23 Август, 2024 20:08 2 023 29

"Да, България": ГЕРБ са виновни за безводието в България

  • суша-
  • безводие-
  • герб-
  • да българия

До момента ВиК холдингът не прави нищо друго освен да налива заеми, за да съживява потопени от лошо управление държавни ВиК оператори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна да чертае заедно с бившия си регионален министър Николай Нанков планове за язовири и решаване на кризата с безводието, както по отношение на питейната вода, така и на водата за напояване.

Това пише в официална позиция от страна на "Да, България", която публикуваме без редакторска намеса:

"При дългогодишното управление на ГЕРБ имаше много такива планове и те не бяха изпълнени. Затова голяма част от кризата с водата днес, от която страдат стотици хиляди българи, е наследена от нерешените при управлението на ГЕРБ проблеми.

I. В началото на управлението на ГЕРБ бе договорен заем от Световната банка за доизграждането на три язовира - "Пловдив", "Нейковци", "Луда Яна" и за ремонта на яз. "Студена" край Перник.

Какво се случи с този проект, управляван от МРРБ под ръководството на ГЕРБ, главно от Николай Нанков като регионален министър и зам.-министър:

- Язовир “Пловдивци” е изцяло изграден, но не работи, защото не е изграден довеждащият от него водопровод. Така на практика водата се изпуска в реката.

- Язовир “Луда Яна” е изграден на 1/3 и не е ясно какво е неговото бъдеще:

- Язовир “Нейковци” - проектът бе прекратен преди години и няма яснота кога ще се довърши.

- Язовир “Студена” - реконструира се язовирната стена. По проект ремонтът трябваше да се извърши под вода, без да се източва язовирът

- Язовир “Черни осъм” - в последните 15 години МРРБ не е предприело никакви действия за доизграждането му, въпреки че проектирането е започнало преди много години.

II. През 2020 г. ГЕРБ изненадващо създаде “Български ВиК Холдинг” ЕАД и му наля 1 млрд. лв. за инвестиции. До момента ВиК холдингът не прави нищо друго освен да налива заеми, за да съживява потопени от лошо управление държавни ВиК оператори, а после да прави фиктивни счетоводни операции, като капитализира тези заеми и с тях увеличава кухо капитала на тези дружества, защото заемите са дадени без оздравителна програма и план за връщане. Така постепенно този милиард вместо да отиде за изграждане на нови язовири и пречиствателни станции, се стопява за поддържането на фалирали оператори.

Пред 2020 г. Кабинетът “Борисов-3” задължи “Български ВиК Холдинг” да извърши ремонта на язовир Бели искър. До момента ВиК Холдингът не е изпълнил и това си задължение, като се оправдава, че нямал правни възможности.

Освен примерите с тези започнати, но недовършени проекти със заема от Световната банка, могат да се дадат и други примери за провал на държавата в изграждането на язовири:

- Язовир “Кюстендил” - за гр. Кюстендил и околните населени места (изграден частично, започнат през 1978 г.). В разгара на партийната надпревара в парламентарни избори през 2013 г. Бойко Борисов обещава на кюстендилци от площад „Велбъжд“, че ако партията му спечели изборите, ще доизгради язовира. И до днес това не е направено. Предходният служебен министър на МРРБ гръмко заяви миналата година, че язовирът няма да бъде довършен поради липса на заложени средства

- Изграждане на довеждащ водопровод от ВЕЦ Видима до гр. Севлиево (има изготвени пред-проектни проучвания), който от много години е подложено на водни режими. Нищо не е направено от МРРБ, в момента местната власт се опитва да реши проблема.

- Свързване на Пловдив и Хасково към язовир “Въча” - мащабен проект, с който биха се решили значителните проблеми в двете области с качеството на питейната вода. Отново нищо не се прави от държавата.

- Все още се коментира единствено водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча. Същевременно по този проект може да се предвиди и Хасково, но тогава става не областен, а държавен проект.

- Многогодишните са драмите с водоснабдяването на гр. Омуртаг, спъвано на национално и местно ниво. Към момента най-накрая за града се подават водни количества от Ястребино.

Решаването на дългогодишните проблеми на водоснабдяването е въпрос на добро управление, но и на поемане на политическа отговорност, когато такова не е имало. Още повече, когато се търси нов кредит на доверие от избирателите за решаването на същите проблеми. Ако ГЕРБ искрено желаят постигането на устойчиви решения в сектора и търсят обществена и политическа подкрепа за тях, първо трябва да признаят вината си за неговото състояние".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    33 4 Отговор
    надушиха лесна плячка за милиарди
  • 2 бандит методиев борисов-яшаров

    50 10 Отговор
    вярно, че прибрах някой и друг милион от водни цикли... санирах язовири и пак касичка... ама не вали бе, пък и много топло...
  • 3 до живот

    58 9 Отговор
    Отпуснаха на боко 500 мил. за ремонта на 320 язовира ,а завършиха само 12 защото милионите свършилии !!Затвор за този крадец и мушингер !!
  • 4 Отец Дионисий

    45 13 Отговор
    Свети Бойко Борисов наказва България с безводие .Молете му се и му принасяйте в жертва златни кюлчета.

    Коментиран от #26

  • 5 гражданин

    42 10 Отговор
    Сега боко стана по голям хидроинженер и от доган !! Само той ще ни оправи ,докато ни затрие на веки , защото само това заслужават робите !
  • 6 Хасковски каунь

    34 6 Отговор
    Баце - чертожник салфетаджия.
    Баце - художник далавераджия
  • 7 Българин

    23 18 Отговор
    ГЕРБ ДБ ПП ДПС са мафия и мутри а Петков изпра Борисов

    Коментиран от #10

  • 8 БСП милионерите

    19 12 Отговор
    ГЕРБ е наш проект. Парите минаха през наши фирми.
  • 9 Не само ГЕРБ

    27 0 Отговор
    След махането на последен български политик Виденов следствие на вътрешнопартиен преврат на ДПС и БСП, и избирането на разрушителят на банковата система в България Тодор Вълчев с гласовете на СДС и БСП, шеф на БНБ, малко преди банковата криза напуска поста си.. Разрухата в България започва тотално след 1997 г., така се появиха първите НОВОБОГАТАШИ, довчерашни бедняци. Особено при Софиявски първи провален опит след протести за Концесия софийска вода със SAUR през 1997 г. Но пък успешен втори опит 1999 г. подписа договор с британската компания United Utilities. След това 2000 Концесия, май отново Софиянски като кмет 2000 от СДС. После следва удължаване на Концесия до 2034 с гласове на ВМРО и ГЕРБ. КЕВР възразява, почват дела и така нататък. Според разследване на Бивол в България работят над 360 ВЕЦ-та, като голяма част от тях ЧАСТНИ. След дърводобив, който е ужасяващ и т.н. Последва и концесии минерални води, отново дадени на обръчи от фирми на политици. Унищожиха България.
  • 10 Сарафов

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Нищо не е изпрал. Няма как да го изпере.
  • 11 Серсемин

    22 5 Отговор
    Е как така само Боко? Ами Путин не е ли воновен?
  • 12 Град Симитли

    20 3 Отговор
    виЪ, защо през тва време седяхте на Шиши в скута?
  • 13 Серсемин

    26 1 Отговор
    А защо не се допитахте до един много известен ХИДРОИНЖЕНЕР?
  • 14 ГОСТ

    21 5 Отговор
    много е лесно да си вадите кирливите ризи при предизборна ситуация а какво направи да България нищо нищтичко освен фиск идеята им за съдебна реформа и ограничаване правата на президента затова сега сме на това дередже да няма кой да сложат за служебен министър председател.
  • 15 Боко открадна дъжда

    9 3 Отговор
    На 23.08. яз. Студена е пълен на 76.1% от полезния обем.
  • 16 ЗНАМ ЧЕ ТРЪБАРА ХАРИЗАНОВ ДЕТО ОТКРАДНА

    21 3 Отговор
    ТРЪБИТЕ ЗА МЕЛИОРАЦИЯТА НЕ Е В ЗАТВОРА !
  • 17 Браво Ристьо

    20 4 Отговор
    Герб са виновни, а "Да, България" до оня ден управлява с тях. Оправиха си поизтънелите лични сметки
  • 18 Нищо лично,

    16 2 Отговор
    но работя във хидромелиорации и ВЕЦ -те се направиха по времето на управлението БСП и ДПС в коалиция с министъра на земеделието Емел Етем, в обработваеми земи бяха изградени, а вода беше докарвана до тях с подземни тръби и най вероятно с държавни пари, а до колкото зная собственост са на самата министърка !

    Коментиран от #28

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 2 Отговор
    Какво стана с обещаното от Бойко Борисов свързване на язовирите Ахелой и Бата към водоснабдяването на Бургас? Отделно, че те не са питейни и ще трябват пречиствателни станции!
  • 20 оня с коня

    8 8 Отговор
    "Да България" иска ГЕРБ да признаят че са виновни за Водната криза.Не само това - ВСИЧКО каквото пожелае "Да - България" ще бъде признато от ГЕРБ,но нека първо спечелят Изборите и поемат Управлението на Държавата,а "Да - България" съответно да загубят.Така че Да-България да не поставя Каруцата пред коня,щото мъдрият народ е казал че това не е полезно!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаха

    10 3 Отговор
    ГЕРБ са виновни, че през зимата е студено.
  • 23 Гандалф

    8 0 Отговор
    Виновни са герб, пеевски, путин и инвънземните..
  • 24 Развитие

    9 4 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ПО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ НИЩОООООО САМО ОБИДИ ОМРАЗА ЛЪЖИ ГЛУПОСТИ ЗАЩО НЕ РАБОТИТЕ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ А СЕ ОПРАВДАВАТЕ САМО С ГЕРБ САМО ГЛЕДАТЕ ВЛАСТ ПАРИ АЛЧНОСТ
  • 25 Иво

    10 3 Отговор
    ГЕРБ са виновни и за жегата и пожарите. Но най са виновни че розовите джендъри от ППДБ никога няма да спечелят изборите. ха ха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Величко Величков

    4 0 Отговор
    Да ви кажа каде е водата.
    Петър Димитров ми е приятел и аз съм му класиката която събирам парите за подкупи да може ВЕЦ- овцете да работят нон стоп.
    Значи аз Величко Величков събирам парите за подкуп на Петър Димитров от фирмите, а Пешо разписва и сега даже си купи яхта.
    А рибата с есетата да си протестира, ама вода няма да има, климат какво да Ви кажа.
  • 28 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо лично,":

    Емел Етем никога не е била министър на замеделието.Тя беще на бедствията и авариите.
  • 29 Васил

    3 0 Отговор
    Тази партийка и е време да се саморазпуска!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове