дори не знаят, че трябва да се извади синя здравноосигурителна книжка. Това е официален документ, който удостоверява, че сте част от системата и имате право да се възползвате от пакета, който НЗОК гарантира", заяви личният лекар д-р Мирослав Спасов в "България сутрин".

Не си плащаме здравните осигуровки

Според него синята здравноосигурителна книжка е документ, който трябва да носим с нас също както личната карта.

"Когато има възникнало остро здравословно влошаване на състоянието, може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар, независимо къде се намирате, и той трябва да ви окаже необходимата медицинска помощ, за което НЗОК му заплаща. Трябва да сте и с изрядни здравни осигуровки. Не е сложно положението, защото законът ни регламентира да си внасяме осигуровките. Към днешна дата все още има 1 млн. граждани, които не си плащат осигуровките. Има 1 млн. души, които хитруват и не си плащат осигуровките, останалите плащат вместо тях, и реално пак точат системата", допълни д-р Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи обръщането към общопрактикуващ лекар става, когато има остро влошаване на вашето здравословно състояние.

"Това е огромният проблем - направленията са електронни, те са за улесняване на системата, но електронно направление се издава лично само след преглед в кабинета. Не може да сте на почивка на морето и да се обадите с нареждане да се изпишат лекарства на болния. Това е законово неправилно, крие риск за общопрактикуващия лекар. Какво искат българските граждани - да имат лекари, които да им оказват медицинска помощ, или да прецакат системата", посочи гостът.

Защо не трябва да сме спокойни относно Ковид-19

Нещата са се облекчили и вече боледуването на Ковид протича по-леко, но все пак трябва да сме внимателни, отбеляза д-р Спасов.

"Това, което българският гражданин още не иска да възприеме, е, че с Ковид още не сме приключили. Колкото повече се събираме много хора на едно място, толкова повече се увеличава рискът от каквато и да е инфекция, включително и от Ковид. Прибирайки се в своето населено място, ако имате симптоматика на някаква вирусоподобна инфекция, добре е да се обърнете към лекар и ако става въпрос за Ковид, да се започне лечение. Има официални данни на Министерството на здравеопазването, че има удвояване на случаите", коментира общопрактикуващият лекар.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво да плащам

    52 6 Отговор
    като всичко си плащам отделно?

    Коментиран от #14

  • 2 Робин Хорсфол

    48 4 Отговор
    Не съм спрял да плащам и като ида до личния ми казва "Няма направления". Оправяй се... Щото за една настинка ми ги хаби да ходя уши, нос, гърло, а оня ми каже пий прахчета ще ти мине.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор
    Граждани с БЪЛГАРСКИ паспорти😒
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хейт

    42 3 Отговор
    Сичкото индо-българи плаща ли плаща! Или не?
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 2 Отговор
    МАН-ГАЛИТЕ са български граждани,
    не са българи ‼️
    А те имат само права‼️
  • 7 Васил

    44 2 Отговор
    И да платени каква е ползата като ти искат допълнителни средства и такси.
  • 8 Бонев

    37 0 Отговор
    Знаем ги кои са тези "българи". Друг е въпросът какво се получава за тези осигуровки.
  • 9 Лост

    27 1 Отговор
    Като имаш такава книжка дали всеки месец се нанасят здравните осигуровки?Пълна простотия са написали.
  • 10 Ц.то не плаща за нищо

    43 0 Отговор
    обаче всички са с ТЕЛКове и точат пари по всички линии. Здравна каса, енергийни помощи, самотни майки, многодетни и.т.н. Обаче повечето доктори за 200 лв дават фалшиви ТЕЛКове и нанасят щета за десетки хиляди по един само фалшив ТЕЛК. А иначе събирайте капачки за ковьози
  • 11 апелирам

    26 1 Отговор
    всички българи с българско самосъзнание на следващото преброяване на населението да се пишем ромалийци, така ще имаме само права без задължения, и ние като "белите" хора.
  • 12 Турбо

    35 0 Отговор
    Здравно осигурителната книжка е излишна.В нета по ЕГН излиза кой е осигурен и кой не.Тези мисирки се упражняват в писане.
  • 13 Вие действително имате пациентите за

    36 1 Отговор
    Ненормални! Някой скоро да е ходил на лекар или в болница и да е доволен от хаоса и безпътицата в тази система финансирана и контролирана от НЗОК! Медицинска помощ има само за богатите и управляващите, за другите е мизерия и безпътица, една илюзия, че те лекуват! Вие сте нагли и безсрамни отидете без връзки и предварителни договорки за да се насладите на мазохизма лечение по клинична пътека! Пълен позор сте!
  • 14 Европеец

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "За какво да плащам":

    Доколкото знам по конституция здравеопазването е безплатно.....Нзок следователно е незаконно образование.... Но на бг територията спазването на законите не е на мода....

    Коментиран от #22

  • 15 И хубаво правят!

    22 0 Отговор
    "Здравното осигуряване" ощастливи шепа хора, които станаха неприлично богати и една раздута и неработеща администрация. За пациенти, лекари, аптекари - битка за оцеляване...
  • 16 Пенчо

    21 0 Отговор
    За какво да нося хартиена книжка като има електронна система ?? Там те проверяват дали си плащаш или не. По морето прегледите започват от 60 лв нагоре. Веднъж плащаш на здравната каса и после плащаш и на ръка на лекаря.
  • 17 Механик

    23 1 Отговор
    Това че не си плащат осигуровки изобщо означава, че не ползват здравни услуги, обаче. Ползват и то яко.
    Идете вечер/нощем, па и денем в някое отделение на СМП (спешна помощ) и вижте кой етнос преобладва там.
    Ако видиш двама бели, ще видиш поне 20 цветнокожи.
  • 18 Начи,

    14 1 Отговор
    Рецептите електронни а здравните книжки на хартиен носител.
    Да ви и у.... Вие си знаете.
  • 19 Мдаа

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "cтpeлoк":

    А пари за интернет и да пишеш щуротии имаш!
  • 20 Ивелин Михайлов

    12 2 Отговор
    Нормално.. галите от остров ман в България са над 1 милион вече...
  • 21 Иван

    4 7 Отговор
    Най тъпото е че когато се отиде на лекар се очаква 5 звездно обслужване за 35лв на месец, това няма как да стане. Получаваш това за което плащаш. Както човек не може да спи във 5 звезден хотел на цената на туристическа спалня.
  • 22 Нищо не знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Европеец":

    Пък пишеш.
  • 23 дядото

    10 2 Отговор
    това,че циганите не плащат здравни осигуровки е едната страна на медала.другата е,че въпреки това в болниците ги лекуват безплатно.накрая пак ние плащаме.
  • 24 ТЕЛК има

    7 0 Отговор
    Здравните осигуровки не може да ги платиме по смъртност личният лекар греши който не си е плащал здравните осигуровки хитрувал няма текова
    Нещо никой не задължава някой да плаща Тея осигуровки държавата ги точи здравните осигуровки А не хората във България
    И никакъв пакет услуги не ползват по право хората
    НЗОК нищо не от пуска система е калпава във България
  • 25 Емо

    9 0 Отговор
    В здравно-осигурителната книжка няма как да се нанася всеки месец дали си си платил осигуровките.
    Винаги може да се направи справка по ЕГН.
    А голяма част от неплащащите не хитруват, а наистина нямат пари. Системата въобще се направи несправедлива поначало и е отречена в целия свят в този й вариант. Тук се набляга само на плащането и неплащането и само това има значение за лекарите, които доят доста добре системата. Личен лекар има записани пациент и хоп - дошъл, не дошъл на лекар пациента, това са 30-40 лв. на месец абонамент. На човек. 100 души - 4000 лв. От тия 100 най-много 20-30 да дойдат на преглед. Абе това си е бизнес. Според мен ако плащаш всеки месец, трябва да ти събира в лична сметка и да трупа някаква лихва. Като ползваш услуга - оттам се вземат парите. Като не ползваш - трупат се или пък не плащаш, трябва да имаш правото и да не плащаш - ползваш само частни платени услуги. А сега бюрокрация с направления, и пр., от които има нужда само системата.

    Коментиран от #27

  • 26 Димитър

    14 0 Отговор
    Никъде по света безработните не си плащат сами здравните осигуровки. Само в Ъпсурдистан.

    Коментиран от #38

  • 27 Във

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Емо":

    Германия е точно така.Парите които внасяш са на карта,всеки може да си ги проверява,когато отидеш на лекар плащаш с тази карта.А в бгто,куче влачи дира няма.
  • 28 До докторчето

    3 0 Отговор
    Да вървиш по дяволите проклетнико ! И ти и цялата ти рода !
  • 29 Димо

    4 0 Отговор
    Тези...Неосигурените патладжани в спешното имат най-големите права! Работи българино, като роб и плащай!
  • 30 Тома

    3 0 Отговор
    Тогаа да живее сичкото сигани
  • 31 кщж

    5 0 Отговор
    Здравноосигуретулната книжка няма никаква стойност. Тя е издадена преди 100 години и не отразява нищо актуално. Здравноосигурителният статус се проверява онлайн от информационните системи на лечебните заведения. Дори и да сте здравноосигурени, никой не е длъжен да ви обслужи безплатно. Безпратно обслужва спешна помощ, защото е на бюджетна издръжка. Затова хитреците спекулират с нея.

    Коментиран от #33

  • 32 Българин

    6 0 Отговор
    Кой измисли тези общопрактикуващи некадърници които не ни ликуват а ни препращат за лечение при специалисти в краина слетка излиза че са администратори към здравна каса.Защо при старата гадна комунистическа здравна система липсваха тези посредници и всеки можеше да посети всяка болница и лекар по собствен избор.Така защото тези който трябва да спазват хипократовата клетва станаха търговци на човешки животи.
  • 33 Дърт Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "кщж":

    Няма да плащат защото са здрави и млади а като им дойде момента да влязат в болница плащат за послидните 60 месеца тоестт плаща около 3000 лв и го оперират с което лекари пребират десетки хиляди левове от здравна каса. Защо правата на зравно усигурен важат за календарна година .Защо човек който се е осигурявал и дълги години и не е посещавал лекар не му се натрупва осигурителният статус.Отговорът е елементарен за да се източва постоянно тая прословута здравна каса и за да може лекари да получават стотици хиляди лева заплати за календарна година..
  • 34 Аааааа

    3 1 Отговор
    "Има 1 млн. души, които хитруват и не си плащат осигуровките, останалите плащат вместо тях, и реално пак точат системата" - е бива ли толкова елементарно изказване!?
    Който не плаща/не е здравно осигурен, си плаща после прегледите, изследванията, операциите и т.н.
    Как така останалите плащат вместо тях? Как точат системата? Някой с акъл по-голям от орех може ли да каже?

    Коментиран от #37

  • 35 безпартиен

    1 0 Отговор
    Това е точно броят на неграмотни без професионален опит онези трудови навици ци..Ани!
  • 36 Цензура

    1 0 Отговор
    Ако можех и аз нямаше да плащам !!! Защо се осигурявам, когато ако се разболея, ме изнудват ПАК да плащам, а кpacтавата хъхрeшка гнъс, която НИЩО не плаща - нито осигуровки нито данъци, се обслужва с предимство? ВСЯКО спешно отделение е пълно с тая измeт, викат линейки за щяло и нещяло, често само за да им донесат безплатни лекарства !!! Всичко това АЗ го плащам и всички нормални балами в тая държава. Така ги отглеждат, че все едно са най-ценните индивиди на света, а не питекaнтропски примитиви, престъпници и пapaзити. И само те ли са? Много от държавните чиновници, съдии, прокурори, военни, полицаи, митничари - НЕ плащат осигуровки, сигурно защото са много бедни ???
  • 37 Ушeв

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Аааааа":

    Ти видял ли си хъхpeк да плаща нещо? Лекуват ги безплатно, дори когато се утрепят докато крадат или на пияна глава или когато се изпоизбият помежду си, лекуват уpoдливите им и гнъсни чaaвета... и да си иска парите болницата - тия са професионални "социално слаби" и нищо законно не притежават !!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 крадлива корупционна здравна система

    1 0 Отговор
    "Винаги сме твърдeли, че здравето е лична отговорност." - Тогава защо цял живот ни карат да плащаме а милиарди всяка година се крадат от Здравната каса? Колко осъдени ефективно директори на болници има за източване на касата с фиктивни и неверни документи? Защо не се предостави свободен достъп на всеки граждани до здравното му досие, за да види какви глупости са му написали там?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове