20 Август, 2024 09:26 1 823 58

Борислав Цеков: Румен Радев нямаше право да се изказва кой може да е министър в служебния кабинет

  • силвия великова-
  • борислав цеков

Около МВР винаги витае напрежение

Този развой изненада всички. Оказа се, че Калин Стоянов е в кабинета на Кожарева, нещо което беше по-малко очаквано. Това каза пред БТВ журналистът Силвия Великова.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на нов състав на Министерския съвет. Дотук се стигна заради присъствието на Калин Стоянов в списъка с министри на Горица Кожарева. Държавният глава ѝ постави ултиматум до 15:00 часа в понеделник да го смени с друг, но тя отказа.

"Видяхте, че с конституционните промени се ограничи президентът - той имаше ограничен списък от избор за премиер. Но президентът Радев вчера превиши правомощията си - нямаше право по Конституция да се изказва кой може да е министър в служебния кабинет", каза доц. д-р Борислав Цеков, конституционалистът и собственик на "Галъп Интернешънъл Болкан“.

Първо, той има право да посочи служебния министър-председател измежду изчерпателно и лимитативно изброените в изречение второ на чл. 99, ал. 5 КРБ длъжностни лица. Второ, определянето на структурата и персоналния състав на служебното правителство е в свободната преценка на служебния министър-председател. Президентът има право да изрази отношение по този въпрос при определянето на служебния премиер или в хода на консултациите с парламентарните групи. Но преценката дали да се съобрази с неговата позиция, принадлежи изцяло на служебния премиер. Неговото предложение за състав и структура има обвързващ характер.

Според Цеков се търси влияние върху МВР от една или друга страна.

Около МВР винаги витае напрежение. Но Калин Стоянов ще носи в биографията си това, че опита да влияе на полицаите, организирайки протести, смята журналистът.

Какво прави експертната кандидат за министър-председателка Кожарева на протест на МВР, попита Великова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добрутро

    111 4 Отговор
    Не е лесно да си на хранилката на мафията и всеки ден да защитаваш Пеевски
  • 2 Българин

    91 5 Отговор
    Не можете да давате наклон на ................. На президента.
  • 3 бай герги

    3 90 Отговор
    радеф пак се сдуши с Шарлатаните,е нали той ги създаде както се казва кръвта вода не става нали са му деца все пак
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 1 Отговор
    Когато си КУХ - ЯКО ДРЪНЧИШ ‼️
  • 5 Ккк

    100 4 Отговор
    Два милиона избиратели му дават право за всичкона президента, кой е избрал тая квачка и оня министър
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 2 Отговор
    За всички КУМПИТИЕНТНИ -
    ИДИН ВЪПРОС :::
    Ако изберете жена/мъж с когото да живеете заедно - ДЛЪЖНИ ЛИ СТЕ ДА ПОДПИШЕТЕ в ритуалната зала или можете да се откажете ❓❓❓
  • 8 хъхъ

    84 2 Отговор
    Цеков, ти откъде намери 1 милион и 200 хиляди лева за да купиш агенцията на Кънчо и Андрей?

    Коментиран от #18

  • 9 Бендида

    89 2 Отговор
    Всъщност Радев намекна, кой НЕ трябва да е служебен министър, а не кой може или не може.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цеков

    68 3 Отговор
    Ти, наистина ли си повярва, че имаш качествата на конституционалист ? Миличък, това че се излагаш и говориш несвързано си е твой проблем! Но тва, че се опитваш да се налообиш на бит пазара на юристите е позор за колегите!
    Знаем те кой беше , кой в какво те превърна и кой си сега!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ъхупл

    72 3 Отговор
    Тоя глупавия палячо на царя и той бърза да покаже колко е глупав. Президента нямал право? Туи къде си го учил бре негодник? Щом има право да подписва указ за назначаване, има същите права да не подпише указ, за кабинет на мафията. Къде си завършил право? Теле ли си давал за дипломата? Некадърник.
  • 14 Наивник на средна възраст

    41 1 Отговор
    Тц тц....То МВР си е и сега под влияние,хич не е независимо.Но ти като журналист,я си кажи какво разкри, какво допринесе за обществото - нищо!Ноооо да си платено прокси е готино - това така,това онова и видите ли аз ви казвам каво трябва да бъде,или е.Всеки има право на мнение.Президентът не е задължен да одобри и да издаде указ.На всички е ясно за кого работи К.Стоянов,не е за гражданското общество,нито за общественият интерес.Само ни предлагате платени виждания на незначителни професионалисти,наети да лъскат нечии имидж.За хората говорят делата.К.Стоянов нищо не е направил като министър на МВР,освен да уйдисва на интересите на кукловодите си.Наркото си върви - никой не го ограничава,най-малко МВР,което и вероятно активно участва.Същото е с контрабандата,корупцията и т.н..Приносът на МВР за гражданското общество е = на едно голямо НИЩО!Ао ние излезем просто така да прекараме 1 час под прозорците на нечие министерство,същите тези толупи ще припнат да ни разпръскват.щото нямаме право.Законът вече дори не е забавен ............а най-малко е за всички....
  • 15 Доротея

    30 3 Отговор
    Господинчото се е изказал в стил - Всички са грешни, освен нас - експертите! Но, Радев не е посочил кой да е министър на всичките работи! Ако искате тези избори да не са като всички преди тях, променете нещо! Не може със същото МВР, същите комисии по места и на по високо ниво да правите други избори! Избирателите не може да ги подмените за един сезон! Променете това, което можете! Иначе няма смисъл - Главчев улегна на поста си!
  • 16 Нямал право

    45 1 Отговор
    на изказ президента, ха ха ха. а какво има право един президент бе мухльо ? Мнението е негово и не е зависимо като твоето, Калин е вреден за България, не е независим и е умствено недостоен за всякаква длъжност в МВР,да отива на някое кръстовище като регулировчик за да се разбере каква куха шамандура е.
  • 17 Този загуби обиктивността

    37 1 Отговор
    Този юнак загуби обиктивността, изглежда последната покупка му е дофинансирана от банкера на КТБ Шишо. И с просто око се виждат зависимите от намагнитизираният крадец, който съвсем се изнерви и си търси врагове, та задейства всички на които е давал КЕШ да плюят президента. Много ниско падна Пеевски, даже от злоба му се изкриви и физиономията.
  • 18 бен Ходжа

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "хъхъ":

    Пеевски му ги даде.
  • 19 12340

    29 1 Отговор
    Доцент Цеко Шишин от вчера побесня!
  • 20 Чума

    31 2 Отговор
    Радев, вместо да въведе военна хунта, както налага момента, дава срок на подплашената от мафията гъска до 15 часа! Това е един проблем! Друг, че тези меверейци са най разглезената каста, че чак не ги е срам, че не са деполитизирани! Тези, протестиращите едва ли са всичките, но те задават тона на това министерство! Ако пък смятате, че правят добре, нека тогава и другите ведомства да последват примера им и да си пазят и избират министрите по същия начин! Заспалите военни защо не изкарат тяхната техника и поне един път да натиснат клаксоните!? Сега Радев само мрънка възпитано! Ако бе авиатор, би минал ниско над министерски съвет с големия самолет! Нещата вече са на ниво граждански конфликт! Колкото и да го отричате и си заравяте главите в пух и перушини!

    Коментиран от #39

  • 21 Бреййй нямал право

    34 1 Отговор
    президента ? а какво има право,само задължително да подписва това което му се предостави ли бе ? Кой ги избира тези некадърни същества да раздават мнение в ефир ? Значи този макак може да казва кой има право на изказ обаче Президентът на България НЕ МОЖЕ ? Че за какво ни е Президент тогава без права ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само казвам де

    4 15 Отговор
    Има много виновни българия да е в тази унизителна политическа ситуация .Страната ни трябваше вече да е усвоила всички средства от ЕС и да е в еврозоната със стабилно правителство .Водено от способен и уважаван политик като Мария габриел .ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА ДА НЕ ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ ПО ТОЗИ НАЧИН Е ЛИЦЕТО КИРИЛ ПЕТКОВ.този човек разби сглобката като почти силово принуди и ДБ да бламират габриел. Иванов заради това напусна събранието..Същия този петков постави условия за министър стоянов и с това създаде и пореден хаос този път със служебно правителство..Същия този човек лицето киро вече бламира и съставяне на стабилно правителство след избори.Като накара ПП да излязат с декларация че ще държат на не политическо лице за следващ премиер .Което много добре знае че герб няма да се съгласят и с право . Герб ще спечелят пак категорично няма логика да посочват не партиен кандидат за мин председател . Вече и слепец ще види че лицето кирил петков е вербуван и вкаран в бг политиката за да създадава постоянен хаос и не стабилност От кого и защо обаче бе нает този дявол е въпрос с повишена трудност.

    Коментиран от #53

  • 24 777

    31 3 Отговор
    Абе Цеков, а бе тъпор, защо не си направиш труда да прочетеш конституцията а я четеш както дяволът чете евангелието. Президентът “назначава изпълнителната власт и ПОДПИСВА указа” тоест носи отговорност за назначенията. Интересното защо се дава платформа на разни партийни дилетанти, маскирани като журналисти, експерти и тем подобни тъпунгери.

    Коментиран от #32

  • 25 Гост

    18 1 Отговор
    Абе, тоя дърт, плешив мазник, докога ще ни го навирате...?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    14 1 Отговор
    Президента има право да не подпише указа за правителството, и тогава всички е един глас щяхте да питате ЗАЩО?
  • 28 7373732772

    0 5 Отговор
    А ме ,президента може да си бичи кометари върху всички.
  • 29 Оракула от Делфи

    14 1 Отговор
    Защо да няма право, като той е човека който назначава временното правителство ,
    не прави разни" Атлантически "болни внушения???
    Нищо, не му пречи на Президента , да мисли на глас!
    Може да си си купил "клюкарски медии" но истината не може да бъде купена!
  • 30 Стеф

    17 0 Отговор
    Цеков пък съвсем не може да се изказва, кой да бъде или да не бъде. Не слиза от амбразурата в последно време.
  • 31 Цеков е човек на Прасчо защото му купи а

    14 1 Отговор
    Цеков, президентът каза кой НЕ МОЖЕ да е в кабинета.
  • 32 888

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "777":

    В допълнение отбелязвам, че Горица ПРЕДЛАГА правителство на Радев. Няма как едно предложение да е задължение, тоест да не може да бъде отхвърлено.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Павел пенев

    14 3 Отговор
    Слушай бе тъпан. Значи според тебе Радев има право да се произнася за целия кабинет, а няма право да се произнася за един министър? Що за юридическа логика е това, независимо от просташките промени в конституцията на Шиши, Боко, Кико и Пинокио. Това са психопатите в НС, кажи нещо за тях, какво си се хванал за шлифера на Президента.
  • 35 Цекооов!

    14 1 Отговор
    Не е казвал кой може и кой да е, а кой не трябва да е! Да та ...и тебе в конституционалиста!
  • 36 Тц тц тц

    3 2 Отговор
    Времето се разхлади.Време е и страстите да разхладите.Сега включете мозъка си...като не е подписано заради Калинката за новото служебно си остава старото служебно,в което Калинката си е министър.Всичко е цирк,за да отложат изборите за след тези на господарите в САЩ и да се пробват да махнат президента,за да е пълен хаоса.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Агтос

    4 6 Отговор
    По конституция Резидента само назначава предложения състав на кабинета, няма право да се меси в състава му. Единствено определя служебния министър председател който носи отговорност за състава му.

    Коментиран от #44

  • 39 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чума":

    Намекваш за военен преврат?Това е един от изходите.След военния преврат Турция се разви с невиждани темпове.Но затова трябва да имаме армия и решително патриотично офицерство.Ние нямаме и двете.
    Обречени сме на загниване.Три милиона млади и здрави българи го разбраха и емигрираха.Това е най голямата национална катастрофа.По план на Онова посолство.
  • 40 РУМЕН РАДЕВ

    10 4 Отговор
    ИМА ПРАВО ВСИЧКО !!!! ТОЙ Е ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИТЕ !!!
  • 41 Баба

    9 1 Отговор
    Господин Магнитски ли трябва да назначава и управлява държавата ни Някои хора мислят че другите са по прости отколкото са те За пустите пари ке се продадохте за Власт Знам има възмездие дано да го дочакаме Революция
  • 42 е как

    3 1 Отговор
    или подписва, или не . това е . Кожарева се разсърди . А пеески убиди радев . с бойчо са му опозиция . нямаме руски партии . няма пари от РС . Олигарси в партиите също . пеески не е достатъчно богат . мъск , безос домусчиев имат много . партиите представляват 29 процента от хората . а президента 35 процента . това е . сладка служба , хубав пост , телевизионно време , екскурзия до ЮСА , или шофер от охраната Има тук там . правилно е .
  • 43 Мария Атанасова Мисиркова!?

    10 1 Отговор
    Борислав Цеков, кой си господин Никой?? "Кога стана циганин, кога ти почерня задника" казва Народа! Той е Президента на Република България, а ти си НИКОЙ!!?Гласувале сме за Него!! ТИ СИ НИКОЙ!
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Агтос":

    Щом ИМА ПРАВО ДА НАЗНАЧИ,
    значи ИМА ПРАВО О ДА ОТКАЖЕ ДА НАЗНАЧИ ‼️
    Имаш право са си Т.Ъ.П но не значи , че ние нямаме право да сме умни ‼️
    Ако Горкица беше предложила Гайтански за шеф на МВР , пак ли Радев щеше да е ДЛЪЖЕН да подпише ‼️🥸🥸
  • 45 Интересно

    7 0 Отговор
    Тоз корифей по-добре да ходи да прекопае някоя градинка.
  • 46 Край

    4 0 Отговор
    Да бе. Има право да назначава ама няма право да отказва да назначава. Назначават един министър председател и после нито Президент нито Народно събрание / демек избраните от народа/ могат да му кажат кой да е министър. Така Митьо Очите може да стане министър на здравеопазването, Луна на културата, Йоло Денев на иновациите, Пеевски на финансите, Таки на МВР и пр.
    Човека ви реди пълни глупости. И това ми бил преподавател по конституционно право.
  • 47 анон

    6 0 Отговор
    едно е да си избран от народа, друго е да си избран от държавата (мафията)
  • 48 Ууууф

    6 0 Отговор
    Колко гнусна физиономия! Мазан, слузест, хлъзгав, самодоволен, с течащи лиги, с боядисана коса….уууууу
  • 49 Венци

    3 0 Отговор
    Жалко за доЦЕНТА. Още колко ниско може да слезе. Подписа е съгласие с написаното. Толкова е просто.
  • 50 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    АБЕ ЕЙ! МАРШ В КОЛИБАТА!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ти да видиш

    1 3 Отговор
    А какво прави Мунчо с вдигнат юмрук, повеждайки "всенародно въстание :))))" ????!!!!!!!!!!!!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Как да няма право бе Цеков?

    3 0 Отговор
    Демокрация е , ти как се изказваш постоянно? А и плешиш глупости.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 фбр

    1 0 Отговор
    Скапан царски лакей ! Не забравяй , че твои роднини са убийци на децата от Ястребино ! КрЕтЕн !
  • 57 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Цеко, колко ти платиха НПО да купиш Кънчовцете и да развееш соросоидния парцал? От 1 седмица стремглаво налиташ в дълбока кал. Даже зализването ти те прави още по-отвратителен.
  • 58 Румен Радев

    1 0 Отговор
    ако рече може да изкара Армията заради текива нещастници като тебе и разни други същества , и тогава цирка ще приключи , не си ми седнал в скъпата джипка купена с народни пари и дваш акъл на Президента какво да върши , още малко ще ви изтърпи и тогава незнам къде ще се криете при мишите си дупки , защото му лазите по нервите вече .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове