31 Август, 2024 05:58 1 828 28

Разследват фаталния инцидент с тротинетка в Плевен

  • плевен-
  • тротинетка-
  • инцидент

В града ще се проведе бдение в памет на загиналото 16-годишно момче

Разследват фаталния инцидент с тротинетка в Плевен - 1
Снимка: БГНЕС

Разследват се причините, довели до фаталното произшествие, при което вчера 16-годишно момче почина след инцидент с електрическа тротинетка в Плевен. По улицата, по която се е движело момчето, е имало изкоп, запълнен с камъни, но мястото не е било асфалтирано. Според свидетелските показания, събрани от Окръжната прокуратура, то е било без каска, предаде БНТ.

Фаталният инцидент е станал на 27 август вечерта. Момчето се е движело с електрическата тротинетка по улица, на която е извършено присъединяване на новострояща се сграда към водопроводната мрежа.

"Изкопът е от 22 август, извършвано е ВиК присъединяване. Това е осъществило ВиК дружество. Те запълват изкопа до ниво асфалтиране", каза д-р Валентин Христов – кмет на Община Плевен.

Асфалтът е трябвало да се положи от друга фирма. От ВиК - Плевен отказаха коментар. Но според показанията на дружеството пред прокуратурата срокът за това е 14 дни и не е изтекъл. Разрешение за присъединяването е имало, но по думите на кмета Валентин Христов, общината не е била информира за самите строителни дейности и затова мястото не е било обозначено.

"В момента се преглежда цялата документация на изпълнителя на строителния обект", посочи кметът на Плевен.

На мястото е извършен оглед.

"Изкопът е бил засипан с инертни материали, но явно в резултат на преминаване на моторни превозни средства се е образувала денивелация между асфалтовото покритие и насипа. Другото, което заявяват свидетелите, че то е било без предпазна каска и без включени светлини, както изисква наредбата на общината", посочи прокурор Диана Илиева – говорител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Според свидетели момчето се е движело в пътната лента, която е без изкоп, но внезапно е сменило посоката.

"И преминава в края на въпросния изкоп, точно там където е образувана денивелация", обясни прокурор Диана Илиева.

С наредба на общинския съвет е прието максималната скорост за движение в града да е 25 км/час. Плевенчани обаче казват, че тя не се спазва. Както и че улиците са в лошо състояние.

"Не са си заринали дупките, а момчето де е карало – не знам".
"Особено тук в центъра малки момичета и момчета прелитат буквално край майки с колички, край малки деца. Опасно е".

В началото на лятото общината е предприела разяснителна кампания свързана с движението на електрическите тротинетки. Но резултати от нея няма: само за едно денонощие са регистрирани 5 произшествия, едното - с жертва.

Днес ще се състои бдение в памет на починалото при инцидента 16-годишно момче. Бдението ще е от 19.00 до 20.00 ч. на улица "Трите бора" в ж.к. "Дружба".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Това са диващини!

    50 2 Отговор
    Имам мотопед, който не може да достигне скоростта на тротинетките, но закона ми изисква да ползвам каска, и да плащам пътен данък за да го ползвам!? За тези тротинетки, които бръмчат със сто километра, нищо не се изисква!? Дето себе си трепят остави, но ако това нещо те натресе, може и случайни хора да убие. По бетер сме от талибани!?

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кога ще разберат , че на ПЪТЯ НЯМА МЯСТО ЗА ИГРАЧКИ ‼️
    Каквато е връзката между
    Лек автомобил с ДВГ и Мотоциклет с ДВГ---
    СЪЩАТА Е МЕЖДУ ЕЛЕКТРОМОБИЛ И ЕЛ.ТРОТИНЕТКА ‼️
    Защо за последните НЕ СЕ ИЗИСКВА НИЩО , НИ-ЩО ‼️‼️‼️

    Коментиран от #9, #23

  • 6 Паткан

    18 2 Отговор
    Без съжаление! Естествен подбор. Концепия на Томас Малтус за саморегулация на световното население.
  • 7 Правова държава

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Това са диващини!":

    С АТВ -тата беше същото. КАТ нямат далавера да глобяват малолетнити водачи на тротинетки, защото нямат кинти. А ВиК могат да ги подведат по закона за борба с тероризма, копаят дупка на пътя и я оставят през нощта, някой да се пребие.
  • 8 Някой

    22 9 Отговор
    КЪДЕ ИМА ПОСТАВЕНА СИГНАЛИЗАЦИЯ ЧЕ МЯСТОТО Е ВЪВ РЕМОНТ? - ЕДНА СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЛЕНТА ЩЕШЕ ДА СПАСИ ДЕТЕТО. АМА ВЪВ БГ КАКТО ВИНАГИ МЪРТВИЯ Е ВИНОВЕН.НАВСЯКЪДЕ НИ УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИЦИ И ОБРАТНИ.

    Коментиран от #26

  • 9 Джъмбо

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами тогава трябва да забранят и електрипеските автомобили.
  • 10 За мъртвите само добро

    18 3 Отговор
    Но ако мислеше за своята безопасност щеше да сложи поне каска или щеше да пътува с по сигурно превозно средство ,никой за нищо не му е виновен че се е самоубил по нелеп начин
  • 11 Ами

    6 10 Отговор
    Всяко едно по малко двуколесно превозно средство което би преминало през това изровено място и образували се "бордюр" ще катастрофира. НЕКАДЪРНА ДЪРЖАВА, НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ И НЕКАДЪРНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
  • 12 В СЛУЧАЯ НИЩО НЕ РАЗСЛЕДВАТ

    9 3 Отговор
    А ПРИКРИВАТ СЛУЧАЯ ЗАЩОТО ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ , АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ , ЗА ВСИЧКО !
  • 13 Я СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ЧЕ БОЙКО БЕШЕ СЕ ПРЕБИЛ

    12 1 Отговор
    С ТРОТОНЕТКАТА , КОЙ ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ПРАТИ КАТЕТО В БРЮКСЕЛ БЕЗ ДА ЗНАЕ НИКАКЪВ ЕЗИК , ИЛИ ПЪК ДОГАН И ШИШИ ДА СЕ ПРЕБИЯТ - ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ ВИ КАЗВАМ !
  • 14 В НЯКОЙ ДЪРЖАВИ НЕ СЕ ИЗИСКВА КНИЖКА ЗА

    5 0 Отговор
    ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КОЛИ ! ТОВА ПРЕДСТОИ И В БЪЛГАРИЯ - ИНАЧЕ КОГА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ АКО ИМАШЕ РЕД ?
  • 15 555

    15 0 Отговор
    Изначално тези смешни неща са измислени неправилно , малки са им колелцата и много рисковано е да се движат по път с камъчета пясък или вдлъбнатини

    Коментиран от #17

  • 16 Какво има за умунане!?

    14 1 Отговор
    "Според свидетели момчето се е движело в пътната лента, която е без изкоп, но внезапно е сменило посоката." - във всички случаи, това хлапе не е спазвало правилата, първо защо не е на велосипедната алея, където е разрешено за тротинетки, и второ, имало път без изкоп, но то решило през изкопа да мине, така се е самосанкционирало, платило е със живота, вече няма да прави нарушения!?
  • 17 Ежко Бежко

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "555":

    В коментара на друга статия "Механик" написа нещо гениално: тротинетките са детски играчки и като такива нямат място на пътя. КАТ може да ги забрани още утре, но няма да го направи. Самоубийците нека мрат. Лошото е, че невинни хора могат да пострадат. По алеята в Бургас е пълно с тротинетки на висока скорост. Господи прибери си версиите.
  • 18 Бомбайщина

    4 0 Отговор
    И в Пловдив копаят и после засипват с камъни, които като се изровят от колите и дупката става поне 1 педя дълбока. Примерно в Кючука, Ал Стамболийски и Никола Димчев -30 см дълбока.

    Коментиран от #21

  • 19 За протокола

    9 5 Отговор
    В България не се научиха да маркират дупките, да ги осветяват през нощта и главно, да ги оправят навреме!
    Редовно се срещат дупки с остри ръбове, подготвени за асфалтиране, които перфектно пукат гуми при по-висока скорост, в някои квартали улиците не са ремонтирани от десетки години.
    Съд, съд, съд. Не само на фирмите и общините, но и на хората, които не са си свършили работата. Защото позициите в общините не са само източник на подкупи и далавери, а и някаква отговорност.
  • 20 Бдението на спящите

    6 0 Отговор
    Пак убити деца, пак бдение от заспалите овчици. Айде бдете малко и марш пак в дупките до следващото убито дете
  • 21 Ежко Бежко

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бомбайщина":

    За това е виновна общината. Като собственик, тя трябва да задължи работещите в изкопи по улиците да засипват и едновременно с това да ТРАМБОВАТ насипа. Веднага след това асфалт, а не да насипят и чакат един месец насипа да се уплътни от самосебе си, а после я асфалт я не. Много мислете за кого гласувате. Рибата мирише от главата.
  • 22 Тротоар в Пловдив

    2 0 Отговор
    Столица на културата беше

  • 23 Стенли

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То дето не се изисква ами и десет дванайсет годишни лапета хвърчат като луди навсякъде
  • 24 гост

    4 1 Отговор
    За момчето жалко.
    За дупките - винаги ще има и после това не е било дупка, а участък без асфалт. В случая още не е изтекъл законният срок за асфалтирането.
    Сега за движението през тъмната част на денонощието-задължително с осветление, най малкото и теб да те виждат. А така в тъмното или кола или друга тротинетка ще те прегази. И после да караш в тъмното по спомени за дупките. Батерия ли е пестена?
    За движение с двуколесно-мотоциклет, велосипед и всякакви-задължително с каска. Колкото и да е неприятно трябва да се глобява.
  • 25 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Как е при талибаните ...не знам !! Коментар № 3 " Това са диващини" е изключително точен и много прав. Човек недоумява, как при подобен инцидент всички се юрват да доказват колко са невинни !? И понеже в цялата държава всички са виновни за всичко / или обратното/, вината се размива винаги между всичките и виновен за нещо .....НЯМА !?
    За последните 30 години ЗДП има около 65 /шестдесет и пет/ поправки и допълнения изпъстрени с недомислия и решения "на коляно". Как се оправят правистите/юристите/ ..не знам !! Има невинни нарушения , за които има по 3 /ТРИ/ НАКАЗАНИЯ и смъртоносни нарушения - без ВИНОВНИ !? За наказания изобщо не става дума..!!
    И точно в този ЗДП е написано как се оставя ПРЕПЯТСТВИЕ НА ПЪТЯ в тъмнината на нощта !!
    Вина има и юношата !! В тъмната част на денонощието, само на два крака, прав, да се движиш с над 50 км/ч, без светлоотразителна жилетка и каска.... !? При такова падане и каската е нямала да го спаси !! Забивайки се с глава у камъните, щял да му се пречупи врата !!Това само у нашенско може да съществува. После – по каква причина след като се е движел в едната лента е преминал в другата лента за движение – с необозначения, неосветлен и недовършен изкоп ?? За да си намери смъртта !!
    Жалко за младия живот. Бог да го прости !! ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ нека да си помислят добре, преди да купят подобно смъртоносно возило на детето си !!!
  • 26 Хаххххххх

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Светлоотразителна лента викаш. Разкопаха улицата пред блока и сложиха двойна светлоотразителна. В момента, в който сложиха чакъла и мина валяк, преди да положат асфалта, през лентата влезе един бакшиш, който си паркира колата пред нашия блок. Скъса лентата и се прибра да спи.Това става късно през нощта. Само дърво неокастрено за това гламаво племе.
  • 27 Гост666

    8 0 Отговор
    Виждал съм как се возят и по двама на тези неща . Или да кара бързо, без да съобразява с хора ,коли или велосипеди.

    Коментиран от #28

  • 28 Вече има и друго

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост666":

    Придобилите някаква увереност, че са виртуози на това нещо, вече правят и някакви опити да карат на "задна гума". Засега плахи опити, но ще има още разбити тикви и пак ще търсим виновни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове