30 Август, 2024 04:46 700 2

Асланов: Идващите избори няма да са последните предсрочни

  • юрий асланов-
  • политика

Краят на политическата криза не е близо, смята социологът

Асланов: Идващите избори няма да са последните предсрочни - 1
Снимка: БГНЕС

Краят на политическата криза не е толкова близък, колкото ни се иска и тези предсрочни избори със сигурност няма да са последните предсрочни.

Това каза пред ФОКУС социологът Юрий Асланов.

"Партийната криза е този скърцаш елемент, който пречи на цялата система да функционира. И няма партия, която да остане извън тази драма, защото е ясно, че хората години наред обвиняваха държавната администрация, правителството и институциите за своите нещастия или несгоди, но вече осъзнаха, че поведението на тези институции се формира от партиите. Партиите съвсем не правят нещо, за да се харесват на хората, те тънат в някакъв омраза помежду си, и от няколко години никой не се опитва да говори на хората и да им предлага идеи за бъдещето", коментира социологът.

По думите му гледайки вътрешнопартийните разногласия, противоречия и битки в някои партии, напълно възможно е да се стигне до парадокси на предстоящите избори, каза още той и посочи за ситуацията в ДПС, че там вътрешнопартийната властта е оспорена по един доста екстравагантен начин, битката се води с ожесточение, връщане няма назад и за двете страни и крайният изход не е известен. "Като че ли във вътрешнопартиен план позициите на Доган са по-силни, по-здрави и по-споени от дългогодишната практика на ДПС. От друга страна обаче влиянието на Пеевски е на много нива в много различни области, не само в правосъдието, за което най-много се говори, но в специалните служби, в МВР, в бизнеса, в икономиката, във финансовия свят, включително и в медиите,“ обясни той и добави, че възможният изход е разцепление и явяване с две отделни листи на предстоящите избори, което ще бъде прецедент за ДПС в българската политическа история.

Според Юрий Асланов в БСП в момента се наблюдава едно дребнаво надцакване между лидерите на партията, които като че ли се интересуват повече от темата "Нинова“ отколкото са притеснени за това какво различно ще предложат като алтернатива за предстоящите избори. "Вместо да се изгради някакъв нов политически субект, който да обедини левите избиратели, те се заеха да обединяват структурни парчета, отделили се от БСП в по-близкото или по-далечното минало. Това няма как да им помогне, защото всички тези дълбоко познати лидери на левицата са кой от кого по-компрометирани в миналото и изоставени от левите избиратели на различни основания и по различни причини,“ посочи още той.

ГЕРБ е партията, която някак си на този фон изпъква със своята стабилност, посочи социологът: "Но това не значи, че в ГЕРБ няма криза и последните избори го доказват. Очевидно там вече също има електорална ерозия.“ По думите му цялата партийна система е в криза и не се вижда близък хоризонт за изход от тази ситуация. "Партийните елити в сегашния си вид с намаляващото участие на гражданите в изборния процес, намериха начин да оцеляват, да се съхраняват и да се възпроизвеждат чрез ниската избирателна активност, и това ги устройва напълно.“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Решение

    3 1 Отговор
    Избори до дупка с парите от ПВУ-то !
  • 2 Не ги искат хората

    2 0 Отговор
    С тия партии и вечни схемаджии няма да стане ... Да заминават
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове