11 Август, 2024 09:47 744 19

След пожарите в Отец Паисиево малцина са получили помощи

  • пожари-
  • помощи-
  • къщи-
  • паисиево-
  • село

Средствата са крайо недостатъчни

След пожарите в Отец Паисиево малцина са получили помощи - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата започна с изплащането на финансова помощ за пострадалите от пожара в пловдивското село Отец Паисиево. Припомняме, че 46 вилни постройки изгоряха напълно.

Отделените средства само за това населено място са около 20 000 лева. Парите са част от изплатените 300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято, пише БНТ.

Само 16 домакинства са кандидатствали и са одобрени да получат еднократната финансова помощ от държавата, която е в размер на 1578 лева. Парите вече са отпуснати от служебното правителство. Голяма част от собствениците на вилните постройки не отговарят на условията за получаване на държавната помощ. Три седмици след огнената стихия, която в продължение на три дни вилня в селото, хората все още не са започнали да разчистват овъглените отломки, които пожарът остави.

От двуетажната вила на Рангел Златански е останал да стърчи само коминът. Мъжът е сред първите получили помощта от 1578 лева. „1500 лева са абсолютно за никъде. Абсолютна подигравка. 1500 лева в днешно време не можеш абсолютно нищо да направиш с тях. Само за едно разчистване. Вилата беше двуетажна. Идвахме със семейството ми за уикендите, обзаведена. За да стане вилата както беше и както трябва да стане, всичко трябва на ново да се построи, да се изгради”, казва потърпевшият.

За разлика от него семейство Костадинови, чиято къща е изгоряла напълно, все още чака помощта от държавата. Младото семейство е с дете на една година. Току що завършили големия ремонт на къщата си. Вложили в него всичките си спестявания. „До края на годината смятахме вече официално да се преместим. Бяхме направили ремонт на целия първи етаж, абсолютно всичко. Бяхме донесли легла, печка, хладилник. Всичко беше пригодено да се живее. Няма да се предадем. просто тук е страхотно, заради дъщеря ни - да има къде да израсне”, обясни Антония Костадинова.

Общо 46 постройки и в двете вилни зони е погълнал пожарът. Някои от къщите са били масивни. Комисия от община Калояново е минала през всеки засегнат имот и е описала щетите. Само 16 семейства са получили одобрение да получат помощ. „Около 4-5 от тях вече са получили помощта от 1578 лева. В разговора ми Агенция „Социално подпомагане“ потвърди, че всичките 16 заявили ще бъдат удовлетворени и ще получат еднократната помощ. Изплащането е според заявеното желание на пострадалите. Може да е по посочена от тях банкова сметка или с пощенски запис в клона, който е по местоживеене на пострадалото семейство”, заяви зам.-кметът на община Калояново Сузана Николова.

2 хиляди лева са постъпили до момента в дарителската сметка, която община Калояново е разкрила за подпомагане на пострадалите семейства. Тече и акция по събиране на електроуреди за обзавеждане. „Строителни материали, готварски печки, хладилници, маси, столове, всичко сме описали. Да вече получихме и първите дарения, за което сме искрено благодарни. Има добри хора, добротата съществува”, допълни Николова.

В Отец Паисиево пожарът унищожи не само вилни постройки и площите около тях, но и обхвана 20 хиляди декара в Средна гора предимно иглолистни и широколистни насаждения. За възстановяването им, ще са необходими години пресмята директорът на местното горско стопанство. „Където природата не започне естествено възобновяване, ще влезем, ще се намесим и ще започнем извършване на залесяване с подходящите дървесни видове спрямо мястото. Този бор, който виждате е залесяван преди 40-50-60 години, занапред няма да има залесяване с иглолистни култури. Те са извън ареала”, обясни инж. Добрин Иванов, директор на ДГС-Хисар.

И до днес причината за възникването на пожара остава неясна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тато

    4 0 Отговор
    Държава имаше по мое време, сега имате свобода!
    Радвайте й се.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Голата истина

    4 0 Отговор
    Нормално половината къщи са незаконни
  • 5 Дааа

    3 2 Отговор
    Сега помагаме на украинците! За да му е гадно на Путин! Това е най важното! Нашите хора ще чакат. Тати да им купи колело.

    Коментиран от #7

  • 6 Защо ?

    2 2 Отговор
    Защо след всяко наводнение, пожар чакат Държавата да им даде торба пари да си оправят къщите. Има застраховки . Българинът обаче не обича да “прахосва” пари за застраховки, но като се случи лошото, чака някой да помогне.
  • 7 уйко калеко

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Какви украинци намесваш в този случай. УКРАИНЦИТЕ ЛИ ДА ДОЙДАТ И ДА СКЛЮЧАТ ЗАСТРАХОВКАТА НА БАЙ ГАНЧО .Става въпрос за до 50 лева на месец., а може би и по малко.От 46 постройки 16 са одобрени за помощ от държавата .Значи останалите 30 са вили ,ДЕМЕК ,,не са единствено жилище на потърпевшия.Имаме пари около 50 000лв за вила ,а нямаме 600 лв за годишна застраховка. ,ПРИКАЗКАТА МАЙ БЕШЕ ,,ЕВТИНИ НА БРАШНОТО СКЪПИ НА ТРИЦИТЕ,,.
  • 8 Безпристрастен

    1 1 Отговор
    Знае да построи вила- тоест не имот за постоянно живеене.Но да отдели малка сума за пълна застраховка на имот му се свиди.Чак и негодува,че му отпускат само 1500 лв- еднократно.Жал ми стана за онези- младото семейство,което са изграждали имота за постоянно живеене.Тях би трябвало да подкрепи държавата,а не онзи тюфлек,който ходи " на вилата" един път в месеца,но иска едва ли не- държавата да му построи нова.Застрахователи- колкото искаш.
  • 9 Нинов

    1 0 Отговор
    ДЕПУТАТИТЕ ТРЯБВА ДА ДАРЯВАТ ПОЛОВИНАТА ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПОЖАРИТЕ.7332
  • 10 Зоя

    1 0 Отговор
    Най голямата помощ ще бъде ако вкарат в затвора Белене всички депутати.
  • 11 Банев

    1 0 Отговор
    На изборите хората трябва да избират; богата държава или богати депутати.Защото само държавата ще помогне на пострадалите от пожарите и природните бедствия.
  • 12 Ненковска

    1 0 Отговор
    До изборите депутатите трябва да свършат нещо полезно за държавата, защото много се олежаха. Нека да премахнат мините по границата с Гърция. Само така могат да бъдат полезни за държавата, но не така често да си увеличават големите заплати.
  • 13 Ненка

    1 0 Отговор
    Кривоглавия напълни гушата си от комисионни с далаверата за летящите музейни експонати. Сега в харема му всички ще бъдат доволни.
  • 14 Банчо

    1 0 Отговор
    ШИРОКИЯ В ДОЛНИТЕ РАМЕНЕ НАЙ ДОБЪР ФУТБОЛИСТ НА БЪЛГАРИЯ, ПРЕЧИ ДА СЕ ИЗГРАДИ ГОЛЯМ НАЦИОНАЛЕН СТАДИОН, ЗА ДА КУПУВА СКЪПИ АПАРТАМЕНТИ НА ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ.
  • 15 Даниела

    1 0 Отговор
    Докато тиквата не е в затвора никога няма да се построй нов Национален само футболен стадион.
  • 16 Ива

    1 0 Отговор
    На мутрата врата е дебел но и задника му много е пораснал. В затвора много ще му се радват затворниците.
  • 17 Винту

    1 0 Отговор
    Борисов трябва да бъде начело на Евро атлантическа сбирщина да гасят пожари на фронта в Украйна. Но депутатите трябва да премахнат мините на границата с Гърция докато са отпуска и до новите избори. Защото и те трябва да свършат нещо полезно за държавата.
  • 18 Винету

    1 0 Отговор
    Неграмотната тиква се хвали че е пожарникар. Но след като не знае проблемите в пожарната че е необходимо да се закупят въздушни пожарни заради непроходими местности, сигурно е бил хигиенист в пожарната. Защото той предпочете да предплати за за ескадрила музейни експонати на колекционерска цена. Не се знае дали някога ще ги получим тези музейни артефакти, но по важно е че от далаверата с летящите ковчези той е взел милиони от комисионни.
  • 19 Нинов

    1 0 Отговор
    Ежедневно в страната стават пожари на трудно проходими местности. Но властите не желаят да купуват оборудване за пожарните, както и хеликоптери и самолети за гасене на пожари. Господарите им определят кои държави са ни врагове. Тогава политиците подаряват старото ни оръжие и бойна техника на приятелски държави. Но закупуват друго старо оръжие от господарите на двойна цена. Така се превръщаме в техни спонсори на икономиката им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове