19 Август, 2024 22:33 20 514 18

Каримански: Централната банка е трябвало да бъде наясно дали този кредит ще изяде капитала на ББР и да се вземат мерки

  • любомир каримански-
  • централна банка-
  • ббр-
  • кредит-
  • капитал-
  • мерки

"Нима самата Горица Грънчарова не открива конфликт на интереси да стане служебен премиер и след това да одитира самата предизборна кампания, докато е била служебен премиер? Това е абсолютен конфликт на интереси", подчерта финансистът 

Каримански: Централната банка е трябвало да бъде наясно дали този кредит ще изяде капитала на ББР и да се вземат мерки - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

В действащия закон е записано, че гуверньорът и подуправителите на БНБ могат да излязат в неплатен отпуск и да заемат поста на служебен министър-председател. Но тъй като нашата централна банка има тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), и в същото време направи всичко възможно законът за БНБ да бъде съгласуван с ЕЦБ, беше вкарана цяла глава с член за независимост на централната банка. Независимостта означава, че министър-председателят, който и да е той, след това не би трябвало да изпълнява решения на Министерския съвет, още повече ако е на пост управител или подуправител на БНБ.
Това заяви финансистът Любомир Каримански в предаването "Денят ON AIR", запитан дали има конфликт на интереси, ако Петър Чобанов стане служебен премиер.

Според него новият закон предполага управителят и подуправителите на БНБ да се въздържат от поста на служебния премиер. По думите му случаят е още по-тежък в Сметната палата.
"Нима самата Горица Грънчарова не открива конфликт на интереси да стане служебен премиер и след това да одитира самата предизборна кампания, докато е била служебен премиер? Това е абсолютен конфликт на интереси", подчерта Каримански.

Казусът с Българската банка за развитие
Гостът изтъкна, че тази банка трябва да бъде трансферирана, така че наистина да бъде в помощ на малкия и среден бизнес. Той отбеляза, че едни и същи бизнесмени притежават голяма част от кредитния портфейл на тази банка.
"Тази концентрация, така и не се направиха необходимите стрес тестове, за да бъде разбита. От 2016 до 2021 г. се натрупа концентрация на кредити в едни и същи юридически лица. Ръководството на тази банка е било в достатъчно тесни отношения с принципала на банката - правителството. Всички, които в момента мълчат, най-вероятно са били обвързани. Надзорният и управителният съвет трябва да носят отговорност. Трябва да се видят докладите на БНБ и какво казват за концентрациите на кредитите. Говорим само за една и съща фирма. Прехвърляна е юридическата свързаност, но въпросът е в бизнес свързаността", обясни Каримански.
Финансистът е на мнение, че основната грешка е вътре в банка, тя не се е подсигурила с необходимите обезпечения.

"Вероятно е имало натиск върху банката. Защо прокуратурата не се е поинтересувала досега? Банката трябва да бъде максимално прозрачна, там прозрачността липсва. Централната банка е трябвало да бъде наясно дали този кредит ще изяде капитала на ББР и съответно да се вземат мерки. И да се проследи как са прехвърлени всички фирми", настоя Каримански.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти нали

    31 11 Отговор
    с фъфлата на Чалгаря щеше да правиш партия , бе ?
  • 2 Гост

    55 2 Отговор
    Тия цървули голямо мъдрене на тоя кредит. Всички са знаели, че тоя кредит няма да бъде върнат. Няма нищо сложно. Единствения глупак дето ще го изяде е мавродийката.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 всички сме наясно

    58 4 Отговор
    че тоя кредит е подарък към дпс-гроб
  • 4 Стърчока

    40 3 Отговор
    Не знам за подуправителите, ама управителя е за друго място. Примерно Министър председател на кауша.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стърчока

    35 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Меродиев отпуска кредити в отвъдното, предполагам.
  • 8 Пълни глупости

    67 2 Отговор
    Шепа тарикати разиграват цялата система, те я притежават. И сега дрънканици тия трябвало да контролират. Какво ще контролират като са избрани на тия постове от хората които са гепили парите???
  • 9 Тоя що е на свобода

    39 1 Отговор
    Наясно или неясно,в цивилизованите държави има закони,и се спазват,няма ясно или неясно
  • 10 Този

    37 2 Отговор
    Всезнайко и той подписа кеш и даде на клошар 1милион лева и сега ръси мозък.Сега дДебелото и Ментата ,които също имат кредити по 150млн.лева и не ги обслужват да бъдат арестувани показно като Гайтански.Бухалката Магнит Пеевски ,който се прави на недосегаем чакаме да отлети в отвъдното,решение за спасение и възмездие.Тука има друг сценарий,на дявола никой не може да устои..
  • 11 Дупница

    23 2 Отговор
    Човека взе парите и айде непобедимиите
  • 12 Крумов

    29 0 Отговор
    Как се дава 150 милиона кредит - срещу - нищо. Айде сега - всичко е Берое. Това е уговорено, а БНБ за пореден път - показват пълно неумение, меко казано. Банките в София са на 1 трамвай разстояние, тоест - не е проблем да се проверят, а то - сега - с компютри се следят.

    Няма коментар, просто това е положението.

    Обаче този Румен Гайтански - наиситан няма как да се измъкне - поначало грешно поведение - явно е "изкуфял" - първо се предава, после почва да се обяснява.
  • 13 Хохо Бохо

    25 3 Отговор
    Много сложно го обяснявате.
    Кой е луд да даде пари на потенциален измамник, без да има гаранция, обезпечение, че ще може да си върне парите...
  • 14 Канапов

    9 10 Отговор
    Аман от тоя Карамански бре...
  • 15 нннн

    38 0 Отговор
    Банката не може да е виновна. БНБ, ЕЦБ, Световната банка - също. Да видят по подписите кои ХОРА са сгазили лука и да поемат отговорност, но не политическа, а наказателна.
  • 16 Име

    39 1 Отговор
    150 млн е огромно - БНБ не гледа ли какво става.

    Типична банкова измама - БНБ си затваря очите.

    КТБ проспаха - не знам какво - но както и да е.
  • 17 ЧИЧО СКРУЧ

    22 2 Отговор
    ББР се прави на ощипана булка докато е без гащи. Всичко се договаря предварително - какво ще се одобри, кой какво ще получи - дребните риби ще запазят локвите си, а едрите риби ще получат извънредни порции. И всичко това в ущърб на хората, т. Нар. Републикански бюджет. Крадат и после търсят уж крадеца. Ама как стана това?! Как стана ли - някой плаща с откраднатите пари очите на контролните органи да се държат широко затворени и ни лук яли, ни лук мирисали. Това е най- прекият път човек в BG да стане кредитен милионер - създаваш му банка и после мълчиш като г.з докато я ограбват, а когато кражбата стане факт крещиш до на..ране "Дръжте крадеца" докато с прималяло сърце и коремче смучеш подхвърлените кокълчета. Е, босовете гризат кълки и плешки, но те затова са босове - да понесат цялото бреме на кражбата и на бъдещите кражби.
  • 18 115

    3 0 Отговор
    Като няма главен прокурор, а има И. Д. Главен, и той е този който върши работа на тези които крадат страната ни, какво очаквате?
    Като депутати и министри предават Българския Национален интерес, ГЛАВЕН ПРОКУРОР, И СЪД ОТНОВО НЯМА! САМИ СИ ПРАВЕТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЯТА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол