Last news in Fakti

15 Март, 2014 20:34 1 541 3

Очаквано: Станишев първи в листата на БСП за евроизборите

  • бсп-
  • евроизбори-
  • листа-
  • сергей станишев

Втори е евродепутатът Илияна Йотова, трети е Георги Пирински, последван от Петър Курумбашев

Евролистата на БСП за предстоящите избори през месец май официално оглави лидерът на партията Сергей Станишев съобщиха от партията в официално прессъобщение.

Цялата листа стана ясна след няколкочасово заседание на Националния съвет на политическата партия, което се проведе в централата на столетницата при закрити врати.

Станишев изтъкна, че предстоящите евроизбори са натоварени с по-различен смисъл. Много хора трябвало да си отговорят на въпроса дали искат връщане към предишните четири години под управлението на ГЕРБ или искат промяната, която настоящите управляващи са започнали, да продължи.

1. Сергей Дмитриевич Станишев

47 г.; президент на ПЕС; председател на НС на БСП; председател на ПГ на КБ; министър-председател  на най-успешното правителство по време на Прехода (2005-2009 г.); народен представител (2001-2005 г. и от 2013 г.). През 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 г. защитава дисертация за научна степен доктор. През 1998 г. специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания, а в периода 1999–2000 г. по международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки.

2. Илияна Малинова Йотова - досегашен член на ЕП
49 г.; завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”; народен представител (2005-2007 г.); член на ЕП от 2007 г.; в ЕП заема следните позиции: заместник-председател на делегация в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член на комисията по рибно стопанство; член на комисията по петиции; член на делегация в Парламентарна асамблея Евронест; заместник-член на комисията по заетост и социални въпроси; на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи; на делегацията за връзки на ЕП с държавите от Магреб и Съюза на Арабския Магреб.; член на НС на БСП.

3. Георги Георгиев Пирински 
65 г.; завършил е ВИИ Карл Маркс; заместник-председател на НС на БСП (публични политики); дългогодишен народен представител (1990-2012 г.); председател на Народното събрание (2005-2009 г.); вицепремиер в две правителства в периода 1989 -1990 г.; външен министър (1994 -1996 г.). Занимава се с програмната и идейната дейност на партията. Активен участник в изработването на редица партийни документи, включително и при изработването на настоящата Програма на БСП (приета през 2008 г.); член на НС на БСП.

4. Петър Атанасов Курумбашев
46 г.; завършил ТУ-София; преди да влезе в политиката се занимава с журналистическа дейност; общински съветник от БСП (2007-2009г.); народен представител от 2009 г.; през 2013 г. е водач на листата на Коалиция за България в 24 МИР София; в момента е заместник-председател на ПГ на КБ в парламента; член на Комисията по външна политика и на Комисията по околна среда и водите.

5. Достена Христова Ангелова-Лаверн - издигната от ИК
39 г.; висше образование – Страсбургския университет Марк Блок – Антропология и Магистър е по съвременна история и международни отношения във Висшата европейска школа в Страсбург. Докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Лаверн живее в Страсбург и работи като журналист в списанието за култура на френския ежедневник "Ле Дерниер Нувел д`Алзас" и преподава политическа антропология в Страсбургския университет. Програмен директор на няколко международни програми и фестивали за литература. Автор на книгата „Експертите на прехода”. Основен обект на изследване в нея са българските тинк-танкове.

6 Коалиционен партньор - ПБСД

7. Евгени Захариев Кирилов - досегашен член на ЕП
69 г.; висше инженерно, правно и икономическо образование; народен представител (1995-2007 г.); член на ЕП от 2007 г.; в ЕП заема следните позиции; първи заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП; член на Съвета на председателите на делегации; член на комисията по външни работи; член на Делегация в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС-Армения, ЕС-Азербайджан и ЕС-Грузия; заместник-член на Комисия по регионално развитие; на Подкомисията по сигурност и отбрана; на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония.  Член на НС на БСП.

8. Александър Тихомиров  Симов
36 г.; висше образование – журналистика (ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски”). Работил e като журналист във вестниците „Стандарт“, „Пловдивски труд“, „Земя“. От 2004 година работи във вестник „Дума“. Активен блогър. Секретар на Оперативното бюро на МО на БСП с ресор „Медийна политика”. Член на БСП.

9.   проф. Андрей Лазаров Пантев
75 г.; историк; професор от СУ „Св. Климент Охридски”; дългогодишен преподавател. Автор на над 300 публикации на няколко езика (български, английски, руски, испански, немски); автор на около 40 книги; съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии. Депутат в 39-то, 40-то и 41-то НС от гражданската квота на Коалиция за България.

10. Ия Тодорова Петкова- Гурбалова
33 г; висше образование – има научна степен „доктор”, защитена в специалност Администрация и управление в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”;  като магистър е завършила Стратегическо управление (в СУ) и Политически мениджмънт (в НБУ); преминала е редица обучения с политическа насоченост към Българското училище за политика, ИСИ, Съвета на Европа и др.; има научни публикации в международни издания. През 2007г. е била стажант-асистент на Кристиян Вигенин в Европарламента. Трудовият й опит включва работа в Ситибанк; в АФИС като ръководител на управление на проекти; в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” като Асистент. Член е на НС на БСП.

11.   Пламен Димитров Чернев
40 г.; висше образование – магистър от ВИХВП Пловдив (Технология на виното и пивото); магистър от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” (Регионално развитие). Кмет на община Сухиндол (област Велико Търново) за втори мандат. Преди това един мандат е бил зам.-кмет на общината. Член на ИБ на БСП Сухиндол. Членува в Съюза на енолозите в България от 2009г.

12. Стоян Ташков  Ташков
34 г.; висше образование – машинен-инженер, доктор от ТУ София. Работи като Главен асистент в същото висше учебно заведение. Секретар на 33 ОПО София, член на ИБ на район Студентски. Бил е кандидат за народен представител от листата на Коалиция за България в София - МИР 23.

13. Наталия Стоянова Стоянова - Петрова
37 г.; висше образование – магистър от СУ „Св. Климент Охридски” (Връзки с обществеността); от Университета в Аахен (Европеистика); от УНСС (Международни икономически отношения); преминала е редица допълнителни курсове за подготовка (най-вече във фондация Фридрих Еберт). Трудовият й опит включва работа в БНТ (експерт в дирекция „Международна дейност”); в БНБ като експерт в отдел „Връзки с обществеността” и началник на кабинета на управителя  като Асистент. Част е от Национално движение „Русофили” от 2008г.Член на БСП.

14. Катя Колева Келевска
45 г.; висше образование – магистър от ВИНС гр. Варна (Икономика и управление). Има направени специализации в: John F. Kennedy School of Government, Харвард; в Държавния департамент на САЩ по Развитие на лидерство; в Московската школа за политически изследвания. Взела участие в множество семинари и обучения на Световна банка, ОИСР, Европейски институции и  НПО-та, като "Фридрих Еберт", Българското училище за политика и др. Работи като Финансово-икономически директор в консултантска фирма за инвестиционни проекти. Председател на ИСИ от 2011 г. Два мандата член на НС на БСП (2005 - 2012 г.); Областен координатор на ОЖС-Смолян; член на ОблС на БСП-Смолян; член на ОбС БСП-Смолян. Била е два мандата общински съветник (2003-2011 г.)

15. Момчил  Стефанов Неков
   27 г.; висше образование – магистър по политология (СУ „Св. Климент Охридски”); магистър по Международни икономически отношения  (УНСС). Докторант към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като старши инспектор в Комисията за защита на личните данни. Член на РС на БСП-Изгрев; зам.-председател на 15 ОПО София-Дианабад.

16.  проф. Николай Филев Джагаров
65 г.; висше образование – професор, доктор на техническите науки и доктор от Санкт-Петербургския електротехнически Университет. В същия университет е завършил своята магистърска степен (Електрообзавеждане и автоматизация). Преподава във Висшето военно-морско училище „Н.Й. Вапцаров” – Варна от 40 години. Общински съветник от групата на БСП във Варна за трети мандат. Председател на РС-Приморски гр.Варна; член на ИБ на ГС БСП-Варна.

17. Николай  Асенов Тишев
38 г.; висше образование – Стопанска академия „Д.А. Ценов” - Свищов (магистър по Финанси; бакалавър по Застраховане.). Изпълнителен директор на Пристанище-Бургас ЕАД. Областен председател на БСП-Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 0 Отговор
    "министър-председател на най-успешното правителство по време на Прехода (2005-2009 г.)"
    ама това сериозно ли??
  • 2 дидо

    0 0 Отговор
    Имах си аз да не е първи в листата.......!
    Той иска да оправи народа човека....само , че отзад !
    Палячо ! Човек без стаж...без един изкаран лев в живота по честен път като редови гражданин ще ни управлява . Потомствен политик който имам чувство , живее на друга планета и грам няма представа какво е да си от другата страна на барикадата ...
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Защо изобщо им обръщаме внимание на нашите политици, ай ще им...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове