3 Септември, 2024 05:54 1 004 7

Теодор Славев: Скандалите няма да изкарат повече хора пред урните

  • теодор славев-
  • избори-
  • дпс-
  • бсп

Кулминацията ще се прояви в горещата фаза на кампанията, смята политологът

Изключително висока конфликтна динамика има в момента в политическото пространство около партиите ДПС и БСП. Кулминацията на тази конфликтност ще се прояви в горещата фаза на кампанията.

Това каза пред "Фокус" политологът Теодор Славев.

"Тези скандали биха могли да повишат интереса, да консолидират някакви ядра, да създадат една по-висока динамика в кампанията, едно по-конфликтно говорене. Но не мисля, че това ще има ефект да изкара повече хора да отидат до урните. Напротив, това ще разочарова и ще отблъсне избирателите, дори от твърдите ядра“, каза той.

Битката за регистрацията на двете крила на партията ДПС в ЦИК вече не е символна, а юридическа, като основанията за тези вътрешнопартийни конфликти са преди всичко политически, смята той.

"А пак зад политическите са икономически, олигархични, каквито всъщност са в ДПС, защото на практика там е само въпрос за борба за надмощие, усвояване на капитали, канали, източване, овладяване на държавен ресурс“.

По думите му ситуацията в ДПС ще доведе до създаването на практика на две партии – едната на Пеевски и групата около него, а другата – на Доган и хората, които го подкрепят като това според политолога ще доведе до отслабване на електоралната подкрепа.

"Една част от етническите турци в България няма да излязат да гласуват, притеснени от случващото се и ще има изключителен натиск, защото тези хората живеят в населени места, където местната власт от общината е най-големият работодател“.

Изключването на Корнелия Нинова от партията, според Теодор Славев, е закономерно.

"Социалистическата партия лекува Нинова със собственото ѝ лекарство. Защото годините, в които тя председателстваше БСП, подобен тип отстраняване, остракиране, дали чрез някакви форми на наказания, или пряко изключване от партията, бяха нейни специалитети и на хората около нея. Така че може и да има някаква историческа ирония в това“, каза той.

Проблемът в БСП според него не е само лидерски, т.е. за избора на лицето, което ще представлява на изборите БСП като кампания и послания, а какво се случва с лявото в България като цяло. Предложението за голям ляв фронт все още е неясно и не се знае кои точно ще са тези 20 формации, които ще влязат в него.

Ключът към завръщането на лявото е в центриране на политиките, но към 2024 година, тъй като към момента в платформата им няма нищо качествено ново, смята още той. И второто според него е обновление на лицата. "Но тук също трябва да има баланс, защото не може да се хвърлят някакви неподготвени хора, които нямат никаква собствена разпознаваемост, просто защото са непопулярни и това да е предимство. Напротив, трябва да се търсят авторитети, които се гордеят с лявото, с левите разбирания и идеология,“ обясни политологът.

Проблемите в регистрациите и на ДПС, и на БСП ще опрат до две ключови институции: ЦИК и българския съд. "И тук трябва отново да кажем колко е важно ние наистина да имаме независими институции, върху които не може да се влияе, защото те в някаква степен ще предопределят и начина, по който ще се структурира политическото поле по време на изборната кампания“, категоричен е Теодор Славев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е ясно

    14 1 Отговор
    Те себе си не могат да контролират и уважават , та камо ли държавата и народа ни !
  • 2 дядото

    11 2 Отговор
    така е,защо да ходим да гласуваме.дайте една смислена причина,една партия или политическа фигура която да заслужава.държавата е овладяна от беззаконие,корупция,алчност от озверели лум пени,наричащи се лидери, които нямат нито чест,нито достойнство,нито отговорност пред народ и държава.не благодаря,то и да гласуваме и да не гласуваме резултата е ясен
  • 3 Почти

    15 0 Отговор
    всички самозвани лидери са готови на всичко , дори да се избият помежду си за власт и пари , и още пари , и още , и още..... Та хората са отвратени , гневни и им нямат грам доверие , което е логично !
  • 4 Дано скандалите

    7 1 Отговор
    Накарат 80% от българите да гласуват срещу блатото. БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ, ПП и ДБ. За 35 години едни и същи хора с различни имена на партии рарушиха Държавата България и ни превърнаха в Територия. Унищожиха здравеопазване, образование, енергетика, земеделие, животновъдство, ВОДА-язовири и частни ВЕЦове на политиците и обръчите им от фирми. Мафията нарекла се "евроатлантическа", превзе държавата. Територията е Продадена за Концесии фото, перки, земя, мини, злато, вода, енергетика, второкачествени храни. Парите се перат чрез строителни фирми на Мафията, близки до властта. Пратиха българите на борса ток и газ. Което доунищожава и малкото останало производство, среден и малък бизнес.. Гаврата с Конституцията заличи окончателно държавата България. Следва унищожаване на лев, последният пирон в ковчега на България. Без Референдум ще ви пипат частните депозити и ще ги обръщат, както си прецени Блатото, без да ви питат? Инфлацията е безумна и нито една партия на БЛатото не говори за Таван на цени и спиране на Инфлацията. Данъчното бреме е ужасяващо, най-вече чрез косвени данъци.

    Коментиран от #6

  • 5 До Дядо

    5 3 Отговор
    Една партия "Пряка Демокрация" Клисаров, прочетох й платформата и е моят избор есента.. Втората партия е "Възраждане", зад която не знам кой стои. Ако тези 2 партии вземат мнозинство в Парламента, блатото загива.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сто %

    1 0 Отговор
    Фалш-на наме ,Вот на местен......с име Българийска ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове