26 Август, 2024 14:19 5 949 15

КНСБ: Минималната работна заплата за догодина трябва да е 1077 лв.

  • кнсб-
  • минимална работна заплата-
  • 2025 година

От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият размер

КНСБ: Минималната работна заплата за догодина трябва да е 1077 лв.  - 1
Снимка: БГНЕС

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, с които "Хоризонт" разполага.

От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият размер.

Междувременно, от Института за пазарна икономика се обявиха за промени в механизма за определяне на минималната заплата с аргумента, че има големи регионални и отраслови различия в съотношението между нея и средната заплата.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година. Тя е 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Всички необходими за сметките данни вече бяха оповестени от Националния статистически институт.

От КНСБ уточниха, че тъй като 1 септември е неделя, е възможно новият размер на най-ниското възнаграждение да стане ясен още на 30 август в петък. В анализ на Института за пазарна икономика се посочва, че прилагането на новия механизъм фиксира минималната заплата за 2024 г. на 933 лв., което доведе до увеличение от 153 лв. за една година – най-голямото увеличение през последните 25 години. Сметките на експертите в Института също показват сумата 1077 лева за догодина или 144 лева повече спрямо сегашния размер.

Анализът сочи, че ръстът на годишна база е по-малък – 20% за 2024 г. и 13% за 2025 г., което отговаря както на забавянето на ръста на средните заплати и успокояването на възходящата динамика на пазара на труда, така и на по-бавния общ икономически растеж.

От Института подчертават, че големите отраслови и регионални различия в условията на пазара на труда изискват да се мисли в посока на въвеждане на диференциация, която да не позволи на минималната заплата, цитирам, с агресивния си ръст да се превърне в прекалено голяма бариера.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 0 Отговор
    Аре да сложиме 1 дупетат на 1077лв и да Бачка за Месец, плюс сметките и да яде от време на време! Тва е ГЕНОЦИД БРЕ!
  • 2 Колко трябва да е максималната

    13 1 Отговор
    тъпотия?
  • 3 оня с коня

    7 24 Отговор
    КНСБ хубо искат да скочат Заплатите,но ако Министърът на Финансите каже че няма пари в хазната са подобно повишение ЩЕ РАЗРЕШИ ЛИ Профсъюзът България да изтегли нови ЯКИ заеми?А ще поеме ли Профсъюзът отговорността за неминуемата последваща ИНФЛАЦИЯ?ДругарЕ,...време е да забравите Соц.-Лозунга "Дайте да дадем",Мдааа...!

    Коментиран от #7, #8, #10, #13

  • 4 Тези позьори....

    5 2 Отговор
    Тези позьори.... Няма ли Най - После да станат Синдикалисти?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Табаков

    21 0 Отговор
    В България не трябва да има минимална заплата! Трудът си е труд,той не е минимален. Не може да работиш по 12-13 часа на смяна и да ти дават 760 лева! България експлоатира своите работещи и не им дава справедлива заплата,затова 3 милиона българи я напуснаха,отивайки в европейските западни и северни държави. Доста отидоха и в Америката.България си гони хората нарочно. После се чудим,защо нищо тука не върви?!
  • 7 Батката

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    За разликата в заплати и цени по магазините тук и в чужбина няма да ти говоря.Но когато влеза в магазина МИ ИСКАТ ПАРИ. неми искат снимка да ме гледат.....Пари Искат ясно лити е?!
  • 8 О. Ч. З

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Естествено че ще ги вдигнат заплатите все пак идва еврото
    Но заедно със заплатите ще се вдигнат и други неща със малко 5-10 процента за газ ток гориво данаци и още и още
    И от това увеличение на заплатата ще остане само че е имало увеличение
  • 9 Ха ха ха

    2 10 Отговор
    бе вие докога ще се занимавате с тази минимална работна заплата бе? Тя вече достига средната. Занимавате се и с подкрепа на хомосексуалното малцинство в стремежа му да влезе в детските градини и училищата да преподават хомодевиации. Няма ли най-после да го смените и този несменяем перчемлия дето слугува на властта откакто е настъпила катастрофата наречена промяна на десети ноември.
  • 10 Тоя па тоя

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Защо не яхнеш този кон и да те метне някъде,където хора не минават.Те украдоха държавата бе малумник
  • 11 безпартиен

    7 3 Отговор
    Всяко административно увеличение на заплатата няма нищо общо с пазара на труда и производителността на труда!Това е само и единствено за тези които получават заплати от държавен или общински бюджети!Това са "само" над 700 000 души!!!Освен тях на БЮДЖЕТА разчитат 2.1 млн. пенсионери,над 650 000 малолетни и непълнолетни и над 1 млн.неграмотни,без професионален опит и без трудов стаж ц....гани!!!Като се увеличи заплатата,се УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИТЕ И ОСИГУРОВКИ -ЗДРАВНИ И ДОО!!А кой РЕАЛНО ПЛАЩА ТЕЗИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ В БЮДЖЕТА???? ПОЗНАХТЕ!!!ЧАСТНИЯ СЕКТОР!!!
  • 12 безпартиен

    1 4 Отговор
    Каква е разликата между времето преди 10.11.1989 и сега 35 години по-късно? Разликата е, че тогава заплатите се определяха от ЦК на БКП а сега от синовете и внуците на тази от ЦК!
  • 13 На ти мозък

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Ето то малко мозък че то липсва
  • 14 Пламин Демитров

    0 0 Отговор
    Аз правя федерос на българските изедници и чорбаджии .
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    550 евро са отлична сума за един млад човек в началото на неговата "бизнес-пътека".
    Тя ,за съжаление, води все на Запад........ Защо ли ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол