8 Август, 2024 11:08 3 033 40

Д-р Ненков за прегледа на дете за 1450 лв.: Колегата се е надценил, няма такава цена

  • мирослав ненков-
  • лекар-
  • преглед-
  • дете-
  • море-
  • литва

Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар

Д-р Ненков за прегледа на дете за 1450 лв.: Колегата се е надценил, няма такава цена - 1
Снимка: бТВ

„Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар. Единственият проблем е, ако хората не са знаели предварително колко би им струвало. В случая колегата категорично се е надценил със сумата и тя нанася неприятен имиджов удар на нашия туризъм. Ако бях собственик на хотел, не бих допуснал докторът да преглежда за 1500 лв., защото няма такава цена“.

Това каза в „Тази сутрин“ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод казуса с лекар, който взе 1450 лв. за преглед на дете в курорта „Златни пясъци“.

„Реформата направи така, че приравни медицинската практика към бакалията. Ако собственикът на бакалия иска да продава сиренето за 280 лв., на килограм, то си е негова работа. Важното е ние да знаем, влизайки в бакалията, че сиренето струва толкова“, отбеляза д-р Ненков и допълни, че не трябва да се очаква, че лекарят е длъжен на някого.

По думите му държавата може много лесно да организира здравна помощ на всяка една точка в страна, но това е много скъпо.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обясни, че пациентът трябва да бъде уведомен предварително за цените на медицинските услуги чрез поставяне на ценоразписа на видно място.

„Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ може да провери дали има достъпен ценоразпис и дали е бил достъпен за пациентите. Аз проверих и тази амбулатория няма ценоразпис, който да е публикуван на страницата на министерството на здравеопазването или поне не го намерих“, посочи Шаркова.

По думите ѝ всички пациенти имат еднакви права, независимо от коя държава идват и каква е националността им, и не може да има различен ценоразпис за българи и за чужденци.

„В България няма регулация за ценообразуването, няма и тавани. Когато лечебните заведения нямат договор с НЗОК и пациентите, които преглеждат не са здравноосигурени или са чужди граждани, които нe представят европейска здравна карта, те могат да ги лекуват по цени, които са определили в своя ценоразпис“, допълни адвокатът по медицинско право и напомни, че ако сме здравноосигурени, имаме право на безплатен преглед от общопрактикуващ лекар и безплатна спешна помощ, но в тези болници, които са сключили договор със здравното министерство.

Георги Рачев, който е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции припомни колко важно е да имаме медицински застраховки и да знаем какво покриват.

„Всеки чужденец би трябвало да има. Когато българите пътуват зад граница трябва да знаят, че 95% от застраховките не изискват да плащаш ти в кеш. Трябва да има презастрахователна агенция, към която се обръщаш и по административен път тези пари се събират“, каза Рачев.

По думите му случаят със скъпия преглед на литовското дете нанася удар по имиджа на страната ни като туристическа дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо

    57 2 Отговор
    Вий сте виновни политиците,за къв че.п плащаме осигуровки и като идеш на доктор плащаш пак една камара пари и на всичкото отгоре не те и лекуват,влезеш в болница държат те макс 5 дена и ти бият шута и още мога да изброявам ама няма смисъл,трябва един голям рестарт на държавата за да тръгне,но....
  • 2 Еее...

    31 7 Отговор
    Я го и тоя ! От всичко разбира ! Само на разбира , защо докторите ги боксират като джендъри на олимпиада у Франсето ! Е заради това !
  • 3 Абе я кажете и за цените на тока

    25 1 Отговор
    Има ли нощна тарифа още? За докторите е ясно.
  • 4 НЯНКОВ

    33 7 Отговор
    Този доктор само за смешник в телевизиите става...
    Тръгна да сравнява цената на сиренето на бакалина , с цената на прегледа ...

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Да му се отнемат правата

    42 2 Отговор
    Такива доктори ни убиват от алчност, не от Хипократовата клетва!
    По- добре без такъв лекар, отколкото доктор мародер!
  • 6 Лост

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "НЯНКОВ":

    Той от да радиопредавания и по Тв кога му остава време да работи?
  • 7 Ужас

    26 2 Отговор
    Нямаш ли пари загиваш в тикволандия

    Коментиран от #24

  • 8 стига, бе

    41 3 Отговор
    "Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар." Сериозно ли, бе, Ненков? Сега да ти обясня вещо -. медицинският пазар не е свободен, защото не може Сульо и Пульо да откриват медицински практики без диплома по медицина. Освен това има и лекарски сюъз, който трябва да следи за некоректни медицински практики и да налага дисциплинарни наказания. За какъв свободен пазар говориш, че и бакалина със сиренето даваш за сравнение. Вие до такава степен сте се самозабравили, че болшинството от българите не ви вярват, но и изпитват страх от вас. Вие за пари и на уб.ийства сте готови. Я кажи колко ненужни операции се правят, само за да се източва Здравната каса. Разкажи, разкажи, ти ги разбираш тези работи.

    Коментиран от #18

  • 9 ТаУмВзе

    4 10 Отговор
    Толко ли не са могли да отидат на друг лекар, та са месец ще дуднат по телевистан за тия 1450 кинта! Нереална Изостаналост цари на територийката. ХАХАХХАА
  • 10 Боруна Лом

    39 1 Отговор
    По думите му държавата може много лесно да организира здравна помощ на всяка една точка в страна, но това е много скъпо.
    ПРИ СОЦА ИМАШЕ НАВСЯКЪДЕ МЕД.ПУНКТ И ЗЪБОЛЕКАРСКИ КАБИНЕТ!А СЕГА ВСИЧКО Е ЛЕШ!
  • 11 Този

    25 1 Отговор
    Доктор ще се оправи само тогава когато някой го бошонира,и ще забрави да иска такива суми.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В България ....

    12 1 Отговор
    В България .... Няма ! Няма! Всичко Може Да се Окрие! Но нве и Качествена Услуга! Или Законосъобразно действие на Държавните Структури! За Частните се отнася Същото!
  • 15 санитар

    10 3 Отговор
    Щом като няма такава цена и има нарушение на закона,арестувайте го,дайте го на следствието,и да се приключи.Омръзна ни.Аман.Ние сме болно семейство.Никъде нищо не сме плащали по болници и кабинети,освен храна и таксата при личния лекар.Има следствие.Толкоз.Едните викат-мошенник.Другите викат-ония да са чели ценоразписа.Айде,стига.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цеко

    9 1 Отговор
    Тази "бъчва",защо остави държавната болница и се отдаде на частното?Ами да бърка дълбоко в кацата с мед,затова.В неговата болница какви са цените?
  • 18 плокийухъг

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "стига, бе":

    Сега да ти обясня нещо:

    Периодът с контролирани цени свърши през 1990г.... Искахте дермокрация- поличихте я... Искахте свободен пазар- получихте го... Много неща искахте (основно банани, чипс и кока-кола) - получихте ги... Сега берете плодовете на това което искахте и получихте...

    Не оправдавам цената от 1500лв. за преглед и неква си там манипулация, но ВИЕ СТЕ ПОЗВОЛИЛИ това да се случи... Докторът дали е добър или лош решава пациента, но докторът работи СПОРЕД НАРЕДБИТЕ, а те му ПОЗВОЛЯВАТ да слага каквато си цена реши за своя труд...

    А и този случай в крайна сметка е абсолютна глупост- организираните туристи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМАТ здравна застраховка която изцяло покрива тези разходи. Ако тези са дошли сами (и то с дете) и НЯМАТ застраховка си е техен проблем- семейната застраховка за 1 седмица е в рамките на €35-40 и освен всичко друго покрива поне €15 000 здравни разходи

    Коментиран от #19

  • 19 Нали

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "плокийухъг":

    Това е мнение на един ПРОФАН !

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Нали":

    Това е абсолютно обективно мнение. По какво и защо медицинския пазар трябва да се различава от немедицинския свободен пазар ? А ? И защо бакшела, плочкаджията и бакалина да са свободни, а лекарите - не ? А ?
  • 21 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Леля Гошо":

    Това важи за тези, които имат сключен договор с тази каса. Друг е въпросът, че ми се струва, че и тези договори са доста свободни 😂 Аве свобода ве ! Ко мрънкяте ? 😂
  • 22 прав си

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЯНКОВ":

    За сравнение и дума не може да става. В бакалията поне знаеш, че получаваш нещо срещу парите си. При прегледите не е съвсем ясно доколко професионално отношение получаваш.

    Коментиран от #23

  • 23 Госあ

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "прав си":

    Еми одете у бакалията като ви заболи апендицита ве ! Свобода 💁

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 24 до гъбарите и рибарите

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас":

    Като дойдат следващите избори си спомнете как стигнахме до тук!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 666

    4 6 Отговор
    Ако имаха урски документи е без пари даже и винетки не трябва.
  • 27 Стара чанта

    4 1 Отговор
    Карай, всичко на морето е -
    Ден година храни !
  • 28 Само

    9 1 Отговор
    Се надявам ,че свободният пазар на електроенергия няма да реши да действа като докторите . Нищо ,че е борса . В България веднага ще направят борсата на картел ,както е всичко останало . Време е за камъни , сопи , мотики, брадви и т.н .
  • 29 ЧОЧО

    5 1 Отговор
    Нали сме в ЕС ,защо в другите страни като си плащаш здравни усигуровки лечението е безплатно.А в БГ плащаш всичко- час за записване, легло,храна и какво ли още не.

    Коментиран от #31

  • 30 Стенли

    4 2 Отговор
    Ей затова казвам че доктор и бакшиш когато и да ги набиеш все ще бъде късно
  • 31 зсьдцфжгбх

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "ЧОЧО":

    Пожелавам ти от утре да си немски гражданин с платени всички осигуровки и да се разболееш сериозно- до положение 2 седмици болнично лечение... Гарантирам ти, че ще се молиш да си платиш и да те приемат в болницата... Ама няма да ти се получи- ще чакаш поне 2 месеца... Ако доживееш...

    Коментиран от #33

  • 32 Чичо

    3 0 Отговор
    Абе в икономиката на услугите ,цената се определя според зора на клиента.Тук имаме клиент ,не пациент.Болните вече са клиенти и рекета е озаконен.
  • 33 ЧОЧО

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "зсьдцфжгбх":

    Защо трябва да ставам немски гражданин! Аз съм живял двадесет години в Европа и знам как е,но няма смисъл да обеснявам на хора които освен кварталната закусеалня по далеч не са ходили.
  • 34 Слава на Евроатлантическа България

    7 0 Отговор
    30 години ревахте за по-малко държава – била лош стопанин и всичко трябвало да се приватизира. Никакви държавни регулации – частната инициатива трябвало да се вихрисвободно. Камък върху камък не трябвало да остане от прогнилата държавнасобственост, преди да започне градежът на новото. Свободната търговия и келепирътбили майката и бащата на благия живот. Всеки трябвало най-напред да оправи себе си,пък после да оправя другите. Пазарът трябвало да е над всичко. Да живеел (как муказвахте, една сложна дума) – неолиберализма… Свободата на инвестициите и износана капитали били двете перли в короната на демокрацията… Добре, всичко стана както искахте.

    А сега какво – пак ревете! Държавата трябвало да се грижи за социално слабите, заонкоболните, за самотните майки, за семействата с ниски доходи, за хората с трайниувреждания. Държавата трябвало да озаптява монополите, цените на тока, хляба,такситата ,лекарите и…какво ли не още…

    Хайде бе, от какъв зор? Нямате угодия.
  • 35 Луд

    4 0 Отговор
    Доктора не бил бил длъжен на някого . Аз от къде накъде ще му платя , да докаже че ме е прегледаъл.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Пожелавам ти да обиколиш специалистите в България и после да даваш съвети!
  • 38 освен това

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Тиквите не знаете нищо за свободата!
  • 39 ганев

    1 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕ...КРАЙ.....САМО ВОЕННА...ДИКТАТУРА...И..БЕЛЕНЕ
  • 40 ганев

    1 0 Отговор
    ЩЕ..ИМА РЕГУЛАЦИЯ....СКОРО....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове