2 Август, 2024 21:09 2 287 33

Доц. Борислав Цеков: Свидетели сме на антиконституционния рецидивизъм на ПП-ДБ

  • борислав цеков-
  • конституционен съд-
  • всс-
  • съдебна власт

За конституционните органи има един водещ принцип - това е принципът на непрекъсваемост на държавното управление

Доц. Борислав Цеков: Свидетели сме на антиконституционния рецидивизъм на ПП-ДБ - 1
Снимка: бТВ

ПП-ДБ начело с Надя Йорданова, Лена Бориславова, Стою Стоев, Кирил Петков са внесли законопроект, с който по същество отменят конституционни правомощия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това се казва в позиция на конституционалиста доц. д-р Борислав Цеков, публикувана в неговия профил в социалната мрежа.

Той обвини ПП-ДД, че отново искат да газят Конституцията, след като вече веднъж направиха промени в Основния закон, които Конституционния съд обяви за невалидни.

„Накратко, искат с поправка в Закона за съдебната власт да забранят на действащия и напълно легитимен състав на ВСС, да работи и да започне дълго отлагания, заради противоконституционните конституционни промени, избор на главен прокурор и впоследствие на председател на Върховния административен съд. Тоест, да забранят със закон на ВСС да изпълнява Конституцията. Правилно чухте - със законова норма искат да дерогират конституционна норма“, заяви доц. Цеков и добави, че това е противоконституционно.

„Дали някому харесва или не този състав, е изцяло политически въпрос и не може да бъде основание за ново блокиране на дейността на ВСС. Като не го харесвате - изберете най-сетне нов. Като не можете - замълчете и не упражнявайте политически натиск върху ВСС и съдебната власт. Обстоятелството, че отдавна е изтекъл мандата на сегашния състав на ВСС - заради същите тези партии, начело c ПП-ДБ, които не са кадърни да изберат нов - съвсем не означава, че няма ВСС или че неговите правомощия се ограничават“, подчерта доц. Цеков.

Той припомни, че за конституционните органи има един водещ принцип - това е принципът на непрекъсваемост на държавното управление.

„Този принцип означава, че независимо дали мандатът на един конституционен орган е изтекъл или пък има подадена оставка, то този орган продължава да осъществява в пълнота своите компетенции до избирането/назначаването на нов. След като повече от половин година ВСС беше блокиран заради провалените конституционни промени, сега, след решението на КС, ВСС не просто може, а е длъжен да възстанови нормалното си функциониране. Защото е напълно легитимен и конституционосъобразен“, заяви доц. Цеков.

Той зави, че призивите за спиране на работата са открит партиен произвол и недопустим политически натиск срещу нормалното функциониране на конституционната система, който се осъществява от едно политическо малцинство и неговата клиентела.

Доц. Цеков е категоричен, че така предложеният законопроект е противоконституционен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ауууууу

    20 15 Отговор
    Радевият пудел
  • 3 Пич

    28 27 Отговор
    Кирчовците и Ристовците направо са като " Бандата на кратунковците " !!! Гледаш , и не вярваш , че такива тъпаци са в политиката ! Само паветниците са лишени от всякакъв мозък , и вярват !!!
  • 4 хммм

    38 21 Отговор
    Свидетели сме как нац. мафиоти и предатели вият срещу ПП/ДБ, което ги прави по-силни! Аман от Вас.
  • 5 Какво

    28 9 Отговор
    е това тупе на главата на тоя чуляк , бе ? Плешив ли е , суетен ли е ?

    Коментиран от #17

  • 6 Марис

    30 10 Отговор
    Гербаджийска шпатулка !!!
  • 7 Мишел

    16 13 Отговор
    Делян Славчев Пеевски показа документи за финансови преводи от лица в енергетиката към съветниците на Радев -Копринков и Узунов! Също така показа нотариални актове от прехвърлянето на палат в Бояна на името на президента в момента Румен Георгиев Радев от бившия вицепрезидент на Мултигруп Николай Вълканов! Това се случва в 8,45 часа! Цял ден журналисти от телевизии и медии се опитват да се свържат с администрацията на президента но оттам отговарят че няма да коментират темата и запазват мълчание по случая! Интелектуален клуб "Развитие" - ,,Обръщаме се към лицето подвизаващо се в момента в президентството Румен Георгиев Радев да отговори и опровергае или потвърди документите показани от Делян Славчев Пеевски за милиони финансови преводи към президентството ощетяващи държавния бюджет и обикновения Български гражданин! Господин Радев! Вие дойдохте със заявка за нов морал в политиката и дължите отговор на гражданите! Или не ги смятате за хора и не смятате да ги информирате или показаните документи са факт. "

    Коментиран от #10

  • 8 позор!

    22 13 Отговор
    Скрий се и не си показвай физиономията пред хората, защото си позор, жалко нищожество и лакей на мадридския комарджия! Ти лично, нищожество Цеково, лудият Филчев и мадридският комарджия - международен трафикант и измамник, унищожихте истинския Свети синод на Пимен и убихте един достоен свещеник?! Да, убихте го! А твоята роля в този позор беше решаваща и огромна, но затова ще си платиш, лакей на комарджията от Мадрид! Бог ще ти плати, ще ти плати тук, на Земята, защото за престъпления се плаща тук! Ега ти мерзавеца!

    Коментиран от #16

  • 9 Чук чук

    18 9 Отговор
    Знаем те какъв подмазвач си от времето на НДСВ, Кажи си сега на кого се подмазваш. Истински анализатор анализира, а не хули.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цеко Борев

    15 6 Отговор
    Свидетели сме на античовешкия примитивизъм и ненаучен снобизъм на БорислаБ Ц.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Абсолютно правилно

    15 14 Отговор
    Точно и ясно.Всеки квалифициран юрист ще разбере становището на доц Цеков.Къде Лена,Надя и подобни ,изключително жалко ,че се опитват подмолно и непрофесионално да използват позициите си в НС отново да омаскарят Конституцията за политически нечистоплътни цели.Има аргументирано решение на КС ,а те дерибействат с правото.За какво са спуснати няма нужда от обяснение.А Лена се крие от разпити за нейните предишни деяния ,защото е много морална.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЕМОКРАТ

    17 14 Отговор
    Не е ли време лена и Киро да бъдат арестувани за антидържавна дейност.
  • 15 Свидетели на сме

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Цеко Борев":

    Че си трол на " почтените " антиправисти .
  • 16 Амии,

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "позор!":

    Хайде пий си хапчета ,че ти е разбъркана главата !
  • 17 Плешив и суетен

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Какво":

    Точно това е
  • 18 Плешив и суетен

    8 6 Отговор
    Точно това е
  • 19 доц.Готованков

    15 8 Отговор
    Ето един човек, който през живота си не е свършил работа за пет пари.
  • 20 прислужник

    13 7 Отговор
    Това лице колко господари е сменило ? Трудно е да се преброят, знаем някои от тях- Ване от с. Драгалевци, Софийско, "царя", Новото време, Св. Синод, бай Гиньо Ганев, Кунева-Пръмова, президента, който го изгони като непотребна вещ, "неправителствени организации" от които смуче пари за паразитна дейност и др., които не знаем.
  • 21 Тц тц тц

    7 9 Отговор
    Тези от ПеПето и ДеБето уж са все адвокати,а все се излагат.Направо да късат дипломите.Може да са купени.
  • 22 Големанов

    13 2 Отговор
    Този псевдоучен сега е слуга на герб

    Коментиран от #28

  • 23 позор!

    10 5 Отговор
    Българи, този мазен и зализан като селски ерген негодник, наглец и мерзавец, е е един от убийците на достоен български свещеник! То беше по времето, когато Мадридският комарджия, лудия Филчев и това зализано нищожество унищожиха истинския Свети Синод на Пимен, по нареждане от Москва!

    Коментиран от #26, #32

  • 24 краси

    6 3 Отговор
    Ми КС може да отмени и слънцето да не изгрява от изток!

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ти пак

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "позор!":

    пишеш фантасмагории дето нямат връзка с главния мозък,ако имаш такъв .
  • 27 Не може

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "краси":

    Прочети мотивите на решението на КС и ако си правно грамотен ще разбереш доц Цеков ,ако нямаш ще се носиш по течението на манипулаторите лобисти на задкулисието от ДБ.
  • 28 Не е псевдо

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Големанов":

    Информирайте се ,учете.Това което казва е разбираемо за всеки средноинтелигентен ,но явно вие не сте.
  • 29 кога пък е станал доцент? Бре,бре,бре

    8 1 Отговор
    Боре кога е станал доцент и в кой университет? По какво преподава? Какви монографии има? Колко и какви докторанти подготвя? В науката не е като да сменяш партии, господари, началници през пет минути.....
  • 30 Зализанов

    7 2 Отговор
    Защо се дава трибуна на такива неквалифицирани хорица?
  • 31 ха ха

    0 0 Отговор
    пак заигравки със "закони " водещи до единствения принцип който се изповядва в държавата бандит , гарантираност на преяждането на ползващите власт
  • 32 Калпакчиев

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "позор!":

    Интересно , това косата му ли е, или перука? Сякаш си е сложил калпак този лакей.
  • 33 Ха ха ха а така

    2 1 Отговор
    Винаги съм казвал че жълтопаветните непотребници са вредни за държавата и нейните граждани , и като такива трябва да се изчегъртват / почистват / своевременно .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове