30 Август, 2024 04:50 723 10

Тома Белев: До 7 хиляди души всеки ден влизат във воден режим

  • тома белев-
  • вода-
  • криза

440 населени места в България страдат от безводие, подчерта съпредседателят на политическа партия "Зелено движение“

Тома Белев: До 7 хиляди души всеки ден влизат във воден режим - 1
Снимка: БГНЕС

Липсата на грижа от общинските предприятия е основната причина, която предпоставя безводието и режима на водата в различни населени места в страната. Отговорността за осигуряване на питейна вода, за поддържане на инфраструктурата за водоснабдяване е на общините. Т.е. общината осигурява това право на всеки един от нас, именно правото за достъп до чиста питейна вода.

Това каза ФОКУС съпредседателят на политическа партия "Зелено движение“ Тома Белев.

440 населени места в България страдат от безводие. Между 6 и 7 хиляди души всеки ден влизат в режим на водата, добави още той и отбеляза, че проблемите са стари, но това, което държавата създава като ред, не създава гаранция за осигуряване на питейната вода, като даде пример с това, че от 2007 година до сега поне 20 общини не са решили своите проблеми с лисата на вода.

Проблемите с безводието засягат в повечето случаи населените места, които не зависят от язовирите, а зависят от едни 8 000 водоизточника или кладенеца, сондажи и дренажи, които са разположени най-близко до повърхността, обясни още експертът и добави, че проблемът в България е, че "едва когато започне в едно населено място да недостига вода, едва тогава започват да се почистват съответните кладенци, дренажи или сондажи, да се оправят по някакъв начин, да се търси да се увеличи водата, да се оправят подемните съоръжения. Това означава, че през годините никой не се е грижил.“

Друг ключов проблем за него е това, че 10% от населените места в България нямат ВиК оператор, което според него е пряко нарушение на Директивата за питейни води. "Системата за управление на водите така, както е създадена, не работи,“ категоричен е той.

Апелът на "Зелено движение“ е гражданите да бъдат активни и да изразяват своето недоволство от възникналата ситуация, за да не допускат неглижирането на проблема от местните и централните власти, добави още Тома Белев. "Когато изискваме от тях да си изпълняват задълженията по закон, когато излизат гражданите на протест, това показва, че има проблем. И гражданите трябва да се активни, да изискват от кметовете да се обявява режим на водоподаване, защото когато нямаме официална заповед, всъщност проблемът се крие – той се скрива и остава за следващата година, за следващата суша.“

Според Тома Белев едно от решенията е да се търсят нови източници на водозахранване дори и за тези общини, които нямат проблем с водата. Също така трябва да се инвестира в обявяването и създаването на санитарно охранителни зони около водоизточниците, за да се осъществява по-добро управление на водоснабдителните системи.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре

    10 2 Отговор
    Тома Белев да замълчи. За загиналите на ,, Струма ,, в дефилето е виновен той. Манипулатор и рекетьор е Тома и зелени НПО.
  • 2 Да оставиш

    11 1 Отговор
    един милион българи без вода? Защото ток от частни ВЕЦ-ове се продавал със 70% печалба. Това е Територия, не държава. Да оставиш в частни ръце националната си сигурност. 35 години стигат. В същото време ни занимават с мафиотите на БСП и ДПС всички с частни ВЕЦ-ове, перки, фото, дърводобив, земи, транспортни фирми. Когато един милион българи са без вода. Вместо този един милион да е пред НС, за да им развали рахатлъка на самоизбралия се елит. 35 години, кражби, кражби, кражби.
  • 3 зелен соросоид

    5 2 Отговор
    излишни заплаткаджии сте
  • 4 Дидо

    1 1 Отговор
    Белев, айде стига популизъм, млъкни малкооо
  • 5 замислен

    2 1 Отговор
    Нека си кажем истината, над 33% от територията на страната са в "Натура 2000" и обхващат точно водовземанията защо са включени никой не може да каже. Ако някой реши да чисти кладенец или водохващане се оказва че трябва да се моли на "Зелените" и те да му изготвят становище дали може да се направи нещо. Естествено това становище се заплаща защото е "интелектуален труд" и само "зелените" могат да го издадат и не е много лесно, защото ако е лесно е евтино. Обикновено становището освен че не е евтино и губи ужасно много време (едни хора би трябвало да ходят да броят защитени видове и определят колко ще им се отрази) то и се казва КОЙ, КАК и ЗА КОЛКО ще извърши дадената дейност, естествено за да пази природата, а за това че е съвестен ще трябва да му се плати колкото кажат. Иначе се започват куп дела в съда, жалби до ЕК и т.н. За сведение и учебник - магистрала Струма къде се изби сума народ. Просто Белев иска някой да протестира за да се принуди държавата да му плати "едни пари" за да може да си свърши работата.

    Коментиран от #8

  • 6 Камен

    0 0 Отговор
    Само бръщолевене, без действия
  • 7 Васил

    4 1 Отговор
    Този и Сандов хем бяха министри, хем нищо не направиха, хем се правят на герой
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Живка

    1 0 Отговор
    Тома Белев изведнъж почна и от води да разбира вече. Преди уж с гори и паркове се занимаваше, но днес вече явно се е преквалифицирал или просто следва парите. Там където види, че може да смуче пари от държавата и там се набутва.
  • 10 Алекс

    0 0 Отговор
    Белев не става за нищо. Видяхме го с очите си, докато беше заместник министър на околната среда и водите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове