13 Август, 2024 18:04 981 16

И ВМРО ще се бори с безводието в България

  • вмро-
  • карлос контрера-
  • безводие-
  • българия

Създаденият ВиК холдинг беше грешка

И ВМРО ще се бори с безводието в България - 1
Снимка: БГНЕС

Нека България влезе в XXI век!

Традиционно над 1/4 от българските общини по това време са на режим на водата. Според последните данни в 14 от 28 области има въведен воден режим поне за едно населено място. Последният случай е с община Плевен. А може би вече не е последен.

Така описва в профила си във Фейсбук критичната ситуация с водоснабдяването в много населени места в страната заместник-председателят на ВМРО Карлос Контрера. Режимът стана не изключение, а правило всяко лято, а някъде и през цялата година.

Според данните от МРРБ към 10 август над 100 000 души са били засегнати от ограничения на водоподаването. Числата варират, не са съвсем обективни, тъй като на много места лошото водоснабдяване не се отчита като липса на такова.

Създаденият ВиК холдинг за мен беше грешка. Една част от средствата заминаха да се платят просрочените задължения за електроенергия. За някаква стратегическа и системна инвестиционна програма не можем и да говорим. Подмяната на водопроводи в някои населени места изчерпват виждането на държавата за качествено водоснабдяване, гневи се още Контрера.

Той обяснява, че проблемът хронифицира от години. До момента липсва целенасочена и система политика на държавата за ВиК сектора.

Ето защо той дава и идея за дългосрочно решение на наболелия проблем, а именно:

- От ВМРО - Българско национално движение предлагаме създаването на специализиран държавен фонд, който да се заеме с проектирането и изграждането на язовири за питейни нужди, както и да финансира рехабилитацията и основен ремонт на довеждащи водопроводи (магистрални), тласкатели и помпени станции. Отделно от това същият може да финансира и подмяната на ВиК мрежите в областите с най-големи загуби на вода.

- Спешно е нужно да се осигури финансиране и да се извърши ремонт на язовирите Огоста, Бели Искър и Йовковци. Паралелно с това да се възложи проект, който да компенсира обемите на яз. Тича (който принципно не е за питейни нужди), за да се осигурят резервни водни количества за областите Варна и Шумен. Това са само част от възможните мерки.

В момента на първо място трябва политическа воля и системни действия на държавно ниво. За целта политиката по управление на ВиК трябва да бъде приоритет на абсолютно всички, категоричен е още Карлос Контрера.

Прилагаме и пълния текст на позицията, публикувана във Фейсбук:

Традиционно над 1/4 от българските общини по това време са на режим на водата. Според последните данни в 14 от 28 области има въведен воден режим поне за едно населено място. Последният случай е с община Плевен... А може би вече не е последен.

Според данните от МРРБ към 10 август над 100 000 души са били засегнати от ограничения на водоподаването. Числата варират, не са съвсем обективни, тъй като на много места лошото водоснабдяване не се отчита като липса на такова.

Проблемът хронифицира от години. До момента липсва целенасочена и система политика на държавата за ВиК сектора. Създаденият ВиК холдинг за мен беше грешка. Една част от средствата заминаха да се платят просрочените задължения за... електроенергия. За някаква стратегическа и системна инвестиционна програма не можем и да говорим. Подмяната на водопроводи в някои населени места изчерпват виждането на държавата за качествено водоснабдяване.

А решения има, стига да има воля за това. От ВМРО - Българско национално движение предлагаме създаването на специализиран държавен фонд, който да се заеме с проектирането и изграждането на язовири за питейни нужди, както и да финансира рехабилитацията и основен ремонт на довеждащи водопроводи (магистрални), тласкатели и помпени станции. Отделно от това същият може да финансира и подмяната на ВиК мрежите в областите с най-големи загуби на вода.

Спешно е нужно да се осигури финансиране и да се извърши ремонт на язовирите Огоста, Бели Искър и Йовковци. Паралелно с това да се възложи проект, който да компенсира обемите на яз. Тича (който принципно не е за питейни нужди), за да се осигурят резервни водни количества за областите Варна и Шумен. Това са само част от възможните мерки.

В момента на първо място трябва политическа воля и системни действия на държавно ниво. За целта политиката по управление на ВиК трябва да бъде приоритет на абсолютно всички!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добро утро!

    12 2 Отговор
    Строихте магистрали до Луната, вместо ВиК инфраструктура, и сега пак сте неподготвени.
  • 2 12340

    17 0 Отговор
    Шкембето и Джамбаза ще п. каят отвисоко?
  • 3 Бендида

    29 1 Отговор
    Популисти мили, ВиК холдингът бе измислен като такъв 2020-та година, а вие тогава бяхте на власт ведно с Борисов.
    Трудно е, да се бориш със собствените си решения.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Контра

    13 0 Отговор
    Тоз българин юнак ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Сила

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Контра":

    Ще носи вода в ушите си ..... По Джани Родари ( прочетете приказката )
  • 7 Светла му памет

    7 2 Отговор
    Добре, че беше бай Тодор, да направи язовири, че 35 години демокрация, не създадоха нищо. За 45 години социализъм, не могат да ремонтират и поддържат.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Дано!

    8 3 Отговор
    При социализма бяха построени всички язовири в България. През злочестите години на върлуващата "демокрация" не беше направен ремонт на нито един от тях. В резултат на тази просташка нашенска управия язовирите започнаха да се рушат и водата започна да попива през рехавите дъна и да изчезва. През 2018-19 г. в 38 града нямаше вода, а в Перник се случи воден бунт. В резутат на него отклониха водата на софиянци към Перник. Никоя власт не може да устои на водните и на гладните бунтове. Но никой не си взе поука от случилото се. Постоянно ни занимават с някакви публични личности, зад които стоят зловещи свръхбогати същества, които владеят страната. Заграбиха всичко държавно, прогониха хората от България. Окрадоха парите на Европа Никой не ходи на избори. Те живеят в своя свят на прекрасното, а ние в своя - на магическите ритуали за проклятие на злодеите. Но дори Дяволът не помага. За Господ не искам да говоря.
  • 9 Урко

    7 1 Отговор
    ВМРО ще се борят с водната криза като спрат да пият вода и изцяло минат на руски, вино и ракия. Шкембе войводата и Джамбазки имат опит в това, остава и сподвижниците им да ги последват
  • 10 Хито

    6 0 Отговор
    Шкембе войвода е единственият бг политик , който става на чорба.
  • 11 Крико

    7 0 Отговор
    Хахаха , ще танцуват танца на дъжда ли
  • 12 оня с коня

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "Светла му памет":

    Бай-тошовите ти язовири изобщо не ме касаят защото Първо- Градът ми е на Подземна вода /според Специалистите отдолу има цяло Море/,т.е. Светът ще свърши,но не и тя.Вярно че е леко Варовита,но е чиста като сълза и НИКОГА НЕ СПИРА.Земята ми пък е в Добруджа и изобщо няма нужда от напояване,щото се ползва активно за производство на Основните зърнени култури.
  • 13 гадни комундели

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Светла му памет":

    За пореден път доказвате, че 35 години саботирате държавата!
  • 14 Запознат

    4 1 Отговор
    Карло е пощенската кутийка на сикаджията бойко. Както между впрочем и всички "патриоти" до сега, може би само без Валери Симеонов. Но волен, копейкин, каракачанов, яне янев ... до един са проекти на БКП-КПСС, за да служат като патерици на ГЕРБ-ДПС.
  • 15 Чип и Дейл

    2 0 Отговор
    Тия оставиха Перник без вода и министърът им беше осъден
  • 16 Стига

    3 0 Отговор
    Стига глупости.ВиК непрекъснато вдигат цените за да правят инвестиции.Да ги направят най-после.И защо не направиха европроекти мързеливците,с само си увеличават заплатите.И хайде сега да им събираме фондове.Това са гьолове от пари да грабят.Няма такъв филм.Да вземат от банките заеми и да свършат нещо.При свършена работа се дават пари,най-после да свикнат на дисциплина бойковите разбойници,които разбиха и ограбиха държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове